Miehiin kohdistunut perheväkivalta

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Miehiin kohdistunut perheväkivalta

Post by -Uta- »

Tyttöystävä valeli kiehuvalla vedellä ja puukotti – perheväkivalta melkein tappoi Alexin
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006340168.html
Julkaistu: 7:10

Perheväkivallan uhri Alexilla, 21, oli lääkärien arvioiden mukaan kymmenen päivän päässä kuolemasta, kun hän pyysi poliisilta apua.

Jordan kidutti avomiestään Alexia kaatamalla tämän päälle kiehuvaa vettä vedenkeittimestä pikkuhiljaa. Jos vesi jäähtyi, hän lämmitti sen uudestaan. – Kun vihdoin saimme hänet sairaalaan, lääkärit sanoivat, että hän oli ehkä kymmenen päivän päässä kuolemasta, järkyttynyt poliisi kertoo brittidokumentissa Tyttöystäväni pahoinpiteli minua (Abused By My Girlfriend 2018).

Alexin ja Jordanin parisuhde alkoi tavallisesti. Tavatessaan he olivat vain 16-vuotiaita. Viittä vuotta myöhemmin Jordan tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan pahoinpitelyistä ja ensimmäisenä naisena Britanniassa myös henkisestä väkivallasta. Huolestuttavia merkkejä tuli ilmaan jo pian seurustelun alettua: Jordan vei Alexin Facebook-tilin ja muun muassa kielsi yhteydenpidon perheeseen ja ystäviin. – Asteittain kaikki meni huonommin, huonommin ja huonommin, Alex kertoo uusintana esitettävässä dokumentissa. Jordan vei rahat Alexin lompakosta, eikä antanut tämän käydä edes töissä.

Pari sai esikoisensa TJ:n nuorena. Sen jälkeen väkivalta kävi fyysiseksi. Alkuun Jordan nukkui lasipullo vieressään ja löi mustasukkaisuuksissaan nukkuvaa Alexia. – Oli monia tapauksia, joissa nukuin ja hän iski minua päähän, ja menin peilin eteen ja vuosin verta, Alex kertoo. Alex pelkäsi pienen poikansa puolesta eikä uskaltanut lähteä. Pian parille syntyi Iris-vauva. – Toivoin, että se lopettaisi hänen tekonsa, mutta sitä kesti kirjaimellisesti kolme päivää, Alex kertoo. – Rakastin Jordania, ja kesti kauan ymmärtää, että hän pahoinpiteli minua. Jordan valeli puolisonsa päälle kiehuvaa vettä ja puukotti tätä jatkuvasti keittiöveitsillä. Dokumentti näyttää karmeita kuvia arvista ja verilammikoista. Dokumentissa on Alexin ja hänen läheistensä haastatteluiden lisäksi poliisin rintakameran kuvaa ja haastatteluvideoita.

Naapurit hälyttivät poliisit erääseen veriseen riitaan. Alex vietiin sairaalaan, josta Jordan kuitenkin haki tämän kotiin juuri ennen suunniteltua leikkausta. Aiemmin perheen luo hälytetyllä poliisilla oli epäilyksensä, mutta Alex intti tehneensä kehoaan ympäröivät arvet itsetuhossaan. Lopulta poliisi istutti Alexin kahdestaan autoon, ja hän myönsi Jordanin väkivallan. – Kun vihdoin saimme hänet sairaalaan, lääkärit sanoivat, että hän oli ehkä kymmenen päivän päässä kuolemasta, poliisi kertoo. – On hyvä, että tulimme paikalle sillä hetkellä. On niin harvinaista, että tekijä on nainen, ettei ajatus ehkä tullut mieleemme niin nopeasti kuin sen olisi pitänyt tulla, hän toteaa. Oikeudessa Jordan myönsi syyllistyneensä tekoihin mutta ei osoittanut merkkejä katumuksesta. Karmivaa tarinaa katsoessa mielen valtaa ihmetys. Miten tällaista ei voida estää? Tai havaita?

