HKI, Jakomäki - 51v mies katosi 23.12-18, löytyi tapettuna tammik.-19

Poliisin etsimät kadonneet henkilöt
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 3764
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

HKI, Jakomäki - 51v mies katosi 23.12-18, löytyi tapettuna tammik.-19

Post by -Uta- »

Kaksi miestä vangittiin henkirikoksesta epäiltyinä Helsingissä, uhri 51-vuotias mies
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... mies_77973
01.02.2019 klo 15.40
Helsinki

Poliisille tehtiin 29.12.2018 ilmoitus kadonneesta 51-vuotiaasta miehestä.
Mies katosi ravintolaillan päätteeksi Helsingissä 23.12.2018
.

Katoamistapausta tutkittaessa kävi ilmi, että mies on mahdollisesti joutunut henkirikoksen uhriksi. Henkirikoksen epäillään tapahtuneen yksityisasunnossa Jakomäessä. Uhrin ruumis löydettiin tammikuussa poliisin omien tutkintatoimenpiteiden seurauksena. Ruumis oli kätketty maastoon. Poliisi ei voi tutkinnan tässä vaiheessa kommentoida ruumiin löytöpaikkaa tai -aikaa. Poliisilla ei ole vielä tällä hetkellä varmaa tietoa tekotavasta tai teon motiivista, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina 1.2.2019 kaksi miestä taposta epäiltyinä. Rikoksesta epäillyt ovat syntyneet vuosina 1994 ja 1993.

Poliisi selvittää, tunsivatko uhri ja epäillyt toisensa entuudestaan ja mikä heidän välinen yhteys mahdollisesti on. Asiasta ei vielä ole varmuutta
User avatar
-Uta-
Posts: 3764
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI, Jakomäki - 51v mies katosi 23.12-18, löytyi tapettuna tammik.-19

Post by -Uta- »

Hovioikeus: Minuuttien pahoinpitely, kallon murtaminen ja kurkkuun puukottaminen ei ollut murha
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/302d ... 91ac4f44c7
Tänään klo 11:12

Helsingissä tapahtunut henkirikos oli julma, mutta ei erityisen raaka, arvioi hovioikeus.
- Helsingin hovioikeus joutui pohtimaan murhan ja tapon rajapintaa vuoden 2018 henkirikoksessa.
- Tuomioistuimen mukaan tekijä ei pitkittänyt väkivaltaa ja surmasi uhrin saman kiihtymystilan vallassa.
- Pahoinpitely ja puukotus katsottiin sinänsä erityisen raa’aksi.

Helsingissä joulun alla 2018 tapahtunut henkirikos on osoittautunut oikeudellisesti kiinnostavaksi rajatapaukseksi murhan tunnusmerkistön näkökulmasta.

Käräjäoikeus tuomitsi Irwin Antton Heiken, nyt 26, elinkautiseen vankeuteen huumeriidan sävyttämästä surmateosta. Tapahtumapaikkana oli yksityisasunto. Miesuhri joutui ensin useiden minuuttien ajan pahoinpidellyksi: surmaaja potki ja hakkasi maassa makaavaa miestä päähän samalla, kun veli potki ja löi kylkiin ja jalkoihin.

Uhrin kalloon tuli murtumia, samoin käteen. Hänen nenärustonsa katkesi. Uhri oli ilmeisesti tajuissaan väkivallan aikana ja yritti puolustautua, minkä vuoksi hänen käsiinsä tuli ruhje- ja viiltohaavoja.

Pahoinpitelyn jälkeen surmaaja riisti uhrilta hengen iskemällä metsästysveitsen kurkkuun. Vastaaja ehti myös lyödä ja viiltää miestä 30-senttisellä terällä useita kertoja päähän.

Kaikki kriteerit eivät täyttyneet

Murhan tunnusmerkistöön kuuluu teon erityinen raakuus ja julmuus. ”Erityisyydellä” tarkoitetaan poikkeuksellisen törkeää tekoa jopa muihin surmatöihin verrattuna. Käräjäoikeus tulkitsi väkivallan niin vakavaksi, että antoi murhatuomion, mutta hovioikeus asettui eri kannalle. Kyseessä oli tappo.

Teko ei hovioikeuden mukaan ollut erityisen julma. Tekijä ryhtyi väkivaltaan ja viimeisteli sen yksittäisen kiihtymystilan aikana. Hovioikeuden mukaan veitseniskuja oli yhteensä alle kymmenen, joista osa ei ollut yhtä vaarallisia kuin isku kaulaan. Tuomioistuin arvioi, että tekijä ei pyrkinyt pitkittämään tekoa.

Hovioikeus viittasi korkeimman oikeuden tämänvuotiseen ennakkopäätökseen, jossa uhriin kohdistuneet 19 veitseniskua ja suhteellisen lyhyt tekoaika eivät riittäneet osoitukseksi erityisestä julmuudesta.

Hovioikeuden mukaan teko oli sinänsä erityisen raaka, ja siinä oli muitakin poikkeuksellisen moitittavia piirteitä. Tästä huolimatta erityinen julmuus ei tullut todistetuksi, murhan tunnusmerkistö ei täyttynyt kokonaisuudessaan ja tekijä oli tuomittava taposta.

Heike tuomittiin 12 vuoden vankeuteen ja määrättiin pidettäväksi vangittuna

Jutun ingressiä on korjattu kello 12.28: Henkirikos oli julma, mutta ei erityisen raaka, arvioi hovioikeus. Aiemmin ingressissä kirjoitettiin, että henkirikos oli raaka, mutta ei erityisen raaka.

SOLMU SALMINEN /IS
Post Reply