Järvenpään "sarjamurhaaja" epäily 1990-1993

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
Tottijärven Tolppa
Posts: 224
Joined: Thu Nov 17, 2011 2:26 pm
Location: Pirkanmaa

Järvenpään "sarjamurhaaja" epäily 1990-1993

Post by Tottijärven Tolppa »

Kirjoittaja härkä » Ti Elo 31, 2010 9:14 am

Poliisi uskoo löytävänsä Hikiän sarjamurhaajan
16.07.2008 8:00

JARKKO MALIN


Epäilykset vahvistuivat. Aamuposti kertoi viime vuoden heinäkuussa, että vuoden 1991 Hikiäntien surma oli vahvistumassa sarjamurhaajan työksi.
Epäilykset vahvistuivat. Aamuposti kertoi viime vuoden heinäkuussa, että vuoden 1991 Hikiäntien surma oli vahvistumassa sarjamurhaajan työksi. Rikosylikonstaapeli Jorma Hautala Keskusrikospoliisista on Järvenpään ja Hikiän välillä liikkuneen sarjamurhaajan jäljillä. Hän uskoo, että raaka juttusarja selviää.

–Kyllä me löydämme hänet. Minulla on tähän vahva usko. Ei tätä työtä kannattaisi tehdäkään, jos ei näin ajattelisi.

Hautalan tarkoittama tekijä oli 15 vuotta sitten 30–40-vuotias sulkeutuneen oloinen mies, joka liikkui valkoisella japanilaisvalmisteisella autolla. Auton takapenkillä on ollut lastenistuin.

Poliisin teorian mukaan hän syyllistyi vähintään kolmeen selvittämättömään, naiseen kohdistuneeseen väkivaltatapaukseen vuosina 1990–1993: kahteen murhaan ja yhteen raakaan pahoinpitelyyn.

Kaikki kolme tapausta liittyvät Järvenpäähän ja Hausjärven Hikiän kylään. Kaikilla uhreilla on tummat olkapäille ulottuvat hiukset.

Marraskuussa 1990 40-vuotiaan naisen onnistui paeta pahoinpitelijältä Hikiän kylässä. Nainen oli noussut tuntemattoman miehen autoon Järvenpäässä. Mies lupasi viedä naisen kotiin Riihimäelle.

Mutta hän ajoikin syrjäiselle metsätielle, jossa kumpikin nousi autosta. Mies alkoi pahoinpidellä naista ja hakkasi tätä muun muassa päähän. Nainen pyristeli vastaan ja hänen onnistui paeta raakalaiselta.

Viisi kuukautta myöhemmin 18. huhtikuuta 1991 28-vuotiaan tuusulalaisen Tuula Lukkarisen ruumis löytyi läheltä 40-vuotiaan pahoinpitelypaikkaa. Poliisin mukaan hänet on surmattu erittäin raa´alla tavalla.

Lukkarinen oli lähtenyt edellisenä päivänä lomalle Kellokosken sairaalasta. Viimeinen havainto hänestä on Järvenpäästä Alkon silloisen myymälän edustalta.

Nainen hävisi ravintolan edustalta jälkiä jättämättä.Kolmas uhri on Maarit Haantie, joka katosi perjantaina 13.8.1993. Poliisi on etsinyt hänen ruumistaan samalta seudulta, jossa kaksi edellä mainittua tapausta sattuivat.

Haantie lähti Riihimäeltä viisihenkisessä seurueessa viettämään iltaa Järvenpäähän. Hän ei kuitenkaan päässyt sisään ravintola Zapataan, ja joutui suukopuun ovimiehen kanssa. Kello oli 22. Haantie hävisi paikalta, eikä hänestä ole sen jälkeen havaintoa.

Haantien laukku löytyi myöhemmin hyvinkääläisestä ravintolasta.

Rikosylikonstaapeli Hautalan mukaan tutkinnalliset syyt estävät häntä kertomasta, miksi poliisi epäilee myös Haantien päätyneen lopulta Hikiälle.

Kun näistä tapauksista on kerrottu lehdissä ja televisiossa, poliisi on saanut paljon uusia vihjeitä.

–Meillä on nyt tiedossa useampiakin tapauksia, jossa naisille on tarjottu samalla tavalla autokyytiä. Niissä on yhtymäkohtia edellä mainittuihin tapauksiin.

Koska tämänpäiväisessä Iltalehdessä ( 31.8.2010 ) on tästä tapauksesta uutta tietoa , on hyvä ottaa tämäkin tapaus esille.
Tätä kirjoittaessa en ole vielä ko. lehteä lukenut , mutta IL:n nettisivun mukaan on siinä aivan uutta tietoa.

edit: otsikon ääkköset

--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja härkä » Ti Elo 31, 2010 4:23 pm

Mainitun IL:n mukaan :

Murhasarjan tutkinta sai uusia kierroksia , kun paikallislehti Keski-Uusimaa uutisoi mysteeristä kuukausi sitten
- Meille on tullut uusia , vakavasti otettavia , faktoihin perustuvia vinkkejä , tutkinnanjohtaja , rikoskomisario Ismo Kopra kertoo Iltalehdelle

Eräs vinkki liittyy pieneen punaiseen autoon , jonka kerrotaan seurailleen " tietynlaisia naisia "
Paikallisten asukkaiden mukaan tapauksen uudelleen esiin putkahtaminen on pantu merkille.

