Jukka Kallio-Soukaisen surmaaminen Raumalla 1992

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2351
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Jukka Kallio-Soukaisen surmaaminen Raumalla 1992

Post by Queen »

Tätä tapausta en löytänyt täältä Hejacista. Minusta tämä on tuomioiden, tai paremminkin sanoen lopullisten tuomioiden puuttumisen kannalta mielenkiintoinen tapaus. Olen tästä joskus kirjoittanut Minfoon, mutta laitetaanpa tänne oma alustus asiasta.
Huom. Olen tässä kirjoituksessani olettanut, että tapahtumat ovat alkaneet 20.5, koska kerrottiin tekijöiden soittaneen poliiseille 21.5. Tarkkaa surma-ajankohtaa ei ole tiedossa eli kumman vuorokauden puolelle surma ajoittuu, todennäköisesti se on tapahtunut aamuyöllä 21.5.

21.5.1992 raumalainen Jukka Kallio-Soukainen, s.1957, surmattiin Kaarolla Raumalla. Surmatapa oli raaka, sillä uhrilta oli vedetty kaula auki, jopa niin, että pää oli lähes irti leikattu.
Kallio-Soukainen seurusteli raumalaisen päiväkotiapulainen Minnan, 20-v., kanssa. Surman aikaan asunnossa oli myös 31-v Kari. Kari oli eläkkeellä. Hänen liikkumisensa oli heikkoa, sillä hän pääsi kulkemaan vain kainalosauvojen kanssa ja seisoessaankin hän tarvitsi tukea. Kari oli loukannut muutama vuosi aiemmin selkänikamansa niin pahasti, että hänen jalkansa olivat osittain halvaantuneet.

Poliisi saa hälytyksen

21.5.Kari soitti tapahtumapaikalle poliisit. Hän kertoi, että hänen asunnossaan makaa lattialla mies kylmänä. Kari oli selvinpäin odottamassa poliiseja talon pihalla.

Uhrin ympärillä oli puolentoista neliön suuruinen hyytynyt verilammikko. Kaula oli leikelty auki niin pitkälti, että vain niskalihat töin tuskin pitivät pään kiinni ruumiissa. Miehen päällä oli täkki, jonka Kari kertoi laittaneensa vainajan peitoksi. Täkin alla, ruumiin vatsan päällä, oli poikittain verinen leipäveitsi. Vainajan jalassa oli farkut, joiden toinen lahje oli irti. Yläruumis oli paljaana.
Viinapulloja ja rojua lojui pitkin lattiaa. Keittiötuoli oli kaatunut ruumiin jalkopäähän.

Kari kertoi heti poliiseille juopotelleensa Jukka K:n ja tämän 20-vuotiaan tyttöystävän Minna L:n kanssa. Kaikki kolme olivat olleet vahvasti humalassa. Kari ei muistanut tarkalleen tapahtumia illan ja yön ajalta.

Miten tapahtumat olivat edenneet tähän pisteeseen?

Karin kertomus

Kari oli nauttinut aamupäivällä 20.5. lääkärin hänelle määräämiä lääkkeitä jalkasärkyyn, mutta ei enää sen jälkeen.
Kolmikko oli tavannut toisensa baarissa ja sen jälkeen oli lähdetty taksilla Alkoon. Kari oli maksanut viinat (4-5 pulloa Koskenkorvaa) sekä taksin. Alkon käynnin jälkeen ajettiin Karin asunnolle.
Asunnolla oli ryypiskelty tosissaan. Jossain vaiheessa Jukka oli poistunut asunnosta. Pian Kari näki Jukan istuvan veripäin eteisestä yläkertaan johtavilla portailla. Eteisessä oli myös patja, jota Kari säilytti vintissä. Hän otaksui Jukan hakeneen patjan ja palatessaan kaatuneen portaissa ja loukanneen silmäkulmansa verta vuotavaksi. Haavaa oli Minnan kanssa yritetty paikkailla laastarilla.

Kari sanoi, ettei hän ainakaan muistanut, että heillä olisi ollut illan ja yön aikana mitään riitaa. Hän myös kertoi, ettei humalassa pysty kulkemaan kyynärsauvojenkaan varassa. Silloin hän kykeni vain konttaamaan.

