Puolalanmäen koulusurma 20.3.1981

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 4720
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Puolalanmäen koulusurma 20.3.1981

Post by -Uta- »

Puolalanmäen koulusurma
Vuonna 1981 lukion 18-vuotias miesopiskelija surmasi opettajansa lyömällä tätä lapiolla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Puolalanm%C3%A4en_lukio

---

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/1272693:

Suomen ensimmäinen koulusurma tapahtui vuonna 1981 Turussa Puolalanmäen lukiossa, jossa 18-vuotias opiskelija surmasi opettajansa pieksemällä miestä lapiolla takaapäin rappusissa. Opettaja kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Surmaaja todettiin mielentilatutkimuksessa vailla ymmärrystä olleeksi, mutta oikeus kumosi tutkimustuloksen ja passitti lapiosurmaajan vankilaan. Hän sai opettajansa surmaamisesta kahdeksan vuoden vankeustuomion.
User avatar
-Uta-
Posts: 4720
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Puolalanmäen koulusurma 20.3.1981

Post by -Uta- »

Lainaus Murha.Infosta:
Kirjoittaja Ailar » Ti Tammi 22, 2013 1:30 pm
Tämä juttu tuli vastaani Alibista 6/81.

Uhri oli siis Eino Nummelin, joka toimi Turun Puolalanmäen lukiossa opettajana.
Hänen oppilaanaan oli 16-vuotias Jarmo Siltala, jonka hidas oppimisvauhti ärsytti opettajaa.
Siltala sai huonoja koenumeroita ja ehdot 1979 (ilm. englannista), jotka hän jätti suorittamatta.
Tätä tilannetta hän piti epäoikeudenmukaisena ja koki, että Nummelin oli ottanut hänet vain silmätikukseen ja vainon kohteeksi.

Syksyllä 1979 Siltalan englanninopettaja vaihtui ja tilanne hieman parani. Siltala ei kuitenkaan ollut unohtanut kaunaansa Nummelinia kohtaan.

19.3.1981 Siltala lorvaili välitunnilla koulun sisätiloissa. Nummelin tuli ajamaan häntä ulos välitunnille. Heidän välilleen kehkeytyi suukopua ja Nummelin tönäisi Siltalaa tehostaakseen uloskäskyä. Siltala ei lyönyt Nummelinia, mutta kauna tätä kohtaan kasvoi ja hän päätti tuolloin kostaa. Ensin Siltala oli suunnitellut, josko seuraisi Nummelinia tämän kotimatkalla ja löisi turpaan. Tätä hän ei kuitenkaan toteuttanut. Hänellä oli myös muunlaisia suunnitelmia Nummelinin varalle ja jotkut oppilaista jopa kannustivat häntä näissä.

20.3. aamulla Siltala kertoi luokassa "tänään tappavansa Nummelinin". Aamupäivällä Siltala pinnasi tunnin ja kävi rautakaupassa, josta oli aikomuksena varastaa kirves, mutta tämä ei onnistunut myyjien kytätessä. Palatessaan kouluun, hän huomasi talonmiehen teräväreunaisen betonilapion.

Seuraava tunti oli piirustusta. Siltala kertoi kavereilleen, että seuraavalla tunnilla hän löisi lapiolla Nummelinia. Hän lähtikin tunnilta, haki lapion ja meni väijyksiin sen luokan oven taakse, missä Nummelin piti tuntia. Siltalan kaverit hermostuivat ja miettivät, oliko se sittenkin tosissaan ja lähtivät etsimään tätä. Kaverit saivat taivuteltua Siltalan luopumaan aikeista ja tämä vei lapion pois. Toiset koulukavereista kuitenkin ryhtyivät ivaamaan Siltalaa sanoen, että tiedettiinhän se, ettei tästä olisi mihinkään. Viimeisen tunnin jälkeen Siltala haki uudelleen lapion. Hän meni opettajanhuoneen lähelle odottamaan Nummelinia ja kun tämä tuli ulos, hän löi viisi kertaa tätä lapiolla päähän. (Siltala oli 190 cm pitkä). -Mitä, mitä! Huusi Nummelin ensimmäisen iskun jälkeen pudoten samalla istumaan. Seuraavien iskujen jälkeen hän retkahti eteenpäin jääden lattialle vaikeroimaan.
Siltala viskasi lapion kädestään ja lähti paikalta. Toiset oppilaat näkivät tapahtuman lasiseinän läpi.

Siltala oli jaellut ilmaisjakelulehteä ja lähti hakemaan palkkionsa 387 mk, lehden konttorista.
Hän meni soittamaan torin puhelinkopista äidilleen, joka kertoi jo tietävänsä tapauksesta ja pyysi poikaansa tulemaan kotiin. Poliisi kuitenkin kohtasi Siltalan ja otti tämän kiinni. Lukion opettajat linnoittautuivat koulun sisälle kuultuaan tapahtumista ja pelkäsivät vapaana liikkuvaa Siltalaa. He poistuivat sitten koululta takseilla ja yksi pyysi jopa poliisia turvakseen kotimatkalleen.

Turun raastuvanoikeus sai jutun käsiteltäväksi 23.4. Tuolloin 18-v Siltalalle vaadittiin rangaistusta murhasta. Syytteen mukaan hän surmasi 56-vuotiaan lehtorin vakaasta harkinnasta, erityistä raakuutta osoittaen. Siltala luki oikeudelle pitkän, vankilassa kirjoittamansa vastineen. Siinä hän kertoi katuvansa tekoaan ja ettei halunnut tappaa, vain vahingoittaa lehtoria. -Uskon kuitenkin tehneeni palveluksen koulun muille oppilaille, hän luki papereistaan. Siltala kiisti lähes kaikki poliisikuulustelulausuntonsa. Näissä hän oli kertonut ankarista kotioloista, jolloin hän ei saanut käydä esim. elokuvissa, koska nukkumaankin piti panna jo klo 20. Oikeudessa hän kuitenkin kehui, että hänellä oli maailman paras koti. Siltala määrättiin mielentilatutkimukseen.
Post Reply