HKI Kallio - Henkirikos asumisyksikössä 2.-3.3.2021

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5165
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

HKI Kallio - Henkirikos asumisyksikössä 2.-3.3.2021

Post by -Uta- »

Asuntolassa Kalliossa tapahtui epäilty henkirikos 2.–3.3. välisenä yönä
https://poliisi.fi/-/asuntolassa-kallio ... isena-yona
8.3.2021 16.34
UUTINEN


Helsingin poliisi epäilee, että Kalliossa sijaitsevassa asumisyksikössä tapahtui epäilty murha tiistain 2.3. ja keskiviikon 3.3. välisenä yönä.

Hätäkeskus antoi poliisille puolenyön aikaan 2.–3. maaliskuuta tehtävän, jonka mukaan Kalliossa sijaitsevasta asuntolasta oli löytynyt kuollut mies. Myöhemmin selvisi, että kyseessä on epäilty henkirikos.

Poliisi otti keskiviikkona 3.3. kiinni noin 30-vuotiaan naisen, joka vangittiin epäiltynä murhasta lauantaina 6.3.

– Epäillyn henkirikoksen tekotapa oli erityisen raaka ja julma. Ainakaan tässä vaiheessa en voi kertoa siitä enempää tutkinnallisista syistä. Teon taustalla saattaa olla päihteiden käyttöä, mutta poliisi selvittelee epäillyn teon motiivia, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala.

Viikonloppuna poliisi otti kiinni myös noin 40-vuotiaan miehen, jota epäillään niin ikään kyseisestä henkirikoksesta.

Tutkinta on alkuvaiheessa, ja poliisi vasta selvittää tapahtumien kulkua. Tiedotamme asiasta tarvittaessa seuraavan kerran, kun tapaus siirtyy syyteharkintaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5165
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Henkirikos asumisyksikössä 2.-3.3.2021

Post by -Uta- »

Kallion asuntolamurhasta epäilty on rettelöinyt alueella vuosia – tapon yritys, sormet uhrin silmiin ja Siwa-ryöstö
- Asuntolamurhasta epäillyllä miehellä on mittava rikoshistoria pääkaupungissa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f130 ... 13d51dde64
Tänään klo 0:02

Image
Toisella Kallion murhaepäillyistä on pitkä rikoshistoria. KIMMO BRANDT/AOP

Helsingin Kalliossa sijaitsevassa asumisyksikössä tapahtuneen henkirikoksen epäillyt näyttäytyvät tuomiohistoriansa valossa vähäosaisina ihmisinä.

Oikeus vangitsi vuonna 1990 syntyneen naisen ja vuonna 1982 syntyneen miehen todennäköisin syin epäiltyinä murhasta 2.–3. maaliskuuta. Helsingin poliisi on esitutkinnan alkuvaiheessa, mutta tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala on arvioinut, että teko näyttää liittyvän jollain tapaa päihdemaailmaan.

Jälkimmäisenä vangitulla miesepäillyllä on runsas ja toistuva rikostausta pääkaupungin alueella. Mies on vuosien aikana asioinut ainakin Helsinginkadulla sijaitsevassa Diakonissalaitoksen asuntolassa. Asumisyksikön kuolemantapauksista uutisoitiin ainakin vuonna 2018. Poliisitehtävät ja väkivalta ovat yleisiä asunnottomien ja päihdeongelmaisten asuntoloissa.

Miesepäillyn rähinöinti ja väkivalta Helsinginkadulla oli erityisen yleistä viitisen vuotta sitten. Syyskuussa 2014 hän löi miesuhria nyrkeillä päähän ja työnsi sormensa tämän silmiin Helsinginkatu 50:ssä. Kuukautta myöhemmin mies näpisti Helsinginkadun Alepasta deodoranttia ja lonkeroa.

Maaliskuussa 2015 mies yritti tappaa Helsinginkadun asuntolassa toisen miehen ja sai rikoskokonaisuudessa 4,5 vuoden vankilatuomion. Puukoniskut olivat toistuvia ja osuivat selkään ja kylkeen lähelle tärkeimpiä sisäelimiä. Uhri sai muun muassa veri-ilmarinnan. Mies väitti, että puukoniskut olivat ”lähinnä tökkäisyjä” ja että tilanteessa oli ”itsepuolustuksen elementtejä”.

