Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by Queen »

Harvey Phillip Spector eli tunnetummin Phil Spector (s. 26.12.1939) on yhdysvaltalainen musiikintuottaja. Spector kehitti ns. Wall of sound -äänivallin. Hän on yksi maailman kuuluisimmista tuottajista. Uralle mahtuu niin Beatlesia, Ramonesia kuin Turneriakin.
Spectorin elämä oli kovin vaihderikasta jo ennen vuoden 2003 tapahtumiakin. Hän oli kolme kertaa ollut avioliitossa ja yhtä usein eronnut. Hänellä on neljä lasta.
60- ja 70-lukujen menestyksen jälkeen hän katosi parrasvaloista ja jätti musiikin luomisen lähes kokonaan. Hän muutti Alhambraan ollakseen kaukana Los Angelesin ja Hollywoodin yöllisistä houkutuksista. Mutta ahdistus ja univaikeudet seurasivat miestä. Hän oli vuosia käynyt terapiassa ja käyttänyt psyykelääkkeitä.
Musiikintuottaja Spector oli jo useita kertoja käyttäytynyt uhkaavasti naisia kohtaan. Hän ei ollut halunnut päästää näitä lähtemään luotaan, vaan oli uhkaillut ampuma-aseilla.

Yökerhon jälkeinen ampumistapaus

Helmikuun 2. päivä 2003 Spectorin mukaan lähti yökerhosta 40-v näyttelijä Lana Clarkson. Spectorin autonkuljettaja kertoi, että nainen ei ollut mitenkään halukas nousemaan autoon, mutta Spector sai hänet kuitenkin suostutelluksi mukaansa.
3.2. poliisilaitoksella Alhambran kaupungissa Kaliforniassa olivat yövuorossa olleet poliisit lähdössä kotiinsa, kun tuli ilmoitus, että nainen on ammuttu linnamaisessa, vuoren laella sijaitsevassa talossa. Kyseisessä kiinteistössä asui multimiljonääri Phil Spector. Hälytys ei ollut ensimmäinen, jossa osallisena olivat Phil Spector, naiset ja aseet.
Paikalle lähti 8 poliisia. Spector avasi yllättäen oven. Hänellä olivat kädet taskuissaan.
-Teidän täytyy tulla sisälle katsomaan, hän sanoi kääntyen menemään taloon. Poliisien käskyistä huolimatta mies ei ottanut käsiä taskustaan, jolloin yksi poliisi ampui häntä lamauttimella, tönäisi hänet kohti aulan portaikkoa ja painoi lattiaan.
Samassa poliisit havaitsivat tuolissa istuneen ammutun naisen. Olohuoneesta kuului musiikki. Naista oli ammuttu kasvoihin, koko leuka oli poissa ja hampaat lattialla. Nainen lojui tuolissa puoli-istuvassa asennossa, jalat eteen ojennettuina. Hänen oikealta olaltaan roikkui olkalaukku, aivankuin hän olisi lähdössä johonkin. Musta leninki oli veren tahrima. Kiiltävällä marmorilattialla naisen oikean jalan alla lojui verinen revolveri. Sen kotelo ammotti tyhjillään viereisen lipaston puoliavoimesta laatikosta.

-Mikä teitä vaivaa? Mitä aiotte? Ei häntä ollut tarkoitus ampua. Se oli onnettomuus, Phil Spector karjui poliiseille.
Spector toimitettiin selliin Alhambran poliisilaitokselle. Hän ei suostunut yhteistyöhön, hänen puheensa oli sammaltavaa ja hän tuoksui alkoholille. Mies höpisi itsekseen sekavia musiikkiteollisuudesta ja kuolleesta pimusta talossaan.
Spector väitti sanoneensa naiselle, että tämän piti panna ase pois, mutta nainen oli pannut aseen ohimolleen ja laukaissut.

