Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Pk_etsijä
Posts: 325
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:06 pm

Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Pk_etsijä »

15-16.10.2003 Vuosaaressa murhatun Ruotsinturkkilaisen Volkan Unsalin ruumista ei ole löydetty, vaikka poliisi oli järjestänyt etsintöjä. Murhasta tuomittiin henkilöt elinkautiseen. Palkkamurha liiuttyi Ruotsissa tehdyn Arlandan letökentän arvokuljetusryöstöön. Volkan oli ollut todistajana ja mukana todistajansuojeluohjelmassa, josta oli itse irtisanoutunut. Hänen tyttöystävänsä teki katoamisilmoituksen, jonka jälkeen poliisin tutkimusten seurauksena selvisi että kyseessä oli palkkamurha. Volkan oli murhattu kuristamalla ja sitä ennen pahoinpidelty Vuosaaren Kallvikintiellä olleessa Volkanin ystävän vuokra-asunnolla. Vaikka tekijät olivat siivonneet asunnot ja vienee mm Tervakoskelle tutun mökille poltettavaksi huonekaluja, mm sohvan ym. Sai poliisi asunnosta pieniä määriä veriroiskeita, joista saatiin dna tutkimuksen avulla selville, että veri kuului kadonneelle Volkanille. Verta löytyi myös poliisin ruumiskoiran ilmaisun ansiosta pakettiautosta, jonka tekijät olivat vuokranneet ja jolla Volkanin ruumis oli mitä todennäköisemmin kuljetettu jonnekin. Myös telekuuntelu ja kirjeet, jotka poliisi sai käsiinsä, riittivät todistamaan ilman ruumista, että kyseessä oli henkirikos. Ruumista ei ole tähän päivään mennessä löytynyt.
En usko että Volkanin ruumista olisi lähdettu kuljettamaan pois Vuosaaresta, se olisi mollut liian riskialtista. Poliisi on ilmeisesti tehnyt tutkimuksia maastossa Vuosaaren Kallvikinniemessä. Tekijät eivät ole kertoneet ruumiin hävityspaikkaa. Vuosaaressa on mm myös Mustavuoren ulkoilualue, jonne pääsee autolla melko suojaisiinkin paikkoihin kätkemään maastoon ruumiin. Voi jopa olla esimerkiksi että koska kyseessä on ollut tilaustyö, niin jonnekin metsään on valmiiksi jo tehty paikka, jonne he sitten ruumiin suunnitellusti veivät.
Pk_etsijä
Posts: 325
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:06 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Pk_etsijä »

Jos Volkan on kätketty Vuosaareen, on sille kolme aluetta joissa on otolliset paikat kätkeä rauhassa ruumis maastoon. Paikkoja ovat Kallvikinniemen kärki. Ruusuniemi lähellä nykyistä satamaa sekä Mustavuoren ulkoilualue, jossa silloin vielä pääsi autolla ajamaan myös Vuosaarenhuipulle ja sen hiekkamontuille. Lisäksi Mustavuoressa sijaitsee ulkoilualueen varrella vuosaarenhuipulle mentäessä vanha kaivoslampi, jossa on myös vanha kaivoskuilu ym. Tälle alueelle pääsee myös autolla, vaikka sinne on autolla liikkuminen kielletty. Joten otollisia kätköpaikkoja kyllä löytyy alle kilometrin säteellä murhapaikalta.
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by härkä »

https://www.google.fi/maps/place/Kallvi ... 25.1356468

Vuosaaren kartta , jossa Kallvikintie mollolla ja mm. vanha kaivos. Näkyy linkin yläosassa.
Kallvikinniemi tai Uutela voisivat olla mahdollisia , mutta Mustavuori ja vanhan kaatopaikan alue voisivat olla ruumiin piilottamiseen parempia.
Kallvikintie on aika pitkä. Onko tarkempaa osoitetietoa ?
Ainakaan Helsingin keskustaan päin ei ruumista ole varmaankaan kuskattu.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Queen »

Se osoite on Kallvikintie 61 B 32.

Liitän tähän aikanaan Minfoon tekemäni referointini tapauksesta:

12.6.2002 tapahtui Tukholman lentokentällä Arlandassa röyhkeä ryöstö. Kohteena oli arvokuljetusauto ja saalis oli lähes 5 miljoonaa euroa. Niin tekijät kuin rahatkin jäivät tavoittamattomiin. Ei kulunut kahta kuukautta, kun poliisille tuli vapaaehtoisesti kertomaan Ruotsissa vakituisesti asuva turkkilaista syntyperää oleva taparikollinen Volkan Ünsal. Hän vasikoi hyvän ystävänsä, Chilestä aikoinaan Ruotsiin paenneen Leo G:n. Leota ei ollut koskaan tuomittu rikoksista. Muiden ryöstöön osallistuneiden henkilöllisyys jäi arvoitukseksi.

