Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2351
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by Queen »

Imatralla tapahtui 1950-luvun alkuvuosina jopa maailmanlaajuisesti erikoinen rikos. Omakotitalossa asui Kukkosen (nimi muutettu) pariskunta. Ville ja Kaisa eivät oikein tahtoneet tulla enää juttuun keskenään, mutta yhdessä asuttiin silti, joskin rakkaus oli jo väljähtänyt.
Eräänä päivänä Ville kävi kaupassa ostoksilla ja sulkeutui paketit kainalossa talon alakertaan nikkaroimaan. Välillä hän kävi työkaluineen autotallissakin, joka oli ulkorakennuksessa ja saunan seinän takana. Kaisaa ei kiinnostanut kysyä, mitä mies touhusi.
Seuraavana päivänä Kaisa ryhtyi lämmittämään saunaa. Hän pani tulen uuniin ja järjesteli vesiä pataan ja ämpäreihin. Ville oli tällöin autotallissa touhuamassa.
Yhtäkkiä Kaisa tunsi ankaran iskun kädessään ja lensi selälleen saunan lattialle. Lihaksia kouristi, mutta hän piti urheasti kiinni ämpärin sangasta. Ville riensi paikalle säikähtäneen näköisenä ja rupesi nostamaan vaimoaan ylös hokien samalla:
-Mikä ihme sinulle tuli, mikä ihme Kaisa ... Kuule nyt Kaisa... Et kai sinä?
Kaisa toipui ennalleen ja Ville pistäytyi vielä autotallissa. Kaisa selitti, että hänestä tuntui kuin sähköisku olisi iskenyt häneen. Pariskunta oli kovin ymmällään.
Ville tutki asiaa saunassa. Hänellä oli aiemmin ollut kumikalossit jaloissaan, mutta nyt hän riisui ne. Hän ei löytänyt mitään syytä, miksi Kaisa olisi saanut sähköiskun.

Kaisa sai useita kertoja sähköiskuja saunasta laskiessaan vettä ämpäriin. Joka kerta Ville tuli kalossit jalassaan hänet siitä pelastamaan.
Avioparin välit eivät näistä iskuista lämmenneet. Samaa torailua jatkui ja joskus Ville taisi läimäyttääkin Kaisaa.
Eräänä päivänä Kaisa meni ulkohuussiin sillä seurauksella, että sai vessan istuimesta sähköiskun. Ville tuli nytkin apuun ja kiskoi vaimonsa istuimelta pois.
Kaisan olo alkoi käydä tukalaksi; saunasta sai iskuja, mutta vaarallista oli mennä huussiinkaan!

Sitten tuli kohtalokas päivä. Kaisan huutaessa apua saatuaan taas ulkohuussissa sähköiskun, talon ohi sattuikin kulkemaan poliisi. Tämä tuli pelastamaan Kaisan vessasta. Kaisa tosin vapautui istuimesta irti ennen kuin poliisi ehti häntä siitä irrottamaan. Kaisa toimitettiin sairaalaan ja hänen ahterissaan todettiin palamisjälkiä.
Kaisa kertoi, että Ville aiheutti hänelle sähköiskuja ja oli yrittänyt ottaa häneltä hengen niiden avulla.
Ville kielsi moiset väitteet. Kuka nyt puisesta huussista saisi sähköiskuja?
Poliisi päätti kuitenkin tutkia asian, sillä huhut kertoivat, että Ville oli uhannut vaimoaan jopa ampuma-aseella.

Poliisit havaitsivat, että talon saunaan oli vedetty autotallin puolelta sähköjohto. Saunan lattiaritilöiden alle oli kiinnitetty kuparinallit, joihin oli yhdistetty sähkövirta. Kun Kaisa laski ämpäreihin vettä, Ville seinän takana yhdisti virran. Sen jälkeen hän kumikalossit jalassa riensi muka auttamaan vaimoaan.
Kun saunatemput eivät Kaisaan tehonneet toivotulla tavalla, oli Ville suunnitellut ulkohuussiin sähkötuolin. Istuimen ympärille oli upotettu 7 sähkönallia, joihin hän yhdisti virran.
Ville oli kyllä ehtinyt purkamaan huusin sähköjohdot, mutta nallit olivat jääneet paikoilleen. Poliisi löysi johdotkin talosta.

Villelle luettiin syyte jatketusta murhan yrityksestä kihlakunnanoikeudessa.
Ville selitti, ettei hänen tarkoituksensa ollut surmata vaimoaan. Tällä kun oli niin heikot hermot, että Villen mielestä vaimon olisi tullut hakeutua parantolaan joksikin aikaa lepäämään. Hän oli ajatellut vain vauhdittaa tätä ajatusta.
Ville tuomittiin kihlakunnanoikeudessa usean vuoden kuritushuonerangaistukseen.
Hovioikeus olikin sitä mieltä, että Villelle riitti 3 kuukauden vankeustuomio jatketusta törkeää lievemmästä ruumiinvamman aiheuttamasta pahoinpitelystä.
Tarina ei kerro, jatkuiko pariskunnan avioliitto kuinkakin onnellisissa merkeissä.