Lisäksi jutussa on kuvattu murhat uudelleen ja siinä on myös henkilöhaastallelu , joka sinällään ei tuo mitään uutta esiin.

Henkilökohtaisesti kiinnitin huomion siihen , että Tuula Lukkarinen ja Maarit Haantie olivat varsin " samanoloisia ".
Niin ulkonäöltään kuin tietyllä tapaa elämäntavoiltaankin ilmeisesti.

Kopran lausunnosta voisi päätellä , että jotakin olisi piankin odotettavissa. Ei hän ehkä olisi muuten noin todennut.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Joulu 26, 2010 8:31 pm

On jotensakin outoa, että katoamisen (Haanpää) ja murhan (Lukkarinen) takana oleva henkilö olisi yhä jahtaamassa naisia milloin minkäkin värisellä henkilöautolla.

On myös olemassa vielä eräs outo tapaus, josta ei julkisuudessa ole juurikaan puhuttu mutta joka jollain tapaa linkittyy näihin tapauksiin. Pengon juttua vielä lisää ja yritän palata aiheeseen myöhemmin.

Tuota Hellun kertomaa en oikein jaksaa pitää yllä - hypnoosista kieltäytyminen on yksi syy, mutta siinä jutussa on kuitenkin jotain mikä ei sovi kuvioon.

Kyllä tekijä on jo kuollut. Surma ja katoaminen ajottuvat tiettyyn ajankohtaan - samoin kuin näiden tapausten loppuminenkin.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja matlockb » Pe Joulu 31, 2010 1:36 pm

Pelkään samaa kuin Doctor Lecter, eli että tekijä on mahdollisesti jo kuollut, hän siis oli tekoaikaan, lähes 20 vuotta sitten n. 30-40 vuotias, nykyään hän olisi noin 50-60 vuotias, eli ei ikänsä puolesta kauhean vanha, mutta esimerkiksi tekosarjan loppuminen viittaa vahvasti siihen, että tekijä olisi kuollut. Kannattaa muistaa, että myös tekijän ikäluokkaa olevia henkilöitä kuolee liikenneonnettomuuksissa ja sairauskohtauksiin jatkuvasti. Lisäksi tekijä on voinut tehdä ratkaisun elämästään omalla päätöksellään vaikkapa pian Haantien katoamisen (13.8.1993) jälkeen, tekosarjahan loppui tähän kuin seinään.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Urho » Su Tammi 02, 2011 4:50 pm

Ihmettelen vähän tuota poliisin viime kesäistä lausuntoa, "uskomme, että tekijä jää kiinni". Tämän "murhasarjan" tekijästä on olemassa äärimmäisen uskottava teoria, ja sen mukaan tekijä on jo manan mailla. Toki olen enemmän kuin tietoinen siitä, että monissa tapauksissa on ollut ns. erittäin hyviä epäiltyjä, jotka kuitenkin ovat osoittautuneet syyttömiksi.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Doctor Lecter » Ma Tammi 10, 2011 9:28 pm

Urho kirjoitti:
Tämän "murhasarjan" tekijästä on olemassa äärimmäisen uskottava teoria, ja sen mukaan tekijä on jo manan mailla.

Kyllä; teot 1970-luvulta, ammatti, metsästysveitsen käyttö, aiemman uhrin samanlainen silpominen, väkivaltaisuus naisia kohtaan, 1991 surmatun henkilön asuinpaikka ja erään aiemman uhrin asuinpaikka lähellä toisiaan, tekijän vapautumisen ajankohta ja muut seikat puoltavat teoriaa - olkoot se vaikka Lecter-teoria.

Jotensakin outoa tuo poliisin kummallinen uskomus, että "tekijä jää kiinni". ikään kuin tekijä ei koskaan kuolisi ja jatkaisi näitä tekojaan milloiin punaisella ja milloin valkoisella autolla ja hänellä olisi jonkinlainen satumainen onni välttää kaikki vaikeudet.

Ehkä tekijä saavutti vuoden 1991 surmalla ja vuonna 1993 kadonneen naisen (samalla seudulla todennäköisesti surmatun) jälkeen tietyn "harmonian" ja päätti lopettaa. Ja muutti muualle.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja sonni » To Kesä 02, 2011 8:01 am

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011060 ... 7_uu.shtml

Uusi epäilty
Sarjamurhaaja vihdoin kiinni?
Torstai 2.6.2011 klo 05.06
Poliisi aikoo kuulustella miestä, joka voi olla tummia naisia jahdannut tappaja.Poliisi on arvioinut, että murhasarjan takana oli 30-40-vuotias sulkeutunut mies, joka on kykenemätön solmimaan normaaleja naissuhteita. Mies saattaa tuntea vastenmielisyyttä naisia kohtaan.
Poliisi on myös arvioinut, että mies tuntee ihmisen tai suuren eläimen anatomian. Hänen paikallistuntemuksensa Hyvinkään, Riihimäen ja Järvenpään alueilta on hyvä. Poliisi pitää todennäköisenä, että suuri joukko naisia on joutunut miehen ahdistelemaksi.
Poliisi kuulusteli kaksi vuotta sitten miestä epäiltynä Hikiän murhasarjasta. Mies päästettiin vapaaksi.
Syrjäinen metsäautotie Hausjärven Hikiällä liittyy synkkään mysteeriin: Tuula löydettiin sieltä surmattuna ja "Hellua" iskettiin viereisessä hiekkakuopassa päähän teräaseella. Maarit katosi jäljettömiin.

