Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
User avatar
härkä
Posts: 7228
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by härkä »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/oletk ... -tf-promo9

Oletko nähnyt tätä naista? - Kateissa jo viikon
Julkaistu: 04.02.2012 13:11

Savonlinnalainen Sirpa Redsven on ollut kateissa jo viikon.


Poliisi pyytää havaintoja Savonlinnassa kadonneesta 53-vuotiaasta Sirpa Redsvenistä.

Redsven lähti asunnoltaan Kangasvuokontie 14:stä noin viikko sitten eikä häntä ole nähty sen koomin. Vaaleahiuksinen Redsven on hoikka ja noin 170 senttiä pitkä. Hänen vaatetuksestaan katoamishetkellä ei ole tarkkaa tietoa, mutta luultavasti hän oli pukeutunut värikkääseen lämpöhaalariin.

Poliisi pyytää naisen liikkeistä mahdollisesti tietäviä soittamaan Savonlinnan poliisiaseman numeroon 071 875 5252 tai hätäkeskuksen numeroon 112.


Tämä saattaa olla avauksen arvoinen tapaus ?
Aikaa katoamisesta on kulunut jo sääolot huomioon ottaen kauan.
Savonlinnan seudun pakkaset lienevät hieman alle - 30 astetta tälläkin hetkellä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2576
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by will »

Olisi hyvä tietää, onko Sirpa Redsven alkujaan paikallisia vai ei, koska paikallistuntemuksella on näinä viikkoina merkitystä jäillä liikuttaessa. Savonlinnan ympäristön jäät ovat nimittäin petollisessa vaiheessa ja vuosi on ollut erityisen huono siinä suhteessa. Teräsjäätä on vain ohuelti, päällä eristävä vesikerros, jäätynyttä huokoista kohvaa ja pulverilunta. Jos virta syö teräsjään pois lumen antaman suojan alla ja kohva pettää kulkijan alla, seuraa uinti. Ellei ole tiedossa muuta syytä, niin arvelen, että on ajatellut mennä lämpöhaalarissaan jäälle kävelemään ja pudonnut läpi. Virta olisi sitten vetänyt jään alle ja lumi peittänyt jäljet.

Lähin vaaranpaikka on Mertajärvestä Mertalampeen laskevan ojan suulla. Jos taas lähtee virtaavien järvien puolelle kävelemään, niin lukemattomissa paikoissa on mahdollisuus jäihin putoamiseen.


Asiaan voi tulla selvyyttä vasta keväälla, ellei kukaan ole nähnyt jonkun tunnetun heikkojäisen paikan suuntaan meneviä jälkiä katoamisen aikoihin. Virtaisisista vesistä huolimatta vain kolme lähialueella kadonnutta on lopullisesti jäänyt löytämättä, viimevuotisia tapauksia lukuun ottamatta.

Edit:
paikallisuutinen Itä-Savosta: http://www.ita-savo.fi/Uutiset/11996776.html
Poliisi etsii savonlinnalaista naista

04.02.2012 15:40 | Päivitetty 04.02.2012 15:59

Savonlinnalainen Sirpa Redsven on poistunut noin viikko takaperin asunnostaan Savonlinnan Haka-alueelta. Hän asui osoitteessa Kangasvuokontie 14 A 4, eikä hänestä ole tehty viikkoon havaintoja.

Kadonnut on 53-vuotias, hoikka ja pituudeltaan 170 senttiä. Hänellä on olkapäille ulottuvat vaaleat hiukset. Redsvenin vaatetuksesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta hän on pukeutunut luultavasti värikkääseen lämpöhaalariin.

Poliisi kertoo, että naisen katoamista alettiin epäillä, koska omaiset eivät saaneet häneen useista yrityksistä huolimatta yhteyttä. Nainen asui yksin kerrostaloasunnossa Kangasvuokontiellä. Koska yhteyttä naiseen ei saatu, kävi poliisi naisen asunnolla, mutta sieltä häntä ei löydetty.