Lähde: Sainio - Rikos ei kannata


User avatar
härkä
Posts: 6669
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by härkä »

Erikoinen tapa yrittää saada suhteeseen säpinää. :D

Olikohan Villellä tarkoitus tappaa , vai ainoastaan " kujeilla " ?
Hengenvaarallista tuo oli. Miten hyvin Ville tunsi sähkön vaikutukset ?
Kaisa kuitenkin selvisi noista.

On muuten sattunut , että salama on iskenut huussiin ja tuhonnut sen. En jaksa nyt etsiä sitä. Ja ehkä sitä ei netistä edes löydä ? Ihan Suomessa sattunut..
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2351
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by Queen »

Tämä pariskunta oli jo kuusissakymmenissä, eikä tarinassa mainittu, mikä Ville oli ammatiltaan. Sikäli olisi ollut mielenkiintoista kuulla, että oliko siinä ammattimies asialla. :mrgreen:
Kyllä oli yllättävää, että hovioikeus ainakin sitten totesi, ettei Villellä ollut surmaamistarkoitusta ja että hän tosiaan halusi vain vaimonsa "hermolomalle". Jos ajatellaan, että Kaisan sydän olisi ollut heikompaa tekoa, olisi ollut hyvin mahdollista, että henki olisi lähtenyt.
Jospa Ville ajatteli, että huonoihin hermoihin ehkä auttavat sähköshokit, jos ei muijaa lomalle saadakaan.
Olen itse saanut kerran pahanlaisen sähköiskun pulsaattoripesukoneesta, jonka virtajohto oli mennyt huonoksi siitä kohdasta, missä se on kiinnitetty koneeseen. Kun pesutilan lattialla oli vettä, se johti sähköä paljaisiin jalkoihini. Samanaikaisesti laskin suihkulla vettä koneeseen ja sähkövirta meni lävitseni. Jumaliste siinä kädet tärisivät vielä kauan jälkeenkin päin.

User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 275
Joined: Tue Jun 30, 2015 6:29 pm

Re: Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by Arvo Kyyrölä »

Kiitos nyt omastakin puolestani.Imatran sähkötuolimiehen henkilöllisyyttä yritin joskus selvitellä.En löytänyt ensimmäistäkään mainintaa edes paikallislehdistä.

Mauri Sainio kirjoitti samasta aiheesta Alibi- lehdessä 4/ 1980.Siinä oli kuviakin mukana.

Image
Image
Image

monoliitti
Posts: 801
Joined: Tue May 30, 2017 4:04 pm

Re: Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by monoliitti »

Teknisiä neroja on itä-suomesta noussut muulloinkin. Tammikuussa 1948 17-v Silvo Sokka kokosi kotipihallaan erinäisistä romuista raketin, jolla lensi kymmenien kilometrien matkan Kuopiosta Suonenjoelle, päästen lehtien y.m ihailun kohteeksi.

User avatar
härkä
Posts: 6669
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by härkä »

Olisi mielenkiintoista tietää, onko tämä Imatran talo ja ennenkaikkea huussi vielä olemassa ?
Tai jos eivät , niin mikä oli tarkka osoite ?
Saattaa olla suht helppo tsekattava paikallisilta ?

Tekisi mieli käydä ko. huussissa. :mrgreen:

Tuosta Tanskan Madsenin ja P- Korean pomon edeltäjästä tässä.
http://www.hojot.com/silvo.html

Kauko Tervamäki

SILVON LENTO SUONENJOELLE

Koko maailman huomion kohteeksi joutuneesta Silvo Sokan lentomatkasta on kulunut lähes 40 vuotta. Tuo 17-vuotias kuopiolainen nuorukainen ilmoitti rakentaneensa maailman ensimmäisen avaruusaluksen sekä lentäneensä sillä Kuopiosta Suonenjoelle kolmessa ja puolessa minuutissa. Tieto yllätyslennosta levisi vuorokaudessa ympäri maailman. Se oli niin vahva uutinen, että kaikki sanomalehdet sijoittivat sen etusivulleen aina Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Tuskinpa talvisota, vuoden 1952 olympialaiset tai vuoden 1983 MM-kilpailut innoittivat lehtimiehiä yhtä suuresti. Vuorokauden kuluttua Silvon kertomus alkoi tuntua jo liian mielikuvitukselliselta ja kun oli nukuttu vielä yksi yö, harmiteltiin jo sitä, että moinen uutisankka oli saanut liian mahtavat siivet.

