Hattulan teloitussurma 2006/Rea Vivolin ja Jouni Sallila

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Hattulan teloitussurma 2006/Rea Vivolin ja Jouni Sallila

Post by Queen »

Jutun alku kirjoitettu Alibi 3/2006 artikkelin perusteella. Lisäykset otettu Alibista 12/2006 sekä muista lehtiuutisista.

11.10.2005 tapahtui Hattulassa teloitustyylinen tappo, jonka uhriksi joutui 31-vuotias turkkilaismies. Ampujia oli kaksi, Rea Karita Vivolin (ent. Mäkelä), 37 v. sekä Jouni Antero Sallila, 39 v.
Rea Vivolin oli vuokrannut Vanajajärven rannalta kauniilta paikalta mökin.

Jouni Sallila ja "Kake" lähtivät Sallilan autolla Helsingistä Hyvinkäälle, josta he ottivat kyytiin turkkilaista syntyperää olevan hyvinkääläismiehen. Puolenpäivän aikaan he saapuivat Vivolinin mökille. Rea ja Kake lähtivät käymään Hämeenlinnassa kaupassa ja poliisilaitoksellekin naisella oli asiaa, sillä hänen piti hakea sieltä huumejuttuun liittyviä pöytäkirjoja.
Heidän palatessaan mökille, olivat toiset jo ruokailleet grillikatoksessa. Rea yritti tällöin tavoittaa puhelimitse "Peteä", jonka sitten saikin kiinni klo 15 aikoihin.
-Nyt olisi aika lähteä hävittämään, Rea sanoi (syyttäjän mukaan).
Tämän katsottiin tarkoittaneen sitä, että Rea oli jo syyskuun puolivälissä pyytänyt kaveriaan Peteä hoitamaan turkkilaismiehen pois päiviltä ja hävittämään tämän ruumiin.
Pete ei tappamiseen suostunut, mutta lupasi auttaa hävittämisessä. Ajatus oli, että ruumis ja vanha Toyota hävitetään. Toyota oli kuitenkin lauennut johonkin tielle, eikä sillä lopulta ollut enää yhteyttä ruumiin hävittämiseen.
Rea Vivolin oli pyytänyt Peteä rasvaamaan aseen kuntoon.

Asetta oli syyttäjän mukaan kokeiltu kymmenisen päivää, sillä oli ammuskeltu niin asunnossa kuin pihapiirissäkin.
Vivolin ja Kake lähtivät noutamaan Peteä paikalle. Ennenkuin he pääsivät perille, Pete peruikin tulonsa, joten pariskunta palasi mökille takaisin. Sallila ja uhri istuivat laiturilla, minne Kakekin käveli. Rea meni sisätiloihin.
Hän otti makuuhuoneesta aseen, lipasti sen, laittoi vyötärölle ja meni laiturille. Rea halasi Jounia. Tässä yhteydessä huomattiin, että ase näkyi Rean selkäpuolelta, jolloin sen paljastumista uhrille yritettiin välttää.
Rea kertoi kuulusteluissa panneensa aseeseen korkeintaan 6 patruunaa. (Aseen on päätelty olleen Mauser-pistooli).

Laiturilla tuli puheeksi varastossa oleva kärrynpyörä, joka pitäisi hakea ja viedä myytäväksi. Jouni Sallila meni edellä, hänen perässään käveli uhri, sitten Rea ja viimeisenä Kake. Jouni meni varastoon sisälle. Uhri jäi oviaukkoon selkä kulkureittiin päin. Kun uhri nousi kynnykselle, Rea ampui tätä lähietäisyydeltä selkään. Hänen oman kertoman mukaan etäisyys oli noin 15 cm. Luoti lähes lävisti uhrin, sillä se jäi hänen rintaansa.
Teknisen tutkimuksen mukaan kyse on ollut kosketuslaukauksesta.
Rea kääntyi poispäin. Uhri pääsi liikkumaan muutaman metrin, kunnes tuupertui maahan. Hän ehti huutaa:
-Jonte, Jonte, apua, ne ampuu minut, viekää sairaalaan. (Jontella hän tarkoitti Jounia)
Rea antoi pistoolin Jounille. Hän ampui uhria päähän kerran. Sen jälkeen ryhmä poistui varastolta ja meni sisälle taloon.

