Jari Pesonen, Ilomantsi-Joensuu 19.8.2005

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Kukkahattusetä
Posts: 107
Joined: Sat Sep 01, 2012 9:34 am

Re: Jari Pesonen, Ilomantsi-Joensuu 19.8.2005

Post by Kukkahattusetä » Tue Nov 06, 2018 6:53 pm

https://yle.fi/uutiset/3-10494313
Kadonneen Jari Pesosen tapauksessa on nostettu syyte taposta – ruumis on edelleen kateissa

Taposta epäilty 41-vuotias mies on ollut vangittuna tammikuusta lähtien.

Vuonna 2005 kadonneen Jari Pesosen tapauksessa on nostettu syyte taposta. Epäilty on 41-vuotias ilomantsilainen mies. Hän on ollut vangittuna tammikuun alkupuolelta lähtien. Tapon lisäksi juttuun liittyy poliisin mukaan törkeä huumausainerikos, ampuma-aserikos ja alkoholirikos. Syytteet tulevat käsittelyyn Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kahden viikon kuluessa.

Poliisin esitutkinnan perusteella Jari Pesonen surmattiin yöllä henkilöautossa Ilomantsin ja Joensuun välillä elokuun puolivälissä vuonna 2005. Kadonneen ruumista ei ole löytynyt. Poliisi on tehnyt laajoja maastoetsintöjä ja teknistä tutkintaa Ilomantsissa Korentovaaran, Hattuvaaran ja Iljalanvaaran alueilla.

– En kommentoi maastolöydöksiä tarkemmin ennen oikeuskäsittelyä, sanoo rikoskomisario Jarkko Timonen keskusrikospoliisista. Hänen mukaansa on erittäin harvinaista, että tapposyyte etenee oikeuskäsittelyyn ilman, että ruumista on löytynyt.

Timosen mukaan poliisi on tehnyt tapauksessa lisätutkimuksia ja kuulusteluja myös syyteharkinnan aikana.

Alkuvuodesta vangittuna oli nyt epäillyn miehen lisäksi kaksi muuta henkilöä, jotka sittemmin vapautettiin.

Ilomantsilainen 27-vuotias Pesonen nähtiin viimeisen kerran ennen katoamistaan Joensuun keskustassa elokuussa 2005.
Syyte on nostettu, saas nähdä kuinka käy. Ei varmaankaan aivan helppo saada pitävää juttua aikaan ilman ruumista.

Syytettynä oleva vaikuttaa sellaiselta tyypiltä että asiaan osallisten ja varsinkin asiasta poliisille puhuneiden on syytä toivoa pitkää tuomiota, jos hän pääsee vapaaksi, saattaa Ilomantsissa tulla lisää ruumiita, pahoin pelkään...


Kukkahattusetä
Posts: 107
Joined: Sat Sep 01, 2012 9:34 am

Re: Jari Pesonen, Ilomantsi-Joensuu 19.8.2005

Post by Kukkahattusetä » Tue Nov 20, 2018 5:59 pm

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a076 ... 0af1e71af7
Syyte: Jari Pesonen tapettiin kuristamalla autossa - taposta syytetyn tyttöystävä ajoi hetkeä myöhemmin ruumis takapenkillä poliisin puhallusratsiaan, konstaapeli luuli uhria eläväksi

Ilomantsilaismies on saanut tapposyytteen tuttavansa Jari Tapani Pesosen taposta.

Syyte luettiin tiistaiaamuna Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Poliisitutkinnassa nykyään 41-vuotias mies on kiistänyt järjestelmällisesti rikoksen.

Syytetyn mukaan Pesonen jätettiin kyydistä Joensuuhun. Mitään muuta hän ei silloisen humalatilansa vuoksi muista.

Oikeus käsittelee tiistain aikana tapposyytettä. Keskiviikkona on luvassa uusia syytteitä, jotka eivät ole vielä julkisia.

