Espoo, Mankkaa - Frank Zoko Ble murhasi vaimonsa 2015

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 4720
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Espoo, Mankkaa - Frank Zoko Ble murhasi vaimonsa 2015

Post by -Uta- »

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015060119789710
01.06.2015 klo 16:56

Espoon käräjäoikeus on vanginnut 40-vuotiaan miehen epäiltynä vaimonsa murhasta. Henkirikos tapahtui pariskunnan yhteisessä asunnossa Mankkaalla. Poliisi tutkii henkirikosta murhana, koska teko on ollut poliisin arvion mukaan julma. Murhan yksityiskohtia ei voida tutkinnan tässä vaiheessa tarkentaa.

Asunnossa on tapahtuman aikana ollut pariskunnan kaksivuotias lapsi. Lapseen ei kuitenkaan kohdistettu väkivaltaa.

Poliisi otti tutkinnan alkuvaiheessa kiinni toisenkin henkilön tapaukseen liittyen, mutta hänet on vapautettu.

JENNA HEINO /IL

---

Image

---

Kylmäverinen murha Espoossa – ex-karateka sai elinkautisen vietyään vaimonsa hengen julmalla tavalla
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001223607.html
Julkaistu: 20.7. 11:41

Espoon käräjäoikeus tuomitsi vaimonsa surmanneen Frank Zoko Blen, 41, murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Oikeuden mukaan mies murhasi kylmäverisesti vaimonsa. Miehen teko osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä. Uhrissa oli yhteensä 27 pisto- ja viiltohaavaa. Mies varmisti viimeisellä voimakkaalla iskulla oikeuden mukaan vaimonsa kuoleman. Teko ei ollut lyhytaikainen. Se ehti aiheuttaa vaimolle suuria tuskia, kipua ja pelkoja. Oikeuden mukaan mies jatkoi silmittömiä iskujaan mustasukkaisuuden vallassa.

---

Espoon Mankkaan murhasta tuomitun entisen huippukaratekan elinkautistuomio pysyi hovissa
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005274133.html
30.6.2017 11:43
User avatar
-Uta-
Posts: 4720
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Espoo, Mankkaa - Frank Zoko Ble murhasi vaimonsa 2015

Post by -Uta- »

Mankkaan murhasta tuomittu insinööri väittelee tohtoriksi perjantaina – surmasi vaimonsa 27 veitseniskulla
Aalto-yliopistossa järjestetään perjantaina väitöstilaisuus, jossa murhasta tuomittu mies puolustaa sähkönjakeluverkon vikojen havaitsemista käsittelevää väitöskirjaansa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005521246.html
Miikka Hujanen
11.1.2018 21:45


Image
Surma tapahtui pariskunnan kotona Espoon Mankkaalla.­ KUVA: TERHI YLIMÄINEN

Helsingin Aalto-yliopistossa järjestetään perjantaina poikkeuksellinen väitöstilaisuus.
Sähköverkkojen ja suurjännitetekniikan alaan kuuluva väitöksen aihe ei itsessään ole poikkeuksellinen, mutta väittelijä sen sijaan on. Hän on kesällä 2016 murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Frank Zoko Ble. Blen, entisen maajoukkueen karatekan, murhatuomio vahvistui hovioikeudessa kesällä 2017.

Murha tapahtui keväällä 2015 Espoon Mankkaalla,
kun Ble löi puolisoaan makuuhuoneessa veitsellä 27 kertaa eri puolille päätä, kaulaa, vartaloa ja yläraajoja. Nainen yritti torjua miehen iskuja, mutta oli puolustuskyvytön maatessaan sängyllä ja pudotessaan sieltä vielä hyökkäyksen aikana kapeaan tilaan sängyn ja seinän väliin. Hän kuoli lopulta selkäytimeen osuneesta veitseniskusta. Oikeuden mukaan Ble murhasi vaimonsa kylmäverisesti ja yksityiskohdat, muun muassa veitseniskujen määrä osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä. Paikalla oli tapahtumahetkellä myös pariskunnan pieni lapsi.

Motiivina mustasukkaisuus
Blen mukaan hän oli ennen surmaa katsonut yhdessä vaimonsa kanssa televisiota. Pariskunta oli miehen mukaan päättänyt rakastella. He siirtyivät makuuhuoneeseen. Kesken seksin Ble oli alkanut tivata vaimoltaan, kenen kanssa tämä oli. Vaimo oli taas miehen mukaan puhunut rahan lähettämisestä vaimon ulkomailla asuvalle äidille, minkä mies koki omien sanojensa mukaan kiristyksenä. Blen mukaan seksiakti epäonnistui sanailun seurauksena ja hän sai kohtauksen. Hän haki veitsen keittiöstä, oman kertomansa mukaan tarkoituksenaan surmata itsensä.

Syyttäjän mukaan motiivi raa’alle teolle olivat Blen musta­sukkaiset ja paikkansa pitämättömät kuvitelmat siitä, että vaimolla olisi ollut suhde.

Käräjä­oikeus totesi tuomiossaan, että uhrin käyttäyty­minen ei antanut oikeuden mukaan mitään aihetta tekoon. Musta­sukkaisuutta ei voi oikeuden mukaan pitää lieventävänä seikkana eikä sitä, että mies aiheutti myös itselleen vammoja vaimonsa kuoleman jälkeen. Mielentilatutkimuksen mukaan Ble kärsi keskivaikeasta masennuksesta. Hänen persoonallisuudessa on piirteitä epäluuloisesta ja narsistisesta persoonallisuudesta.

Teki väitöskirjaa jo surman aikaan
Ble on kotoisin Norsunluurannikolta, mutta hänellä on Suomen kansalaisuus. Murhan tapahtuma-aikaan hän työskenteli Espoon kaupungin palveluksessa sähköinsinöörinä. Hän oli myös Aalto-yliopiston vieraileva tutkija ja tohtoriopiskelija. Blen mukaan hän ei ollut nukkunut moneen kuukauteen ennen surmaa, koska teki väitöskirjaa.

Aalto-yliopiston mukaan miehen perjantaina puolustama väitöskirja käsittelee sähkönjakeluverkon vikojen havaitsemista. Sen mukaan merkittävä osa vioista kuitenkin jää niiden varhaisessa vaiheessa havaitsematta niiden pienten virtojen takia. Tällaiset viat kuitenkin tuottavat sähkömagneettista säteilyä, jota voidaan hyödyntää niiden havaitsemiseen ja paikantamiseen, Aalto-yliopisto kertoo. Blen työssä on tutkittu ensin laboratorio-olosuhteissa erilaisten vikojen tuottamaa säteilyä. Tämän jälkeen on kehitetty menetelmiä vikojen paikantamiseksi. Tulosten perusteella on mahdollista paikantaa kehittyvät valokaariviat ennen kuin ne aiheuttavat katkoksia sähkönjakeluun.
Post Reply