Lääkintämajuri Sigurd Alfthanin epäselvä surma 1942 Mikkelissä

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Lääkintämajuri Sigurd Alfthanin epäselvä surma 1942 Mikkelissä

Post by Queen »

Lääkintämajuri Sigurd Alfthan oli sodanaikaisessa Suomessa kunnioitettu mies. Hän oli työskennellyt Elimäen kunnanlääkärinä sekä Viipurin lääninsairaalan apulaislääkärinä. Kirurgian erikoislääkärinä hän työskenteli Mikkelin lääninsairaalassa ensimmäisenä alilääkärinä.
Talvisodassa Alfthan oli palvellut lääkintäkapteenina ja jatkosodassa ylennyksen saatuaan lääkintämajurina.

Alfthanilla oli kesähuvila Mikkelin lähellä. Siellä oli viettänyt aikaansa jopa marsalkka Mannerheim 1941. Tämä Mannerheimin vierailu mahtoi olla jopa syy Alfthanin kuolemaan, ainakin myöhempien spekulaatioiden mukaan.

8.11.1942 Sigurd Alfthan meni huvilalle 17-vuotiaan poikansa Olofin kanssa. Heitä odotti siellä piiloutuneena tuntematon mies, joka isän ja pojan mennessä sisään hyökkäsi tohtorin kimppuun. Kaksikon painiessa hyökkääjä ampui pistoolilla Sigurd Alfthania päähän kuolettavasti. Olofin käteenkin tuli osuma, mutta hän pääsi pakoon ja hälyttämään apua paikalle.

HS uutisoi asiasta 10.11 kertoen, että surmapaikalta oli pötkinyt pakoon rintama- ja vankikarkuri Aulis Kovanen, s.1921. Häntä pidettiin tekoon syyllisenä. Poliisi tavoitti karkurin Vaajakoskelta noin kuukausi Alfthanin surman jälkeen. Mies ei kuitenkaan suostunut antautumaan. Hän onnistui ampumaan yhtä poliisia haavoittaen tätä hengenvaarallisesti ja surmasi tämän jälkeen itsensä.

Aulis Kovasta siis pidettiin yleisesti tekijänä Alfthanin surmaan, mutta oliko hän tekijä ?
Varmuutta ei ikinä saatu.
Alfthanin surman yhteydessä puhuttiin mahdollisista Mannerheimin salamyrhayrityksistä, joista ei sodan aikaan, eikä jälkeen meteliä pidetty. Yksi mahdollinen syyllinen olisi voinut olla alueella liikkunut desantti.
Tohtori Alfthania jäivät kaipaamaan vaimo Ellen sekä lapset Ulla ja Olof. Olofistakin tuli isänsä tavoin kirurgi ja lopulta urologi sekä 61-vuotiaana Suomen ensimmäinen urologian professori.

Lähde: Viljakainen ja Silvander: Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista henkirikosta
hagl
Posts: 1
Joined: Tue Dec 25, 2018 7:53 pm

Re: Lääkintämajuri Sigurd Alfthanin epäselvä surma 1942 Mikkelissä

Post by hagl »

Alfthanin juttua on mielestäni turha jatkuvasti nostaa esille mysteerion auran kera ja ihmetyttää, miten etenkin media tätä tekee systemaattisesti tietyin väliajoin. Tutkintapöytäkirja (ptk 1/43, Mikkelin lääninrikospoliisi) liiteaineistoineen osoittaa varsin selvästi tappajan olleen Kovanen. Olof Alfthanin tunnistuksen lisäksi myös tekotapa ja tekninen todistusaineisto sitoi Kovasen tekoon. Useampaan huvilaan lähistöllä oli näet hiljattain murtauduttu samalla tavoin, lisäksi luodit ja hylsyt kyettiin kytkemään Kovaselta tavattuun tekoaseeseen. Tutkinnan taso oli ylipäätään ja etenkin sota-aikaiseksi varsin korkea, keskeisistä tutkijoista lääninrikospoliisin komisario Risto Höltästä tuli myöhemmin Kuopion läänin maaherra ja Bruno Arjangosta Mikkelin poliisimestari. Valvontaosaston puolelta tutkintaan osallistui aktiivisesti Mikkelin alatoimiston päällikkö Pentti Ignatius, joka oli tuolloin maan johtava identifioinnin asiantuntija rikostutkimuskeskuksessa (KRP:n rikoslaboratorion edeltäjäelin). Muutaman ensimmäisen päivän ajan tekijästä ja teon taustoista vallitsi epäselvyys, joka oli varmasti omiaan ruokkimaan huhuja. Myös hiljattaiset desanttipudotukset Mikkelin lähistölle (lokakuun alussa Haukivuoren suunnalle pudotetut Marttinen ja Raikkerus sekä maalis- ja huhtikuussa 1943 pudotetut desanttiryhmät) kytkeytyivät varsinkin jälkeenpäin tapahtumaan, joka kuitenkin kaiken tutkintanäytön valossa oli näistä irrallinen, sattumanvarainen episodi. Toisinaan esitetty spekulaatio siitä, että Kovanen olisi todellisuudessa pyrkinyt surmaamaan Mannerheimin - joka oli asunut Alfthanin huvilalla kesällä 1941 joitakin viikkoja ja sittemmin käynyt siellä uimassa ja saunomassa - ja luullut Alfthanin kohdatessaan tätä Mannerheimiksi on kaikkea todellisuuspohjaa vailla. Sigurd Alfthan oli ruumiinrakenteeltaan ja kasvonpiirteiltään oleellisesti Mannerheimista eroava ja hänellä oli kuolinhetkellään yllään lääkintämajurin asepuku M/36. Ero ylipäällikön arkiseenkin eleganssiin oli huomattava.
User avatar
Queen
Posts: 2534
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Lääkintämajuri Sigurd Alfthanin epäselvä surma 1942 Mikkelissä

Post by Queen »

En osaa sanoa edelliseen mitään, kun niin syvällisesti en ole asiaan perehtynyt. Kirjoitukseni nyt tosiaan on lyhennelmä Viljakaisen ja Silvanderin kirjasta, kuten kerroin.
Post Reply