Sonkajärvi 21.11.2018 - Poliisi löysi yksityisasunnosta kuolleen miehen

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Sonkajärvi 21.11.2018 - Poliisi löysi yksityisasunnosta kuolleen miehen

Post by -Uta- » Sun Nov 25, 2018 5:51 pm

Epäilty henkirikos Sonkajärvellä
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... ella_76012
22.11.2018 klo 13.41
Itä-Suomi

Poliisi löysi keskiviikkoiltana Sonkajärveltä yksityisasunnosta kuolleen miehen. Uhri on sonkajärveläinen vuonna 1976 syntynyt mies. Poliisin epäilyjen mukaan uhriin on käytetty voimakasta väkivaltaa minkä vuoksi asiaa tutkitaan murhana. Poliisi teki keskiviikkoyönä kiinniottoja asiaan liittyen ja kiinniotettujen osuutta tapahtuneeseen on tutkittu yön ja torstaipäivän aikana. Asian esitutkinta on alkuvaiheessa eikä asiasta pystytä vielä tiedottamaan tämän enempää.

Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran perjantaina 23.11.2018 klo 14 mennessä.


User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Sonkajärvi 21.11.2018 - Poliisi löysi yksityisasunnosta kuolleen miehen

Post by -Uta- » Sun Nov 25, 2018 5:53 pm

Jatkotiedote Sonkajärvellä tapahtuneeseen epäiltyyn henkirikokseen
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... seen_76035
23.11.2018 klo 10.39
Itä-Suomi

Hätäkeskukseen ilmoitettiin keskiviikkoiltana Iisalmesta löytyneestä henkilöautosta.
Asiassa ilmeni sellaisia seikkoja, että poliisi alkoi selvittää auton omistajaa. Poliisi alkoi tavoittelemaan 42-vuotiasta sonkajärveläistä miestä, jonka käytössä auto oli ollut. Poliisi löysi hänet menehtyneenä kotiosoitteestaan. Uhrin vammojen perusteella asiaa tutkitaan murhana, mutta poliisi ei halua vielä tässä vaiheessa kertoa tekotavasta mitään tämän tarkempaa.

Poliisi otti keskiviikon ja torstain välisenä yönä kiinni rikoksesta epäiltyinä viisi Iisalmelaista henkilöä. Kiinniotetuista kaksi oli naisia. Poliisi vapautti yhden kiinniotetun torstaina ja otti kiinni rikoksesta epäiltynä iisalmelaisen naisen. Kiinniotetut ovat tällä hetkellä pidätettyinä, mutta vangitsemisvaatimuksia ei ole vielä jätetty. Nämä selviävät viimeistään lauantaina.

Esitutkinta jatkuu edelleen kuulusteluilla ja teknisellä tutkinnalla. Tässä vaiheessa poliisi ei pysty tiedottamaan asiasta tämän enempää. Poliisi tiedottaa asiasta lisää viimeistään lauantain aikana, kun on selvinnyt esittääkö poliisi asiassa vangitsemisia.

User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Sonkajärvi 21.11.2018 - Poliisi löysi yksityisasunnosta kuolleen miehen

Post by -Uta- » Sun Nov 25, 2018 5:57 pm

Poliisi esittää kolmea vangittavaksi Sonkajärven henkirikostapauksessa
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... essa_76052
23.11.2018 klo 16.53
Itä-Suomi

Poliisi esittää Sonkajärvellä keskiviikkoiltana ilmenneeseen epäiltyyn henkirikokseen vangittavaksi kolmea henkilöä epäiltynä murhasta ja törkeästä ryöstöstä.
Esitutkinnassa on tullut lisäksi ilmi, että uhrin asunnolta on anastettu uhrille kuulunutta omaisuutta minkä vuoksi heitä epäillään myös törkeästä ryöstöstä. Vangittavaksi esitetyt ovat noin 30-vuotiaita iisalmelaisia joista yksi on nainen. Asiaan liittyen on edelleen pidätettynä yksi iisalmelainen nainen. Hänen osaltaan mahdollinen vangitsemisvaatimus selviää myöhemmin. Yksi pidätettynä ollut iisalmelainen nainen on vapautettu perjantaina päivällä.

User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Sonkajärvi 21.11.2018 - Poliisi löysi yksityisasunnosta kuolleen miehen

Post by -Uta- » Tue Oct 08, 2019 2:43 pm

Iisalmen saksitappaja jätti uuden uhrinsa tajuttomana kuolemaan
- 5 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/29f2 ... c1cd6498f4
Tänään klo 8:02

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut iisalmelaisen Niko Juhani Niskasen törkeästä ryöstöstä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta pitkään vankeusrangaistukseen.
- Niskanen hakkasi, potki ja kuristi tajuttomaksi sonkajärveläisen miehen.
- Uhrinsa hän jätti kuorsaamaan hankalaan asentoon sänkyä vasten.
- Sonkajärveläinen löytyi kahta päivää myöhemmin tukehtuneena verisestä asunnostaan.

