Latvialaisen Jan Tschokken tekemät murhat 1900-l alussa

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Latvialaisen Jan Tschokken tekemät murhat 1900-l alussa

Post by Queen »

Luin Arvo Ylpön vuosisata -kirjasta (toimittanut Inkeri Numminen) Jan Tschokken tekemästä poliisisurmasta Suomessa.

Ylppö kertoi, että 1.3.1906 koulutyö oli jälleen pysähdyksissä ja kansa kokoontui torille ja kaupungintalon eteen Helsingissä. Tuolloin sattui välikohtaus, jossa kaupungintalon pihalta alettiin ammuskella väkijoukkoon. Kansa alkoi kirkua ja joku poliisikin oli kuollut. Ylpön koulutoverin isä oli poliisi ja hän oli tuolloin virkatehtävissä paikalla. Hän ei kuitenkaan ollut tämä uhri.
Poliisit tekivät kaikkensa saadakseen ammuskelijan rauhoittumaan, mutta hänpä säntäsi kaupungintalon sisälle ja sulkeutui johonkin huoneeseen. Paikalle hankittiin puuseppä ja palokunta. Tilanne kesti useita tunteja. Lopulta oveen saatiin porattua reikä, josta palokunta suihkutti vettä sisään huoneeseen. Tällöin miehen oli antauduttava.

Hän osoittautui liettualaiseksi pakolaiseksi, nimeltään Jan Tschokke. Hän oli Tbilisissä ryöstänyt pankin. Mies oli toisen vallankumouksellisen miehen ja morsiamensa kanssa ujuttautunut Suomeen työväen ihmisten hoiviin.
Tapahtuma oli kuulemma tuolloin ollut suuri sensaatio, josta lehdet ahkerasti kirjoittivat.

Netistä löysin linkin Tshokkesta (nimi kirjoitettu eritavoin kuin Ylpön kirjassa). Tuossa kerrotaan miehen surmanneen useita henkilöitä. Tuossa ryöstetty pankkikin on muuttunut Helsingin konttorin ryöstöksi. Kai tässä sama ihminen on kyseessä? Vai miten tämä nyt menee?


https://fi.wikipedia.org/wiki/Jan_Tshokke
Jan Tshokke (oik. Jānis Čoke, 24. syyskuuta 1878 Idus, Liivinmaan kuvernementti – 9. kesäkuuta 1910 Turku[1]) oli latvialainen bolševikki, joka Suomessa tunnetaan vuonna 1906 tehdystä Venäjän valtionpankin Helsingin konttorin ryöstöstä.
Teollisuustyöläisenä Riiassa työskennellyt Tshokke liittyi vuonna 1902 Latvian sosialidemokraattiseen työväenpuolueeseen, jossa hän kuului sen militanttiin siipeen. Venäjän vuoden 1905 vallankumouksen aikana hän perusti vallankumouksellisen Brašie-järjestön yhdessä kolmen veljensä kanssa. Vuosien 1905–1906 aikana ryhmä oli Riiassa osallisena muun muassa vankilakapinoissa ja iskuissa poliisia vastaan.[2]
Helmikuussa 1906 latvialainen vallankumouksellinen Jānis Luther lähetti kokosi 15 vallankumouksellisen ryhmän ja lähetti sen Tshokken johdolla Suomeen, tarkoituksena ryöstää Venäjän valtionpankin konttori Helsingissä.[2] 26. helmikuuta tapahtuneen ryöstön ja sitä seuranneen pakomatkan aikana kuoli yhteensä viisi henkeä, joista Tshokke surmasi kolme. Hän pakeni itse Tampereelle, jossa luovutti osa ryöstösaaliista venäläiselle vallankumoukselliselle Nikolai Bureninille. Tshokke pidätettiin paikallisesta matkustajakodista, mutta poliisiasemalla hän onnistui vielä surmaamaan kaksi polisia ja miehen, joka osallistui asemalle linnoittautuneen Tshokken pidättämiseen.[3]
Heinäkuussa 1906 Tampereen raastuvanoikeus tuomitsi Tshokken murhista kolmeen elinkautiseen.[4] Hän kuoli epäselvissä olosuhteissa Kakolan vankilassa vuonna 1910.[2] Kuolinsyyksi ilmoitettiin keuhkotauti.[5]
Post Reply