Kokkolan Marinkaisten henkirikos 1.6.2019

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Kokkolan Marinkaisten henkirikos 1.6.2019

Post by -Uta- » Wed Jun 05, 2019 2:53 pm

Kokkolan Marinkaisten henkirikoksen tutkinnasta
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... asta_81010
03.06.2019 klo 09.47
Pohjanmaa

Pohjanmaan poliisi jatkaa Kokkolan Marinkaisissa lauantaina 1.6.2019 illalla tapahtuneen henkirikoksen tutkintaa. Ampumavälikohtauksessa menehtyi paikkakuntalainen vuonna 1971 syntynyt mieshenkilö. Epäilty tekijä on paikkakuntalainen vuonna 1965 syntynyt mieshenkilö. Hänet otettiin kiinni reilut pari tuntia epäillyn rikoksen tapahtuman jälkeen Marinkaisissa. Kiinniottovaiheessa mies ei tehnyt vastarintaa. Alustavassa kuulustelussa epäilty on myöntänyt ampuneensa pari laukausta uhria kohti. Epäilty ja uhri tunsivat toisensa.

Poliisi jatkaa tutkintaa epäillyn ja todistajien kuulusteluilla ja pyritään selvittämään teon motiiveja. Vangitsemisvaatimus tulee jättää Pohjanmaan käräjäoikeudelle viimeistään tiistaina klo 12 mennessä. Asiaa tutkitaan nimikkeillä murha, törkeä rattijuopumus sekä ampuma-aserikos.

Tutkinnan keskeneräisyyden takia poliisi ei tutkinnallisista syistä voi kertoa asiasta enempää. Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran keskiviikkona iltapäivällä.


User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kokkolan Marinkaisten henkirikos 1.6.2019

Post by -Uta- » Wed Jun 05, 2019 2:55 pm

Kokkolan henkirikoksen tutkinnasta
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... asta_81096
05.06.2019 klo 12.13
Pohjanmaa

Pohjanmaan käräjäoikeus on tänään 5.6.2019 tutkinnanjohtajan vaatimuksesta vanginnut vuonna 1965 syntyneen mieshenkilön todennäköisin syin epäiltynä murhaan, törkeään rattijuopumukseen ja ampuma-aserikokseen. Epäillyt rikokset tapahtui 1.6.2019 Kokkolan Marinakaisissa.

Tutkinnanjohtajan vaatimuksesta pakkokeinoistunto käytiin yleisön läsnäolematta tutkinnallisista syistä sekä pakkokeinoasian käsittelyssä kertyneet oikeudenkäyntiasiakirjat määrättiin pidettäväksi salaisiksi ratkaisua ja lainkohtia lukuun ottamatta jutun pääkäsittelyyn saakka.

Tämän vuoksi poliisi ei anna julkisuuteen tutkinnasta yksityiskohtaisempia tietoja eikä tiedota nyt asiasta enempää. Syytteen nostamisen määräpäiväksi määrättiin 2.9.2019.

User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kokkolan Marinkaisten henkirikos 1.6.2019

Post by -Uta- » Fri Sep 13, 2019 10:08 am

Mökkiriidan karu päätös: Syytetty ampui tuttavansa teloitustyyliin pumppuhaulikolla Kokkolassa
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5732 ... 2f706fc52d
Tänään klo 1:17

Syytetty tunnustaa henkirikoksen käräjäoikeudessa. Hänelle vaaditaan elinkautista.
- Kokkolan kesäkuinen henkirikos johti murhasyytteeseen.
- Syyttäjän mukaan mies harkitsi tekoaan vakaasti etukäteen.
- Jo ensimmäinen haulikonlaukaus osui uhria osin päähän. Toinen oli teloitustyyppinen.

Pohjanmaan käräjäoikeus käsittelee Kokkolassa kesäkuun 1. päivänä tapahtunutta henkirikosta, joka oli syyttäjän mielestä vakaasti harkittu murha.

Vuonna 1965 syntynyttä miestä syytetään tuttavansa, vuonna 1971 syntyneen miehen surmaamisesta. Syyttäjä vaatii rikoksesta elinkautista vankeusrangaistusta.

Mies myöntää surmanneensa uhrin ampumalla. Käräjäoikeuden on kuitenkin vielä arvioitava rikoksen tekotapaa ja pohdittava, katsotaanko teko tapoksi vai murhaksi.

Haastehakemuksen mukaan miehillä oli ollut erimielisyyksiä Kokkolassa sijaitsevan mökin käyttämisestä. Vastaaja soitti useita kertoja uhrille ja myös uhrin isälle.

– Sinulla on kohta yksi poika vähemmän, syytetty kirjoitti varttuneelle miehelle.

Syyttäjän mukaan surmaaja soitteli myös tuttavalleen ja kertoi murha-aikeista. Mies pohti väitetysti, kuinka kovan rangaistuksen hän saa tempauksestaan. Syyttäjän mukaan ampuja kokeili asetta muoviämpäriin ja lähti ajamaan.

Teloituslaukaus selkään

Henkirikoksessa käytetty ase oli Remington-merkkinen pumppuhaulikko. Surmaaja ajoi kahden promillen humalassa mökille, jossa uhri oli valmiiksi, syyttäjä väittää.

