Rauma - Siskosten surma jouluaattona 2007

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Rauma - Siskosten surma jouluaattona 2007

Post by -Uta- »

Raumalla surmattu kaksi ihmistä jouluaattona
https://yle.fi/uutiset/3-5814316
Kotimaan Uutiset
25.12.2007 - Päivitetty 31.10.2008 04:32


Raumalaisen miehen epäillään surmanneen asunnossaan kaksi ihmistä jouluaattona.
Veriteon uhreiksi joutuivat jouluaattona iltapäivällä epäillyn vaimo ja tämän sisko.

Poliisi otti epäillyn noin 30-vuotiaan miehen kiinni asunnon ulkopuolelta.
Rauman poliisi jatkaa kaksoissurman tutkintaa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Rauma - Siskosten surma jouluaattona 2007

Post by -Uta- »

Siskokset surmattu jouluaattona Raumalla
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000216777.html
Markku Uotila
25.12.2007 11:49 | Päivitetty 25.12.2007 14:52


Image
Kynttilät paloivat tragedian tapahtumapaikalla Raumalla joulunpyhinä.­KUVA: JUHA SINISALO

Raumalaisen perheenisän epäillään surmanneen vaimonsa ja vaimon siskon. Veriteot tapahtuivat jouluaattona hieman ennen kello 16 perheen omakotitalossa Sampaalan kaupunginosassa Raumalla.

Poliisi on pidättänyt tekoon syylliseksi epäiltynä perheen isän. Epäilty on iältään noin 30-vuotias. Surmansa saaneista pidätetyn puoliso oli noin 30-vuotias ja hänen siskonsa noin 40-vuotias. Sisko oli tullut perheen luo joulunviettoon.

Perheen lähipiiriä veriteko järkytti syvästi. - Aivan kauheaa, yksi lähipiiriin kuuluva sanoo IS:lle.

Epäilty perheenisä otettiin kiinni talon ulkopuolelta. Häntä epäillään kahdesta taposta.
Perheeseen kuuluu kaksi pientä lasta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Rauma - Siskosten surma jouluaattona 2007

Post by -Uta- »

Rauman kaksoissurma oikeudessa
https://alibi.fi/uutiset/rauman-kaksois ... ikeudessa/
25.6.2008

33-vuotias raumalainen Jonne Lehtisyrjä sai Rauman käräjäoikeudessa syytteen kahdesta taposta.
Lehtisyrjä tappoi jouluaattona vaimonsa ja tämän siskon.


Surmat tapahtuivat raumalaisperheen kodissa jouluaattona kesken joululahjojen jaon. Perheen kaksi lasta olivat näkemässä, kun Lehtisyrjä iski pitkäteräisellä leipäveitsellä vaimoaan ja tämän sisarta kumpaakin kerran suoraan sydämeen. Uhrit menehtyivät välittömästi.

Myöntää tapot
Jonne Lehtisyrjä myöntää tapot. Syyttäjä on vaatinut hänelle 13 vuoden vankeusrangaistusta.
Rauman käräjäoikeus antaa asiassa kansliapäätöksen perjantaina kello 14.00.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Rauma - Siskosten surma jouluaattona 2007

Post by -Uta- »

Kaikki luulivat, että isä lähti soittamaan apua – oikeasti hän oli tappaja, joka pakeni
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8377 ... c9a8cf851c
Eilen klo 10:00 (muokattu eilen klo 10:10)

Raumalaisperheen joulunvietto sai järkyttävän lopun jouluaattona 2007.

Jälkikäteen selvitettynä jouluaatto 2007 käynnistyi raumalaisessa lapsiperheessä samalla tavoin kuin monissa muissakin suomalaiskodeissa. Perheen kaksi lasta, 11-vuotias Elina ja 2-vuotias Topias iloitsivat joulusta vanhempiensa Sannan ja Jarin kanssa. Minkäänlaista riitaa perheen joulunviettoon ei tiettävästi kuulunut, eivätkä esimerkiksi aivan perheen läheisyydessä asuneet naapurit havainneet mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Aamupäivällä perheen omakotitaloon saapuivat joulua viettämään perheen itsensä lisäksi myös Sannan isosisko Kaisa, sekä tämän aikuinen tytär Jenna. Heidän oli tarkoitus viettää porukalla joulua, ennen kuin Kaisa lähtisi iltavuoroon.

Päivän aikana Jenna huomioi Jarin vetäytyvän ja lymyilevän pariskunnan makuuhuoneessa, eikä tämä vaikuttanut joulupöydässäkään syövän juuri mitään. Aaton tunnelma oli kuitenkin mukava, lämmin ja riidaton, joten Jenna ei kiinnittänyt asiaan sen suurempaa huomiota.