On mahdollista, että Suomea kuohuttaneet 1990-luvun alun "hiekkakuoppamurhat" ovat vihdoin ratkeamassa.

- Saimme vinkin, jossa kerrottiin meille nimeä myöten henkilöstä, jota vinkin antaja epäilee tekijäksi, tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin rikoskomisario Ismo Kopra sanoo Iltalehdelle. Vinkki tuli muutama kuukausi sitten.

Kopran mukaan poliisi haluaa kuulla vinkin antajan nimeämää henkilöä, kun kiireellisemmät tapaukset sallivat.

- Jos kyseinen henkilö löydetään, aiomme selvittää hänen yhteytensä asiaan, hänen taustansa ja sen, missä hän oli rikosten tapahtuessa, Kopra kertoo.

Poliisi uskoo, että kyseessä on kaksi henkirikosta ja yksi raaka pahoinpitely, jotka teki sama mies. Uhreja yhdisti se, että he olivat tummahiuksisia.

Vaihtoehtoja

Tämän vuoden puolella KRP on saanut kolme neljä vinkkiä, jotka ovat rikostutkinnan näkökulmasta kiinnostavia. Niissä on kerrottu muun muassa samankaltaisesta autosta, jolla tekijän on epäilty liikkuneen, ja henkilöstä, jonka olemus sopii tekijästä julkisuuteen annettuihin tietoihin.

- Ihmiset ovat rohkaistuneet ottamaan yhteyttä, kun asia on ollut esillä mediassa. He ovat harmitelleet, etteivät ole kertoneet tietojaan aiemmin.

Kopran mukaan tapaus on ollut koko ajan tarkastelussa, vaikka akuutimmat rikostutkinnat menevät siitä ohi.

Hän arvioi, että murhamiehen elämä on voinut edetä neljällä eri tavalla rikosten jälkeen.

- Joko hän on lopettanut koko touhun, muuttanut jonnekin muualle, joutunut laitokseen tai kuollut pois.

Hiekkakuopan uhrit

Tapaus 1) "Hellu"

Marraskuussa 1990 "Hellu", 39, vietti iltaa Järvenpäässä. Rautatieasemalla tuntematon mies tarjosi kyytiä.

Hellu nousi valkoisen japanilaisvalmisteisen auton kyytiin. Mies tarjosi alkoholia ja lääkkeitä, ajoi hiekkakuopalle ja iski Hellua päähän teräaseella.

Hellu onnistui juoksemaan karkuun. Virkattu myssy saattoi pelastaa hänen henkensä. "Eipä onnistunut tällä kertaa", mies sanoi pakenevan Hellun perään.Tuula Lukkarisen ruumis löytyi metsän laidasta. Tapaus 2) Tuula Lukkarinen

Huhtikuussa 1991 Tuula Anita Lukkarinen, 30, lähti lomalle Kellokosken sairaalasta.

Viimeinen havainto Lukkarisesta on Järvenpäästä, jossa hän odotti viinakaupan aukeamista.

Seuraavana päivänä Lukkarinen löytyi metsätieltä raa'asti surmattuna.Maarit Haantietä ei ole koskaan löydetty. Tapaus 3) Maarit Haantie

Maarit Haantie, 40, oli viettämässä iltaa seurueessa Järvenpäässä elokuussa 1993. Heidän oli tarkoitus mennä ravintolaan, mutta Haantietä ei päästetty sisään.

Haantie katosi ravintolan edestä. Poliisi epäilee, että hän on joutunut henkirikoksen uhriksi. Häntä etsittiin Hikiän hiekkakuopalta, mutta ruumista ei löytynyt.

Lähteet: IL-arkisto, Ylen Kadonneet-sarja

ANTTI HONKAMAA
[email protected]

Tapaus on noussut nyt uudelleen esiin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan. Näyttääpä olevan Koprakin mukana tutkinnassa.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja Harriet » To Kesä 02, 2011 11:32 am

FBI on muuten upgreidannut vähän sarjamurhaajan - luokitusta eli sarjamurhaajaksi voi luokitella kaikki jotka ovat surmanneet kaksi tai enemmän ihmistä, mutta kyseessä täytyy olla eri tapaukset. esim auvinen ja ko kaltaiset tekijät ovat 'spree-killer' eli ilmeisesti massamurhaajat suomeksi.
Tämän mukaan suomessakin sarjamurhaajinen lista pitentyisi huomattavasti.

http://www.fbi.gov/stats-services/publi ... rder-1#two

Ko tekijällä epäillään olevan siis ainakin kolme uhria.

ise olen ollut aika skeptinen sarjamurhaajan suhteen näis' tapauksissa, jotenkin tummia naisia vaaniva tekijä tuntuu liian elokuvamaiselta. onko tässä nyt oikeasti näyttöä että sama tekijä kyseessä, saatta olla useampia?

tässä vielä uhrien kuvat iltalehdestä
TUULA LUKKARINEN
Image resized to : 99 % of its original size [ 503 x 542 ]
MAARIT HAANTIE
Image resized to : 99 % of its original size [ 503 x 604 ]
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja puunuija » To Kesä 02, 2011 2:18 pm

Edit postDelete postReport this postWarn userInformationReply with quote Poliisi tiedottaa
by Sirpa » Thu Jun 02, 2011 8:43 am