Mökkitiellä mies soitti auton torvea saadakseen uhrin ulos ammuttavaksi. Mies tuli katsomaan, ja ampuja laukaisi haulikon reilun kymmenen metrin päästä. Haulit osuivat uhria ylävartaloon ja päähän.

Mies viimeisteli väkivallantekonsa ampumalla toisen laukauksen uhrin selkään. Mies kuoli hetkessä ampumavammoihin, syyttäjä kertoo.

Syyttäjän mielestä teko on murha ennen muuta vakaan harkinnan vuoksi. Mies kertoi suunnitelmistaan muille ja testasi haulikkoa ennen tekoa.

Keski-ikäistä vastaajaa syytetään murhan lisäksi törkeästä rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta. Haulikko oli syyttäjän mukaan luvaton.

Solmu Salminen /IL


Lue myös:

Mies kuoli tuttavansa luotiin mökillä - poliisi tutkii Kokkolan ampumista murhana
03.06.2019 klo 10:12
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ccf2 ... 89181cb9f7

Rikosepäily: Mies murhattiin mökin pihalla Kokkolassa – epäilty vangittu
05.06.2019 klo 12:37
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/48ec ... c45ea12a89

User avatar
-Uta-
Posts: 2455
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Kokkolan Marinkaisten henkirikos 1.6.2019

Post by -Uta- » Mon Sep 30, 2019 10:54 am

Mies luuli, että elinkautinen kestää 6 vuotta – kaahasi mökille tappamaan, jäi silittelemään uhrin päätä
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d28b ... 48a8559464
Eilen klo 22:34

Miestä syytetään Kokkolassa tehdystä murhasta. Elinkautisesta ei tule ensikertalaisvähennystä.
- Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut välituomion Kokkolan murhasyytteestä.
- Vastaaja määrättiin mielentilatutkimukseen vastoin tahtoaankin.
- Mies on tunnustanut ampuneensa toisen miehen mökillä Kokkolassa.

Pohjanmaan käräjäoikeus katsoo tuoreessa välituomiossaan, että vuonna 1965 syntynyt mies surmasi Kokkolassa oman tuttavansa kahdella haulikonlaukauksella mökkiriidan takia. Henkirikos tapahtui kesäkuun 1. päivänä tänä vuonna. Miestä syytetään käräjäoikeudessa murhasta. Vastaaja myöntää tappaneensa uhrin kahdella haulikonlaukauksella, joista toinen kohdistui selkään. Mies pyysi mielentilatutkimusta, mutta perui pyyntönsä. Käräjäoikeus määräsi vastaajan tästä huolimatta mielentilatutkimukseen, koska rikosnimike on niin vakava.

Iltalehti kertoi oikeudenkäynnistä kaksi viikkoa sitten. Henkirikoksen pontimena oli mökin käytöstä syntynyt riita. Vastaaja käytti alkoholia ja ilmoitti surmatun isälle etukäteen, että hänellä on kohta yksi poika vähemmän. Surmaaja ajoi tuhdissa humalassa mökille, jolla vuonna 1971 syntynyt mies oli. Hän tööttäili autolla saadakseen uhrin pihalle ja ampui tätä kahdesti. Uhri kuoli paikalle, ja puoliso löysi hänet. Teon jälkeen ampuja heitti aseen pusikkoon, ajoi peltoja pitkin ja jätti auton metsään. Mies käveli erään talon luo ja pyysi isäntää viemään hänet kotiin. Tässä vaiheessa hän päätti tunnustaa tekonsa. – [Surmaaja] vielä kertoi, että [uhri] makasi selällään. –– Sen jälkeen hän oli mennyt ja silittänyt [uhrin] tukkaa ja sanonut, ettei ammu enää kolmatta ja että ei armonlaukausta, todistaja kertoi.

”En viihtiny päähän ampua”
Mies oli valmis rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Todistaja kertoi, että mies laskeskeli elinkautisen pituudeksi noin 12 vuotta ja että hän pääsisi ensikertalaisena puolella. Tosiasiassa elinkautisen keskimääräinen pituus on lähemmäs 15 vuotta, eikä tuomiosta myönnetä ensikertalaisvähennyksiä.
– Kahtoin, että tuossa on tuo iso kuusi, jos se lähemmäks tulee, niin mä en ota tällä kertaa turpaan. Vein keskelle rintaa, en viihtiny päähän ampua, syytetty kertoi poliisille kiinnioton jälkeen.
Käräjäoikeudessa käsitellään lähinnä sitä, minkä asteisesta henkirikoksesta on kyse. Mies oli halukas tunnustamaan ja ottamaan rangaistuksen niskaansa, mutta toisaalta alkoi kertoa myöhemmin, että uhri juoksi vesurin kanssa häntä kohti ennen laukauksia. Mies kiistää syyllistyneensä murhaan ja myöntäisi tapon. – Käräjäoikeus pitää lähtökohtaisesti hyvin epäuskottavana, että joku juoksisi kohti haulikkoa, tuomioistuin kommentoi. Miestä syytetään lisäksi törkeästä rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta. Syytetty on myöntänyt menettelynsä. Käräjäoikeus antaa varsinaisen tuomion myöhemmin.

Solmu Salminen /IL

Post Reply