Syyttäjän mukaan tekoaikaan 28-vuotias ilomantsilainen tappoi Pesosen auton takapenkillä. Käytännössä hän olisi kuristanut Pesosen hengiltä.

Jari Pesosen avovaimo ilmoitti miehen katoamisesta. Sittemmin tutkinta muuttui henkirikostutkinnaksi.

Henkirikos olisi Itä-Suomen keskusrikospoliisin esitutkinnan perusteella tapahtunut 28-vuotiaan ilomantsilaisen omistamassa Opel Kadetissa hiljaisella maantiellä Kontiolahden kunnassa. Kolmen miehen ja naisen seurue oli matkalla Ilomantsista Joensuuhun.

Liikkeelle lähdettiin puolilta öin Ilomantsilaisen ravintolan sulkeutumisen jälkeen. Pesonen oli tavannut muun seurueen vasta hetkeä ennen ravintolan sulkeutumista

20-vuotias mies nukkui etupenkillä. Autoa ajoi 28-vuotiaan tuolloin 19-vuotias tyttöystävä. Tätä nykyä kaikki ovat runsaat 13 vuotta vanhempia.
”Pää oli sininen”

KRP:n tutkinnan mukaan nuori nainen olisi kesken ajon Heinävaaran jälkeen havainnut, että joku takana istuva oli töninyt kuskin penkkiä. Hän keskittyi kuitenkin ajamiseen, eikä kiinnittänyt asiaan huomiota.

Pari kilometriä ajettuaan nainen vilkaisi takapenkille. Poliisille kertomansa mukaan hän näki, kuinka Jari Pesosen pää oli ollut hänen poikaystävänsä kuristusotteessa.

Pesonen oli ollut naamaltaan sininen.
Nainen ymmärrettävästi järkyttyi. Hän pysäytti auton Tervalammen levikkeelle ja kysyi poikaystävältään: ”Tapoitko sinä sen?”

Tässä vaiheessa etupenkillä nukkunut 20-vuotias havahtui ja kysyi: ”Kuka on tapettu?”
Uhkasi myös tyttöystäväänsä

Tutkijoille kertomansa mukaan nainen meni paniikkiin ja vastasi: ”Ei mitään.” Tällöin nuori mies nukahti uudelleen.

Naisen mukaan hän pelkäsi tilanteessa 20-vuotiaan hengen puolesta.

Nainen kertoi sanoneensa poikaystävälleen, että tämän pitäisi ajaa poliisilaitokselle. Mies kuitenkin kieltäytyi jyrkästi ja naisen mukaan uhkasi tappaa myös hänet, mikäli hän tekisi niin.

Nainen pelkäsi nyt myös oman henkensä puolesta. Koska ei muuta voinut, hän jatkoi matkaa kohti Joensuuta kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Poliisipartio vastassa

Joensuuhun saavuttiin pian tämän jälkeen. Oli hyvin lähellä, ettei syytteessä kuvattu henkirikos paljastunut heti tuoreeltaan, sillä ennen Joensuun keskustaa Karjalankadun ja Sortavalankadun risteyksessä odotti poliisipartio.

Partio ei kuitenkaan tiennyt mitään henkirikoksesta, vaan suoritti aamuöistä massapuhallusvalvontaa.

Nainen puhalsi alkometriin lailliset lukemat. Hän sai jatkaa matkaansa.

Peloltaan nainen ei uskaltanut sanoa poliiseille mitään.

Myöhemmin puhallusta hoitanut konstaapeli kertoi tappotutkinnassa, että oli tilanteessa alun perin kiinnittänyt Opeliin huomiota sen ”epävarman” kulun johdosta.

Konstaapelin mukaan autossa oli ollut ”neljä tai viisi henkilöä sisällä”. Poliisimies ei siis havainnut, että takapenkillä nuokkunut mies oli todellisuudessa kuollut.
Ruumis ensin autiotalon kellariin

Joensuun keskustassa 20-vuotias mies jäi autosta ja poistui vielä auki olleeseen ravintolaan.