Yleensä tutkinnallisiin syihin vedoten poliisi ei kerro mitään, niin miksi poliisi nyt ilmoittaa iltalehdessä kohta pidättävänsä kuulusteluja varten miehen ilmiannon perusteella epäiltynä kolmesta naissurmasta. Ja samalla ilmoittaa, että ei tässä mitään kiirettä ole - on se saattanut muuttaa jo ulkomaillekin. Mikä idea on infota epäiltyä sarjamurhaajaa?Sirpa
puunuija

--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja puunuija » To Kesä 02, 2011 2:22 pm

Re: Poliisi tiedottaa
by Urho » Thu Jun 02, 2011 10:40 am

Tämä uutinen hiekkakuoppasurmaajan mahdollisesta löytymisestä oli kyllä melkoinen pohjanoteeraus sekä lehdeltä että poliisilta. Piti oikein tarkasti lukea, kun yritin löytää edes jonkinlaisen järjenhivenen jutusta ja poliisin sanomisista. Paras oli, kun totesivat, että "kunhan muilta kiireiltä kerkiämme".

Periaatteessahan tällaiset vanhat tapaukset voivat ratketa vain dna:n tai tunnustuksen, mieluummin kummankin, avulla. DNA yksinään riittää vain jos dna-löydös yksiselitteisesti viittaa tekijän jättäneen sen, esim. seksuaalirikoksessa siemenneste tms. Se, että löytyy ns. sopiva epäilty ja olosuhteet ei mitenkään riitä, kun aikaa on kulunut. Epäilty voi huoletta vedota omaan muistamattomuuteensa, ja puolustus saa horjutettua jokaista raskauttavaa todistetta ja todistajaa ajan kulumiseen vedoten.Urho

Siirsin nämä kaksi viestiä tänne. Jätän Harrietin siirtokehotusviestin siirtämättä.
Automaattinen siirto topicista toiseen ei jostakin syystä onnistu. Pahoittelen, että on hieman " tönkön näköinen ".

Puunuija
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja Harriet » To Kesä 02, 2011 6:29 pm

Kiitos vaan avusta. Hakua kannattaisi käyttää, mutta ei - pakko avata uusi ketju!

Vaikea sanoa johtaako tämä mihinkään, mutta ainakin poliisi tutki asiaa jos vihjeitä tulee.
Joten en näe kyllä mitään syytä kritisoida poliisia.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja John Doe » To Kesä 02, 2011 7:34 pm

Voisin ihan pikku vinkkinä väittää, että näyttää "vinkkaus" johtavan johonkin ja varsin nopeasti. Siis en viitsi kommentoida enempää Iltapulun juttua, koska väitän tietäväni miten ja millä pohjalla tuo juttu on kirjoitettu. Parasta lienee vain odotella, mitä tuleman pitää, mutta siltikin KRPlle toimitettu "tieto" on mielestäni erittäin tärkeää ja kaikilta osin tapaukseen erittäin hyvin sopivaa, joten odotellaan.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja sonni » La Kesä 04, 2011 11:40 am

Hellun mukaan häntä päähän puukottanut mies oli sanonut : " Eipä onnistunut tällä kertaa "
Tästä voisi vetää sen johtopäätöksen , että mies olisi jo aiemmin ainakin kerran " onnistunut "
Toiset kaksi tähän nyt linkitettyä tapaustahan sattuivat Hellun jälkeen.
Tämä olettamus tukeutuen siihen , että Hellu puhui totta.

Miksei mies sitten lähtenyt Hellun perään ? Miksi ei varmistanut asiaa ?
Syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin verenkierron vajaatoiminto alaraajoissa. Silloin voi kyllä normaalitavalla kävellä tietyn pituisia matkoja , mutta äkkinäiset spurtit ovat lähes mahdottomia. Riippuen toki vaivan vaikeusasteesta.
Tietenkin joku murtumakin tai vastaava on saattanut estää miehen takaa-ajon.
Edelleen , jos Hellu puhui totta , on tämän spekulaation mukaisesti mies tajunnut heti , ettei saa Hellua kiinni.

Ajattelin tämän ajatukseni tähän laittaa , josko nyt epäilyksen alaisella olevalla olisi tuonkaltainen jalkavaiva ollut ?
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja v-a-45 » La Kesä 18, 2011 11:18 am

sonni kirjoitti:
Hellun mukaan häntä päähän puukottanut mies oli sanonut : " Eipä onnistunut tällä kertaa "
Tästä voisi vetää sen johtopäätöksen , että mies olisi jo aiemmin ainakin kerran " onnistunut "
Toiset kaksi tähän nyt linkitettyä tapaustahan sattuivat Hellun jälkeen.
Tämä olettamus tukeutuen siihen , että Hellu puhui totta.

Miksei mies sitten lähtenyt Hellun perään ? Miksi ei varmistanut asiaa ?
Syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin verenkierron vajaatoiminto alaraajoissa. Silloin voi kyllä normaalitavalla kävellä tietyn pituisia matkoja , mutta äkkinäiset spurtit ovat lähes mahdottomia. Riippuen toki vaivan vaikeusasteesta.
Tietenkin joku murtumakin tai vastaava on saattanut estää miehen takaa-ajon.
Edelleen , jos Hellu puhui totta , on tämän spekulaation mukaisesti mies tajunnut heti , ettei saa Hellua kiinni.