Jossain vaiheessa oli äkätty, että Jukka onkin kuollut. Kari ja Minna lähtivät hakemaan apua 50 m päässä sijaitsevasta naapuritalosta. Talossa ei kuitenkaan ollut ketään. Kari oli änkeytynyt kainalosauvojen kanssa jollain konstilla kapeasta tuuletusikkunasta sisälle. Hän otaksui Minnan tulleen samaa tietä perässä. Pari yöpyi ko. talossa. Tosin Kari sanoi, ettei muista siitä juuri mitään.
Karin kaulalla oli viilto, jonka alkuperää hän ei tiennyt. Myöhemmin hän epäili sen tulleen mahdollisesti tunkeutuessaan naapuritalon ikkunasta sisään.

Kari kielsi käyneensä Minnaan käsiksi illan aikana, koska ei yleensäkään käynyt naisiin käsiksi. Jukka sen sijaan oli joskus Minnan kertoman mukaan kurittanut tätä ja kerran jopa lyönyt puukolla kaulaan. Myöhemmissä kuulusteluissa Kari sanoi muistavansa, että Jukalla ja Minnalla oli keskenään jonkinlaista "säpinää". Minna seisoi tuolloin lattialla vain pikkuhousut jalassaan. Silloin Jukka tarrasi Minnan hiuksista ja löi kasvoihin ja tarttui kurkkuun. Sen jälkeen Karin muistikuvat taas napsahtivat poikki.

Seuraavaksi hän muisti Minnan sanoneen joskus yöllä, että "meidän täytyy lähteä täältä". Minna veti ylleen Karin asunnossa olleen, tälle sairaalasta jääneen ruskean aamutakin. Naapurissa käynnistä hän kertoi kuten aikaisemminkin.

Poliisit tutkivat naapuritalon. Ulkoseinävalaisin oli rikottu. Talon ulko-ovi oli raollaan. Tuuletusikkuna oli auki. Sen karmissa oli verijälkiä. Naapurit kertoivat, että heiltä oli anastettu ainakin naisten sukat ja jääkaapista oli syöty ruokaa.

Myöhemmin pidetyssä kuulustelussa Kari sanoi muistavansa, että Minnan ja hänen tullessa naapuritalosta Minna sanoi pelokkaasti, että "nyt minutkin tapetaan". Kari kertoi tavallaan pyörtyneensä nähtyään Jukan ja verilammikon asunnossaan. Palattuaan tajuihinsa hän oli talossa yksin ruumiin kanssa.

Minnan kertomukset

Minna oli soittanut poliisille vajaan tunnin kuluttua Karin ilmoituksen jälkeen kertoen tapahtumasta. Hän soitti baarista ja kertoi, että Kari S. oli surmannut uhrin.
Minna kertoi päivän kulun samoin, mutta myöhemmät tapahtumat erosivat Karin kertomasta.

Minna kertoi kuinka klo 02-03 aikoihin hän ja Jukka istuivat sohvalla. Kari nousi vastapäisestä tuolista ja alkoi yllättäen puristella Minnaa kurkusta. Sen jälkeen hän heitti Minnan lattialle, jatkoi puristelua ja löikin kasvoihin, minkä seurauksena Minnan nenästä alkoi vuotaa verta.
Jukka pyysi monta kertaa Karia lopettamaan, turhaan. Silloin Jukka veti Karin irti Minnasta, ja Kari ja Minna nousivat lattialta. Äkkiä Minna näki lapinleukun kaltaisen puukon Karin kädessä. Miehet seisoivat parin metrin päässä Minnasta. Yhtäkkiä Kari huitaisi puukolla Jukkaa kaulaan. Jukka kaatui selälleen lattialle. Kari asettui Jukan viereen polvilleen, survaisi puukon taas Jukan kaulaan ja alkoi heti puukkoa edes takaisin liikuttaen leikata Jukan kaulaa poikki. Hän myös otaksui, että Kari oli saattanut lyödä Jukkaa pullolla päähän. Jukan kurkusta kuului korinaa, kun kari hinkkasi kaulaa poikki. Lopetettuaan leikkaamisen hän heitti peitteen uhrin päälle ja kellistyi sohvalle nukkumaan.