Miehen rikostuomioiden kierre alkoi melko pian täysi-ikäisyyden jälkeen. Hän on syyllistynyt toistuviin omaisuus- ja väkivaltarikoksiin. Helsinginkadulta voi mainita vielä vuoden 2006 tilanteen, jossa mies osui toista miestä kyynärsauvalla otsaan niin, että uhri sai tikkejä vaatineen haavan. Syyte hylättiin, koska sekä mies että uhri arvioivat lyönnin vahingoksi.

Vuonna 2007 mies ryösti Siwa-myymälän Helsingissä maksaakseen velkansa toiselle miehelle. Kaksikko oli yrittänyt saada tukirahoja sosiaalihuollon toimipisteestä, mutta viranomainen ei myöntynyt. Toinen mies tuomittiin yllyttämisestä.

Kallion asuntolamurhan naisepäilty ei ole joutunut rikosasioissa Helsingin käräjäoikeuteen kuin kerran. Nainen tuomittiin näpistyssarjasta vuonna 2018. Kohteena olivat lähinnä alkoholijuomat.

SOLMU SALMINEN /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5165
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Henkirikos asumisyksikössä 2.-3.3.2021

Post by -Uta- »

Helsingin Kallion asuntolamurhasta luettiin syytteet: Kaksi pikkutyttöä menetti isänsä julmassa teossa
- uhrilla oli yli sata pistohaavaa
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nel ... #gs.0sbi66
JULKAISTU 11.05.2021 10:31 (PÄIVITETTY 11.05.2021 11:11)

Image

Nelikymppiselle miehelle luettiin tänään syyte murhasta Helsingin käräjäoikeudessa. Henkirikos tapahtui Helsingin Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa maaliskuun alussa.

Syytteen mukaan mies tappoi uhrin tahallaan lyömällä häntä lukuisia kertoja veitsellä, saksilla ja haarukalla päähän, kaulaan, niskaan, eri puolille vartaloa sekä raajoihin. Uhri seisoi teon alkaessa, mutta pian lyöntien alettua hän kaatui lattialle. Tekijä jatkoi silti lyöntejään. Uhri pyysi syytettyä lopettamaan väkivallan, mutta mies ei kuunnellut. Lopulta tekijä lähti asunnosta ja jätti uhrin verta vuotavana asunnon lattialle makaamaan.

Uhrille aiheutui teosta yhteensä 106 pisto- ja viiltohaavaa. Vakavimmat vammat kohdistuivat aivoihin, keuhkoihin ja munuaiseen. Lopulta uhri kuoli verenvuotoon ja ilmarinnasta aiheutuneeseen hapenpuutteeseen.

Syyttäjän mukaan henkirikos tehtiin erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.
Syytetty myönsi esitutkinnassa lyöneensä uhria joitakin kertoja saksilla ja veitsellä. Hän kiistää kuitenkin murhan.

Nainen ei soittanut apua
Jutussa on syytettynä myös 31-vuotias nainen, jota syytetään pelastustoimen laiminlyönnistä. Syytteen mukaan nainen tiesi uhrin olevan hengenvaarassa, mutta hän ei silti soittanut hätäkeskukseen tai hakenut tälle apua.

Nainen oli paikalla asunnossa, kun henkirikos tapahtui, mutta hän ei puuttunut tilanteeseen tai auttanut uhria millään tavalla. Teon jälkeen nainen lähti asunnosta yhdessä syytetyn kanssa. Nainen ja mies menivät kauppaan vähän matkan päähän ja palasivat sitten takaisin asuntola-alueelle. Heidän liikkeensä tallentuivat valvontakameroihin.

Naista epäiltiin aluksi murhasta
Henkirikos tapahtui Kalliossa Diakonissalaitoksen asumisyksikössä 2.-3. maaliskuuta välisenä yönä. Asuntolasta soitettiin hätäkeskukseen, kun yhdestä asunnosta löytyi kuollut mies. Hätäkeskus hälytti paikalle poliisin.

Kolmekymppinen nainen otettiin kiinni heti seuraavana päivänä 3. maaliskuuta. Aluksi häntä epäiltiin murhasta.

Murhasta syytetty mies otettiin kiinni vasta neljä päivää teon jälkeen. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta ja naiselle sakkoja.

Syytetty haluaa mielentilatutkimukseen
Nelikymppinen mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Hänellä ei ollut oman kertomansa mukaan tarkoitus surmata uhria. Mies myöntää syyllistyneensä vain törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Miehen mukaan uhrin viiltohaavat olivat pinnallisia eivätkä ne yksittäisinä aiheuttaneet uhrin kuolemaa. Uhri kuoli verenvuotoon.

Syytetyn mukaan tilanne asuntolassa sai alkunsa, kun uhri tavoitteli ensin veistä. Syytetty sai teräaseen käteensä ja ryhtyi puolustautumaan. Miesten välille oli puhjennut riita, koska tekijän mukaan uhri oli varastanut häneltä aikanaan rahaa ja kohdellut väkivaltaisesti hänen kaverinsa vaimoa.
Syytetty vaatii päästä mielentilatutkimukseen.

"Tilanne oli järkyttävä"
Myös 31-vuotias nainen kiistää syytteen pelastustoimen laiminlyönnistä. Nainen ei uskaltanut hälyttää apua asunnossa eikä myöskään sen jälkeen, kun hän poistui paikalta tekijän kanssa. Naisen mukaan tilanne ja tapahtuma kokonaisuudessaan oli järkyttävä. Siinä vaiheessa, kun hän oli sellaisessa tilanteessa ja kunnossa, että hänen olisi pitänyt hankkia apua, uhri oli hyvin mahdollisesti ehtinyt jo kuolla. Naisen puolustuksen mukaan kuoleman jälkeen pelastustoimen laiminlyönti ei ole enää rangaistavaa.

Uhrilta jäi kaksi pientä lasta
Henkirikoksen uhriksi joutuneella miehellä oli 4- ja 5-vuotiaat tyttäret sekä 13-vuotias tytär. Miehen entinen vaimo ja kahden nuoremman tyttären äiti vaatii syytetyltä kärsimyskorvauksia 10 000 euroa ja 2000 euroa hautajaiskuluista. Naisen mukaan ex-puolisoilla oli yhä läheinen yhteys, vaikka he olivat jättäneet avioerohakemuksen. Puolisot huolehtivat yhdessä lapsista ja isä osallistui kykyjensä mukaan perheen elatukseen.

Ex-vaimo kirjoitti oikeudelle, että hänen entisen puolisonsa kuolema erityisen raa'alla tavalla on aiheuttanut hänelle kärsimystä ja voimakasta pahaa oloa. Erityisen pahalta ex-vaimosta on tuntunut lasten puolesta, jotka jäivät isättömiksi.

Jokainen uhrin kolmesta lapsesta vaatii syytetyltä 15 000 euroa korvausta kärsimyksestä. Lisäksi syytetyltä vaaditaan kaikkien kolmen lapsen osalta korvausta menetetystä elatuksesta siihen asti, kunnes jokainen tytöistä on täyttänyt 18 vuotta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5165
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Henkirikos asumisyksikössä 2.-3.3.2021

Post by -Uta- »

Perheenisän silmittömästä murhasta syytetty peseytyi verestä marketin käsidesillä ja lähti lentokentälle
-Kallion asuntolasurma tapahtui sekavissa olosuhteissa.
-Nelikymppinen mies kiistää murhanneensa 50-vuotiaan miehen tahallaan.
-Väkivalta oli niin voimakasta, että veitsen terä katkesi.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/64ef ... 841ed81dbc
Eilen klo 22:08

Image
Puukottaja ja naisseuralainen käyttivät käsidesiä hakaniemeläisessä ruokakaupassa. POLIISI

Helsingin asuntolamurhasta syytetty noin nelikymppinen mies vietti syntymäpäiväänsä, kun jäi poliisille kiinni
erittäin raa’asta veriteosta Linnanmäen lähellä sijaitsevassa kiinteistössä.


Käräjäoikeus määräsi miehen tiistaina välituomiolla mielentilatutkimukseen. Oikeuden mukaan mies syyllistyi syyttäjän väittämään väkivaltaan, mutta rikosnimikkeeseen otetaan kantaa vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua.

50-vuotias kolmen alaikäisen lapsen isä sai surmansa maaliskuun 2.–3. päivän välisenä yönä epäselvissä olosuhteissa. Poliisin ja syyttäjän käsityksen mukaan tekijä ja uhri olivat riitaantuneet rahan varastamisesta ja uhrin väitetyistä rikoksista. Vanhempi mies kuoli silmittömään väkivaltaan. Uhrissa todettiin yli sata pisto- tai viiltovammaa. Esitutkinnan perusteella epäilty surmasi miehen saksilla, veitsellä ja vielä haarukalla lyöden.

Puukottaja ja asunnossa ollut nainen lähtivät rikospaikalta soittamatta uhrille apua. Mies peitteli uhrin tavaroilla, kertomansa mukaan siksi, että oli järkyttynyt teosta. Kaksikko lähti Kallion suunnalta Hakaniemessä sijaitsevaan ruokakauppaan. Mies oli yltä päältä veressä.
– Se oli hirveän sekavaa aikaa se pari päivää siinä, mies kertoi kuulustelussa.
– Tajusin vasta ulkona, että olen ihan veressä. Kävin marketissa vähän peseytymässä. Otin siis käsidesiä ja sillä pesin käsiäni. Vaatteet olivat niin veressä, että niitä oli turha yrittää pestä.

Kova huumecocktail
Mies lähti ruokakauppaan ostaakseen ykkösolutta. Keskikaljan myynti oli myöhäisen ajankohdan vuoksi kiellettyä. Kaksikolla ei kuitenkaan ollut rahaa, ja he poistuivat kaupasta. Mies ja nainen erosivat. Puukottaja lähti Helsinki-Vantaan lentokentälle. – Lentokentällä käveleskelin ympäriinsä ja istuskelin penkillä. Arviolta aamukolmen aikaan palasin junalla Pasilan asemalle. Aamulla menin palvelukeskukselle ja pesin vaatteeni.

Mies kertoi sekakäyttäneensä kovia huumeita ennen tekoaan. Hänelle olivat kelvanneet amfetamiinin lisäksi rauhoittavat lääkkeet ja heroiini, joka on Suomessa harvinainen huume.

Tapahtumapaikkana ollut asuntola oli esitutkinnan perusteella jossain määrin rauhaton paikka. Poliisi havainnoi valvontakamerakuvista erilaisia seurueita, jotka kulkivat käytävissä. Asuntola ei ollut päihteetöntä aluetta, ja tutkinnan kohteena ollut kolmikkokin ajautui rikospaikalle ilmeisesti lakan käytön takia.

”Yli sata lyöntiä?”
Puukottaja väitti, että hänen kimppuunsa käytiin ensin. Mies ei ymmärtänyt, mistä uhrin kaikki vammat olivat peräisin. – En ymmärrä, mistä se lyöntien määrä on tullut. Yli sata lyöntiä teräaseella? Enhän mä edes yksin jaksa lyödä niin montaa kertaa, mies perusteli.

Asuntolan henkilökunta löysi vainajan seuraavana aamuna. Työntekijät menivät huoneeseen omilla avaimillaan, kun koputukseen ei vastattu. Oven edessä oli verinen kengänjälki. Sisällä oli erittäin epäsiistiä. Lattialla oli useita roskapusseja ja tyhjiä kaljatölkkejä. Asunnossa näytti olleen kamppailu. Ruumis paljastui rojujen alta. Tekovälineeksi epäilty veitsi oli katkennut kahdesta osasta, ja poliisi taltioi huoneesta myös verisen haarukan ja sakset.

Mies kiisti murhasyytteen käräjäoikeuden pääkäsittelyssä ja myönsi törkeän pahoinpitelyn ja kuolemantuottamusrikoksen. Oikeus antaa tuomion myöhemmin.

