Hilja Skantzin murha 1929, Hki, tekijä Kalervo Vilkuna

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Hilja Skantzin murha 1929, Hki, tekijä Kalervo Vilkuna

Post by Queen »

6.5.1929 Hilja Skantz makasi kuolleena asuntonsa keittiössä Mariankadulla Helsingin Kruunuhaassa. Hänen selässään oli ainakin kolme teräaseella aiheutettua haavaa ja kaulassa yksi, joka oli vienyt hengen.
Huoneistosta löytyi pöydän alta tyhjä puukontuppi ja säkkikankaaseen kääritty katukivi. Perheen lukitussa kellarikomerossa oli samaista säkkikangasta.

Poliisit ottivat kiinni Hiljan puolison, 30-vuotiaan talonmies Heikki Skantzin, murhasta epäiltynä. Motiivin oletettiin olleen mustasukkaisuus tai joku vastaava riita. Mies kiisti jyrkästi osallisuutensa veritekoon ja vakuutti liittonsa olleen onnellinen.

Heikki Skantz oli saapunut kotiinsa hieman puolen päivän jälkeen ja löytänyt vaimonsa lattialta. Hän yritti virvoittaa vaimoaan valelemalla kylmää vettä tämän kasvoille, tuloksetta. Vaimo oli kuollut ja mies lähti poliisiasemalle ilmoituksen tekoon.

Asunnosta oli hävinnyt tavaraakin, mm. kello ja rouvan kaksi sormusta. Poliisi ajatteli, että niiden katoaminen saattoi olla lavastusta, mutta päätti tarkistaa läheiset panttilainaamot.
Pursimiehenkadun kanikonttorilta löytyikin rouva Skantzin sileä sormus pantattuna sadasta markasta. Panttaus oli tapahtunut 7.5. Panttaaja oli viilari, 23-vuotias Kalervo Vilkuna. Hän oli kirjailija Kyösti Wilkunan poika ja akateemikko Kustaa Vilkunan serkku.

Kyösti-isä oli kuollut 1922 epäselvissä olosuhteissa. Kyseessä oli joko itsemurha tai aseen puhdistamisen yhteydessä tapahtunut tapaturma. Isän kuoleman jälkeen Kalervo-pojan koulu jäi kesken ja hän työskenteli maatöissä hetken sukunsa kodissa Lapualla.
1928 Kalervo muutti Helsinkiin tekemään satamatöitä, mutta seuraavana vuonna hän vietti aikaansa lähinnä juopottelemalla.
Kalervo Vilkuna oli saanut ensimmäisen pidemmän tuomionsa, kun hän karkasi sotaväestä. Seuraavan kerran kuritushuone odotti, kun hän syyllistyi kavallukseen.

Kalervo Vilkunan hallusta löytyi myös rouva Skantzin kantasormus ja kaksi panttikuittia kellon ja sormuksen panttauksista. Kalervo selitti ostaneensa tavarat Eteläsatamassa tuntemattomalta mieheltä. Pian hän kuitenkin tunnusti.
Kalervo tunsi Skantzin pariskunnan entuudestaan. Skantzit olivat asuneet Nivalassa. Heikki oli toiminut suojeluskunnan vääpelinä ja Kalervokin oli pyrkinyt suojeluskuntaan. Skantz ei kuitenkaan huolinut häntä sinne rikollisuuden ja juoppouden vuoksi. He olivat kuitenkin olleet satunnaisesti tekemisissä senkin jälkeen.

Kalervo Vilkuna kertoi nähneensä Skantzien asunnossa käydessään lipastossa 1000 markan setelin ja alkanut tällöin suunnitella ryöstöä.
Murhapäivän aamuna hän oli asettunut Skantzien kellariin väijyyn odottamaan, että Heikki poistuisi kotoaan. Hän joutui odottamaan 4 tuntia ennen kuin Heikki lähti käymään asemalla.
Kalervo koppasi käteensä katukiven ja repäisi mukaansa säkistä sille pienen pussin. Loput säkistä hän ujutti lukittuun kellarikomeroon.
Hän meni soittamaan ovikelloa ja rouva päästi hänet sisään, vaikka ihmettelikin yllättävää vierailua. Ennen kuolemaansa rouva ehti nuhdella Kalervoa siitä, että tämä oli tarjonnut hänen miehelleen aiemmin väkijuomia ja kielsi häntä enää tekemästä tällaista.

Kun rouva käänsi selkänsä, Kalervo löi häntä säkkikankaaseen kiedotulla kivellä takaraivoon. Rouva kyllä tuupertui lattialle, mutta alkoi huutaa. Tällöin Kalervo nappasi kirjoituspöydältä puukon käteensä ja löi rouvaa.
Kalervo ei ehtinyt löytää kuin kellon ja sormukset, kun hän näkikin ikkunasta Heikin palaavan kotiin. Kalervo säntäsi isoon nurkkakaappiin piiloon ja odotti siellä sen aikaa, että Heikki lähti tekemään ilmoitusta vaimonsa kuolemasta. Sen jälkeen hän lähti asunnosta.

Kalervo Vilkuna tuomittiin Helsingin raastuvanoikeudessa eliniäksi kuritushuoneeseen ja olemaan loppuelämänsä vailla kansalaisluottamusta. 1940-luvulla Kalervo oli päässyt jo ehdonalaiseen. Tällöin hän meni naimisiin ja eli avioliitossa kuolemaansa, joulukuuhun 1964, saakka. Hän oli kuollessaan 58-vuotias.

Lähde: Viljakainen ja Silvander: Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 315
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Hilja Skantzin murha 1929, Hki, tekijä Kalervo Vilkuna

Post by Arvo Kyyrölä »

Varsin unohdettu rikostapaus, josta lehdistö kuitenkin kirjoitti melko paljon. Tästä olisi saanut varsin mainion kysymyksen rikosaiheiseen kysymysketjuun.

Mietiskelin joskus huvikseni, mahtoiko murhamies olla mitään sukua akateemikko Kustaa Vilkunalle.Kirjan mukaan näin todella olikin: Viilaaja Vilkuna oli Kustaan(?) serkku!

Ajattelin laittaa tähän yhteyteen kuvakaappauksen 9.5.ilmestyneestä Uusi Suomi- lehdestä. Siinä on kuva mainitun roistotyön tekijästä.

Image
Image
Post Reply