Lana Clarkson

Lana Clarkson oli toiminut näyttelijänä, valokuvamallina ja yökerhoemäntänä. Hän oli tunnettu 80-luvun elokuvista, kuten Barbarian Queen ja Scarface sekä tv-sarjoista, kuten The A-team.
Clarkson ja Spector olivat tavanneet ensimmäisen kerran edellisiltana West Hollywoodissa sijaitsevassa yökerhossa nimeltä The House of Blues. Lana työskenteli VIP-tilojen emäntänä ja oli saanut pomoltaan käskyn kohdella Spectoria kuin kultakimpaletta. Kerhon jäsenyys maksoi 1000 dollaria ja samppanjapullo 250 dollaria. Lanan kerrottiin olleen innoissaan uudesta työstään VIP-emäntänä, sillä näin hän saattaisi saada uusia kontakteja näyttelijäuraansa silmällä pitäen.

Spectorin autonkuljettaja oli Adriano De Souza. Hän oli hälyttänyt poliisit paikalle. Hän oli kyydinnyt pitkin iltaa Spectoria eri ravintoloiden välillä ja klo 01 aikaan he olivat päätyneet edellä mainittuun yökerhoon. Spectorin seurueeseen oli kuulunut useita naisia.
Souza odotti autossa ja muutaman tunnin kuluttua, kun kerho sulkeutui, tuli Spector Clarksonin kanssa autolle. Spector oli sen verran humalassa, että otti tukea naisesta. Hän intti naista mukaansa, vaikka tämä kieltäytyi useasti. Lopuksi nainen sitten antoi periksi ja matka jatkui Spectorin linnamaiseen taloon.
Souza oli jäänyt talon ulkopuolelle autoon torkkumaan, kun hän havahtui kovaan ääneen. Souza oli aikanaan palvellut Brasilian armeijassa ja hän tunnisti äänen laukaukseksi. Hän nousi autosta ja näki Spectorin tulevan talosta ase kädessään.
-Taisin tappaa jonkun, Spector sanoi.
Kuljettaja kurkisti taloon. Hän näki Lana Clarksonin ojennetut jalat ja elottoman ruumiin tuolissa.
-Mitä tapahtui, sir?
-En tiedä, Spector vastasi kohauttaen olkiaan.
Souza joutui paniikin valtaan. Hän pelkäsi, että Spector mahdollisesti ampuisi hänetkin. Hän istuutui autoon ja ajoi jonkin matkan päähän soittaen sieltä apua paikalle.
-Luulen, että pomoni on tappanut jonkun, hän sanoi.
-Miksi niin luulet? hälytyskeskuksesta kysyttiin.
-Koska hänen lattiallaan makaa nainen ja miehellä on ase kädessään, Souza änkytti. Hän oli tolaltaan ja puhui epäselvästi. Hänellä oli muutoinkin vaikeuksia englannin kielen kanssa ja hän sai mm. tavata pomonsa nimeen useaan kertaan, ennenkuin siitä saatiin selvää. Hälytyskeskuksessa jopa luultiin soittajan ensin pilailevan, sillä pomon nimi kuulosti "Seal Inspector" :ilta.
Tästä hänen huonosta englannistaan tuli ase Spectorin asianajajille myöhemmin oikeudessa.

Spectorin ei tarvinnut sellissä virua kauaa. Parissa tunnissa hän oli järjestänyt itselleen parhaimman puolustuksen, mitä rahalla saa. Puolustusasianajaja Robert Shapiro (tunnettu mm. O.J.Simpsonin tapauksesta) hoiti asiat niin, että Spector vapautettiin miljoonan dollarin takuusummaa vastaan.
Syytteitä ei alkanut kuulua. Tutkinta kesti 9 kk. Spector kertoili lehdille, ettei syyttäjillä ollut mitään todisteita häntä vastaan. Jos olisi, hän olisi joutunut jo telkien taakse.
Hän kertoi, että joutui todistamaan helmikuisena yönä, miten nainen suuteli revolveria. Hän ei tuntenut naista aiemmin. Hän ei tiennyt, mistä nainen aseen otti. Nainen oli halunnut hänen kotiinsa, vaikka oli ensin pyytänyt kyytiä omaan kotiinsa. Nainen oli kovaääninen ja humalassa. Hän itse ei ollut kovin humalassa. Nainen riisti itse henkensä, Spector kertoili.