Nuori pari ajoi pian takaisin Ilomantsiin, vaikka esitutkinnan mukaan Pesosen avovaimo oli aamuyöstä soittanut ja pyytänyt tuomaan miehensä takaisin kotiin.

Esitutkinnan mukaan saman vuorokauden aikana silloin 28-vuotias taposta syytetty nosti ruumiin autosta yhdessä toisen miehen kanssa Ilomantsilaisen autiotalon pihalla.

Ruumis piti ensin tiputtaa pihakaivoon, mutta sitten sijoituspaikaksi löytyi maakellari.

Ruumista ei ole tuosta kellarista löytynyt. Mahdollisesti jo seuraavana päivänä se siirrettiin paikkaan, josta viranomaiset tai kukaan muukaan ei ole sitä löytänyt.

Nuoren naisen mukaan hän uskoi, että hänen silloinen poikaystävänsä siirsi ruumiin. Mies olisi hakenut äitinsä luota tätä varten lapion.

Naisen mukaan pelko sulki hänen suunsa vuosikausiksi. Sama koski kyydissä ollutta nuorta miestä.
Lisää tietoa tapaukseen.

Kirjoitin taannoin tietäväni poliisin suorittaneen jonkinlaista etsintää Ilomantsin ja Joensuun välillä mutta epäilin liittyneekö tähän tapaukseen. Etsintä oli juurikin sillä kohtaa johon kuljettajana toiminut nainen kertoo pysäyttäneensä Kadetin matkan varrelle joten saattoipa hyvinkin liittyä. Tuosta Kadetista vielä, se on myyty Kuopion suunnalle alle 2 kk Jarin katoamisen jälkeen joten olisko tullut kiire hankkiutua mahdollisista todisteista eroon..?

User avatar
Queen
Posts: 1779
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jari Pesonen, Ilomantsi-Joensuu 19.8.2005

Post by Queen » Wed Nov 21, 2018 11:22 am

Nyt minua ihmetyttää se, että mihin kohtaan tässä illan kulussa sijoittuvat nämä Jarin soitot sisarelleen ja sukulaismiehelleen? Siis jos Jari oli tapettu jo tuossa ratsiavaiheessa.

Luulenpa, että kukkahattusetä on oikeassa ja auto on hävitetty juuri tämän tapauksen vuoksi.

User avatar
itäviitta
Posts: 446
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Jari Pesonen, Ilomantsi-Joensuu 19.8.2005

Post by itäviitta » Mon Dec 10, 2018 5:55 pm

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005927726.html

Mies tuomittiin 13 vuotta sitten kadonneen Jari Pesosen taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty

RIKOS 41-vuotiasta miestä odottaa yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistus.
Käräjäoikeus on tuominnut 41-vuotiaan Juha Matti Karhapään 13 vuoden takaisesta henkirikoksesta vankeuteen, vaikka uhrin ruumis on edelleen kateissa.

Oikeuden mukaan Karhapää surmasi kadonneeksi luullun Jari Tapani Pesosen kuristamalla henkilöauton takapenkillä matkalla Ilomantsista Joensuuhun. Myöhemmin hän kätki uhrin ruumiin maastoon.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tänään julistamaan yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen sisältyy tuomioita myös muista pienemmistä rikoksista, muun muassa alkoholirikoksista.

Alkoholirikoksessa on kyse pontikan keitosta ja myynnistä, huumausainerikoksessa kannabiksen kasvattamisesta pihasaunassa.

Laittomaan uhkaukseen ja ampuma-aserikokseen tuomittu syyllistyi pitämällä laitonta pistoolia vaimonsa kaulalla ja uhkaamalla tappaa hänet.

Jari Pesosen katoamista tutkittiin jo vuonna 2005 epäiltynä henkirikoksena, mutta tuolloin siitä ei saatu näyttöä. Pesosen katoaminen jäljettömiin oli pitkään mysteeri, ennen kuin poliisi sai viime syksynä tapahtumaan liittyen uutta tietoa ja avasi tutkimukset uudelleen.

