Ruskon Vahdolla aseenkäyttötilanne 23.8.2021

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Ruskon Vahdolla aseenkäyttötilanne 23.8.2021

Post by -Uta- »

Syyttäjä ja poliisi selvittävät Ruskon maanantaista ampumavälikohtausta
https://poliisi.fi/-/syyttaja-ja-poliis ... ikohtausta
24.8.2021 0.51
UUTINEN


Varsinais-Suomessa Ruskolla tapahtui maanantai-iltana aseenkäyttötilanne, jossa sekä kohdehenkilö että poliisi käyttivät ampuma-asetta. Poliisi on sairaalahoidossa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. Kohdehenkilö menehtyi saamiinsa vammoihin sairaalassa myöhemmin illalla.

Lounais-Suomen poliisi sai maanantaina iltaseitsemän aikaan kotihälytystehtävän Ruskon Vahdolle. Paikan päällä kohdekiinteistön oviaukossa tapahtui aseenkäyttötilanne, jossa sekä kohdehenkilö että poliisi käyttivät ampuma-asetta.

Tehtävälle osallistui useita poliisipartioita. Poliisi eristi tapahtumapaikan ja teki paikan päällä paikkatutkintaa myöhään yöhön.

Koska kohdehenkilö on menehtynyt, murhayrityksenä tutkitun asian esitutkinta tullaan päättämään. Keskusrikospoliisi kuitenkin jatkaa tässä vaiheessa tapahtumien selvittämistä.

Keskusrikospoliisi ei voi tiedottaa asiasta niin kauan, kun poliisin aseenkäyttöä koskeva selvitystyö on kesken. Siitä vastaa Länsi-Suomen syyttäjävirasto Tampereella.
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ruskon Vahdolla aseenkäyttötilanne 23.8.2021

Post by -Uta- »

Ruskon poliisiampuminen: syyttäjä selvittää nyt, kuka ampui ensin – ”Poikkeuksellinen tapahtumakulku”
Syyttäjän mukaan ampuma-asetta käytettiin ”puolin ja toisin”. Tarkka tapahtumakulku on vielä epäselvä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1355 ... def54f6d20
Mari Julku
Eilen klo 13:22


Ruskon Vahdolla maanantai-iltana tapahtuneen tragedian tutkinta jatkuu.

Image
Poliiseja oli paikalla tiistaina. RONI LEHTI

Kotihälytystehtävälle mennyt poliisi loukkaantui ja talossa ollut mies kuoli, kun tilan alueella ammuttiin laukauksia. Sairaalassa vammoihinsa kuollutta miestä epäillään poliisia kohti ampumisesta.

Tapauksen tutkinta on syyttäjällä, sillä poliisin aseenkäytöstä pitää tehdä esitutkintalain mukainen esiselvitys. Tutkinnanjohtaja Heidi Savurinne kommentoi Iltalehdelle tutkintaa keskiviikkona aamupäivällä. Tällä hetkellä on vielä auki, mitä asunnossa oikein tapahtui: miksi mukavaksi kuvailtu mies avasi tulen kohti poliisia? – Ampuma-asetta on käytetty puolin ja toisin, Savurinne kertoo tämänhetkisistä tiedoista. – Yksi poliisipartio meni kotihälytystehtävälle ja ampuma-asetta on käytetty. On jouduttu kohdistamaan voimakeinoja siviilihenkilöön, joka käytti ampuma-asetta. Poliisimies loukkaantui ja asetta käyttänyt siviili menehtyi.

Ammuttiinko talosta ensin?
– Sitä en pysty tässä vaiheessa ihan varmaksi sanomaan. Esiselvitysmateriaalin läpikäyminen on kesken, joten en halua vielä ottaa kantaa mitä on tapahtunut missäkin järjestyksessä. Se on keskeisin osa päätöstäni ja sitä nyt selvitetään.

Kyseessä oli ilmeisen yllättävä ja nopea tilanne?
– Näin voisi olettaa. Eihän poliisia kohtaan yleensä ole sellaista tilannetta, että ampuma-aseella olisi varustauduttu ja poliisia kohtaan kohdistettaisiin ampuma-aseella väkivaltaa tai sen yrittämistä. Puhutaan aina poikkeuksellisesta tapahtumakulusta näin Suomen mittakaavassa.

Kaksi partiota
Savurinne ei voi tässä vaiheessa kommentoida, tiesivätkö poliisit kotihälytystehtävälle mennessään, että talossa on tuliase. Kaikkiaan paikalla oli kaksi poliisipartiota, mutta toinen näistä meni paikalle ensin. – Ihan tarkkoja aikoja en tiedä, millaisella välillä partiot ovat siellä olleet. Kokonaisuudessaan kaksi partiota siellä on ollut. Savurinne sanoo, että loukkaantunut poliisi ei ole hengenvaarassa.

Traagiset tapahtumat ovat järkyttäneet syvästi pientä maalaispitäjää. Iltalehti kävi tapahtumapaikalla tiistaina. Monet paikalliset kertoivat ihmetelleensä iltaseitsemän aikoihin, kun valtava määrä pelastusajoneuvoja ajoi kohti tapahtumapaikkaa. Yksi paikallisista kertoi Iltalehdelle havahtuneensa ennen tätä yhteen kovaan pamaukseen, vaikka hän oli kauempana tapahtumapaikasta. Hän kertoi ymmärtäneensä myöhemmin, että kyseessä oli todennäköisesti laukaus.

Savurinne kertoo, että muutaman viikon sisällä selvinnee, aloitetaanko poliisin toiminnasta esitutkinta vai ei. – Käyn nyt läpi hankittua materiaalia, eli poliisien puhutusta ja teknisen tutkinnan materiaaleja. Materiaaliin kuuluu muun muassa useamman poliisin kuulemisia ja valokuvia. Kaikkea materiaalia Savurinne ei ollut vielä keskiviikkoaamupäivään mennessä saanut.
Post Reply