Kemi Koiranulkoilutussurma aamutuimaan 25.11.18

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 6669
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Kemi Koiranulkoilutussurma aamutuimaan 25.11.18

Post by härkä »

https://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-s ... a-miehesta

Taposta epäilty mies vangittiin Kemissä – poliisi kaipaa havaintoja kahden koiran kanssa liikkuneesta miehestä

Poliisi esiselvittää mahdollista esteellisyyttä kahdessa puolustushaarassa. Esiselvityksen perusteella se päättää, onko tapauksista aihetta käynnistää varsinainen tutkinta.
Poliisi esiselvittää mahdollista esteellisyyttä kahdessa puolustushaarassa. Esiselvityksen perusteella se päättää, onko tapauksista aihetta käynnistää varsinainen tutkinta.

Lapin poliisi epäilee, että 43-vuotias kemiläinen mies tappoi naisen Takajärven ulkoilualueella Kemissä sunnuntaiaamuna noin kello 9. Myös uhri oli kemiläinen.

Henkirikos aiheutti mittavat etsinnät, ja mies otettiin kiinni Ylitorniolla sunnuntaina iltapäivällä. Hänet vangittiin todennäköisin syin taposta epäiltynä keskiviikkona. Poliisin mukaan henkirikos tehtiin teräaseella.

Mies oli ollut liikkeellä kahden koiran kanssa, ja naisella oli ollut mukanaan yksi koira. Poliisin mukaan henkirikosta oli edeltänyt riita.
Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdollisista havainnoista tuona aamuna puhelinnumeroon 0295466156 tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected].


Äkkiseltään nähtynä erikoinen tapaus.
Vai mahtoivatko tuntea toisensa aiemmin ?
Mikä lie riidan aikaansaanut ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.


User avatar
itäviitta
Posts: 515
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Kemi Koiranulkoilutussurma aamutuimaan 25.11.18

Post by itäviitta »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e715 ... 3f42c94723

Kemin henkirikoksesta epäillyllä rankka rikostausta: Pahoinpiteli sivullisia keskustassa, tilasi ulkomailta kaasuaseen - tappoi nyt kahden lapsen äidin ulkoilualueelle

Yksi miehen entisistä puolisoista oli hakenut lähestymiskieltoa itselleen ja lapsilleen. Käräjäoikeuden mukaan oli perusteltua olettaa, että mies tulisi tekemään hakijoiden terveyteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen.
Helmikuussa 2013 nyt taposta epäilty mies pahoinpiteli useita ihmisiä Kemin Valtakadulla.Helmikuussa 2013 nyt taposta epäilty mies pahoinpiteli useita ihmisiä Kemin Valtakadulla.

Kemissä Meri-Lapissa tapahtui sunnuntaiaamuna 25. marraskuuta henkirikos, jossa kuoli paikkakuntalainen nainen. Teosta tekee poikkeuksellisen se, että se tapahtui ulkoilualueella ja aamuyhdeksältä. Nainen surmattiin teräaseella. Tarkka tekopaikka on Takajärvellä.
Tekijää ei löytynyt heti, vaan Lapin poliisi järjesti mittavat etsinnät tämän löytämiseksi. Hänet löydettiin lähes sadan kilometrin päästä Ylitorniolta noin kello 13.30 samana päivänä. Epäilty on kemiläinen 43-vuotias mies. Hänet vangittiin viime viikon keskiviikkona.

Poliisi on ollut hyvin vaitonainen tapahtumista. Se tiedetään, että sekä tekijä että uhri olivat tapahtuma-aamuna liikkeellä koirien kanssa - miehellä koiria oli kaksi ja naisella yksi.

Iltalehti tavoitti jutun tutkinnanjohtajan maanantaina, joka ei suostunut kommentoimaan epäillystä rikoksesta mitään. Tutkinnanjohtaja ei suostunut toistaiseksi kommentoimaan edes sitä, miksei voi kertoa asiasta mitään.
Iltalehden tietojen mukaan uhri ja tekijä olisivat ainakin jossain vaiheessa seurustelleet keskenään.
Uhrilla oli kaksi lasta.

Pahoinpiteli sivullisia

Teosta epäilyllä miehellä on rankka rikostausta.
Helmikuussa 2013 nyt taposta epäilty mies oli Kemin keskustan Valtakadulla pahoinpidellyt naista, jonka kanssa hän oli ollut viettämässä ravintolailtaa. Mies muun muassa löi naisen pään seinään ainakin kaksi kertaa.
Paikalle sattunut mies näki tilanteen ja pyysi pahoinpitelijää lopettamaan naisen pahoinpitelyn. Tästä suivaantuneena mies löi auttajaa ainakin kolme kertaa nyrkillä kasvoihin.
Paikalle sattui myös aviopari, joka yritti auttaa naista. Mies pahoinpiteli heidät molemmat.

Käräjäoikeus kiitteli tuomiossaan, että sivulliset yrittivät rohkeasti ja vastuuntuntoisesti puuttua väkivaltaan. Mies sai viiden kuukauden vankeusrangaistuksen, koska tekoja pidettiin vaarallisina. Käräjäoikeuden mukaan teot olivat tavanomaista moitittavampia niiden perusteettomuuden, yllättävyyden ja summittaisuuden vuoksi.