Ei Silvo Sokka kokonaan valehdellut. Kyllä hän tuli Suonenjoelle, mutta matkanteko vaati kolmen ja puolen minuutin asemasta kolme ja puoli tuntia, se kun tapahtui vanhalla polkupyörällä mutkaista soratietä pitkin.

Silvo, yksi kuopiolaisen sotilasmestari Sokan kuudesta lapsesta, päätti karata eräiden pikkuharmien vuoksi kotoaan mennäkseen Ruotsiin töihin. Lokakuun 7. päivänä vuonna 1949 kello 15 hän lähti polkemaan etelää kohti. Silvo oli erittäin kiinnostunut ilmailusta ja estääkseen etsinnät katoamisensa jälkeen hän laati olemattoman saksalaisen ”insinööriystävänsä” Ganzeugen nimissä kirjeen, jossa kerrottiin, että Silvo oli lähtenyt liikkeelle rakentamallaan koneella. Yläilmoihin päästyään laite oli kuitenkin tuhoutunut ja ystävysten välinen radioyhteys oli katkennut. ”Insinööri” kertoi Sokalla olleen tekeillä suuria keksintöjä, rakettimoottoreiden ohella mm. rakettitykin ja oli sitä mieltä, että hänessä menetettiin kyky, joka ei ole helpolla korvattavissa. Silvo postitti tuon kirjeen ennen lähtöään kuopiolaiselle sanomalehdelle Savolle.

Suonenjoelle ehdittyä ei matkanteko enää houkutellutkaan pimeän ja nälän yllättänyttä nuorukaista. Silvo poikkesi Suonteen järven rantaan, upotti polkupyöränsä järveen maamieskoulun laiturin viereen ja viipyi itsekin hyisessä vedessä niin kauan, että vaatteet kastuivat. Tämän jälkeen tuo pyöräilijä ryhtyi esittämään lentäjän roolia.

Antakaamme nyt puheenvuoro agrologi Vilho Pelliselle, joka asui noihin aikoihin Suonenjoen harjoittelutilan Nyyssölän päärakennuksessa. Nyyssölän pimeältä pihalta löydettiin selällään makaava haalariasuinen nuorukainen, jonka kaulassa roikkui kiikari. Kanttori Toivo Komulainen oli ohi kulkiessaan erehtynyt luulemaan häntä tavalliseksi juopuneeksi ja Vilho arveli häntä aluksi saksalaiseksi sotilaskarkuriksi, joita kerrottiin vielä noihin aikoihin maassamme piileskelevän.

Outo mies kannettiin alakerran tupaan, jossa häntä ryhdyttiin virvoittelemaan. Hän sai märkien asusteiden tilalle Maija-Liisa- rouvan tuomat Vilhon alusvaatteet ja kuumaa teetä juotavakseen, pääsipä lämpimään saunaankin. Pojan taskusta löytynyt Kuopion kasarmialueen liikkumislupa oli tehdä retkestä aivan tavallisen, nolon karkumatkan. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin syöttää suonenjokelaisille samaa juttua, joka oli joutumassa Savon toimittajien käsiin.

Kun nuorukainen avasi suunsa ja kertoi Kuopiosta alkaneesta maailmanhistorian merkillisimmistä ilmalennosta, vaikenivat kaikki hämmästyksestä. Lento oli tapahtunut omatekoisella seitsemän metrin pituisella ja kahden tonnin painoisella avaruusaluksella. Rakettiaseita käytettiin jo toisessa maailmansodassa, mutta ilmailun alalla oli pieni Suomi päässyt nyt yllättäen kärkeen. Vahinko vain, että polttoainesäiliön rikkoutuminen aiheutti pakkolaskun. Alus syöksyi Suonteen pohjaan, mutta olihan onni onnettomuudessa, että lentäjä pelastui.

Kun maamieskoulun opettaja, agronomi Arttu Penttilä, joka oli reservikapteeni, rohkeni ihmetellä, miten putoavasta raketista voi pelastua, vastasi vaitelias lentäjä ykskantaan: ”Pistin jarrut päälle.” Mitäpä siinä oli enää ihmettelemistä. Vilho Pellinenkin unohti omat epäilyksensä, vaikka hänestä tuntuivat lentäjän vaatteet läheltä ihoa merkillisen kuivilta.

