Taiteilija Kalliomäki surmasi pariskunnan, Kankaanpää -95

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2127
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Taiteilija Kalliomäki surmasi pariskunnan, Kankaanpää -95

Post by Queen » Wed May 17, 2017 9:28 am

19.8.1995 yrittäjä-taiteilija-pariskunta Matti ja Marjatta Kärki surmattiin asuntoonsa
Kankaanpäässä Jämintiellä. Teon takana oli valokuvataiteilija, kuvanveistäjä Pekka Kalevi Kalliomäki, 46 v. taiteilijanimeltään Jan susi. Osapuolet tunsivat hyvin toisensa.

Teko tuli ilmi, kun Kankaanpään taidekoulun kaksi oppilasta, jotka asuivat Kärkien omistamassa vanhemmassa talossa, olivat menneet Kärkien kotiovelle. Kun kukaan ei tullut avaamaan ovea, he lopulta menivät sisään surmataloon pienestä sivuikkunasta ja näkivät verijälkiä.

Motiivina surmalle oli se, että pariskunnan kotoa oli hävinnyt kultakello sekä ranneketju viikkoa aiemmin, jolloin Pekka Kalliomäki oli vieraillut heillä vaimonsa ja virolaisen naisen kanssa.
Matti Kärki oli tehnyt rikosilmoituksen kadonneista, 60 000 mk:n arvoisista tavaroista.
Hän oli epäillyt, että Kalliomäki ja virolaisnainen olisivat vieneet tavarat. Kalliomäki suuttui epäilyistä ja vihjasi poliisille vakuutuspetoksen mahdollisuudesta sekä väärästä ilmiannosta ja lateli peiteltyjä tappouhkauksia Kärjen suuntaan.
Rikosepäilyn vuoksi Kalliomäen suunnittelema Viron matka peruuntui.

Kalliomäki lähti surmatöiden jälkeen karkumatkalle ja hänet etsintäkuulutettiin ja vangittiin poissaolevana. Myös hänen vaimonsa otettiin kiinni ja vangittiin avunannosta epäiltynä.
Kalliomäen auto, Talbot Horizon löytyi syyskuun alkupuolella Viitasaarelta. . Kalliomäki oli anastanut tämän auton tilalle vaimonsa entisen työpaikan pihamaalta valkoisen Opel Corsan. Etsintäkuulutus laajennettiin lopulta Viroon ja muihin pohjoismaihin.
Lehdistö seurasi karkumatkan käänteitä mielenkiinnolla, olihan rikoksen osapuolet oman alansa tunnettuja henkilöitä.

Pekka Kalliomäki pidätettiin 3.9. Runon ja rajan tieltä, 18 km Lieksasta itään. Hän oli pidätettäessä aseistettu, autossa oli kaksi pistoolia ja pienoiskivääri sekä panoksia n. 300 kpl. Kalliomäki ei tehnyt pidätettäessä vastarintaa, vaan oli lähinnä helpottunut kiinni jäämisestään.
Hän myönsi surmatyöt, mutta kielsi, ettei ollut harkinnut tekoja etukäteen. Tilanne oli hänen mukaansa riistäytynyt käsistä ja sitten oli tullut musta hetki. Hän kertoi olleensa humalassa ja psykoosissa. Hänen korvissaan oli tuolloin kohissut kuin suihkukone ja tapahtumat olivat edenneet kuin kauhuelokuvassa, eikä hän katsonut enää voivansa vaikuttaa tapahtumien kulkuun.
Vaimoon ei kohdistettu syytteitä.
Kalliomäelle tehtiin mielentilatutkimus, jossa hänet todettiin syyntakeettomaksi ja
passitettiin mielisairaalaan.
Keväällä 1996 Kärkien poika löysi ketjun ja kellon perimänsä talon terassilta puutarhatuolien istuintyynykasan alta.

Lähde: PPK1998

Jossain vaiheessa taiteilija Susi julisti, että hänen taidetilansa Tulimaa on EU:hun kuulumatonta aluetta. Tietysti tällaisella itsenäisellä alueella tulisi olemaan oma raha, armeija ym. Maalla pitää olla myös oma symbolinsa ja Susi sytytti postilaatikkoonsa ikuisen tulen. Jokainen nyt tekee omalle postilaatikolleen mitä tahtoo, kunhan ei sytytä koko tienoota tuleen. Minua kuitenkin kiinnostaisi, miten tämä on käytännössä tapahtunut ja vieläkö postilaatikko on tulessa. Heittääkö postipoika sinne lieskojen sekaan aina uudet laskut ym. postit? Taloudellisesti ajatellen Suden ei kannata tilata mitään kalliita lehtiä huusholliinsa.
Entä saiko hän Tulimaahan oman rahan ja armeijan? :mrgreen:

Täällä saa tutustua Jan Suden ja Tuija Kalliomäen taiteeseen:

http://jansusi21.blogspot.fi/p/valokuvia.html

Pikakelauksella katsoin tuon videon. Olihan siinä postilaatikko tulessa, mutta en oikein usko tuohon ikuiseen tuleen. Melkoisia persoonia!


Bodominlapsi
Posts: 59
Joined: Mon Oct 26, 2015 12:18 pm

Re: Taiteilija Kalliomäki surmasi pariskunnan, Kankaanpää -9

Post by Bodominlapsi » Thu May 18, 2017 8:35 pm

Eikös tästä jutusta ole jakso Rikostarinoita Suomessa -sarjassakin? Löytyy YLE:n arkistota ja myös YouTubesta. Tuosta ikuisesta tulestakin olin kuullut, mutta en osannut yhdistää tähän tapaukseen.

Kultakello ilmeisesti löytyi myöhemmin vainajapariskunnan asunnolta. Itseäni on mietityttänyt, että onko se ollut siellä koko ajan, vai onko se palautettu sinne jälkikäteen. RS-sarjassa ei muistaakseni puhuttu kultaketjusta mitään. Löytyikö sekin?

User avatar
Queen
Posts: 2127
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Taiteilija Kalliomäki surmasi pariskunnan, Kankaanpää -9

Post by Queen » Sat May 20, 2017 11:24 am

Joissain lähteissä tosiaan puhutaan vain kellosta. Kyllä tuon kultaketjunkin kerrottiin myös löytyneen. Korut olivat olleet kesätuolien pehmusteiden välissä, joten itse uskon, että ne mahdollisesti ovat olleet siellä koko ajan. Jospa korujen omistaja on ottanut ne pois ottaessaan aurinkoa tai tehdessään syyssiivousta.
Jos tuo terassi on ollut avoterassi, on tietysti mahdollista, että syytetty olisi korut palauttanut säikähtäessään kohua.

Post Reply