Aki Koivuranta ampui vaimonsa haulikolla, Rovaniemi 1992

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2139
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Aki Koivuranta ampui vaimonsa haulikolla, Rovaniemi 1992

Post by Queen » Sun Aug 20, 2017 9:45 am

Koivurannan pariskunta, Aki 38 v ja Aulikki 37 v, asui rovaniemeläisessä rivitalossa. Naapurit kertoivat, miten pariskunta oli usein käyttänyt yhdessä viinaksia ja poliisiakin oli tarvittu erottelemaan heitä toisistaan.
Yöllä 29.12.1992 asunnosta kuului kaksi laukausta. Kello oli tuolloin ollut 00.05. Naapuri kertoi, että tämän jälkeen asunnosta kuului miehen valittava ääni.
Klo 3.47 sai palolaitos ilmoituksen, että Rekimatka 29:ssä on nainen kuollut vahingonlaukauksen seurauksena. Poliisit lähtivät ambulanssi seuranaan paikalle.
Oven avaamaan tullut Aki oli humalainen, soperteleva ja surkea. Hän kertoi sattuneesta vahingonlaukauksesta.
Yläkerran toisen makuuhuoneen sängyllä makasi eloton Aulikki.
Aki vaati pääsyä vaimonsa luokse elvyttämään tätä ja poliiseilla oli täysi työ saada mies ymmärtämään, että elvytykset olivat turhia jo siinä vaiheessa. Aki piti jopa raudoittaa, sillä niin ankarasti hän pisti hanttiin.
Vielä poliisiautossa Aki oli hokenut vuoronperään "Elää se!", "Kuollut se on!" ja hakannut samalla päätään seinään.

Makuuhuone oli täysin sekainen, vaatteita oli lattialla sikin sokin ja vessasta löytyi veren tahrimia vaatteita. Olohuoneessa oli 15 kpl haulikon panoksia, makuuhuoneessa kaksi tyhjää hylsyä ja seinässä reikä.
Vainajan käsi oli ilmeisesti ollut kasvojen suojana ampumahetkellä, sillä käsi oli niin ruhjoutunut, ettei siitä saatu sormenjälkiäkään, jotka olisivat tässä tapauksessa olleet tarpeellisia jälkiselvittelyn kannalta.

Ampumisen äänistä ei siis kukaan naapureista ollut tehnyt ilmoitusta. Aki Koivuranta oli ampumisen jälkeen kirjoittanut jopa kaksi kirjettäkin lapsilleen. Toisessa kirjeessä hän oli viritellyt jonkinlaista testamenttia ja kirjeestä sai sen käsityksen, että hänen oli tarkoitus surmata myös itsensä.
Toisessa kirjeessä hän todisteli, miten laukaus oli vahinko ja he olivat olleet leikkimässä haulikolla.
"Ensimmäinen meni ohi...toinen osui äitiä....veti piipusta..." jne.
Aki Koivurannalla oli aseeseen lupa ja oletettavaa oli, että hän olisi ymmärtänyt, ettei haulikoilla ole leikkimistä.

Aki Koivuranta kertoi, että edellispäivänä he olivat vaimon kanssa käyneet kaupungilla ostamassa ilotulitusraketteja ja ruokaa. Alkosta oli haettu Koskenkorvaa, omenaviiniä ja Martinellaa. Lisäksi oli hankittu muutama keskiolutpullo.
Aki kertoi ammuskelleensa ennenkin ikkunasta haulikolla. Nytkin hänelle oli tullut halu ampua tuuletusikkunasta. Vaikuttiko tähän uudenvuoden läheisyys, mene ja tiedä.

-Aulikki oli silloin sängyssä puolittain peiton alla, mies kertoi.
-Sanoin ampuvani ulos ikkunasta. Olin lähdössä kiertämään kaapin luota sänkyä, kun Aulikki tarttui aseen piipusta kiinni. Hän kielsi minua ampumasta.
-Riuhtaisin asetta irti hänen otteestaan ja samalla se laukesi. En muista, kummalla kädellä hän aseeseen tarttui.

Teknisen tutkinnan mukaan tarttuminen ei tapahtunut ainakaan oikealla kädellä, koska se oli murskana ja vaikutti sille, että uhri oli yrittänyt suojella kädellä kasvojaan.
Tämän jälkeen uhri oli lyyhistynyt sängylle. Aki kertoi, ettei ymmärtänyt Aulikin kuolleen.
Hän oli pyörinyt ympäri asuntoa ja kirjoittanut kirjeet.
Itsensä ampumiseen eivät Aki Koivurannan rahkeet riittäneet.
-----------
Tämä tapaus oli jossain vaiheessa tarkoitus panna naislistalleni, mutta jostain syystä olen jättänyt sen pois.
Tuomiota minulla ei ole tiedossa. Tuntuu oudolta, jos Aki K. uskoi, ettei Aulikki kuollut heti ampumiseen, miksi hän ei heti soittanut apua tälle, vaan ryhtyi rustailemaan kirjeitä.

Lähde: Rikosposti 5/1993


Post Reply