Ünsalin iä oli tuomittu murhasta ja heroiinikaupoista ja karkotettu takaisin Turkkiin. Ünsal itse jatkoi rikosten täyttämää elämää ja ajeli punaisella Ferrarillaan. Hän omisti puolet tukholmalaisesta ravintolasta. Hän kääri voitoista puolet päältä ja jätti laskut ja muut lakisääteiset maksut toisten niskoille. Hän poltti viereen ilmestyneen kilpailevan ravintolan. Häntä syytettiin murhayrityksestä, mutta oikeus katsoi teon tapahtuneen itsepuolustukseksi.

Ünsalia kuvattiin ilkeäksi ja itsekeskeiseksi pikkukonnaksi. Tyttöystävä kertoi miehen piesseen hänet päivittäin. Ünsal kiristi myös suojelurahoja. Eräs uhri ei suostunut maksamaan, joten Ünsal katkaisi puutarhasaksilla tämän pikkusormen. Yleensäkin Ünsal kusetti kaikkia. Ahneus sai hänet vasikoimaan hyvän ystävänsä rahankuljetusryöstöstä. Siitä oli luvattu 4.4 miljoonan Ruotsin kruunun vihjepalkkio. Tämän lisäksi Ünsal tiesi mihin Leo G oli piilottanut lähes 3 milj. kruunua ja kävi siirtämässä rahat omaan taskuunsa.

Solvallan Janne:
6/2003 vankilasta vapautui Tukholmassa asuva, suomalaissyntyinen Janne R. Hän oli niin Ünsalin kuin Leon hyvä lapsuudenystävä.Päinvastoin kuin Ünsal, Leo pyrki huolehtimaan ystävästään myös tämän vankilatuomion aikana, lähinnä taloudellisesti.
Janne tunnettiin Solvallan Jannena, koska oli surmannut raviradalla v. 1998 serbialaisen rikollisjohtajan ampumalla tämän viidellä laukauksella. Kun Janne pääsi vapaaksi, Leo avusti häntä 10 000 kruunulla alkuun.
Tänä aikana Ünsalista oli luvattu 3,5 milj. kruunun suuruinen "tapporaha". Summa oli kerätty useilta eri henkilöiltä. Ünsalia oli kuitenkin vaikea löytää, koska poliisi oli ottanut hänet todistajien suojeluohjelmaansa. Virkavalta myös varoitti miestä etukäteen tapporahasta.

Valkoinen haulikko:
Janne oli ottanut yhteyttä tuntemaansa Raimoon, joka puolestaan otti yhteyttä tuntemaansa Janiin. Janne seurusteli Raimon vaimon sukulaistytön kanssa. 15.10 illalla Janne ja Raimo houkuttelivat Ünsalin viettämään ravintolailtaa kanssaan. Ennen ravintolaan menoa Ünsal käytettiin luukussa, josta sai kokaiinia ostettua. Sen jälkeen lähdettiin Seurahuoneelle. Kolmikko tunnistettiin valvontakameran ottamasta valokuvasta. Ravintolaillan jälkeen lähdettiin jatkoille Janin luo Kallvikintielle Helsingin Vuosaareen. Asunnolla miehiä odotti Jani L, ja kun Ünsal astui sisälle, hänen surmaamisensa aloitettiin heti. Ünsal teki ankaraa vastarintaa, joten hänet lyötiin ensin tajuttomaksi. Viimein hänet kuristettiin. Tämän jälkeen vereentynyt sohva ja matto hävitettiin polttamalla. Ruumis siirrettiin tuntemattomaan paikkaan pakettiautolla. Auto siistittiin ja palautettiin vuokraajalle seuraavana päivänä. Viikon päästä Ünsalin tyttöystävä Anna teki katoamisilmoituksen poliisille. Hänelle saapui lappusia, joissa kehotettiin pitämään suu kiinni tai käy kuten turkkilaiselle.

Poliisi pidätti Jannen ja Raimon 21.1.2004. Jani otettiin kiinni 13.2.2004. Myös Raimon aviovaimo joutui pidätetyksi muutamiksi kuukausiksi. Vaimo oli vuokrannut ruumiin kuljettamista varten vuokratun pakettiauton. Leo pidätettiin 31.8.2004. Virkavallan edustajat pääsivät jalanjäljille seuratessaan tekijöitä heidän huumeisiin liittyvissä rikoksissa kuuntelemalla mm. heidän puheluitaan eli siis sattumalta.
Oikeudenkäynti alkoi 13.12.2004 Helsingin käräjäoikeuden kellarin turvasalissa. Syyttäjä vaati Leolle rangaistusta yllytyksestä murhaan. Janille, Jannelle ja Raimolle syyte tuli murhasta. Raimon vaimolle avunannosta murhaan. Jokainen kiisti syyllisyytensä.

