Isä ja äitipuoli surmasivat 8v. tytön,Helsinki 13.5.2012

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Isä ja äitipuoli surmasivat 8v. tytön,Helsinki 13.5.2012

Post by matlockb » Mon Oct 05, 2015 3:51 pm

Tuo sakkoja saanut olisi sietänyt kyllä saada tuomion ihan virkavelvollisuuden rikkomisesta ja sen lisäksi hänet olisi tullut tuomita viralta pantavaksi.
Samoin pikkusakot olisi ansainnut tämä työkykynsä menettänyt raukka, hän menetti sentään vain työkykynsä, mitäs Eerika menetti? koko elämänsä ja henkensä 8-vuotiaana, sen rinnalla työkyvyn menettäminen on aika pientä.


User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Isä ja äitipuoli surmasivat 8v. tytön,Helsinki 13.5.2012

Post by matlockb » Wed Oct 21, 2015 4:43 am

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi ilmoitti tyytymättömyyttä koko tuomioon, mutta päätti lopulta että ei valita tuomioista, sillä hänen mukaansa hovioikeus tuskin muuttaa tuomioita. Näin ollen vapauttavat ja langettavat tuomiot ovat lainvoimaisia.
Vastaajat (kaksi syylliseksi todettua) eivät ilmoittaneet tyytymättömyyttä tuomioon eivätkä näin ollen siitä hovioikeuteen valittaneet.
Edelleen olen sitä mieltä että menetetyn työkyvyn johdosta voi hakeutua esimerkiksi eri lääkäreiden vastaanotoille sekä tehdä monia muita normaaleita asioita elämässään ja muilla tavoin hoitaa terveyttään vaikka työkyky ei palautuisi.
Sen sijaan kuollutta ei paraskaan lääkäri voi auttaa..
Kotimaa 10.7.2015 klo 13:42 | päivitetty 10.7.2015 klo 17:47

Syyttäjä tyytymätön tuomioihin 8-vuotiaan surmaa koskevassa virkarikosjutussa

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi aikoo ilmoittaa tyytymättömyytensä 8-vuotiaan tytön surmaan liittyvässä virkarikosjutussa. Hovioikeuteen valittamista hän harkitsee perehdyttyään tuomioon tarkemmin.

Image
Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Syyttäjä harkitsee tuomiosta valittamista 8-vuotiaan tytön surmaan liittyvässä virkarikosjutussa.

– Kyllä ilmoitan tyytymättömyyttä tuomioon, ja nyt kun tämä tuomio on näin laaja, niin luen sen huolella ja rauhassa, ja mietin sitten, että kenen vastaajien osalta jatkan hovioikeuteen mahdollisesti, kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kommentoi tuoreeltaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 8-vuotiaan tytön surmassa. Muilta osin syytteet virkarikoksista on hylätty.

– Tuomion perusteissa useaan kertaan viitataan siihen, että esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökunnalla ei ollut tietoa lastensuojeluun tulleesta ilmoituksesta. Alun perinkään en lähtenyt näissä syytteissä liikkeelle siitä, että olisi sitä tietoa pitänyt olla, vaan ihan niistä omista havainnoista, mitä kukin terveydenhuoltoalan ammattihenkilö on voinut tehdä vastaanottotilanteessa, Tamminiemi sanoo.

Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että viranomaistoiminta lastensuojelun ja terveydenhuollon kesken oli tapahtuma-aikaan koordinoimatonta, mistä aiheutui tietokatkoksia eri toimijoiden välille. Yksittäisiä viranhaltijoita ei oikeuden mukaan voinutkaan saattaa rikosvastuuseen "järjestelmän mahdollisesta toimimattomuudesta".

Syyttäjä näkee tapauksella laajempaa merkitystä

– On tällä varmasti sellainen merkitys, että kiinnitetään huomiota lastensuojelutyöhön ylipäätään ja yhteydenpitoon niiden kaikkien eri viranomaisten välillä, jotka siinä lapsen asiassa toimivat silloin, kun lapsella lastensuojelun asiakkuus on.