Ajattelin tämän ajatukseni tähän laittaa , josko nyt epäilyksen alaisella olevalla olisi tuonkaltainen jalkavaiva ollut ?
Löysinpähän vihdoin tämänkin ketjun
Olen tuolla minfossa jo kirjoittanut tapauksestani v92 ja tällä lestaadiolaisella oli jokin jalkavaiva, en tiedä söikö siihen lääkkeitä, mutta monesti puhui siitä kun joutuu "poliisina" paljon autossa istua, niin jalat tarvii ns.terveyskengät.
Onko sillä tässä kohtaa mitään merkitystä en tiedä?
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 02, 2011 8:31 pm

En ole katsonut vielä kadonneet-sarjasta tämän Maarit Haantien katoamisjaksoa, joka liittynee näihin Järvenpään sarjamurhaajan oletettuihin uhreihin, mutta naapuripalstan aihetta käsittelevässä ketjussa oli tietoa, että Maaritin käsilaukku olisi löytynyt myöhemmin Martinasta Hyvinkäältä, ja arvellaan, että jollakin keinolla Maaritin olisi pitänyt sinne mennä, koska laukkukin löytyi sieltä.

Mutta entäpä jos tuon laukun toimitti ko. paikkaan itse murhaaja johtaakseen tutkimuksia harhaan? Jos näin on, niin silloin käsilaukusta olisi mahdollista - ehkä - löytää myös murhaajan DNA-tunniste. Onko tuo laukku poliisin hallussa edelleen? Tuli vai mieleen, kun luin napurista kyseisen viestin.

Näin mamma71 kirjoittaa siellä:

Aika monta kysymystä, mutta ihmettelen, että kukaan ei ole tehnyt hänestä havaintoa tuon Zapatan edustalla olemisen jälkeen. Ei matkasta Hyvinkäälle (miksi sinne, eikös Maarit asunut Riihimäellä?), illasta Martinassa. Ei kai hän yksin pöydässä kykkinyt.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Urho » Ma Heinä 04, 2011 10:55 am

Sirpa kirjoitti:
En ole katsonut vielä kadonneet-sarjasta tämän Maarit Haantien katoamisjaksoa, joka liittynee näihin Järvenpään sarjamurhaajan oletettuihin uhreihin, mutta naapuripalstan aihetta käsittelevässä ketjussa oli tietoa, että Maaritin käsilaukku olisi löytynyt myöhemmin Martinasta Hyvinkäältä, ja arvellaan, että jollakin keinolla Maaritin olisi pitänyt sinne mennä, koska laukkukin löytyi sieltä.
Mutta entäpä jos tuon laukun toimitti ko. paikkaan itse murhaaja johtaakseen tutkimuksia harhaan? Jos näin on, niin silloin käsilaukusta olisi mahdollista - ehkä - löytää myös murhaajan DNA-tunniste. Onko tuo laukku poliisin hallussa edelleen? Tuli vai mieleen, kun luin napurista kyseisen viestin.


Vai oliko se niin, että ko. iltana oli löydetty vain laukku? Varmaan jollain on se muistissa, ja ainakin tuossa kadonneitten jaksossa on asia kerrottu. Mutta pitäisitkö Sirpa taas pientä jarrua sen (salaliitto)mielikuvituksesi kanssa? Kumpi on todennäköisempää? Se, että "rapajuoppo ämmä" hukkaa laukkunsa kapakkaan vai se, että murhaaja käy istuttamassa laukkunsa hämätäkseen tutkimuksia, joita ei oikeastaan edes ole olemassa? Ja mitä hämäävää tuossa muka on? Millä tavalla tutkimukset tuon johdosta muka harhautuvat?


Aika monta kysymystä, mutta ihmettelen, että kukaan ei ole tehnyt hänestä havaintoa tuon Zapatan edustalla olemisen jälkeen. Ei matkasta Hyvinkäälle (miksi sinne, eikös Maarit asunut Riihimäellä?), illasta Martinassa. Ei kai hän yksin pöydässä kykkinyt.
Tähän on vaikuttanut se, että katoamisesta tiedotettiin ja naista etsittiin suht pitkän ajan kuluttua, joten mahdolliset havainnot ovat pyyhkiytyneet mielestä. Ja on hän voinut istua suht yksinkin. Tai sitten ei, mutta nämä perusjuottoloiden asiakkaat vain ovat usein sellaisia, etteivät muista seuraavana aamuna kenen seurassa ovat olleet.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 04, 2011 5:59 pm

Edellä on tekstiä, että oletettu sarjamurhaaja olisi esiintynyt poliisina, onko tietoa, että luottamuksen herättämiseksi, kun on ottanut liftareita kyytiin, olisi ollut pukeutuneena jopa poliisin virkapukuun?

Ai niin, piti vielä Urholle sanomani tähän salaliittomielikyvitusväitteeseen, että olen kuule, Urho, ollut elämäni aikana sen tulimaisen monen kerran niin kinkkisessä paikassa, että kelpaisin todistajaksi useampaankin hämäräperäiseen oikeudenkäyntiin, mutta en tässä maailman tilanteessa vielä uskaltaisi ryhtyä moisessa ominaisuudessa esiintymään - voisi olla itsellä raudat käsissä ja yht äkkiä kämppä täynnä huumeita ja elinkautiskakku tiedossa Palmen murhasta, joten älä ollenkaan soita suutasi - puhun vain kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Täällä Oriveden vainaja ketjussa on oikei hyvä esimerkki todennäköisyysajattelusta suhteessa siihen mitä voi löytyä poliisilaitoksen oven edestä, joka on mahdollisimman epätodennäköistä.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja Urho » Ma Heinä 04, 2011 8:58 pm