Kului vuosia ennen kuin oikeutta alettiin käydä. Oikeudenkäyntiä lykättiin kerta toisensa jälkeen: tuomari oli kiireinen muiden tapausten vuoksi, avainhenkilöt sairastelivat, syyttäjä ja puolustusosapuolet olivat muissa tehtävissä jne. Spector eli normaalia elämää vapaana miehenä.

Oikeudenkäynti syyskuussa 2007

Oikeudenkäynnistä tuli eniten huomiota herättänyt julkkisoikeudenkäynti sitten O.J.Simpsonin. Tuomari Larry Fidler päätti sallia tv-kamerat oikeussalissa vastustuksesta huolimatta.
Ampumisella ei ollut silminnäkijöitä ja tekninen näyttö ei antanut selkeitä ja yksiselitteisiä vastauksia. Valamiehistölle esitettiin yli 600 esinettä, valokuvaa, vaatekappaletta ja verinen ase. Todistajina kuultiin 77 henkilöä. He kertoivat Spectorin tuhoisasta elämäntyylistä ja väkivaltaisesta luonteesta, mutta myös Lana Clarksonin mielenterveydestä, verianalyyseista ja ruutijäljistä.

Spector sijoitti rahaa asiantuntijoiden palkkaamiseen.
Ase, joka rikospaikalta löytyi oli 38-kaliiberin Colt Cobra ja se oli Phil Spectorin omaisuutta. Sormenjälkiä aseessa ei ollut. Tätä puolustus piti Spectorin syyttömyyden todisteena. Syyttäjä kuitenkin painotti, että aseista onnistutaan varsin harvoin saamaan sormenjälkiä, etenkin kun ne ovat veren tahrimia. Spectorin takista löytyneet verijäljet osoittivat miehen olleen uhrin välittömässä läheisyydessä ampumishetkellä. Puolustus taas väitti jälkien tulleen, kun mies oli rynnännyt estämään naista ampumasta itseään.

Oikeuslääkäri totesi, että vammat olivat tulleet siten, että ase oli väkivalloin työnnetty uhrin suuhun. Uhrilla oli suussa ja kielessä haavoja ja mustelmia. Oikeuslääkäri painotti myös sitä, että uhrilla oli olkalaukku oikealla olallaan ja hänen väitettiin oikealla kädellä ampuneen itseään. Miksi laukku ei pudonnut tai miksi uhri ylipäätään roikotti sitä olallaan?
Uhrilla oli ruutia käsissään ja tähän vetosi puolustus. Syyttäjän mielestä tämä johtui siitä, että nainen oli yrittänyt estää miestä surmaamasta häntä ja suojannut itseään. Spectorilla ei ollut ruutia käsissään, mutta hänellä oli aikaa pestäkin kätensä ennen poliisin saapumista.

Autonkuljettaja Adriano De Souzan ym. muiden todistukset

Autonkuljettaja siis näki pomonsa tulevan talosta ulos ase kädessä. Hän kertoi oikeudessa jo edellä kerrotun keskustelun tapahtuman jälkeen hänen ja pomonsa välillä. Puolustus pyrki mollaamaan autonkuljettajan todistuksen. Mieshän ei osannut englantia kunnolla ja oli lisäksi tapahtumahetkellä varmasti väsynyt tunteja kestäneestä työvuorostaan.