Hankki kaasuaseen

Keväällä 2014 nyt taposta epäilty mies tilasi itselleen kaasuaseen.
Mies kiisti syytteen ampuma-aserikoksesta. Hän sanoi luulleensa asetta lupavapaaksi, koska se oli ostettavissa luotettavana pidettävästä liikkeestä toisesta EU-maasta Espanjasta.

Poliisihallituksen asehallinnon lausunnon mukaan ase oli valmistettu kaasupatruunoiden ampumista varten. Aseen piippu oli koko matkalta esteetön niin, että ammutun kaasupatruunan sisältämä kaasu pääsi purkautumaan aseesta suoraan eteenpäin.
Ase tuomittiin valtiolle. Mies sai teosta sakkoja.

Törmäsi autoon tahallaan

Marraskuussa 2017 miehen ex-puoliso ja heidän kaksi alle 10-vuotiasta yhteistä lastaan hakivat miehelle lähestymiskieltoa.
Kyseinen ex-puoliso on eri henkilö kuin nyt Takajärvellä surmansa saanut.
Hakemuksessa perusteltiin, että mies oli uhannut monta kertaa tappaa ex-puolisonsa, tuhonnut tämän omaisuutta, yrittänyt ajaa tämän päälle autolla ja törmännyt ex-puolison autoon tahallaan.
Ex-puoliso ja lapset olivat muun muassa joutuneet asumaan turvakodissa.

Kemi-Tornion käräjäoikeus määräsi perusmuotoisen lähestymiskiellon. Käräjäoikeuden mukaan oli syytä epäillä, että mies oli tahallaan ajanut ex-puolisonsa kuljettaman auton perään. Auton kyydissä oli ollut myös parin yhteinen 7-vuotias poika.
Ex-puoliso oli kertonut lisäksi, että mies oli lyönyt toista poikaansa. Naisen mukaan mies oli myös vienyt lapsensa säästöpossun.

– Esitetyn näytön perusteella on perusteltu aihe olettaa, että (mies) tulisi tekemään hakijoiden terveyteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavalla vakavasti häiritsemään heitä. Edellytykset lähestymiskiellon määräämiselle ovat sen vuoksi olemassa, Kemi-Tornion käräjäoikeus perusteli.
Kierrä minut rannan puolelta

User avatar
-Uta-
Posts: 3346
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kemi Koiranulkoilutussurma aamutuimaan 25.11.18

Post by -Uta- »

Entisen puolisonsa Kemissä tappanut mies tuomittiin 11 vuoden vankeuteen – iski naista puukolla rintakehään ulkoilualueella
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ent ... #gs.kit6i2
Julkaistu 02.12.2019 12:19

Lapin käräjäoikeus on tuominnut 44-vuotiaan miehen entisen naisystävänsä taposta Kemissä. Mies iski naista suurella puukolla rintakehän alueelle tarkoituksenaan tappaa tämä.
Teko tapahtui vuoden 2018 marraskuussa Kemissä Takajärven ulkoilualueella, kun nainen oli ulkona koiransa kanssa. Teon syynä oli oikeuden mukaan parisuhteen päättymisen aiheuttama mustasukkaisuus ja katkeruus. Miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hänellä oli alttius reagoida väkivaltaisella käytöksellä painetilanteissa, mutta hän teki tekonsa täydessä ymmärryksessä.

Lapset vaativat rangaistusta murhasta
Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta taposta, mutta naisen pojat vaativat tälle rangaistusta murhasta. Oikeus otti mielentilalausunnon huomioon arvioidessaan sitä, tulisiko mies tuomita murhasta mahdollisen vakaan harkinnan takia. Oikeuden mukaan murhasyytettä tukevaa suunnitelmallisuutta osoitti se, että miehellä oli mukanaan suurikokoinen teräase mennessään tapaamaan naista. Oikeus kuitenkin totesi, että tuomittu Jan-Eerik Jansson saattoi päättää vasta tekopaikalla, että tappaa naisen. Tätä päätelmää tuki erityisesti mielentilatutkimus, jonka mukaan Janssonilla oli alttius impulsiiviselle käytökselle.

Miehen mukaan teräase osui naiseen vahingossa
Janssonin mukaan puukko oli mukana, koska hän aikoi tehdä "kerppuja" eli ravinnoksi sopivia oksia jäniksiä varten. Hän selitti, että oli jo lähdössä tapaamispaikalta, kun nainen tarttui yllättäen kädestä, jolloin he kaatuivat maahan niin, että teräase osui vahingossa naisen rintaan. Oikeus ei pitänyt tätä uskottavana. Vahinkoa vastaan puhuivat muun muassa se, ettei Jansson hälyttänyt apua, vaan hän heitti puukon teon jälkeen läheisen pururadan varrella olleeseen metsikköön, haki autonsa ja ajoi pitkän matkaa ennen kuin suistui tieltä.

Jansson tuomittiin 11 vuoden vankeuteen taposta, rattijuopumuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Rattijuopumus ja huumausaineen käyttörikos liittyivät siihen, että hänen verestään löydettiin ahdistuneisuuden, masentuneisuuden ja paniikkihäiriöiden hoitoon tarkoitettua bentsodiatsepiineihin kuuluvaa lääkeainetta, joka on luokiteltu vaaralliseksi huumausaineeksi. Häneltä löydettiin myös luvaton kivääri, jossa ei kuitenkaan ollut lukko paikallaan.

Post Reply