Petra Johanna Purtilo, 31 v., Hamina 14.4.2008

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Petra Johanna Purtilo, 31 v., Hamina 14.4.2008

Post by Queen »

Petra Johanna Purtilo, 31 v., Hamina 14.4.2008

Haminassa Petra Johanna Purtilon, 31 v., ystävät huolestuivat tämän äkillisestä katoamisestaan. Petra oli työskennellyt ravintola-alalla tarjoilijana.
Maanantaina 14.4.2008 Petra löydettiin kotoaan kerrostaloasunnosta Haminan Pohjois-Poitsilasta Riekontieltä surmattuna.
Seuraavana päivänä pidätettiin 42-vuotias, Petran entinen miesystävä, kotkalainen Kimmo Uusitalo.
Uusitalo oli tuomittu kahdesti aiemmin Kotkan käräjäoikeudessa samaan naiseen kohdistuneesta väkivallasta. Tammikuussa 2008 hänelle luettiin kuukauden ehdollinen tuomio naisen pahoinpitelystä.
Petra oli kertonut myös ystävilleen, että tulee tapetuksi juuri Uusitalon toimesta.
Uusitalo tunnusti aiheuttaneensa Petra Purtilon kuoleman.
Uusitalo oli tunkeutunut sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Purtilon kotiin sorkkarautaa ja retkikirvestä apuna käyttäen. Ennen asuntoon tunkeutumistaan mies oli koko illan yrittänyt ottaa yhteyttä uhriinsa ja uhkaillut tätä tappamisella.
Uusitalo surmasi naisen puukkoa ja kirvestä käyttäen. Uhrissa todettiin yli 40 ruhje- ja pistovammaa. Näistä suurin osa oli kohdistunut päähän ja kasvoihin.
Uusitalo väitti, että Purtilo oli itse ensin ottanut puukon käsiinsä, jonka jälkeen hän oli menettänyt järkensä ja aloittanut raa'an verityön.
Kimmo Uusitalo määrättiin mielentilatutkimukseen, minkä jälkeen hänelle luettiin tuomioksi elinkautinen vankeusrangaistus Kotkan käräjäoikeudessa. Uusitalo kehtasi vielä valittaa Kouvolan hovioikeuteen, mikä piti tuomion ennallaan.
Mielentilatutkimuksen mukaan Uusitalo oli täydessä ymmärryksessä teon tehdessään ja käytti vakaata harkintaa tunkeutuessaan uhrin asuntoon tappoaikeissa.
Korvauksia uhrin omaisille Uusitalo määrättiin maksamaan n. 60.000 e sekä oikeudenkäyntikuluja 2.700 e hoviin valittamisesta.
---
Tämä on vähemmälle huomiolle jäänyt surmateko, jossa jälleen kerran oli eksä asialla. Tapaus on surullinen todiste siitä, että vähissä on apu, kun nämä eksät päättävät entisensä surmata. Ihmetyttää, eikö kukaan naapurikaan soittanut edes paikalle apua siinäkään vaiheessa, kun ovesta ilmeisesti on säpäleet lennelleet. Eipä kai, koska ruumiskin löytyi vasta seuraavana päivänä.
Uusitalo siis väitti, että Petra otti puukon esille ensiksi. Olisikos tuo ihme, kun yöllinen vieras tulee ovesta sorkkarautaa ja retkikirvestä käyttäen sisään?

Ps. En minä pääse kovin pitkin askelin etenemään naisiin kohdistuneiden surmatöiden listaa päivittäessä, kun aina tupsahtaa eteen joku mielenkiintoinen juttu, johon pitää syventyä enemmän. Nooo, joskus sitten listakin on päivitetty - luulisin.

Ps2. Tuli ensin pantua tämä väärään osastoon. Olen aiemminkin kirjoitellut ratkaisemattomiin vissiin ratkaistuja. Sori! Yritän vastedes olla tarkempi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Petra Johanna Purtilo, 31 v., Hamina 14.4.2008

Post by -Uta- »

Naisystävänsä kirvesmurhasta elinkautiseen tuomittu mies pääsee vapaaksi lähes 15 vankilavuoden jälkeen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nai ... #gs.dfcbt7
JULKAISTU 15.10.2021 19:39

Helsingin hovioikeus on päättänyt, että haminalainen surmaaja pääsee ensi vuoden lopulla koevapauteen.

Mies murhasi huhtikuussa 2008 entuudestaan tuntemansa kolmekymppisen naisen Haminassa.

Rikoksentekijä oli murtautunut naisen asuntoon sorkkaraudalla ja riistänyt tämän hengen lyömällä useita kertoja kirveellä päähän ja kasvoihin. Lisäksi mies oli puukottanut naista eri puolille kehoa. Uhrissa todettiin 44 erilaista ruhjetta ja haavaa.

Jo aiemmin sama nainen oli joutunut miehen pahoinpitelemäksi. Mediatietojen mukaan nainen oli halunnut päättää suhteensa vuonna 1966 syntyneen miehen kanssa, mutta mies ei ollut halukas eroon.

Mies tuomittiin Kouvolan hovioikeudessa elinkautiseen murhasta.

Tuomittu on tähän mennessä elänyt vankeudessa noin 13,5 vuotta. Hovioikeuden mukaan miehen tekemä rikos on ollut niin julma ja raaka, että hänet voidaan vapauttaa aikaisintaan silloin, kun vankeutta on takana noin vuoden verran lisää, eli 14,5 vuotta.

Mies pääsee ehdonalaiseen vuoden 2022 marraskuussa. Sitä ennen hänet lasketaan valvottuun koevapauteen noin puoleksi vuodeksi.
Post Reply