Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii marraskuussa Nurmijärvellä tapahtunutta henkirikosta
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... osta_76539
12.12.2018 klo 12.15
Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisilla on tukittavana Nurmijärvellä 21. - 22.11.2018 välisenä aikana tapahtunut epäilty henkirikos. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeellä murha.

Epäilty henkirikos tapahtui Nurmijärvellä sijaitsevassa yksityisasunnossa. Uhri on alaikäinen, vakavasti sairas lapsi. Tässä vaiheessa esitutkintaa poliisi ei kerro tarkempia tietoja uhrin terveydentilasta, iästä tai sukupuolesta eikä poliisi avaa epäillyn rikoksen tekotapaa eikä motiivia.

Teosta epäillään vuonna -82 syntynyttä miestä, joka on 25.11. vangittu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin rikoksesta epäiltynä murhaan.

Asian esitutkinta on kesken ja tässä vaiheessa esitutkintaa Itä-Uudenmaan poliisi ei tiedota tapauksesta enempää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

Alaikäisen murhaajana isäpuoli? Poliisi ei vahvista tietoa
https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artik ... sta-tietoa
NURMIJÄRVEN UUTISET - Paikalliset
12.12.2018 14.08

Poliisi ei vahvista julkisuudessa esitettyä tietoa siitä, että alaikäisen lapsen murhasta vangittu olisi lapsen isäpuoli.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tänään keskiviikkona, että Nurmijärvellä on tapahtunut epäilty murha marraskuun lopussa. Poliisin mukaan uhrina teossa oli vakavasti sairas alaikäinen lapsi.

Tekijäksi epäillään vuonna 1982 syntynyttä miestä, joka on vangittu.
MTV:n uutisten mukaan epäilty on lapsen 36-vuotias isäpuoli.

– Tämä on MTV:n oma tieto. Poliisi ei ole missään vaiheessa vahvistanut tätä tietoa, tutkinnanjohtaja Heidi Niemi sanoo. Esitutkinta on vielä kesken ja Itä-Uudenmaan poliisi ei tässä vaiheessa tiedota tapauksesta enempää.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

MTV:n Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan Nurmijärvellä murhana tutkitun henkirikoksen uhri oli kehitysvammainen ja lähes liikuntakyvytön. Uhri oli alaikäinen lapsi, joka oli ohjelman tietojen mukaan teini-iän kynnyksellä. Murhasta epäiltynä vangittiin 36-vuotias mies, joka on ohjelman tietojen mukaan uhrin isäpuoli. Poliisi on tapauksen tutkinnasta erittäin vaitonainen, eikä kommentoi esimerkiksi rikoksen tekotapaa tai motiivia.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rik ... gs.ClO22qQ
Julkaistu 13.12.2018 11:08


Karttakuva Googlesta.
Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

Nurmijärven henkirikostapauksen esitutkinta valmis
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... lmis_78128
08.02.2019 klo 13.32
Itä-Uusimaa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikostutkinta on saanut valmiiksi Nurmijärvellä vuonna 2018 marraskuun lopussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinnan.

Epäilty henkirikos tapahtui 21. - 22.11.2018 Nurmijärvellä sijaitsevassa yksityisasunnossa. Uhri oli alaikäinen vakavasti sairas tyttö. Teosta epäilty mies on vuonna -82 syntynyt uhrin isäpuoli, joka on ollut vangittuna koko esitutkinnan ajan.

Rikosta on tutkittu murhana erityisen raa'an ja julman tekotavan vuoksi. Lisäksi teon kohteena on ollut puolustuskyvytön lapsi. Poliisi ei avaa tarkemmin tekotapaa eikä kuolinsyytä, koska kyseessä on salassa pidettävä tieto. Epäilty on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Seuraavaksi asia siirtyy syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon. Syytteen nostamisen määräaika on 27.2.2019.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

Isäpuoli tappoi vakavasti sairaan lapsen
- Oikeusasiamies: Käräjäoikeus salasi tappoa koskevan päätöksen liian tiukasti
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/isa ... #gs.fasi1u
JULKAISTU 03.09.2020 16:34

Eduskunnan oikeusasiamies katsoo, että käräjäoikeus salasi yleisöltä tarpeettomasti tietoja Nurmijärvellä toissa marraskuussa tapahtuneesta lapsen taposta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli rikosasian suljetuin ovin. Oikeus salasi myös tuomion ja antoi siitä vain niukan julkisen selosteen. Siitä ei selvinnyt tekotapa, motiivi, teon olosuhteet eikä tekijän ja uhrin välinen suhde.

Oikeusasiamiehen mukaan teon poikkeuksellisuuden takia oikeus olisi voinut avata teon vaikuttimia sen ymmärtämiseksi, mikä oli johtanut väkivallantekoon.

– (Olisi) voitu kertoa esimerkiksi se, liittyikö tekoon muita seikkoja, jotka antaisivat aiheen yhteiskunnalliseen keskusteluun esimerkiksi lastensuojelun tai mielenterveyshoidon tasoon taikka vanhempien jaksamiseen liittyen, päätöksessä sanotaan.

Poliisi oli aiemmin kertonut, että uhri oli vakavasti sairas lapsi ja epäilty tämän isäpuoli.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

Vakavasti sairaan tytön murhasta syytetty isäpuoli sai tuomionsa – vangittiin 11 vuodeksi taposta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vak ... #gs.fasoz8
JULKAISTU 18.09.2019 14:23

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vaikeasti sairaan tytön murhasta syytetyn 36-vuotiaan miehen 11 vuoden vankeuteen taposta.

Isäpuoli tappoi vakavasti sairaan tytön yksityisasunnossa Nurmijärvellä viime vuoden marraskuussa.