Silloin Minna uskalsi mennä Jukan luo. Hän pyysi miestä nousemaan, mutta tämä ei vastannut mitään. Minna poistui kertomansa mukaan talosta 04-05 aikaan. Hän oli mennyt soittamaan lähitalon ovikelloa, mutta kun kukaan ei tullut avaamaan, hän käveli kotiinsa, jonne saapui noin klo 06. 2-3 tunnin kuluttua hän meni pubiin, josta soitti poliiseille.

Uusissa kuulusteluissa Minna kertoi monet kohdat eri tavalla kuin aluksi. Hän jopa kertoi yrittäneensä nostaa Jukkaa lattialta. Hän myös kertoi Karille ja Jukalle tulleen riitaa viinasta tai rahasta.
Hän myös muisti kuinka Kari oli sohvalla lyönyt Jukkaa pullolla päähän. Samoin hän kertoi Jukan tulleen mustasukkaiseksi, koska Minna oli halannut Karia ja antanut tälle muutaman muiskun. Tästä syystä Jukka oli lyönytkin Minnaa ja kuristanut kurkusta. Kari oli tullut auttamaan ja tästä oli miesten välille syntynyt kahakka. Jukka ja Kari seisoivat vastakkain. Minna oli nähnyt kuinka Jukka kaatui lattialle selälleen ja Kari oli tässä yhteydessä avannut Jukan kurkun.

Minna väitti niinkin, ettei lainkaan koskenut Jukkaan. He poistuivat Karin kanssa asunnosta ja olisivat soittaneet taksin naapurista, mutta kun kukaan ei ollut kotona, Minna oli mennyt ikkunasta ja avannut Karille oven. Puolitoista tuntia he olivat olleet naapurissa, syöneet ja levänneet. Sitten he olivat menneet Karin asunnolle, josta Minna oli lähtenyt kotiinsa.

Tutkinta

Ruumiinavauksessa todettiin, että Jukka K:n pää oli miltei leikattu irti. Tutkimuksissa selvisi, että Kari oli oikeakätinen ja Minna vasenkätinen. Lääkärin mukaan leikkaaminen vaikutti vasemmalla kädellä tehdyltä, mutta sen oli voinut tehdä vasemmalla kädellä oikeakätinenkin.

Minnan ja Jukan historia


Minna oli pahoinpidellyt Jukkaa puukolla, kun he olivat ottaneet pilveä ja Jukka oli sekoillut katkaistun haulikon kanssa. Minna sivalsi miestä käsivarteen ja polveen. Sen jälkeen hän oli soittanut ambulanssin. (Jukka oli surmailtana esitellyt näitä arpia Karille).
Minna oli toisella kertaa lyönyt Jukkaa leipäveitsellä selkään.
Myös joulukuussa 1991 Minna kertoi lyöneensä Jukkaa veitsellä, koska Jukka löi Minnaa hiilihangolla. Asiasta ei ilmoitettu poliisille.

Oikeudenkäynti

Eurajoen kihlakunnanoikeus joutui pohtimaan juttua yli vuoden. Lääninsyyttäjä, apulaispoliisitarkastaja Pertti Sihvonen vaati syytetyille tuomiota taposta.
Kallio-Soukaisen omaiset vaativat rangaistusta murhasta erityisen raakuuden vuoksi.
Minna ja Kari syyttivät toisiaan tapahtuneesta. Minnan mukaan Kari surmasi Kallio-Soukaisen katkaisemalla leipäveitsellä kaulan. Kari puolestaan väitti Minnan tapelleen Kallio-Soukaisen kanssa ja huitoneen uhria puukolla. Täsmällistä kuvausta surmateosta Kari ei kuitenkaan kyennyt antamaan. Tapahtumia yritettiin selventää rekonstruoimalla niitä videolle. Siitäkään ei ollut mitään erityistä apua.

Lokakuussa 1992 Kari ja Minna passitettiin mielentilatutkimuksiin. Tutkimuksiin oli tuolloin noin puolen vuoden jono, joten oli selvää, että päätös saataisiin vasta seuraavan vuoden puolella.

31.5. 1993 Eurajoen kihlakunnanoikeus langetti tuomiot äänestyspäätöksellä.
Yksi lautamiehistä kannatti Karia koskeneen tapposyytteen hylkäämistä, mutta oikeuden puheenjohtaja ja muut lautamiehet olivat syytteen mukaisen tuomion kannalla. Tuomion langettamisessa oikeuden puheenjohtajan kanta on erimielisyystapauksessa ratkaiseva.
Minnan tuomitsemisessa sen sijaan kihlakunnanoikeuden lautakunnan yksimielinen kanta oli ratkaiseva. Oikeuden puheenjohtaja oli sitä mieltä, että Minnan syyte taposta olisi pitänyt hylätä. Kummatkin saivat 10 vuoden ja 1 kuukauden vankeustuomion.