Poliisin tekemissä tiedusteluissa on käynyt ilmi, että Redsven on nähty viimeksi liikkuvan Haka-alueella joko 28. tai 29. päivä tammikuuta. Hänestä oli jompana kumpana päivänä tehty varma näköhavainto, mutta se on viimeinen tieto kadonneen liikkeistä.

Poliisi käynnisti kadonneen etsinnät lauantaina aamulla. Puhelimeen nainen ei ole vastannut. Häntä etsittiin lauantaina muun muassa ystävien luota, ja tiedusteluja poliisi teki myös sairaalaan, mutta etsinnät tai tiedustelut eivät tuottaneet tulosta.

Yleisöä pyydetään soittamaan kadonneeseen liittyvistä havainnoista ja tiedoista Savonlinnan poliisiasemalle numeroon 071 8755 252 tai hätäkeskukseen numeroon 112.
Image
Kuva kadonneesta.
Lähde: Itä-Savo
User avatar
härkä
Posts: 7228
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by härkä »

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194721 ... itten.html

Päivitetty 9.2.2012 11:08, julkaistu 9.2.2012 11:07.

Nainen löytyi kuolleena varastosta – Soitti hätäkeskukseen lähes kaksi viikkoa sitten

Savonlinnassa kadonnut tammikuun lopussa kadonnut nainen löytyi keskiviikkona kuolleena kerrostalon varastotiloista. Löydön teki poliisi. Poliisitutkimusten perusteella tapaukseen ei liity rikosta.

Kuolemansyy selvitetään oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa.

Nainen soitti hätäkeskukseen 28. tammikuuta aamu kuuden ja seitsemän välillä. Poliisi oletti soiton tulleen naisen kotoa.

Poliisi antoi aikaisemmin naisen tuntomerkkejä julkisuuteen vihjeiden saamisen toivossa.


Sirpa on ilmeisesti löytynyt, joskaan asia ei vahvistu täysin yllä.
Huono tuuri hänellä , kun kukaan ei sattunut sinne varastoon menemään.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2576
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by will »

Paikallislehden mukaan löytynyt on Sirpa Redsven:

http://www.ita-savo.fi/Uutiset/12012111.html

Oli soittanut hätäpuhelun, muttei ilmeisesti tullut selväksi missä oli, eikä kännykkää kaiketi yritetty paikantaa.

Mahdollisesti paikka oli kylmävarasto ja akku olisi hyytynyt pian. Apu tosin jo silloin olisi saattanut olla myöhäistä.

Suuri osa hätäpuheluista lienee turhia. Miten ne oikeasti apua tarvitsevat paremmin erottuisivat joukosta?
aniko
Posts: 30
Joined: Tue Nov 22, 2011 1:43 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by aniko »

Sinänsä kännykän paikantamisesta ei olisi ollut tässä edes hyötyä, jos varasto on normaaliin tapaan sijainnut talon kellarissa. Paikannuksen tarkkuus ei yleensä riitä kertomaan sitä, missä kohtaa rakennusta henkilö on (etenkään z-akselilla, luulisin). Tuossa on kyllä mielestäni hätäkeskuspäivystäjän ammattitaidottomuutta, jos hän ei ole kysynyt että missä soittaja tarkalleen on. Voi tietysti olla että puhelu on vain katkennut.

Hätäkeskuspäivystäjien ammattitaito on kai ainoa vastaus tuohon kysymykseen, että miten oikeat hätätilanteet erotetaan turhista soitoista. Tai no yksi asia mitä voisi kehittää olisi se, että olisi lisää palvelunumeroita, joihin voisivat soittaa sellaiset ihmiset, jotka kokevat olevansa hädässä, mutta eivät tarvitse apua hätäkeskuksesta. Ts. kriisipuhelimia ja auttavia puhelimia. Sinänsä Suomessa kyllä tilanne on hyvä, että hätäkeskuspäivystäjillä on aika hyvä koulutus takana, ja auttavia puhelimia on sen verran, että niihin yleensä pääsee läpi. 24h julkista auttavaa puhelinta tosin ei taida olla, tai olisikohan johonkin erityistarkoitukseen, kuten lastensuojelutapauksiin, en ole varma.