Juttu käsiteltiin käräjillä suljetuin ovin lapsen vanhempien pyynnöstä. Heidän mukaansa henkirikossyytettä oli mahdotonta puida käsittelemättä muun muassa lapsen terveydentilaan liittyviä tietoja.

Myös oikeudenkäyntiasiakirjat ovat henkirikossyytteen osalta salaisia. Käräjäoikeuden antamasta lyhyestä julkisesta selosteesta ei selviä, mitkä tapahtumat edelsivät henkirikosta.

Syyttäjä haki miehelle tuomiota murhasta. Käräjäoikeus tuomitsi kuitenkin miehen lievemmästä rikoksesta eli taposta.

– Teon julma toteutustapa ja tapahtumaolosuhteet sekä menehtyneen uhrin riippuvainen asema (tuomitusta) on otettu huomioon teon moitearvostelussa ja rangaistusta korottavana tekijänä, oikeus totesi selosteessa.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli teon aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa merkityksen.

Isäpuoli oli myös vienyt lapsen tililtä noin 700 euroa rahaa. Lisäksi hän oli pitänyt hallussaan huumaavia Rivatril-lääkeainetabletteja ja siirtänyt noin 2 800 euroa tytön äidin tileiltä.

Olli-Pekka Lehto, 36, tuomittiin taposta, kahdesta maksuvälinepetoksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta yhteensä 11 vuoden vankeuteen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nurmijärvi 21.-22.11.2018 - Uhri on alaikäinen lapsi

Post by -Uta- »

Korkein oikeus: 16-vuotiaan tytärpuolensa Nurmijärvellä tukehduttanut mies ei syyllistynyt murhaan
KKO:n mukaan isäpuoli ei tarkoittanut surmata tyttöä eikä hän ollut harkinnut tekoa etukäteen.
https://yle.fi/uutiset/3-12525201
STT
6.7.


Korkeimman oikeuden mukaan 16-vuotiaan tytärpuolensa vuonna 2018 Nurmijärvellä tukehduttanut mies ei syyllistynyt murhaan.

Uhri oli vakavasti sairas eikä sen vuoksi pystynyt puolustautumaan. KKO:n mukaan teko ei kuitenkaan ollut erityisen raaka tai julma. Mies syyllistyi murhan sijasta tappoon, korkein oikeus katsoi tänään keskiviikkona antamassaan ennakkopäätöksessä.

KKO:n arvioitavana oli se, täyttyikö miehen teossa murhan erityisen raaka tai julma tekotapa. KKO:n mukaan näin ei ollut.

KKO:n mukaan mies ei tarkoittanut surmata tyttöä eikä hän ollut harkinnut tekoa etukäteen, vaan se oli ilmeisesti reaktio tytön huutamiseen ja siihen, ettei mies saanut tätä rauhoittumaan. KKO huomioi myös sen, että väkivalta kesti lyhyen aikaa.

– Tekoa voidaan pitää jonkinasteista julmuutta osoittavana sillä perusteella, että se on kohdistunut puolustuskyvyttömään, vakavasti sairaaseen lapseen, jonka hoidosta (mies) on ollut vastuussa. Tällainen puolustuskyvyttömyys ei kuitenkaan yksin riitä siihen, että tekoa olisi pidettävä tapporikoksina syyksi luettavista teoista poikkeavalla erityisen julmalla tavalla tehtynä, KKO katsoi tuomiossaan.

Isäpuoli joi alkoholia, otti lääkkeitä ja lähti ravintolaan
Myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli aikanaan tuominnut miehen taposta, mutta Helsingin hovioikeus katsoi teon olleen murha.

Hovituomion mukaan uhrin äiti ja mies olivat tunteneet toisensa nuoruudesta lähtien, alkaneet seurustella kesällä 2018 ja menneet naimisiin samana syksynä.

Tekopäivänä marraskuussa 2018 mies oli tarjoutunut hoitamaan tyttöä, jotta nainen saisi levätä. Oikeuden mukaan kyseessä oli toinen kerta, kun mies oli uhrin kanssa yksin yön yli.

Mies kertoi laittaneensa tytön nukkumaan iltakahdeksalta, juoneensa alkoholia, ottaneensa lääkkeitä ja lähteneensä ravintolaan. Kun hän palasi asunnolle puoliltaöin, tyttö alkoi huutaa.

Mies oli mennyt tytön luo rauhoittamaan tätä, mutta ei ollut onnistunut ja oli huudon estääkseen painanut käden tämän suun eteen. Hovioikeuden mukaan mies oli samalla pitänyt kiinni uhrin käsistä ja painanut tätä voimakkaasti rintakehän yläosasta.

Sairautensa vuoksi uhrin puolustautumismahdollisuudet olivat hovioikeuden mukaan hyvin rajalliset.

Teon jälkeen mies laittoi viestejä ja soitti kolmelle eri ihmiselle. Hätäkeskukseen hän soitti vasta varttia vaille kaksi. Kun ambulanssi saapui paikalle, uhri löytyi makuuhuoneen lattialta.

Miehen veren alkoholipitoisuudeksi mitattiin vielä aamuneljältä 1,46 promillea, minkä lisäksi hänen veressään oli rauhoittavaa lääkeainetta.

Äidin ja todistajien mukaan isäpuolen ja lapsen välit olivat hyvät, eikä hovioikeus löytänyt näyttöä suunnitelmallisuudesta.

Hovioikeuden mukaan teko oli kuitenkin erityisen raaka, julma sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä, minkä vuoksi hovioikeus tuomitsi miehen murhasta elinkautiseen vankeuteen.

KKO kumosi hovituomion ja tuomitsi Olli-Pekka Lehdon, 39, taposta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta maksuvälinepetoksesta yhteiseen kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.
Post Reply