Rea otti Diapamia rauhoittaakseen hermojaan. Jouni ja Kake laittoivat aseen ja patruunat pakastepusseihin tarkoituksenaan hävittää ne Vanajavedelle. Tämä ei toteutunut, kun veneen tappi oli hukassa!

Uhri käytiin kääräisemässä pressuun ja pantiin varastoon. Porukka lähti Turkuun kylpylähotelli Caribiaan. Poliisi kuitenkin saapui paikalle, otti Vivolinin ja Sallilan kiinni. Kake löytyi myöhemmin kaupungilta.

Vivolin oli sitä mieltä, että hänen tarkoituksensa oli kyllä vahingoittaa uhria, muttei tappaa.
Sallila taas sanoi, että kun Vivolin shokkitilassa ampui uhria, hän joutui erikoiseen tilanteeseen ja niin hänkin ampui, mutta että uhri oli tuolloin jo kuollut.
Kake kiisti omalta osaltaan koko homman.
Niin tai näin, oikeuslääkäri aikanaan totesi, että kumpi tahansa laukauksista olisi voinut johtaa uhrin kuolemaan, joten Sallila ei kuollutta ampunut.

Sallila myös vetosi siihen, että uhri oli hänen kaverinsa, jonka kanssa oli suunnitelmissa tuoda autoja Saksasta. Uhri oli kyllä velkaa hänelle vähäisen määrän, mutta se ei ollut syynä ampumiseen, sillä halutessaan hän olisi saanut perittyä velkansa.

Uhri oli eronnut vaimostaan ja heillä oli kolme alaikäistä lasta. Entinen vaimo kertoi, että mies oli käynyt lapsia katsomassa ja ollut muutoinkin yhteydessä entiseen perheeseensä usein. Hän oli myös itkeskellyt puhelimessa kertoen asioiden olevan huonosti.

Vivolin oli ollut Hämeenlinnan poliisin tarkkailussa pitkään ennen tätä tapausta. Nainen kertoi, että poliisit kävivät säännöllisin välein mökkitiellä, ympäri vuorokauden. Tämän olivat havainneet niin tuttavat kuin naapuritkin.

Tuomiot

Hämeenlinnan käräjäoikeus antoi tuomionsa 2006. Vivolin sai taposta 11,5 vuotta vankeutta ja Sallila sai taposta 11 vuotta vankeutta.

Turun hovioikeus vapautti yhden näistä syytetyistä kokonaan. Vainajan ruumiin kätkemiseen osallistunutta syytettyä ei hovioikeuden mukaan voi tuomita edes rikoksentekijän suojelemisesta, kuten alioikeus teki. Kyseisen rikoksen tunnusmerkistö ei nimittäin sisältynyt alkuperäiseen syytteeseen eikä edes teonkuvaukseen.

Jutussa tuomittiin erikseen sakkoihin mies, joka piilotti surma-aseen. Hänen osuuttaan ei puitu hovioikeudessa. Hovioikeudessa ei palattu korvauksiinkaan, koska asianomistaja perui lisävaatimuksensa.

Hovioikeus sitten katsoi, kuten käräjäoikeuskin, ettei miehen ampumista oltu suunniteltu etukäteen, eikä teko ollut erityisen julma. Tuomiot pysyivät Vivolinin ja Sallilan osalta samoina. Korvauksia tuli yhteisvastuullisesti maksettavaksi uhrin lapsille: 14 000, 12 000 ja 10 000 euroa.
Jutun motiiviksi veikattiin niin taloudellisia, selvittämättömiä asioita kuin tätä käräjäoikeudessa tuolloin vireillä ollutta huumejuttuakin.

Alibissa 12/2006 Rea Vivolin antoi kuulua itsestään vankilasta käsin. Hän kertoi tuolloin, että hänellä käy vieraana hänen 18-vuotias poikansa. Tämän suhteen kävi sitten niin, että poika Sami Juhani Mäkeläkin passitettiin vankilaan elinkautista istumaan. Hän kun surmasi vasaralla ja saksilla hämeenlinnalaisen miehen joulukuussa 2006.
Vuonna 2008 Sami hakkasi päätoimittaja Mika Lahtosen haastattelun yhteydessä Jokelan vankilassa. Mutta hänen tekosensa on jo toinen juttu. Toivotaan, että elämä on lähtenyt sittemmin paremmille raiteille kaikilla osallisilla.
Post Reply