Raimon asianajajan mukaan mitään rikosta ei ollut edes tapahtunut. Kyseessä oli suuri lavastus, jonka mukaan Ünsal oli kadonnut maailmalle maan alkaessa polttaa liikaa jalkojen alla.
Raskauttavina todisteina esitettiin veriroiskeet, joita oli löytynyt kaikkialta Janin asunnon olohuoneesta, vaikka asunto oli siistitty huolellisesti. Veri kuului DNA -testin mukaan Ünsalille.Ünsalin DNA taas saatiin vaatteista, jotka oli jätetty Janin asunnolle. Myös ruumiskoira pystyi merkitsemään kuolleen ihmisen olleen asunnossa, samoin kuin pakettiauton sisällä. Janin asunnon lähellä sijainneen polttouunin tuhkan seasta löytyi nappeja, jotka kuuluivat Ünsalin tämän katoamishetkellä yllä olleeseen Armani-merkkiseen farkkupaitaan. Raimon hallusta löytyi miehen Rolexkello ja kihlasormus.
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by härkä »

Kallvikinniemi olisi tietenkin lähin paikka kätkeä ruumis. Ajomatka olisi lyhyt , joskin kapeahko tie loppumatkasta voisi olla riskialtis ?
https://www.google.fi/maps/place/Kallvi ... 25.1363125

Osoite mollolla. Vanha kaivosalue voisi olla parempi vaihtoehto kätkentään ?
Miten hyvin tekijät alueen tunsivat ?
https://www.google.fi/maps/@60.2085261, ... 56!6m1!1e1
Kyseessä on iso rakennus. Noitten päätien puoleisten rappujen eteen pääsee pakulla. Linkkikuvan aukosta näkyisi pääsevän myös talon takapuolelle.
Varsin vilkas paikka tuo on.
Itse veisin kropan joko kaivosalueelle ( jos siitä tietäisin ennalta ) tai Porvoon suuntaan.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Pk_etsijä
Posts: 325
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:06 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Pk_etsijä »

Ohessa kuvia mm Vuosaaren avolouhokselta. Mukana myös mielenkiintoinen esine, joka löytyi rannalta. Vieressä toisella puolen on poltettu syksyllä henkilöauto ym. http://s1094.photobucket.com/user/hejac ... g.html?o=0
Pk_etsijä
Posts: 325
Joined: Wed Nov 23, 2016 10:06 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Pk_etsijä »

Ohessa vielä muutama kuva Vuosaaren avolouhokselta. Sinne siis pääsee sekä autolla, että kävellen. Varsinaisesti hiekkatie on vain kävelijöille, mutta kesäöisin autoja siellä tuppaa liikkumaan, joku reivipaikka tuntuu olevan. Avolouhoksen lampi on noin 10m syvä. Lisäksi pohjoispäässä on ollut puinen kaivosnosturirakennelma, joka on vuosien aikana hajonnut. Lapsuudessani se oli vielä pystyssä. Kaivoskuilu on 60m syvä ja sinne on mennyt hissi, jonka koneisto on purettu. Koneiston betonialusta on jäljellä enää. Lammessa on ruutanoita. Toisella puolen kävelytietä rinteessä on vanhan murskaamon betonisia rakenteita. Rinteessä myös poltetun auton jäännöksiä. Paikalla käy milloin mitäkin hämäräporukkaa, on löytynyt neuloja, minigrip-pusseja ym. Lampi tuskin on sukelluskelpoinen, koska Vuosaaren vanha jätemäki sijaitsee vieressä ja on varmasti vuosien aikana valuttanut jätevesiä lampeen. Mutta esim va-kameralla kuvaaminen voisi onnistua. Hyvin mielenkiintoinen paikka.

http://i1094.photobucket.com/albums/i46 ... bdf6qr.jpg
http://i1094.photobucket.com/albums/i46 ... dyw2ph.jpg
http://i1094.photobucket.com/albums/i46 ... ssx95k.jpg
http://i1094.photobucket.com/albums/i46 ... 8cbtij.jpg
http://i1094.photobucket.com/albums/i46 ... xtbcku.jpg
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017071 ... =aamulehti

HS: Krp avasi uudelleen esitutkinnan Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta - tutkittiinko Jari Aarnion kanssa tuomittua rikollispomoa liian kevyesti?
Torstai 13.7.2017 klo 04.38
Keskusrikospoliisi on käynnistänyt uudelleen esitutkinnan Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta.