Pesosen omaisille ja läheisille epätietoisuus nuoren isän kohtalosta on ollut raskas kokemus. Erityisen raskas se on ollut Pesosen avopuolisolle, sillä pariskunnalle oli pari kuukautta ennen katoamista syntynyt tyttövauva.

Vaikka Pesosen ruumis on edelleen kateissa, oikeus piti sille esitettyä näyttöä Karhapään syyllisyydestä tappoon riittävänä.

Näyttö rakentuu muun muassa vuoden 2005 takaisten rikostutkimusten ansiosta tallella olleista tapahtumayön ja sen jälkeisten päivien yksityiskohtaisista televalvontatiedoista, sekä tapauksesta koko 13 vuoden ajan tienneiden henkilöiden kertomuksista.

Osa heistä oli tavalla tai toisella avustanut Karhapäätä ruumiin kätkemisessä, ja he eivät siksi uskaltaneet kertoa tietojaan aikaisemmin. Myös surmaajan äkkipikainen ja väkivaltainen luonne pelotti heitä.

Oikeuden mukaan Karhapää kuristi Pesosen henkilöautossa neljän hengen seurueen matkalla Ilomantsista Joensuuhun elokuussa 2005. Autoa kuljetti Karhapään tuolloinen avopuoliso, joka nyt kertoi nähneensä tuolloin elottoman Pesosen Karhapään sylissä auton takapenkillä.

Joensuussa seurue pysäytettiin poliisin puhallusratsiaan, mutta kun kuski puhalsi nollat, seurueen matka jatkui ruumis auton takapenkillä.

Yksi seurueen jäsenistä jäi Joensuuhun, mutta Karhapää ja tämän avopuoliso palasivat kotiinsa Ilomantsiin. Aamulla Karhapää soitti ystävälleen ja pyysi tämän kuljettajakseen.

Yhdessä miehet veivät uhrin autiotilalle, riisuivat tämän alusvaatteisilleen ja jättivät autiotilan maakellariin. Seuraavana päivänä Karhapää kävi kätkemässä ruumiin maastoon, mutta laajoista etsinnöistä huolimatta sitä ei ole tähän päivään mennessä löydetty.

Tällä ruumiin kätkemismatkalla mukana olleelle kuljettajalle ei selvinnyt, millä asialla Karhapää tuolloin liikkui. Hän luuli sen liittyvät pontikan keittoon. Kysyttyään Karhapäältä matkaan tarkoitusta, tämä oli vastannut, ettei hänen tarvitse sitä tietää ”ettei tule omantunnon tuskia”.

Käräjäoikeuden päätöksellä Karhapää joutuu maksamaan kärsimyskorvauksia Pesosen omaisille yhteensä 18 500 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen, mutta tuomittu määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Puolustus kiistää tapon. Asianajaja Seppo Kolarin mukaan Karhapää kiistää surmanneensa Pesosen tahallaan. Koska ruumista ei ole löytynyt, Kolarin mukaan uhrin kuolinsyy on jäänyt selvittämättä. Puolustus valittaa tuomiosta hovioikeuteen.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
härkä
Posts: 5489
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jari Pesonen, Ilomantsi-Joensuu 19.8.2005

Post by härkä » Fri Jan 18, 2019 5:55 am

https://yle.fi/uutiset/3-10596538

Omaiset aikovat jatkaa etsintää Keskusrikospoliisin merkitsemien paikkojen tienoilla.

Heti kun kevät tulee, meitä on jo porukka koossa. Jok'ikinen paikka kyllä kolutaan. On tarvittaessa itsellä kaivinkonekin, tarvitsee vain maanomistajan luvan. Periaate on, että poika tai jotakin on löydyttävä, äiti sanoo päättäväisenä.

Ote linkistä
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

Post Reply