En mä mitään suuta soittanut. Laskin vain hieman leikkiä taipumuksellesi esittää lennokkaita teorioita. Mitä tuohon Oriveden vainajajuttuun tulee, niin en pidä mitenkään epätodennäköisenä eli ihmeellisenä, että Härkä tai joku muu selvittää jutun, kun patalaiska ja/tai umpityhmä poliisi ei vaan saa aikaiseksi. Bodomin esipaketin luettuani minua ei poliisin toiminnassa voi hämmästyttää enää mikään. Tätä jutun juontako takoitit? Sen sijaan en edelleenkään lämpene ajatukselle siitä, että saksatar olisi tapettu paritusrengas-mökkikauppahuijareiden toimesta ja rahdattu keskelle metsää.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Järvenpää - Hikiän soramonttu surmat
Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 04, 2011 10:32 pm

Tarkoitin sitä poliisilaitoksen oven eteen hylättyä autoa, jossa oli ruumis - muistaakseni se tarina oli siinä ketjussa. Heh, leikkiähän minäkin vain laskin - minä mistään mitään tiedä.

Täsmennän vielä. Alla on nyt se uutinen, jonka aikoinaan Oriveden vainajan ketjuun linkitin, kun siellä pohdittiin tapausta todennäköisyyksien perusteella, ja kysyin, että miten todennäköisenä pitäisitte tämän uutisen tapahtumia, ellette tietäisi niistä? Joten se niistä todennäköisyyksistä, kun puhutaan murhista.

Yli viikon kateissa ollut löytyi kuolleena poliisilaitoksen edestä

Julkaistu: 06.10.2010 21:06

Kadonneeksi julistettu, raskaana ollut nainen löytyi kuolleena New Yorkista aivan poliisin tilojen edustalta.

32-vuotiaan Gizela Andraden ruumis oli tila-autossa, joka oli pysäköity 30 metrin päähän Bronxin huumepoliisin päämajan ovelta.

New York Post -lehden mukaan Toyota Venza -tila-auto oli seissyt paikoillaan jopa viikon.

Poliisilaitoksen ovesta kulkee 300 konstaapelia joka päivä.

Andrade nähtiin elossa viimeisen kerran 25. syyskuuta. Nainen oli tuolloin ajamassa kotiin riideltyään poikaystävänsä kanssa.

Viranomaiset tutkivat tapausta.

IS

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/Yli% ... 41386.html

Ja vielä kerran ja edelleen - todennäköisyydet sopivat vain tilastolliseen pohdintaan, eivät koskaan yksittäiseen tapaukseen.

Tämä siis vastauksena, Urho, tähän kohtaan kirjoituksessasi:

Kumpi on todennäköisempää? Se, että "rapajuoppo ämmä" hukkaa laukkunsa kapakkaan vai se, että murhaaja käy istuttamassa laukkunsa hämätäkseen tutkimuksia, joita ei oikeastaan edes ole olemassa?

Otsikkoon lisätty sarjamurhaaja-sanaan lainausmerkit 10.9.2014 jolloin poliisi oli ilmoittanut ettei tapaukset välttämättä liity toisiinsa.

-Ylläpito ja moderaattorit-
User avatar
Uutisvastaava
Posts: 234
Joined: Wed Dec 14, 2011 1:03 pm

Re: Järvenpään "sarjamurhaaja" epäily

Post by Uutisvastaava »

Lisätään tähän nyt muutama linkki, kun näkyy tuo keskustelu asiasta jääneen vähän taka-alalle.
Haantien Kadonneet jakso:
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/k ... edia=33615
Hausjärven hiekkakuoppasurmat, wikipedia:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hausj%C3%A ... oppasurmat
Murhamysteeri ratkeamassa?:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010083 ... 8_uu.shtml
Onko sarjaraiskaaja kaksoismurhaaja?:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2008100 ... 4_uu.shtml
Iskikö täällä sarjamurhaaja?:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007072 ... 2_uu.shtml
Uusi epäilty
Sarjamurhaaja vihdoin kiinni?:
http://iltalehti.fi/uutiset/2011060213814787_uu.shtml

Noilla nyt pääsee hyvin alkuun, mietittäessä mitä oikeastaan tapahtui, varsinkin kun KRP ei ole viimeaikoina tiedottanut asiasta sanallakaan.
"On täysin luonnollista, että näinkin moniulotteinen ja monimutkainen todellisuus ennemmin tai myöhemmin vastaa täydellisesti sepitettyä vastinettaan."
User avatar
Uutisvastaava
Posts: 234
Joined: Wed Dec 14, 2011 1:03 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by Uutisvastaava »

Alibi julkaisi viime lokakuun numerossa jutun Vaaniiko Suomessa sarjamurhaaja?, jonka tekstin on kirjoittanut toimittaja Marita Kuokkanen. Jutussa on yksi erittäin suuri ASIAVIRHE, joka kuuluu näin:
"Kolmas melkoisella varmuudella saman tekijän suorittama surmatyö tapahtui elokuussa 1993. Maarit Haantie löytyi surmattuna ja pahoinpideltynä saman hiekkakuopan tuntumasta."
Tosiasiassahan Haantien ruumista EI ole löydetty koskaan, joten toimittaja on lievästi sanoen kämmännyt asiat. Yritän saada kommentin Alibilta, koskien tätä asiaa, ensi viikon aikana.
"On täysin luonnollista, että näinkin moniulotteinen ja monimutkainen todellisuus ennemmin tai myöhemmin vastaa täydellisesti sepitettyä vastinettaan."
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by härkä »

^

Tuossa Alibin Haantietä sivuavassa asiassa , on tapahtunut inhimillinen erehdys jutun tehneelle toimittajalle.
Olen viime kevättalvella keskustellut asiasta Alibin Lahtosen kanssa.