ETA: Joissakin kaupungeissa/kunnissa on kriisipäivystys 24h, mutta ei käsittääkseni kaikissa.
User avatar
will
Posts: 2576
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by will »

Kun rikosta ei epäillä, niin tästä tuskin kuullaan enää, ellei joku paikallinen kirjoittele palstoille.

Hätäpuhelu oli siis soitettu 28.1. klo 6-7 välillä. Hänestä oli myös varma näköhavainto asuntoalueella joko 28. tai 29. 1. Vaikuttaa siltä, että hän oli ollut liikkeellä pimeän aikaan asuntonsa lähellä, havainnon mukaan ilmeisesti ulkona. Pakkasta on ollut parikymmentä astetta. Olisiko syynä hätäpuheluun ollut se, että hän oli vahingossa lukinnut itsensä ulos asunnostaan, ja siksi avunpyyntöön ei reagoitu? Menikö hän sitten varastoon vai kaatuiko hän roskakatoksessa, eikä kukaan huomannut. Yleisen taloturvallisuuden vuoksi olisi periaatteessa hyvä tietää, mikä meni vikaan.

Päivystäjä ei ole mahdollisesti katsonut, että SR olisi ollut vaarassa, koska vasta omaisten yhteydenotto pani etsinnät liikkeelle. Ei todennäköisesti ole ollut perusteita selvittää olemassa olevalla tarkkuudella, mistä soitto tuli. Peilausta pitää kaiketi pyytää erikseen.
aniko
Posts: 30
Joined: Tue Nov 22, 2011 1:43 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by aniko »

Juu, olisi kyllä mielenkiintoista tietää että oliko alkoholilla osuutta asiaan. Lähtökohtaisesti tilanne että joku lukitsee itsensä asuntonsa ulkopuolelle ei kuitenkaan ole hengenvaarallinen, pitäisihän talonmieheen tai huoltoyhtiöön saada yhteys, ja lämmittelemään voi yleensä mennä vaikka huoltoasemalle, tai tuttujen luokse tai hätätapauksessa voi vaikka tilata taksin, jos oikeasti pelkää kuolevansa kylmyyteen. Hätäkeskuspäivystäjä ei varmaankaan ymmärrettävästi ole tulkinnut itsensä ulos lukitsemista myöskään vaaratilanteeksi (mitä siinä voisi edes tehdä, ei poliisi tai ambulanssi tilannetta sen kummemmin ratkaise).
User avatar
will
Posts: 2576
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by will »

Pelastuslain mukainen kansalaisen velvoite pelastamiseen ryhtymisestä ei riipu hengenvaaran syystä eikä avunpyynnöstä tai sen puuttumisesta. Vain lisävaaran aiheutuminen on riittävä syy jättää toimet siltä osin sikseen, jos huomaa jonkun olevan vaarassa.

Hätäkeskuksen päivystäjä joutuu päättelemään tilanteen kuulemansa perusteella. Jos soittaja esim. vaikuttaa olevan humalassa, niin soittoa voi mahdollisesti keskimääräistä todennäköisemmin pitää turhana hälytyksenä. Jokainen tapaus on kuitenkin omansa.

Ei toisaalta tiedetä mikä tällä kerralla oli ongelma, miten se kerrottiin puhelimessa ja mitä vastattiin. Toivottavasti siitä tulee jotain tietoa, esim. yleisessä muodossa. Taloyhtiöiden turvallisuudesta vastaavat ovat varmasti kiinnostuneita ottamaan huomioon sen, mitä tästä mahdollisesti voidaan oppia.