Sotilasmestari Sokka tuli jo samana iltana hakemaan Suonenjoelta kuuluisuuden saavuttanutta perillistänsä. Suonenjoen kirkonkylässä ei seuraavina päivinä ehditty puhumaan mistään muusta kuin Suonteen pohjassa makaavasta avaruusaluksesta. Asialle antoi erikoista kantavuutta se seikka, että reaktiokäyttöisten koneiden rakentaminen oli Suomessa kielletty. Helsingissä hotelli Tornissa majailleella venäläisellä valvontakomissionilla oi siis täysi syy puuttua asiaan. Suonteelle ilmestyivät poliisit, jotka naarasivat noita nerokkaan Sokan rakentamia laitteita. ”Lentovälineen”, polkupyörän veti muutaman päivän kuluttua maalle matalasta rantavedestä maamieskoulun opettaja, metsänhoitaja Eino Kivilahti.

Ylesiradion ääniautokin ilmestyi Suonenjoelle. Kukapas muu se kyselikään ihmeellisestä lennosta ja lentäjästä kuin itse Pekka Tiilikainen. Vaikka tuon syksyn tapahtumista onkin ehtinyt vierähtää lähes 40 vuota ja Nyyssölän päärakennus kuten maamieskoulun laiturikin ovat kokonaan hävinneet, muistaa Vilho Pellinen erittäin hyvin kaikki Silvo Sokkaan liittyvät tapahtumat. Hänhän oli niitä kovin lähellä.

Silvo Sokka kiirehti lokakuun 8. päivän aamuna Savon toimitukseen pyytäen takaisin ”insinööri Ganzugen” kirjettä. Silvohan oli jälleen Kuopiossa ilmi elävänä. ”Ystäväni ehti luulla minua kuolleeksi”, sanoi hän. Kirjettäpä ei noin vain luovutettukaan. Eihän lehti voinut vaieta vuosisadan uutisesta. Lahjakkaan nuorukaisen pelastumisesta oltiin vilpittömän iloisia.

Kaikkialla Kuopiossa levisi tieto ihmeellisestä lentomatkasta ja hälinä innosti nuorta lentäjää antamaan Silverstar- nimisestä, sikarin muotoisesta keksinnöstään mahdollisimman tarkkoja tietoja. Hän oli itse piirtänyt aluksen, tehnyt lujuuslaskelmat, rakentanut moottorinkin. Saksalainen insinööri oli toiminut tukijana ja rahoittajana. Lähtö oli tapahtunut 60 asteen kulmassa teräsputkista rakennetulta öljytyltä radalta, joka sijaitsi Riistavedeltä.

Savo kertoi seuraavana päivänä laajasti Silvo -pojan merkillisestä lentoretkestä, Savon Sanomat lyhyemmin ja varovammin. Euroopan nopeimmat uutismiehet lensivät yksityiskoneilla Kuopioon. Helsingin Sanomat riemuitsi voidessaan julkaista ensimmäisenä kotimaisena telefoto-kuvana Silvo Sokan omakätisen piirroksen suolta startanneesta ihmeellisestä koneesta.

Lokakuun 9. päivä muodostui nuorelle keksijälle edellistä päivää vaikeammaksi. Lehdistön lisäksi hänen kimpussaan olivat nyt ilmailuviranomaiset, sisäministeriön edustajat, puolustuslaitos ja poliisi, joka ei ollut löytänyt minkäänlaista starttiradan jälkiä. Vaikka Silvo puolustautuikin hyvin, häntä epäiltiin jo monella taholla. Poika ei perunut mitään tarinan rakoilemisesta huolimatta. Lehtimiehet tenttasivat häntä sekavin tuntein. Seuraavana päivänä hyökkäykset jatkuivat entistä ankarampina, mutta Sokka puolustautui urheasti.
Lokakuun 11. päivänä saivat loputtomat ristikuulustelut väsyneen nuorukaisen taipumaan ja paljastamaan totuuden. Hän oli suorittanut samanlaisen ilmalennon kuin aikoinaan paroni Münchhausen, joka lensi tykinkuulalla. Kun sanomalehdet kertoivat seuraavana päivänä vielä kerran Silvo Sokasta, eivät kirjaimet enää olleetkaan kissan korkuisia.

Nuorta keksijää vastaan ei nostettu minkäänlaista oikeusjuttua. Satujahan saa kanssaihmisten narraamiseksi sepitellä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 2351
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Kun Ville sähkötuolin keksi Imatralla

Post by Queen »

Ei ole tuossa kirjassakaan sanottu huussin paikkaa tarkemmin kuin "kauppalan laitamilla", joten Härän on nyt mentävä kiertelemään kaikki näkyvissä olevat huussit ja kokeiltava, josko joku olisi yhdistänyt Villen sähköjohdot takaisin pelittämään.
Minun pitikin kysyä, onko kenelläkään lisätietoa tästä Silvon mielenkiintoisesta ilmalennosta. Vai oli siinä tällainen tarina takana. :D
Kiitokset hauskasta jutusta!

Post Reply