Toisaalla eräs nimimerkki väittää Ismo Kopran kertoneen asian toimittajalle kuten on juttuun kirjoitettu.
Jutussa on kuitenkin tosiasiassa virheellinen ilmaisu asiasta,
Olen keskustellut Kopran useaan kertaan ja eri tapauksista. Tästäkin hieman.
Olen täysin vakuuttunut , että Kopra ei ole voinut puhua kuten ko. nikki asian esittää.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by härkä »

Ensi tiistaina , 13.8 , tulee kuluneeksi 20 vuotta Maarit Haanpään katoamisesta.

Tappo vai murha ? Kyseessä on kadonnut henkilö.
Jos Haanpään ruumis jöskus löytyisi , miten tapaus käsiteltäisiin , jos tekijä samalla paljastuisi ?
Aikaa on viisi päivää.

https://maps.google.fi/maps?q=zapata+j% ... 0&t=h&z=16
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by matlockb »

^Jos tämä joskus käräjille saadaan niin todennäköisesti murhana syytetään mutta epätodennäköiseltä selviäminen vaikuttaa. Murhahan tämä(kin) voi olla jo senkin takia mikäli tekijä vain on odottanut sopivaa uhria. Tosin tiettyjä merkkejä voi löytyä siihen suuntaan että Haantie (härkä, ei siis Haanpää vaan ihan tietä mennään :D ) olisi tuntenut/tiennyt erään Järvenpäässä asuneen mieshenkilön ja soittanut tälle, mies on joko vain heittänyt Haantien Hyvinkäälle tai sitten on koko tekosarjan takana ja surmannut myös Haantien ja koska hän on uhreista tuntenut ainoastaan Haantien, hänellä on sen vuoksi ollut motiivi myös piilottaa ruumis.
User avatar
härkä
Posts: 7501
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by härkä »

Katsoin Murharyhmän.

Mikä siinä edelleen kiinnittää huomioni , on ihmisen tai ison eläimen anatomian tunteminen.

Olen tappanut nautoja , mutta sähköllä. Koneet tekevät suolistuksen pitkälle.
( Naispuolisten ei pidä silti tästä pelästyä ) :mrgreen:
En tunne karjan anatomiaa , vaikka osaan kyllä leikellä ruhon.
Veitseni ovat terävät. :D Sanelli , Sanelli.

Sen sijaan metsästäjä ja hirvieläin. Senhän joutuu operoimaan.
En ole koskaan eläinrakkaana metsästänyt. Kalastanut olen , ja paljon.
Isä opetti 50 - luvulla perkaamaan ja varomaan es. hauen sappirakkoa. Makuhaitta.
Lahnan ilmapusseja. Saa hyvät " tekokulkuset "

Saattaisi olla syytä etsiä metsästystä harrastavaa lääkäriä ???

Kiitoksia Murharyhmälle sarjasta. Ei ollut mikään harharyhmä. :D
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by matlockb »

Kuvittelisi asialla tosiaan olevan lääkäri/lääketieteestä paljon tietävä tai (hirven)metsästäjä, miksi ei hirviä metsästävä lääkärikin/kirurgi.
Mielenkiintoinen jakso ehdottomasti, Kopra kuitenkin antoi edelleen toivoa siitä että rikos saattaa selvitä. Hellun osalta tosin on ristiriitaista tietoa tutkittiinko tapausta tapon vai murhan yrityksenä (molemmat tosin vanhentuneet).
Samoin tuo Kadonneet-ohjelmassa väitetty "Hellun" lääkkeiden käyttö, kieltäytyikö niistä vai ei?
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by Queen »

Tuota murharyhmän juttua en ole katsonut, mutta tämä Järvenpään juttu on kyllä yksi mielenkiintoisimmista mysteereistä. Onko sitten näiden kaikkien (Haantien, Lukkarisen ja Hellun) tapausten takana sama henkilö, on kylläkin vain olettamus.

Haantien tapauksessa koko ravintolaan meno on saanut merkillisen käänteen. Muu seurue jättää niine hyvineen naisen ravintolan ulkopuolelle, kun tämä ei pääse sisään. Itse ajattelisin, että jos yhdessä mennään, niin hakeudutaan sitten paikkaan, johon pääsevät kaikki seurueeseen kuuluvat.

Tuo, että tekijällä on ollut ihmisen anatomian tuntemus, on myös yksi kysymysmerkki. Mistä päätellään, että näin todella olisi? Toki sen tiedän, että kyse on Lukkarisen surmaamistavasta, mutta silti. Mikä tuossa surmaamistavassa on niin erikoista, että tällaista asiantuntemusta olisi pitänyt olla? Monilla ihmisillä on kokemusta kuolleiden eläinten käsittelystä tai muutoin mielenkiintoa esim. sairauksiin, missä yhteydessä myös ihmisen anatomia muutoin tulee tutuksi. Lisäksi Lukkarisella oli löydettäessä vaatteet päällään eli mitään varsin kirurgisia toimenpiteitä tuskin on tehty.
Jos on kurkku leikattu auki, niin on tehty monissa muissakin surmissa, eikä siihen ole anatomian opintoja kaivattu. Jos on osattu pistää tarkasti sydämeen puukolla, näinkin on tapahtunut usein surmatöissä, joko tietäen oikean paikan tai vain sattumalta.
Mies löi Hellua päähän, mutta tämä pääsi karkuun. Tuollainen huitaisu nyt ei ainakaan kerro sen enempää anatomiasta, tosin eihän sitä tiedä, mitä mies olisi Hellulle tehnyt, jos olisi saanut tämän kiinni. Loppujen lopuksi hän oli aika välinpitämätön sen suhteen, että Hellu pääsi karkuun: huuteli vain perään!