– Ja varmaan myös ihan siinä käytännön lastensuojelutyössä, kun tämän jutun yhteydessä puhuttiin siitä lapsen tapaamisesta, asiakassuunnitelmien tekemisestä ja toimimisesta silloin, kun tulee ulkopuoliselta lastensuojeluilmoitus, niin varmasti nämä kaikki asiat tulivat keskustelunalle siellä asianomaisissa virnaomaisissa, ja miettivät niitä toimintamalleja, että onko niissä tarkistamisenvaraa, kihlakunnansyyttäjä lisää.

Syyttäjä vaati ehdollista vankeutta kahdelle tytön asioista vastanneelle lastensuojelun työntekijälle ja sakkoja yhdeksälle muulle tytön kanssa tekemisissä olleelle virkamiehelle.
http://yle.fi/uutiset/syyttaja_tyytymat ... sa/8145788
Kotimaa 11.9.2015 klo 15:29 | päivitetty 11.9.2015 klo 15:45

8-vuotiaan tytön surma: Virkarikoksesta tuomitut tyytyvät tuomioonsa

Kahden sosiaalityöntekijän tuomio tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tuli lainvoimaiseksi, koska osapuolet eivät valittaneet hovioikeuteen.

Tuomiot murhatun 8-vuotiaan tytön virkarikosjutussa jäävät voimaan.

Syyttäjä tai tuomitut eivät ole valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen määräaikaan mennessä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi heinäkuussa kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tytön tapauksessa.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kertoo, että hän harkitsi aiemmmin tuomiosta valittamista, mutta käytyään läpi käräjäoikeuden päätöksen perustelut, päätti ettei jatka hovioikeuteen.

– Perustelujen lisäksi myös kokonaisarviointi vaikutti. En usko, että tuomio olisi muuttunut hovioikeudessa.

Käräjäoikeus katsoi, että lapsen asioista pisimpään vastanneen Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijän ja hänen lähiesimiehensä olisi pitänyt ryhtyä kiireellisiin lastensuojelutoimenpiteisiin lastensuojeluilmoitusten takia.

Johtavalle sosiaalityöntekijälle tuomittiin 25 päiväsakkoa.

Tytön sosiaalityöntekijä jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, koska hän oli oikeuden päätöksen mukaan menettänyt tapahtuneen johdosta terveytensä ja työkykynsä.

Käräjäoikeus vapautti syytteistä muut yhdeksän virkamiestä. Joukossa oli kaksi sosiaalityöntekijää ja terveydenhuollon henkilöstöä kuten lääkäreitä.

Isä ja tämän naisystävä surmasivat 8-vuotiaan tytön äitienpäivänä 2012. Molemmat tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta vuonna 2013.
http://yle.fi/uutiset/8-vuotiaan_tyton_ ... f=leiki-uu

User avatar
-Uta-
Posts: 2481
Joined: Mon Sep 22, 2014 11:55 am

Re: Isä ja äitipuoli surmasivat 8v. tytön,Helsinki 13.5.2012

Post by -Uta- » Thu Oct 24, 2019 5:00 pm

Uutuussarja avaa Suomea järkyttänyttä Vilja Eerikan murhaa
- rehtori koetti auttaa vain päiviä ennen tragediaa: ”Vastassa oli pahuus”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006283605.html
Julkaistu: 24.10. 11:17

Rikoksen anatomia -televisiosarjassa käsitellään suomalaisia suuresti järkyttänyttä Vilja Eerikan murhaa toukokuussa 2012. Tragediaa avaava jakso ei sovi herkimmille.

Äitienpäivänä 2012 helsinkiläisyksiöön hälytetään aamuneljän tienoilla ambulanssi ja poliisi. Asunnosta löydetään kuolleena 8-vuotias Vilja Eerika. Päässä hänellä on tiarapanta, ruumiissa runsaasti eri-ikäisiä mustelmia.

Kotietsinnässä poliisi löytää asunnosta muovikasseja, joiden sisällä on muun muassa pressu, lakanoita, nippusiteitä, narua ja pyykkipoikia.

Myöhemmin selviää, että Vilja Eerikan isä ja tämän naisystävä surmasivat tytön äärimmäisen julmalla tavalla. Tyttö sidottiin lakanoilla ja naruilla tiukkaan pakettiin. Ruumiinavauksessa kuolinsyyksi todettiin tukehtuminen. Surmaa edelsi pitkään jatkunut fyysinen ja psyykkinen kaltoinkohtelu.