Helsingin Sanomat kertoo, että keskusrikospoliisi on aloittanut uudelleen esitutkinnan Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhasta.
Tarkoituksena on muun muassa tutkia, selvitettiinkö kaikkien mahdollisten tekijäkumppaneiden osallisuus palkkamurhaan riittävällä tavalla.
Pyynnön tutkinnan avaamisesta teki Helsingin poliisin laillisuusvalvonta marraskuussa 2015.
Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Krp pyrkii uudelleen aloitetussa esitutkinnassa tutkimaan, selvittikö Helsingin poliisi riittävässä määrin kaikkien mahdollisten tekijäkumppaneiden osuutta ruotsinturkkilaisen rikollisen Volkan Ünsalin palkkamurhaan.
Alkuperäisen esitutkintamateriaalin mukaan rikollispomo Keijo Vilhusen osuutta asiaan tutkittiin heikosti.
Vilhunen tuomittiin viime vuonna samassa huumejutussa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion kanssa.
Pyynnön tutkinnan avaamisesta teki Helsingin poliisin laillisuusvalvonta marraskuussa 2015, tutkinnanjohtaja Esa Virtanen keskusrikospoliisista kertoo HS:lle. Selvitysten jälkeen krp kirjasi asiasta rikosilmoituksen keväällä 2016.

Virtasen mukaan tutkinnan kohteena on tällä hetkellä joukko ihmisiä. Tarkoituksena on selvittää, onko heitä syytä epäillä jonkinasteisesta osallisuudesta Ünsalin palkkamurhaan 16. lokakuuta 2003.
HS:n mukaan osaa alkuperäiseen tutkintaan osallistuneista poliiseista on jo kuulusteltu. Kuulusteluissa on käynyt tässä vaiheessa toistakymmentä ihmistä. Krp on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä myös Ruotsin poliisin kanssa.
Virtanen arvioi, että tutkinta kestää ainakin tämän vuoden.

Vuonna 2005 Ünsalin murhaoikeudenkäynnissä tuomittiin neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Murhatuomion saivat hänen lapsuudenystävänsä Janne Raninen sekä suomalaiset Raimo Andersson ja Jani Leinonen.
Ruotsista luovutettu Leo Gonzalez Carmona sai tuomion yllytyksestä murhaan. Tuomion mukaan hän oli palkannut suomalaiset murhaamaan Ünsalin.

Lähde: Helsingin Sanomat
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Bodominlapsi
Posts: 81
Joined: Mon Oct 26, 2015 12:18 pm

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by Bodominlapsi »

PKK-kirjojen perusteella tehdyssä Rikostarinoita Suomessa -sarjassa on jakso Volkanin murhasta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/03/2 ... n-anatomia. Sama pätkä löytyy myös YouTubesta.

Tuossa jaksossa kiinnitti huomioni hotellissa tehty tilakuuntelunauhoitteesta, jossa osalliset keskustelevat tapauksesta. Jaksossa kuuluu sekä itse nauhoitetta, sekä siitä näkyy litteroituna otteita (litterointi näkyy kohdasta 16:45-17:50). Etenkin tuo "(se o) (montussa) (pantu sinne)" ja "(pihan perällä)" ovat mielenkiintoisia kohtia. Viitataanko niillä Volkaniin?

Todistusaineistoa poltettiin kahdessa eri paikassa, joten voisi olettaa, että ruumis on kuljetettu kolmanteen paikkaan. Todistusaineiston hävityspaikat jäljitettiin teletietojen perusteella, mutta minulla ei ole tietoa onko teletietoja jotka voisivat antaa osviittaa ruumiin hävityspaikasta. Mikäli ei ole, niin tämä voisi viitata siihen että hävityspaikka on lähellä niitä paikkoja, joissa tekijät muutenkin oleskelivat, esim. tekopaikka. Toisaalta ruumiin hävittämisessä käytettiin vuokrapakettiautoa, ja olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon tekijät vuokratulla autolla ajoivat. Ajetuista kilometreistähän kyllä auton vuokraaja yleensä pitää kirjaa jo ihan siitäkin syystä, että useasti vuokraehtoihin kuuluu kilometriraja.

Mitähän tuo ETP maksaisi, jos keräisi kolehdin ja hommaisi sen yhdistyksen jäsenten katsottavaksi? Olisiko kiinnostusta?
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Volkan Unsalin palkkamurha 2003

Post by härkä »

Selvitän sen etp:n hinnan.
Helsingin poliisin kirjaamo on avoinna klo 12 - 14 .00 välisenä aikana.
Yritän tavoittaa ko. ajankohtana.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply