Milla Lehtonen, 16v. ja Oriveden koulutragedia v. 2012

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
Queen
Posts: 2420
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Milla Lehtonen, 16v. ja Oriveden koulutragedia v. 2012

Post by Queen »

http://www.kmvlehti.fi/Uutiset/11947308 ... teena.html

Isä ja tytär Oriveden kouluampujan kohteena

Oriveden yhteiskoululla tapahtui ampumavälikohtaus perjantaina aamupäivällä. Kaikki koulun oppilaat ja henkilökunta ovat kuitenkin turvassa ja ampumisesta epäilty, vuonna 1989 syntynyt mies on poliisin huostassa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Oriveden Ahteentiellä sijaitsevasta toimistosta tuli ilmoitus, että miestä on ammuttu käteen. Hetkeä myöhemmin tuli ilmoitus Oriveden yhteiskoululta, jonka mukaan koulun kolmannessa kerroksessa on ammuttu laukauksia.

Toimistossa työskennellyt mies, jota epäilty ampui valopistoolilla käteen, on epäillyn ex-tyttöystävän isä. Epäilty oli osoittanut isää pistoolilla suoraan päähän, mutta ase ei ollut lauennut liipasinta painettaessa. Ampuja latasi aseen uudelleen ja osui miestä vasempaan hauikseen, minkä jälkeen ampuja poistui toimistosta kohti Oriveden yhteiskoulua.

Yhteiskoululla ampuja oli koputtanut kolmannen kerroksen luokan oveen ja opettajan avatessa, mies oli yrittänyt ampua opettajaa, mutta ase ei lauennut. Opettaja oli saanut työnnettyä oven lukkoon, jonka jälkeen mies oli ampunut pitkäpiippuisella metsästysaseella luokan oveen kuusi laukausta. Luokassa oli sisällä myös ampujan ex-tyttöystävä.

Poliisin saapuessa koululle ampuja tuli heitä ovella vastaan ja antautui käskyttämällä ilman voimakeinoja.

Poliisin tietojen mukaan luokassa oli tapahtumahetkellä 14 oppilasta ja opettaja. Ampuja käytti ammuskelussaan kahta eri asetta.
Epäillyllä on lupa kolme aseeseen, haulikkoon, pienoiskivääriin ja kivääriin. Luvat on myönnetty vuonna 2005 metsästysperusteella. Poliisi on kuullut epäiltyä alustavasti, mutta teon mahdollisesta motiivista ei kerrottu.

---------
Tummensin nuo kohdat, joista selviää, että ampujan ase ei onneksi toiminut kummassakaan paikassa. Onkohan tämä ampuja marssinut toimistolle ja koululle ihan metsästysase paljaana pitkin kylätietä?
Ja missä tuo metsästysase oli sillävälin, kun hän pistoolia käytti toimistossa?
Jäin myös miettimään kohtaa, mikä oli Härän postaamassa uutisessa, että ampuja meni kysymään nimeltä tätä tytön isää ja hänet ohjattiin tämän luo... jne. Siis onko ampuja painunut tussarit kourassa kyselemään tätä tytön isää ja hänet on ilmeisen kohteliaasti ohjattu oikeaan paikkaan??? :shock: No, ehkä häntä ei estämäänkään pystynyt!
User avatar
härkä
Posts: 7107
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Milla Lehtonen, 16v. ja Oriveden koulutragedia v. 2012

Post by härkä »

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194732 ... vaksi.html

Päivitetty 31.3.2012 14:20, julkaistu 31.3.2012 14:17.

Ampujan aselupaa ei oltu ehditty ottaa harkittavaksi

Orivedellä koulussa oven läpi luokkaan ampuneella miehellä oli rinnakkaisluvat kolmeen aseeseen.

Apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä sanoo lauantaina, että Pirkanmaan poliisilaitoksella ei vielä ollut ehditty ottaa harkittavaksi aselupien mahdollista peruuttamista maaliskuussa olleen, henkilön katoamiseen liittyneen etsinnän johdosta. Asia ei ollut katsottu kiireelliseksi, koska ampujaksi epäillyllä ei ollut aikaisempaa rikos- tai väkivaltahistoriaa eikä sellaista liittynyt katoamiseenkaan.

Rytkölä kommentoi yleisellä tasolla aseiden hallussapitoa rinnakkaislupien perusteella seuraavasti:

- Rinnakkaislupa perustuu viranomaisen myöntämään lupaan ja aseen omistajan suostumukseen. Omistaja luonnollisesti päättää ja vastaa aseistaan, mm. oikean säilytystavan osalta. Asianmukainen asekaappi on aseiden oikea säilytystapa.

Lähestymiskieltohakemus ja aselupa

Julkisuudessa on esitetty kysymyksiä siitä, voiko lähestymiskieltohakemus olla perusteena ampuma-aseiden peruuttamispäätökselle. Yleisellä tasolla apulaispoliisipäällikkö kommentoi asiaa, että jos lähestymiskieltohakemus tulee poliisin tietoon, asia harkitaan tapauskohtaisesti myös aselupien osalta.

Pelkkä hakemus ei aina kuitenkaan johda aselupien peruuttamiseen tai aseiden poisottoon. Sen sijaan tuomioistuimen lähestymiskieltopäätös johtaa poikkeuksetta aselupien peruuttamiseen.

Mies ampui luokkahuoneeseen oven läpi, kun opettaja ehti sulkea oven miehen edestä. Ennen kouluun saapumistaan mies oli käynyt entisen tyttöystävänsä isän työpaikalla ja ampunut isää käteen.

Entinen tyttöystävä oli luokassa, johon mies pyrki aseen kanssa.


Tämä aselupa-asia on visainen pähkäiltävä. Tuomioistuimen antamaan lähestymiskieltoon menee aina ainakin jonkin verran aikaa. Ilman sitähän ei ilmeisesti aseita pois oteta , jollei ole jotain muuta syytä.
Toisaalta tämänkaltaisissa tapauksissa ikäviä voi tapahtua hyvinkin lyhyellä aikajänteellä. Kuten nytkin Orivedellä.

Tilannetta kihartaa vielä se , että tässä tapauksessa aseet olivat ampujan isän ja luvat olivat saadut yhteisen metsästysharrastuksen vuoksi. Asekaappi oli ollut OK ja lukittu , mutta ampuja oli sen murtanut.Siinä mielessä olisi ollut sama ,oliko lupaa aseisiin vai ei . Metsästäjät ovat jo nyt kärsineet näistä yksittäistapauksista. Joskin on sanottava se , että yllättävän paljon on näitä esiin tullut.
Lienee mahdotonta seuloa ns. normaaleista ja vaarattomista metsästäjistä sellaisia henkilöitä , jotka voisivat ampua toisia ihmisiä syystä tai toisesta. Sitten vielä sekin seikka , että aseen kyllä halutessaan saa jos on varaa siitä maksaa.

Ase itsessään ei tapa. Voi tietenkin ajatella , että jos ase on helposti saatavilla silloin kun ajatukset sumenevat , sitä myös voidaan käyttää. Näin ilmeisesti tapahtui Orivedellä.
Taas kerran keskustelua tästä asiasta tullaan käymään. Tätä puheenvuoroani ei pidä missään tapauksessa tulkita siten , että vastustaisin metsästäjiä tai metsästystä. Tunnenkin useita heistä.
Kukahan tähän ongelmaan keksisi ratkaisun ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Uutisvastaava
Posts: 234
Joined: Wed Dec 14, 2011 1:03 pm

Milla Lehtonen, 16v. ja Oriveden koulutragedia v. 2012

Post by Uutisvastaava »

Orivesi/aselupa-asiaa
31.03.2012


Alla apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölän tiedota aselupa-asiassa:

"Ampujaksi epäillyllä miehellä on rinnakkaisluvat kolmeen aseseen. Pirkanmaan poliisilaitoksella ei vielä ollut ehditty ottaa harkittavaksi aselupien mahdollista peruuttamista maaliskuussa olleen, henkilön katoamiseen liittyneen etsinnän johdosta. Asia ei ollut katsottu kiireelliseksi, koska ampujaksi epäillyllä ei ollut aikaisempaa rikos- tai väkivaltahistoriaa eikä sellaista liittynyt katoamiseenkaan.

Apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä Pirkanmaan poliisilaitoksen lupahallinnosta kommentoi yleisellä tasolla aseiden hallussapitoa rinnakkaislupien perusteella seuraavasti. Rinnakkaislupa perustuu viranomaisen myöntämään lupaan ja aseen omistajan suostumukseen. Omistaja luonnollisesti päättää ja vastaa aseistaan, mm. oikean säilytystavan osalta. Asianmukainen asekaappi on aseiden oikea säilytystapa.

Julkisuudessa on esitetty kysymyksiä siitä, voiko lähestysmiskieltohakemus olla perusteena ampuma-aseiden peruuttamispäätökselle. Yleisellä tasolla apulaispoliisipäällikkö Rytkölä kommentoi tätä kysymystä seuraavasti: - jos lähestysmiskieltohakemus tulee poliisin tietoon, asia harkitaan tapauskohtaisesti myös aselupien osalta. Pelkkä hakemus ei aina kuitenkaan johda aselupien peruuttamiseen tai aseiden poisottoon. Sen sijaan tuomioistuimen lähestymiskieltopäätös johtaa poikkeuksetta aselupien peruuttamiseen.

Lisätietoja lupahallinnon osalta: apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä, puh. 050 3039104 (tavattavissa lauantaina 31.3 klo 19 saakka ja sunnuntaina 1.4. klo 12-19)"
http://www.poliisi.fi/poliisi/pirkanmaa ... D2003C0709

Tuossahan on osittain vastauksia Härän kysymyksiin, ainakin poliisin kannalta.
"On täysin luonnollista, että näinkin moniulotteinen ja monimutkainen todellisuus ennemmin tai myöhemmin vastaa täydellisesti sepitettyä vastinettaan."
Post Reply