Pelson vanginvartijan murha 2004

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Pelson vanginvartijan murha 2004

Post by -Uta- »

Pelson vartijan murha oli erityisen raaka ja julma
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/p ... ma/213473/
Kotimaa 25.5.2005

Image
Pelson vankila Vaalassa.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Pelson vankilan vartijan murhasta ja työnopettajan murhan yrityksestä Toni Kristian Heikkilän (25) ja Mikko Antero Moilasen (35) elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Pudasjärveltä kotoisin olevat Heikkilä ja Moilanen pakenivat Pelson vankilasta Vaalasta helmikuussa 2004.

Paon yhteydessä he surmasivat vanginvartijan ja vammauttivat pysyvästi puutyökurssin opettajaa. Miehet käyttivät pahoinpitelyssä apunaan kirvestä, moskavasaraa, vasaraa ja puukkoa. Surmatyön jälkeen miehet pakenivat vankilasta puutyönopettajan autolla. Poliisi sai karkurit kiinni Muhoksella.

Pahoinpitely rajua

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Heikkilä ja Moilanen toimivat yhdessä ja yksin tuumin toteuttaessaan suunnitelmaansa paeta vankilasta puutyönopettajan autolla. Vartijan surmaamista ja opettajan pahoinpitelyä oikeus piti erityisen raakoina ja julmina.

Molemmat tuomitut kertoivat oikeuskäsittelyn aikana, että heillä oli tarkoitus ainoastaan paeta, ei surmata vartijaa. Oikeus katsoi, että miehet pahoinpitelivät vartijaa ja työnopettajaa monta kertaa voimakkaammin, mitä vankilasta karkaaminen olisi vaatinut. Oikeuden mukaan Heikkilän ja Moilasen on täytynyt pitää vartijan kuolemaa ja opettajan kuoleman mahdollisuutta varsin todennäköisenä seurauksena pahoinpitelystä.

Sekä vartijaan että opettajaan kohdistunut pahoinpitely oli oikeuden mukaan pitkäkestoista ja rajua jo alusta lähtien. Heikkilä hakkasi vartijaa kirveellä päähän ja viilteli puukolla päähän ja kaulalle. Moilanen hakkasi vartijaa moskavasaralla ja vasaralla päähän. Heikkilä hakkasi opettajaa päähän kirveellä ja moskavasaralla. Moilanen hakkasi opettajaa moskalla päähän.

Pahoinpitely jatkui useaan otteeseen. Lääke- ja kiljuhumalassa olleet Heikkilä ja Moilanen jatkoivat väkivallan käyttöä aina, kun uhrit osoittivat elonmerkkejä

Eloonjäänti hyvää tuuria

Tuomion mukaan vartija kuoli 12-13 päähän kohdistuneesta iskusta, jotka aiheuttivat kallonmurtumia ja aivoruhjeita. Yksi iskuista oli tehty kirveen teräpuolella, muut kirveen hamarapuolella tai moskavasaralla. Työnopettajalle jäi murhayrityksestä erittäin vaikeat ja pysyvät vammat.

Toni Heikkilän kaksi kirveen teräpuolella tekemää iskua vahingoittivat laajasti opettajan aivokudosta. Tuomion mukaan hänen opettajan henkiinjääminen on vaatinut "hyvää tuuria".

Mielentilatutkimusten mukaan Heikkilä ja Moilanen olivat tekohetkellä täydessä ymmärryksessä.

Molemmat tuomitut moittivat mielentilatutkimusta liian nopeasti tehdyksi. Käräjäoikeuden mukaan tutkimusten oikeellisuutta ei ole mitään aihetta epäillä.
Puutyönopettajan vammojen ja niiden pysyvyyden laadusta ei tuomion mukaan voida vielä esittää tarkkoja lääketieteellisiä selvityksiä. Tämän vuoksi käräjäoikeus varasi opettajalle oikeuden vaatia tuomituilta korvausta myöhemmin.

Erilaisia korvauksia Heikkilän ja Moilasen maksettavaksi tuomittiin yhteensä 58 000 euron edestä. Siihen sisältyvät muun muassa kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä vartijan puolisolle maksettava 5 000 euroa sekä kahdelle lapselle kummallekin maksettava 3 000 euroa.

Summaan sisältyvät myös puutyönopettajan vammautumisesta vakuutusyhtiölle maksettavaksi koituneet 26 000 euron kulut.

Valtion maksettavaksi tulee 5 300 euron verran asianajajien laskuja.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Pelson vanginvartijan murha 2004

Post by -Uta- »

Vapaus koittaa Pelson vankilapaossa vanginvartijan murhanneelle miehelle – toinen uhri vammautui pysyvästi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vap ... #gs.1hcjzx
JULKAISTU 11.05.2021 20:22

Helsingin hovioikeus päätti viime viikolla päästää Pelson vankilamurhasta tuomitun miehen ehdonalaiseen vapauteen elokuussa 2022.

Mies oli yhdessä rikostoverinsa kanssa murhannut vanginvartijan ja yrittänyt murhata vankikurssin puutöiden siviiliopettajan vuonna 2004

Vangit pakenivat tämän jälkeen toisen uhrin autolla. Siviiliopettaja vammautui rikoksessa pysyvästi.

Miehen murhasta saamaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen sisältyi myös useita muita vankeusrangaistuksia ja sakon muuntorangaistuksia.

Päätöksen mukaan miehen käytös on parantunut viime vuosina. Vaikka vapauttamista vastaan puhui miehestä tehty riskiarvio, ei se antanut syytä päätellä väkivallan vaaran olevan ilmeinen.

Oikeus päätti, että mies voidaan päästää ehdolliseen tämän istuttua vankeusrangaistusta noin 18 vuotta 6 kuukautta. Syynä keskimääräistä pidempään elinkautistuomion vankeusaikaan oli se, että miesten teot olivat "rikoslajissaankin huomattavasti tavanomaista törkeämpiä".
Post Reply