Rikos sattui viime marraskuussa uhrin kotona Sonkajärvellä. Niko Juhani Niskanen oli lähtenyt vaimonsa Mia Marika Niskasen, 35, ja Aki Petteri Tapanisen, 29, kanssa autolla yhteisen tutun luokse. Autoa ajoi eräs 21-vuotias nainen, jota ei kuitenkaan tuomittu törkeästä ryöstöstä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta kuten muuta seuruetta. Sonkajärveläinen oli mahdollisesti puhelimessa antanut luvan tulla kotiinsa. Tästä huolimatta Niskanen kävi hänen kimppuunsa, löi, potki ja kuristi. Uhrin tuuperruttua lattialle Mia Niskanen anasti farkkujen takataskusta hänen lompakkonsa. Myös taulutelevisio ja tietokone lähtivät vieraiden matkaan. Kolmikko väitti jättäneensä uhrinsa ”nukkumaan” tai ”kuorsaamaan”.

Vaimo kertoi ”hapettamisesta”
Uni oli kuitenkin lopullinen. Sonkajärveläinen tukehtui hengiltä.
Asunnon isäntä löydettiin kuolleena kahta päivää myöhemmin. Vainaja istui selkä vasten sänkyä, pää rintaan vastan painuneena. Ympärillä oli paljon hyytynyttä verta. Ruumiinavauksessa paljastui, että vainaja oli nauttinut kannabista ja oli ollut kuollessaan myös lievästi alkoholista päihtynyt. Oikeuslääkäri ei osannut varmaksi sanoa, kumpi aiheutti kuolemaan johtaneen tukehtumisen, kannabis vaiko väkivalta. Vainajaan oli kohdistettu tylppää väkivaltaa pään seudulle. Samoin paikalla olleen Niko Niskasen puolison mukaan Niko oli ”hapettanut” heidän yhteisen tuttunsa. Tuo hapettaminen tarkoitti käytännössä niskalenkkiotteella kuristamista, mitä oli kestänyt parikymmentä sekuntia.

”Ei ollut tarkoitus tappaa”
Pohjois-Savon käräjäoikeus ja nyt myös Itä-Suomen hovioikeus katsovat että pahoinpidelty uhri oli jätetty heitteille avuttomaan tilaansa. On myös mahdollisista, että kolmikko olisi heti tajunnut miehen menehtyneen. He menivät myöhemmin baariin. Tuon ravintolan työntekijä todisti oikeudessa kuulleensa seurueen suunnalta miehen huudahduksen: ”Ei minun ollut tarkoitus sitä tappaa!”. Ravintolatyöntekijä ei osannut sanoa varmaksi kuka lauseen sanoi. Syytetyt myönsivät asunnossa olon ja anastuksen. He kuitenkin kiistivät käräjäoikeudessa rikosten yksituumaisuuden, vähättelivät väkivaltaa sekä tekojen suunnitelmallisuutta. Pohjois-Savon käräjäoikeus toteaa, että kolmikko toteutti ryöstön yksissä tuumin. Yhdessä he myös jättivät uhrin kuolemaan. Eniten väkivaltaa käytti Niko Niskanen.

Jäännösrangaistus päälle
Mia Niskanen sai helmikuussa käräjäoikeudelta kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä ryöstöstä, tärkeästä kuolemantuottamuksesta ja maksuvälinepetoksesta. Aki Tapanisen vankeusrangaistus on kaksi kuukautta Mia Niskasen rangaistusta pidempi. Tapaninen tuomittiin samojen tekojen lisäksi myös rattijuopumuksesta. Niko Niskanen sai käräjäoikeudelta kuuden vuoden ja neljän kuukauden pituisen vankeusrangaistuksen. Hänen rangaistustaan kiristi muihin verrattuna paitsi hänen käyttämänsä väkivalta että myös vanhan vankeusrangaistuksen jäännösrangaistus, jota käräjäoikeus määräsi pantavaksi toimeen kaksi vuotta ja viisi kuukautta.

Yli kymmenen vuotta saksitaposta
Niko Niskanen tappoi vuonna 2013 keski-ikäisen miehen. Tuo veriteko sattui Iisalmessa. Niskanen käytti teossa apunaan saksia. Niskanen sai tuolloin 10 vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan puolet tuomiostaan eli vain seitsemän kuukautta ennen uutta rikosta. Vanhan vankeusrangaistuksen koeaika oli siis vasta alkupuolella, kun Niskanen syyllistyi uusiin törkeisiin rikoksiin

Hovioikeus lyhensi rangaistusta
Niko Niskanen valitti pitkästä tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän katsoi syyllistyneensä törkeän kuolemantuottamuksen sijasta vain perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen. Lisäksi jäännösrangaistuksen vaikutus uuteen tuomioon oli valituksen mukaan liian suuri. Hovioikeus oli yhtä mieltä käräjäoikeuden kanssa. kuolemantuottamuksen törkeydestä. Uhrin jättäminen sijoilleen osoitti tekijässään sekä välinpitämättömyyttä että piittaamattomuutta. Sitä vastoin hovioikeus mittasi uudelleen jäännösrangaistuksen pituuden ja näin tehdessään lyhensi Niskasen rangaistuksen viiden vuoden ja 10 kuukauden pituiseksi. Hovin päätöksellä Niskanen tulee pitää edelleen vangittuna.

Petri Elonheimo /IL

Post Reply