Syyttäjänä loppuvaiheessa toiminut Rauman nimismies Heikki Mäkelä vaati tuomittujen vangitsemista välittömästi tuomion julistamisen jälkeen. Oikeus kuitenkin armollisesti katsoi, että tuomittujen vangitsemista oli kohtuullista siirtää Minnan nuoren iän vuoksi ja Karin vammaisuuden takia. Perusteena vangitsemisen lykkäämiselle oli myös tuomittujen asiallinen käytös koko vuoden mittaisen oikeuskäsittelyn ajan.

Turun hovioikeus antoi päätöksensä asiasta 14.3.1994. Se antoi Minnalle ja Karille vapauttavan tuomion.
Perusteluna oli se, ettei kummankaan syyllisyydestä oltu esitetty riittävän varmaa näyttöä. Näin siitä huolimatta, että todistetusti surmanteon aikaan paikalla olivat vain Minna ja Kari.
Rauman nimismies Heikki Mäkelä haki korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. KKO oli syyskuussa 1994 sitä mieltä, että tapauksella ei ole laintulkinnan kannalta ennakkotapauksen luonnetta ja niinpä se hylkäsi hakemuksen.
Lähteet: Alibi 10/92 sekä lehtileikkeisiin perustuvat nettikirjoitukset
-----
Omia mietteitä:
Sikäli tämän tapauksen loppuratkaisu on outo, että esim. Volkan Ünsalin murhastahan tuomittiin porukkaa, vaikkei edes ruumista ole löydetty mistään. Se nyt tuntui varmistuneen, että ketään muita ei murhaajaehdokkaina ollut kuin Kari ja Minna.
Olisiko Karin kunto sitten riittänyt moiseen tekoon, vaikea sanoa. Muistan että Karista oli kuva, kun hän oli saapumassa oikeustalolle. Hänellä oli kainalosauvat toisessa kädessään ja hän nousi portaita kaiteesta tukea ottaen. Suht ripeästi hän kait oli edennyt, koska tätä lehdessä verrattiin hänen omaan kertomaansa heikosta terveydentilasta.
Oudolle tuntuu, että Kari oli muistamansa mukaan kavunnut naapuritalon ikkunastakin sisälle. Hänhän myös kertoi, ettei humalassa pysy pystyssä edes sauvojen avulla. Miten hän on päässyt naapuritalolle? Ehkä Minna on tukenut häntä tai hän on kontannut sinne.
Itse kallistuisin kuitenkin sille kannalle, että Minna on syyllinen. Kaula oli leikattu vasemmalla kädellä ja Minna oli vasenkätinen. Miksi Kari olisi käyttänyt tällaiseen puuhaan vasenta kättään, kun oli oikeakätinen? Lisäksi Minnalla oli rankka tausta Jukan kanssa riitelemisestä. Aseet olivat heiluneet ennenkin.
Oikeudenpäätös oli kyllä tosi surkea ajatellen, että uhri ja hänen omaisensa eivät saaneet minkäänlaista oikeutta.
Miten lie sitten tekijäehdokkaiden elämä sujunut tämän ko. illan jälkeen.


User avatar
Queen
Posts: 2351
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jukka Kallio-Soukaisen surmaaminen Raumalla 1992

Post by Queen »

Vielä tästä:
Kari kertoi, että uhrin silmäkulmaa oli paikattu, kun hän oli olettanut tämän pudonneen rapuissa. Olikohan uhrilla laastari silmäkulmassa vai onko tämä väärä muistikuva illan tapahtumista?
Karin mukaan pariskunta meni hakemaan apua naapurista. Kun he sinne pääsivät, ei sieltä apua soitettu. Eikö naapurissa ollut puhelinta, vai miksi homma tyssäsi? Toisaalta Minna kyllä kertoi parin menneen naapuriin soittaakseen taksin. Mutta eivät he sitten sitäkään soittaneet. Ottiko taloon sisään meno niin koville, että piti mennä lepäämään?

Post Reply