Alex kouluttaa muita tunnistamaan perheväkivallan alkumerkit. Hän myös tahtoo lievittää miehiin kohdistuvan perheväkivallan stigmaa, joka voi estää miehiä hakemasta apua. – Ihmiset kysyvät minulta aina, miksen kävellyt pois. Mutta se on niin monimutkaista. Ymmärrän joka päivä siitä hieman enemmän.

Tyttöystäväni pahoinpiteli minua, TV5 klo 22.00
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Miehiin kohdistunut perheväkivalta

Post by -Uta- »

Törkeä perheväkivalta kohdistuu miehiin naisia useammin
https://yle.fi/uutiset/3-5487134
Kotimaa 11.1.2010 klo 06.29 päivitetty 6.6.2012 klo 18.26

Miehet joutuvat perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen uhriksi jopa useammin kuin naiset. Perheväkivallan miesuhrien näkökulma on suomalaisessa tutkimuksessakin jäänyt syrjään.

Henkirikoksissa nainen on yhä miestä useammin parisuhdeväkivallan uhri. Vuosittain yli 20 naista kuolee nykyisen tai entisen puolisonsa surmaamina. Myös lievissä pahoinpitelyissä nainen on uhrina useammin kuin mies.

Nainen syyllistyy sen sijaan puolisonsa törkeään pahoinpitelyyn tai henkirikoksen yritykseen vähintään yhtä usein kuin mies. Tilastokeskuksen mukaan mies on uhrina jopa hieman useammin kuin nainen, vaikka luvut ovatkin lähellä toisiaan.

Vuonna 2008 perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi joutui 116 miestä ja 111 naista. Nämä ovat poliisin tietoon tulleita tapauksia. Vielä edellisvuonna naiset olivat uhreina useammin, mutta luvut olivat melko lähellä toisiaan silloinkin.

Tutkija Venla Salmi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta toteaa, että perheväkivallan miesuhrien näkökulma on suomalaisessa tutkimuksessakin jäänyt syrjään. - Ehkä taustalla on se, että naisen ajatellaan olevan haavoittuvampi uhri ja sillä tavalla halutaan korostaa naisuhrin asemaa, Salmi arvioi.

Turvakodissa miehiä ei juuri näy
Pääkaupungin Turvakodista useimmiten suojaa etsivät naiset ja lapset. - On fyysistä ja psyykkistä pahoinpitelyä, väkivallan uhkaa, mutta usein myös monia muita pulmia. Meillä on asiakkaita kaikista yhteiskuntaluokista, sanoo turvakodin toiminnanjohtaja Karola Grönlund.

Vaikka mies on törkeän perheväkivallan uhrina yhä useammin, turvakodeissa heitä näkyy harvoin. - Silloin kun miehet ottavat meihin yhteyttä, he saattavat sanoa, että poliisilta on tullut vähätteleviä kommentteja tai heille on jopa naureskeltu. Miehiä ei välttämättä oteta vakavasti, kun he pyytävät apua, turvakodin kriisityöntekijä Hanna Mikkonen kuvaa.

Väkivallan kierre voi jatkua
Tutkija Venla Salmi sanoo, että parisuhdeväkivalta on usein molemminpuolista ja toistuvaa. Taustalla ovat monet ongelmat. - Erityisesti vakavan perheväkivallan kohdalla näkyvät samat tekijät kuin muun vakavan väkivallan kohdalla: päihdeongelmia, mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä.

Kriisityöntekijä Hanna Mikkosen mukaan päihde- ja mielenterveyspalvelut eivät ole riittäviä. - Lääkitystä on saatavilla, mutta itse terapiatyöskentelyyn tarvittaisi enemmän välineitä. Siinä voitaisiin pureutua taustalla oleviin asioihin, Mikkonen miettii.

Joskus väkivallan kierre jatkuu perheessä sukupolvesta toiseen. - Meillä on asiakkaita, jotka ovat olleet asiakkaina lapsina omien äitiensä kanssa ja tulevat tänne aikuisina omien lastensa kanssa, Karola Grönlund sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Sari Aro ja Leena Räihälä
Post Reply