Kello 16 maissa iltapäivällä paikalle saapui myös Sannan ja Kaisan äiti, Pirjo. Isoäidille oven avannut Jari kertoi että muiden antamat lahjat oli jo jaettu, ja Pirjo liittyi olohuoneessa lahjoja availevaan iloiseen seurueeseen.

Rauhan loppu
Kaisa kehotti äitiään avaamaan paketteja, ja kertoi lähtevänsä aivan hetken kuluttua töihin. Sanna poistui olohuoneesta pyytämään myös Jaria liittymään muiden seuraksi.

Vain hetkeä myöhemmin näennäisen rauhallisen joulunvietto katkesi Kaisan huutoon.
– Ai, pistää, sattuu. Kaisa kaatui lattialle. Hänestä valui verta.

Samaan aikaan Pirjo havaitsi myös Sannan makaavan lattialla. Pirjo oletti tämän olevan pyörtynyt. Vasta hetkeä myöhemmin hän huomasi Sannankin vuotavan verta.

Alkoi kaaos. Jenna juoksi hakemaan pyyhkeitä tyrehdyttääkseen äitinsä verenvuodon.
11-vuotias Elina ilmoitti isän juosseen ulos.

Pienen hetken ajan seurue luuli Jarin lähteneen soittamaan apua. Jennasta mallia ottaen Elina yritti elvyttää omaa äitiään. Hetkeä myöhemmin paikalle saapuneita ensihoitajia odotti lohduton näky. Pihalla heitä vastassa oli hätäkeskukseen ilmoituksen tehnyt, shokissa oleva Pirjo, joka kertoi sisällä olevan runsaasti verta

Myönsi teot – ei selitystä
Ovesta mennessään hoitajia vastassa oli itkevä Elina, sekä lattialla elottomana makaava Sanna. Sannan vieressä lattialla lojui verinen veitsi. Peremmältä talosta kuului Topiaksen itkua sekä Jennan huutoa: tämä yritti olohuoneessa elvyttää äitiään, ja pyysi apua. Hoitajien elvytysyrityksistä huolimatta molemmat naiset menehtyivät jo tapahtumapaikalle.

Hetken kuluttua paikalle saapui poliisin partio. Samaan aikaan myös Jari palasi kotipihaan, itkuisena ja sekavana. Hän kertoi tulleensa katsomaan, miten kotona oli käynyt. Poliisit tunnistivat Jarin: tämä oli poliisille entuudestaan tuttu, mutta ei kuitenkaan väkivaltarikoksista.

Poliisien jututtaessa Jaria hän ei aluksi ollut osannut sanoa iltapäivän järkyttäviin tapahtumiin juuri mitään. Jari ei omien sanojensa mukaan tiennyt mitään, eikä tiennyt sitäkään oliko tehnyt jotain. Myöhemmin kuulusteluissa Jari kertoi tapahtumien saaneen alkunsa siitä, kun hän meni jonkinlaiseen paniikkiin, jonka jälkeen hänen päässään “vain naksahti”. Jari myönsi surmanneensa sekä Sannan että Kaisan keittiöveitsellä.

Hovioikeus korotti korvauksia
Tutkinnan aikana Jari ei kyennyt antamaan teolleen minkäänlaista motiivia. Hän piti tekoa arvoituksena myös itselleen, ja kertoi joutuneensa jonkinlaisen paniikkikohtauksen valtaan. Tekoaikaan Jari ei ollut ollut humalassa, mutta hänen verestään löydettiin jäämiä amfetamiinista. Kansanterveyslaitoksen lausunnon mukaan Jarin verestä havaittu amfetamiinipitoisuus oli merkityksettömän pieni. Tapahtumahetkellä Jari oli käyttänyt myös mielialalääkkeitä.

Tutkimuksissa kävi myös ilmi, että Jari oli lyönyt kumpaakin uhria ainoastaan yhden kerran. Iskut olivat kuitenkin osuneet sydämeen, ja olleet näin välittömästi kuolettavia.

Jari ei vaatinut pääsyä mielentilatutkimukseen, ja hänen todettiin tehneen surmatyöt täydessä ymmärryksessä.

Oikeudenkäynnin päätteeksi Jari tuomittiin 13 vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen kahdesta taposta. Oikeus määräsi Jarin maksamaan lapsilleen sekä muille lähiomaisille yhteensä yli 68 000 euron korvaukset muun muassa henkisestä kärsimyksestä. Jari ilmoitti tyytymättömyytensä koko tuomioon, mutta perui sittemmin ilmoituksensa.

Turun hovioikeus korotti myöhemmin parin lapsille määrättyjä korotuksia. Hovioikeus perusteli suosituksista poikkeavaa päätöstään muun muassa rikosten laadulla, lasten iällä sekä lasten läsnäololla rikoksen tapahtuessa.

Iltalehti on kerännyt tiedot viranomaislähteistä. Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

LINDA RANTANEN /IL
Post Reply