SOLMU SALMINEN / IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5165
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI Kallio - Henkirikos asumisyksikössä 2.-3.3.2021

Post by -Uta- »

Nainen päästi tuntemattomat miehet asuntoonsa Helsingin Kalliossa:
Ilta päättyi murhaan, jossa mies iski toista yli sata kertaa teräaseilla
Vuonna 1982 syntynyt mies tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Hän murhasi miehen kolmea eri teräasetta käyttäen viime vuoden maaliskuussa. Paikalla ollut nainen sai sakot, koska ei hankkinut uhrille apua.
https://yle.fi/uutiset/3-12263973
KATRI KIRSI
10.1. 14:05 • Päivitetty 10.1. 14:53


Helsingin käräjäoikeus antoi maanantaina tuomion Kalliossa 2. maaliskuuta 2021 tapahtuneesta henkirikoksesta.

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomion Helsingissä Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa tapahtuneesta erityisen raa'asta henkirikoksesta. 39-vuotias Kauko Kalevi Konttinen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen miehen murhasta. Mielentilatutkimuksen mukaan Konttinen oli täydessä ymmärryksessä tehdessään väkivaltaa uhrille.

Tuomittu myönsi surmanneensa miehen useita eri teräaseita käyttäen. Uhrissa oli yhteensä 106 viilto- ja pistohaavaa. Konttinen kiisti murhan. Hänen puolustuksensa mukaan kysymys oli törkeästä pahoinpitelystä tai törkeästä kuolemantuottamuksesta. Tekoa oli edeltänyt miesten välinen tappelu asunnossa.

Tarkoituksena oli tappaa uhri
Tuomittu kertoi oikeudessa tavanneensa uhrin sattumalta illalla ja päätyneensä tämän kanssa 31-vuotiaan naisen asuntoon Kalliossa. Miehet olivat naiselle ennalta tuntemattomia. Nainen oli päästänyt heidät asuntoonsa tarkoituksenaan saada miehiltä huumeita. Valvontakameratallenteiden mukaan kolmikko oli ollut sovussa asuntoon mennessään. Asunnossa miehille oli tullut riitaa aikaisemmista tapahtumista. Riita oli äitynyt fyysiseksi tappeluksi. Tuomittu oli iskenyt uhria veitsellä, saksilla ja haarukalla.

Oikeuden mukaan tilanteessa ei ollut kysymys hätävarjelusta, vaan väkivallan taustalla oli Konttisen itsehillinnän menetys. Oikeuden mukaan Konttinen oli käyttänyt väkivaltaa määrätietoisesti tarkoituksenaan tappaa uhri. Oikeus piti tekoa erityisen raakana ja julmana. Väkivaltaa oli tehty kolmella eri teräaseella ja pistoja oli huomattava määrä. Oikeuden mukaan tekoa oli pitkitetty kärsimyksen lisäämiseksi. Teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Nainen ei omien sanojensa mukaan ollut uskaltanut puuttua tilanteeseen, koska oli pitänyt Konttista vaarallisena. Nainen lähti asunnosta yhdessä Konttisen kanssa hieman ennen keskiyötä. Uhri jäi makaamaan asunnon lattialle.

Naisen olisi pitänyt hälyttää apua
Nainen ei hälyttänyt uhrille apua missään vaiheessa. Oikeuden mukaan oli ymmärrettävää, että nainen ei uskaltanut hälyttää apua väkivallan ollessa käynnissä hänen asunnossaan. Nainen meni asunnostaan tapahtumien jälkeen kauppaan Hakaniemessä, jolloin hänen olisi oikeuden mukaan pitänyt toimia uhrin auttamiseksi.

Uhri kuoli puolen yön ja aamukuuden välisenä aikana, joten hänet olisi mahdollisesti voitu vielä pelastaa. Nainen tuomittiin sakkoihin pelastustoimen laiminlyönnistä.

Tuomitulla päihdeongelmia lapsuudesta lähtien
Puolustus vaati Konttiselle mielentilatutkimusta. Perusteellisen tutkimuksen jälkeen hänet todettiin syyntakeiseksi. Lausunnosta ilmeni, että Konttinen on ollut päihdeongelmainen varhaislapsuudesta lähtien. Hänellä ei voitu todeta tarkkaavuuden häiriötä, joka olisi alentanut syyntakeisuutta. Konttisella todettiin epäsosiaalinen persoonallisuus ja monipäihderiippuvuus. Persoonallisuushäiriö ei kuitenkaan ollut niin vaikea-asteinen, että se olisi alentanut syyntakeisuutta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.
Post Reply