Huittinen - Iäkäs pariskunta löytyi kuolleena

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3346
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Huittinen - Iäkäs pariskunta löytyi kuolleena

Post by -Uta- »

Iäkäs pariskunta löytyi omakotitalosta kuolleena Huittisissa.
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... issa_85296
26.10.2019 klo 16.52
Lounais-Suomi

Iäkäs pariskunta löytyi omakotitalosta kuolleena Huittisissa lauantaiaamupäivällä.

Poliisin suorittaman paikkatutkinnan perusteella omaishoitajana toimineen miehen epäillään surmanneen ensin vaimonsa ja sen jälkeen itsensä. Poliisi ei ota kantaa epäillyn henkirikoksen tai itsemurhan tekotapaan eikä tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.


User avatar
-Uta-
Posts: 3346
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Huittinen - Iäkäs pariskunta löytyi kuolleena

Post by -Uta- »

Huittisissa väkivaltaisesti kuolleet mies ja nainen olivat IS:n tietojen mukaan noin 90-vuotiaita.
Maaseudun autioituminen ei ainakaan helpota yksin jäävien vanhusten arkea.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006288804.html
Julkaistu: 29.10. 5:45

Ihmetystä ja surua. Siinä kaksi vahvinta tunnetta, jotka nousivat esille Huittisten keskustassa syksyisen synkkänä maanantai-iltana. Uutinen iäkkään pariskunnan kuolemasta saavutti Satakunnassa sijaitsevan Huittisen asukkaat jo lauantaina, mutta vielä maanantainakin suurin osa kunnan asukkaista oli kummissaan tapahtuneesta. Kaikilla oli tiedossa poliisin epäily siitä, että omaishoitajana toiminut mies surmasi ensin vaimonsa, sitten itsensä. Juuri enempää tavallinen huittislainen ei ollut asiasta kuullutkaan. – Kaikki täällä tuntee toisensa, ja asiat tulevat pian jokaisen tietoon, mutta tästä tapauksesta en ole kuullut mitään, ihmetteli erään ravintolan kassa.

Syy epätietoisuuteen paljastuu hiljalleen. Noin 90-vuotias pariskunta asui pienessä kylässä taajama-alueen ulkopuolella. Kylässä on vain noin 150 asukasta. Koko Huittisissa asukkaita on noin 10 000. – Ei täällä Suttilan asioista tiedetä, vanhempi mies kertoi IS:lle. Poliisi ei ole tiedottanut tapauksesta enempää, kuten motiivia. Useimmille onkin vielä täysi arvoitus, miksi mies on päätynyt oletettuun, epätoivoiseen tekoon.

IS tavoitti yhden Suttilan asioista perillä olevan naisen, jolle pariskunta oli tuttu. – Tunsin kyllä pariskunnan, mutten osaa sanoa heidän ahdingostaan yhtään mitään, nainen kertoo. – Suttilasta on keskustaan vain seitsemän kilometriä, mutta kaikki suttilalaiset alkavat jo olla täällä keskustassa. Maaseudun autioituminen ei naisen mukaan ainakaan helpota syrjäkylällä asuvien senioreiden elämää. – Se on niin hirveetä, että kaikki maaseutua ajetaan alas niin kovaa vauhtia. Ei sinne jää enää mitään elämisen mahdollisuuksia. Ennen maalla käytiin aina naapurissa kylässä ja vähän niin kuin tiedettiin toisten asiat. Sitä elämää ei enää ole, nainen suree.

Poliisi ei ole kertonut myöskään epäillyn henkirikoksen ja mahdollisen itsemurhan tekotapaa.

Terho Vuorinen /IS
Last edited by -Uta- on Wed Oct 30, 2019 9:29 am, edited 2 times in total.

User avatar
-Uta-
Posts: 3346
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Huittinen - Iäkäs pariskunta löytyi kuolleena

Post by -Uta- »

Vaimonsa ja itsensä surmaamisesta Huittisissa epäilty omaishoitaja haki apua naapureilta vain viikko ennen tragediaa: ”Oli kysynyt kunnalta, mutta sieltä ei löytynyt”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006289928.html
Julkaistu: 30.10. 6:01

Image <Talon kuva :)
Viikko ennen tragediaa tapahtui jotain, mikä sai naapurit pohtimaan, oliko miehen reippaus vain pintaa,
jonka alle kukaan ei nähnyt. (KUVA: Tatu Lertola)


Naapurit pitivät noin 90-vuotiasta miestä iloisena ja reippaana.

Satakunnassa sijaitseva Suttilan kylä on vain vartin ajomatkan päässä Huittisten keskustasta, mutta se voisi sijaita ihan missä vain Suomen syrjäseudulla: jos gps ei olisi päällä, oikean tiehaaran ohi olisi helppo ajaa huomaamatta tienviittaa. Illan läpitunkevan pimeyden rikkovat harvaan asuttujen omakotitalojen valot. Yhden talon valot ovat kuitenkin sammuksissa. Pihamaa on autio. Nurmikon halkovat renkaan jäljet, jotka on todennäköisesti jättänyt poliisiauto.

Talossa tapahtui viime viikolla jotain, joka pysäytti koko kyläyhteisön.
Lauantaina talosta löytyi kuolleena noin 90-vuotias pariskunta. Poliisi epäilee, että omaishoitajana toiminut mies olisi surmannut ensin vaimonsa ja sitten itsensä. Sitä, mikä ajoi miehen epätoivoiseen tekoon, ei ole tiedossa.

Tragedia tuli täysin yllätyksenä pariskunnan tunteneille naapureille.
– Rouva oli petipotilaana, mutta mies oli tosi reipas ja hyväkuntoinen. Hän kävi lenkillä ja sauvakävelemässä ja tuli silloin aina juttelemaan. Hän oli iloinen luonteeltaan, Ilta-Sanomien tapaamat naapurit kertovat. – Ei olisi ikinä uskonut, että näin käy. Ei ollut mitään merkkejä. Kahden eri naapurin mukaan pariskunta oli asunut talossa useita vuosikymmeniä. Rouvan kunto oli viime aikoina huonontunut, mutta mies pilkkoi joka kevät ison kasan klapeja.

Viikko ennen poliisien tuloa tapahtui kuitenkin jotain, mikä on saanut naapurit pohtimaan, olivatko miehen reippaus ja iloinen luonne vain pintaa, jonka alle kukaan ei nähnyt. – Olin viikko sitten pihalla hommissa, kun mies tuli juttelemaan. Hän pyysi apua minulta. Hän kyseli, tietäisinkö mistä hän voisi saada kuntoutusapua vaimolleen, naapuri kertoo. – Hän oli kysynyt kunnalta, mutta sieltä ei löytynyt. Oli sanottu, että on resurssipula ja porukkaa lomautettuna.

IS tavoitti Huittisten perusturvajohtajan Kristiina Piiralan, joka kommentoi tapausta vain yleisellä tasolla. – Tiedän, että tällaista on tapahtunut. Yksittäistä tapausta en voi kommentoida, koska meillä on salassapitosäännöt. Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että omaishoidontuki on meillä Huittisissa hyvällä mallilla. Tukea annetaan, ja lomia ja vapaita järjestellään. Muuta en voi sanoa kuin että tässä on jokin ihan muu asia taustalla. Ei ole kyse siitä, etteivät palvelut pelaisi.

Naapurit kertovat, että mies oli käynyt myös toisen, vanhustenhoitajana työskentelevän naapurin luona pyytämässä apua. Mies oli naapurien mukaan kysynyt, voisiko tämä tulla hoitamaan hänen vaimoaan. – Nainen kuitenkin työskentelee päivät toisella paikkakunnalla. Eikä hän voisi pelkästään vakuutussyistä tulla omin päin hoitamaan ketään. Mitä, jos jotain sattuisi? – Jokaisella on omat työnsä, eikä kukaan pysty auttamaan kokopäiväisesti. Kyllä sen pitäisi olla kunnan asia. Tapaus mietityttää ja on ajatuksissa koko ajan, naapuri sanoo.

Tieto traagisesta tapauksesta on levinnyt koko Huittisiin – ja ympäri Suomen. Tunnelma naapurustossa on surullinen ja epäuskoinen. Naapurit uskovat, että tämä on vain jäävuoren huippu ja samanlaisia tapauksia tulee lisää eri puolilla Suomea. – Moni vanhus on sellainen, että haluaa olla viimeiseen asti olla kotonaan ja pärjätä siellä.

– Kaikesta karsitaan, mutta pitäisi olla joku roti siinä, mistä karsitaan. Veroja maksetaan, mutta jonkun olisi syytä miettiä tarkemmin, mihin ne rahat käytetään. Vanhuksista pitäisi pitää huolta. Naapureilla itselläänkin on iäkkäät vanhemmat, jotka asuvat toisella paikkakunnalla. Tapaus on saanut pohtimaan myös heidän kohtaloaan. – Omat vanhempani asuvat keskenään. Väkisinkin miettii, miten heille käy, toinen IS:n haastattelema naapuri huokaa.

Omaishoidon rankkuus nousee aika ajoin esiin mediassa. Ympärivuorokautinen toisesta huolehtiminen on paitsi fyysisesti myös henkisesti rankkaa työtä – etenkin, jos hoitaja on itsekin iäkäs henkilö. Myös korvaus on vähäinen. Tapaus on saanut naapurit pohtimaan myös omaa tulevaisuuttaan. Suuret ikäluokat vanhenevat, mutta resurssit eivät tunnu kasvavan.

Poliisi ei ole kertonut surmatyön motiivista.

Anna-Maija Naakka, Huittinen /IS

User avatar
Queen
Posts: 2351
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Huittinen - Iäkäs pariskunta löytyi kuolleena

Post by Queen »

Rouva siis ollut petipotilaana ja molemmat olivat noin 90-vuotiaita. Vaikka kuinka on mies sauvakävellyt ym. ollut reipas, pitäisi jo joku järjenkäyttö olla sallittua, että tuon ikäisen ihmisen ei pitäisi enää olla vastuussa toisen ihmisen hoidosta. 90-vuotias tarvitsee itse apua asioittensa hoidossa.
Sitten sanotaan, että ei olisi ikinä uskonut, että näin käy! Eikö?
Jollei tapaus olisi näin surullinen, melkein kuulostaisi koomiselta:
"Poliisi ei ole kertonut surmatyön motiivista."
Niin, että mikähän lie syynä, vai?

Post Reply