Onko sitten todella niin, että uhrien ulkonäkö ja elämäntapa inspiroivat tekijää murhaamaan naisia? Saattaahan niin olla vaikkapa vain alitajuisesti, ehkä mies halusi kostaa jollekin jotakin kokemaansa toisten naisten kautta. Yhtä hyvin voisi olla niin, että nämä naiset olivat helppoja saaliita, kun olivat humalassa ja ehkä heidän ulkonäkönsä jotenkin miellytti miestä. Ja yleisesti taitaa väestön naisista aika monella olla ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, jos nyt jotain katugallupia suorittaa.

Tästä Hellusta, josta jo kuuluu aika jättäneen; epäilenpä, ettei Hellu ollut aivan rehellinen kertoessaan tapahtumien kulkua. Hän ei osannut sanoa autosta merkkiä, vaikka istui hyvän tovin kyydissä ja teki muita havaintoja: auto oli huonokuntoinen, lastenistuin jne.
Kyllä auton merkki usein selviää ihan vain istumalla kyydissä, esim. ratin logo tai muu merkintä autossa voi sen paljastaa. Lisäksi Hellu meni ulos pissalle, mutta ei siitä huolimatta katsonut auton merkkiä tai rekisterinumeroa.
Entä mitä Hellu osasi kertoa noista autossa olleista lääkkeistä? Ei kai mitään. Kysyikö hän mitään lääkkeistä ja mitä mies vastasi? Olen merko saletti, että Hellu tunsi tai ainakin tiesi miehen entuudestaan, eikä uskaltanut paljastaa tämän henkilöllisyyttä. Hän myös kieltäytyi hypnoosista, koska pelkäsi siinä tilassa paljastavansa miehen ja sen, että onkin ollut tietoinen asiasta.

Luulenpa, että jos näissä tapauksissa nyt on sama tekijä ollut, hän on kuollut. Hän on saattanut tehdä itsemurhan 90-luvun puolessa välissä, kun on päässä ruvennut taas "kuumottamaan" siihen malliin. Hän on mielestäni asunut muualla kuin Järvenpään seudulla, mutta hänellä on ollut yhteys tuonne alueelle.
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Järvenpään sarjamurhaaja epäily

Post by matlockb »

Tekijän kuolema tavalla tai toisella on hyvin mahdollista, onhan aikaakin viimeisimmästä rikoksesta kulunut jo 20 vuotta.
Eräs edelleen elossa oleva, Järvenpäässä asuva tekijäehdokas sairastaa sokeritautia ja silloin jalkojen kylmettymistä tulee välttää.
Noiden lääkkeiden käyttöä phdin edelleen, samaa keskustelua on käyty jo minfossakin. Lääke siis voisi olla Tramal 50 mg, Lyrica tai Oxycontin (kapselit ovat rinnakkaisnimeltä Oxynorm-merkkisiä). Tosin myyntilupa Suomessa oksikodonille on myönnetty vasta vuonna 1998.
Tramalille myyntilupa on myönnetty vasta 2004. Lyricalle myös joskus 2000-luvun alussa. Sikäli nämä lääkkeet eivät sovi kuvaan niin hyvin kuin arvelin.
Pitäisi selvittää, mitä muita kapseleina myytyjä kipu/rauhoittavia lääkkeitä tuolloin on ollut myynnissä, myyntilupiahan myös perutaan usein (mm. unilääke Halcion, kipulääke Somadril Comp ym...). Muistaisiko joku vanhemman polevn edustaja mitä kapselimuotoisia lääkkeitä tuolloin oli rauhoittavana ja/tai kipulääkkeenä?
Tämä kirjoitus pohjautuu edelleen siihen että "Hellun" kertomus pitää paikkansa) olla lääkkeet tuhkakupissa aivan perustellusta syystäkin, hän ei ilmeisesti ole tupakoinut (ainakaan autossa) tosin tiedän autossa tupakoivia jotka ravistelevat tupakan aina ikkunasta ja heittävät ulos.

Tekijällä on voinut sairautensa, esimerkiksi kovien kipujen vuoksi (joka selittää sen miksi päästi "Hellun" menemään) olla syy pitää lääkkeet helposti saatavilla, mikäli kova kipu iskee kesken ajon, näin ollen lääkkeitä ei tarvitse alkaa erikseen kaivamaan rasiasta tai purkista, mikäli itselläni olisi sama tilanne (vaikeat kivut) toimisin luultavasti samoin, tosin lääkemääräys mukana sillä poliisin mahdollisesti suorittama huumepikatesti antaa positiivisen tuloksen myös ns. pkv-lääkkeille (eritellen bentsodiatsepiinit, opiaatit sekä varsinaiset huumausaineet kuten kannabiksen, amfetamiinin jne..).
Post Reply