Edit: Talossa on sisä- ja ulkovarastot. http://www.savonlinnanvuokratalot.fi/?page=2458

Pelastussuunnitelma
Väestönsuoja on C-rapussa, SR asui A:ssa.
Suunnitelmassa on ohjeet avun soittamiseen. Sen saapuminen kestää arviolta 9 minuuttia.
aniko
Posts: 30
Joined: Tue Nov 22, 2011 1:43 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by aniko »

Mitä enemmän tätä miettii, sitä vähemmän tässä on järkeä. Kyseessä tuskin oli roskakatos, koska siellä ihmisiä varmaankin käy useammin. Sisätiloissa taas kuoleminen ei oikein onnistu muuhun kuin sairaskohtaukseen (kylmävaraston ovi kai ei voi mennä sillä tavalla lukkoon, että sieltä ei pääsisi ulos). Mutta jos kyseessä oli sairauskohtaus, niin häkepäivystäjä olisi syyllistynyt selvästi virheeseen, jos ei ollut lähettänyt ketään paikalle. Tällaista ei kuitenkaan epäillä. Itsetuhoisuuskin olisi pitänyt puhelimessa havaita, tosin tämä nyt ei tietenkään voi olla aukotonta, etenkin jos soittaja päättääkin viime hetkellä sittenkään olla kertomatta mitään. Jos taas selvästi humalainen tai muuten sekava ihminen kertoo olevansa ulkona pakkasessa, niin jollain tavalla päivystäjän pitäisi yrittää tilanne selvittää.

Eli millainen on tilanne, jossa päivystäjä on uskottavasti ja ymmärrettävästi päätellyt että kyse ei ole hätätilanteesta, mutta soittaja on kuitenkin kuollut? Oikeastaan en keksi muuta kuin että puhelu on katkennut lähes heti, tai että SR ei jotenkin muuten kerta kaikkiaan ole onnistunut selittämään olevansa hädässä, tai ei ole halunnut sitä selittää. Tai ehkä hän oli syystä tai toisesta nk. toistuvaissoittaja, joka soittelee häkeen vähän väliä ilman asiaa, ja kävi kuten tarinassa kun susi tulikin oikeasti paikalle? Onko kuitenkin ymmärrettävissä niin, että poliisi olisi käynyt jo heti puhelun jälkeen asunnossa? En ihan nyt ymmärrä.
User avatar
will
Posts: 2576
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Sirpa Redsven Savonlinna n. 29.1.12 kadonnut

Post by will »

Kirjaimellisesti uutiset ottaen voi tulla käsitykseen, että hätäkeskus olisi lähettänyt poliisin, joka ei tavannut soittajaa kotoaan aamulla 28.1.2012.

Jos SR kuitenkin oli sanonut soittavansa kotoaan, niin liekö mennyt piiloon tai lähtenyt saattamaan mahdollista vierastaan pihalle ja itse jäänyt sille tielleen. Soiton aikaan ei ehkä olisi ollut välitöntä hengenvaaraa, vaan järjestysongelma.

Jos taas SR ei ole sanonut paikkaa - kuten talon turvaohjeet edellyttävät ja mitä päivystäjä kysyy - niin poliisi on voinut mennä kohteeseen numeron omistajan asunnon osoitteen perusteella, selvittääkseen hätätilanteen luonnetta tarkemmin.

Mahdollisesti hänet lopulta löydettiin ulkovarastosta lumen peitossa. Luulisi talon sisävarastot tutkitun ennenkuin poliisi pyysi näköhavaintoja yleisöltä ja katoamistieto kuvineen päivineen tuli julkisuuteen.

Luonnollinen selitys olisi, että hän on mennyt viemään roskapussia ja kaatunut tai saanut sairauskohtauksen. Joku talon asukas olisi nähnyt hänet piha-alueella, muttei ollut varma päivästä. Tämä olisi antanut aiheen käsitykseen, että hän olisi ollut liikkeellä vielä soiton jälkeen.
Post Reply