Suomea ennennäkemättömällä tavalla järkyttänyttä Vilja Eerikan murhaa käsitellään tänään torstaina Rikoksen anatomia -sarjan jaksossa, johon on haastateltu muun muassa tytön koulun rehtoria, tapauksen tutkinnanjohtajaa ja lapsiasiavaltuutettua. Jakso voi järkyttää herkimpiä. Se sisältää poliisin esitutkinta-aineistoon kuuluvia videopätkiä rekonstruktiosta, joka suoritettiin tapahtumien selvittämiseksi. Rekonstruktiossa isä ja äitipuoli näyttävät nukella, kuinka he sitoivat Vilja Eerikan.

Ohjelmassa avataan tytön surullista kotielämää ja lastensuojelun epäonnistumista tytön auttamisessa. Kaltoinkohteluun ei kunnolla puututtu siitä huolimatta, että muun muassa tytön äiti, koulu ja naapurit tekivät yhteensä 11 lastensuojeluilmoitusta.

Tytön vanhemmat olivat eronneet vuosia aiemmin, ja vuonna 2010 Eerikan huoltajuus oli siirtynyt isälle äidin silloisen elämäntilanteen takia.

Jaksossa puhuu myös tytön koulun tuolloinen rehtori Tiina Hieta. Hän kertoo, että Vilja Eerikan hyvinvoinnista huolestuttiin koululla jo pian ensimmäisen luokan alkamisen jälkeen, kun opettaja huomasi mustelman tytön kasvoissa.

Syksyn 2011 edetessä huolenaiheita alkoi kertyä. Rehtori kertoo keskustelleensa kuraattorin kanssa, ja kuraattorin olleen yhteydessä lastensuojeluun, kun tyttö oli äitipuolensa määräämänä rangaistuksena joutunut kävelemään kouluun yli kolmen kilometrin matkan. Koulu tapasi tytön isän ja äitipuolen, mutta rehtorin mukaan isä antoi kuvan, että oli tyttärestään huolissaan. – Lähtökohtahan on se, että kun me teemme yhteistyötä kotien kanssa, niin me oletamme, että meitä on vastassa ihan tavallisia vanhempia. Ja valitettavasti niin ei tässä tapauksessa ollut. Meillä oli vastassa hyvin sairaat ihmiset. Voi sanoa, että meitä oli vastassa pahuus, rehtori sanoo.

Vilja Eerika sijoitettiin loppuvuonna 2011 noin neljäksi kuukaudeksi perhetukikeskukseen, eikä mustelmia tuona aikana ilmestynyt. Keväällä 2012 hänet kotiutettiin kuitenkin takaisin isän luo. Isä oli vaatinut palauttamista.

Kevään aikana koulu teki vielä kaksi lastensuojeluilmoitusta tytön mustelmista, joista toinen ilmestyi vain päiviä ennen tragediaa. Opettaja huomasi tuolloin mustelman Vilja Eerikan vatsassa, ja lastensuojelu sopi isän kanssa tapaamisen seuraavalle viikolle. Tätä tapaamista ei kuitenkaan koskaan ehditty pitää.

Rehtori avaa jaksossa viimeistä keskusteluaan tytön kanssa. Hän kutsui Vilja Eerikan perjantaina kansliaan ja kertoi tälle lastensuojelulaista ja siitä, ettei ketään saa satuttaa. Isästä ja äitipuolesta kysyttäessä tyttö hiljeni. Rehtori kehotti tyttöä palaamaan, mikäli hän haluaisi puhua jostakin.

Tytön lähdettyä rehtori ilmaisi huolensa koulusihteerille. – Sanoin, että voi kun tuo lapsi nyt kääntyisi takaisin. Että siellä kotona on jotain tosi pahasti pielessä. Sunnuntaina, kaksi päivää myöhemmin, tyttö kuoli kotonaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2013 Vilja Eerikan isän ja äitipuolen elinkautiseen vankeuteen murhasta, vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. Helsingin hovioikeus piti tuomiot ennallaan. Vuonna 2015 kaksi sosiaalityöntekijää saivat tuomion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyen laiminlyönteihin Vilja Eerikan lastensuojeluprosessissa.

Rikoksen anatomia TV5 torstaisin klo 21.00. Katsottavissa myös Dplayssa osoitteessa dplay.fi

Riika Nykänen / IS

Post Reply