He sanoivat, että lausahdus: "I think I killed someone" saattoi tosiasiassa olla käsky: "Call someone". Puolustus vetosi myös autonkuljettajan kiihtyneeseen mielentilaan, jolloin hän ei kenties ole kykenevä muistamaan tapahtumia tarkasti.

Eräs poliisi kävi todistamassa miten hän oli 90-luvun alussa joutunut poistumaan juopuneen Phil Spectorin julkkisten juhlista, joissa hän oli häärännyt holtittomasti aseen kanssa heiluen. Spector oli tuolloin sanonut, että kaikki naiset ansaitsisivat saada luodin päähänsä.

Sitten oikeudessa kuultiin viittä naista todistajina. Jokainen heistä kertoi, miten Spector oli heitä uhkaillut aseilla, kun he olivat jättämässä hänet. Eräälle heistä Spector oli sanonut: "Jos yrität lähteä, tapan sinut." Toisen naisen ohimolle hän oli painanut aseen ja sanonut: "Jos hievahdatkin, ammun sinua päähän". Saman suuntaisia oli kaikkien kuultujen naisten todistukset. Puolustus väitti naisten kertovan satuja päästäkseen parrasvaloihin.

Syyskuussa 2007, runsaat 4 vuotta Clarksonin kuoleman jälkeen, viisi kuukautta kestänyt oikeudenkäynti keskeytettiin valamiehistön ilmoitettua, jo toistamiseen, ettei se pääse yksimielisyyteen tuomiosta. Valamiehistöön kuului 12 jäsentä, joista 10 oli syyllisyyden kannalla ja kaksi sitä mieltä, ettei itsemurhan mahdollisuutta voi sivuuttaa. Jurylta olisi vaadittu ehdotonta yksimielisyyttä.
Tuomari Larry Fidlerin mitätöityä oikeudenkäynnin, Spector palasi jälleen linnaansa. Hän oli vapaa, tosin murhasta epäilty.

Juridinen asiantuntija katsoi, että se että oikeudenkäynti jouduttiin mitätöimään, kertoi, että rahalla oli valta jopa oikeuslaitokseen. Spectorilla oli ollut kolme asianajajaa sekä lukuisa joukko yksityisiä tutkijoita ja lausunnon antajia.
Spector antoi haastatteluissa tietoja lapsuudestaan ja urastaan. Hän kertoi, että lapsuus loppui kuin seinään 9-vuotiaana, kun isä teki itsemurhan. Spectorin ura oli lähtenyt käyntiin 18-vuotiaana menestyskappaleella "To know him is to love him". Hän kertoi aina vihanneensa ihmisiä, jotka puhuivat hänestä pahaa. Hän kertoi miten häntä oli halveksittu, eikä kukaan ollut kunnioittanut häntä siten kuin Berliniä tai Gershwiniä. Hän koki tulleensa väärin kohdelluksi myös oikeussalissa, sillä hänen mielestään valamiehistö ei ollut pitänyt hänestä.

Lokakuussa 2008 uusi oikeudenkäynti

Oikeudenkäynnissä oli sama tuomari, mutta uusi valamiehistö, uusia asiantuntijoita, uusia todistajia ja uusia asianajajiakin.
Syyttäjä Alan Jackson sanoi, että Spector oli pelannut naisten hengillä venäläistä rulettia ja Lana Clarkson sattui olemaan se kuudes, jolta lähti henki.
Maaliskuussa 2009 valamiehstö vetäytyi pohtimaan juttua. 30 tunnin keskustelun jälkeen se julisti yksimielisen tuomionsa:
Phil Spector on syyllinen toisen asteen murhaan ja hänet tulee tuomita vankilaan vähintään 15 vuodeksi.
Tuomari Fidler ei suostunut siihen, että Spector olisi saanut odottaa tuomion julistusta vapaana.
29.5.2009 tuomari julisti, että Phil Spectorin on vietettävä vähintään 19 vuotta vankeudessa murhasta sekä aseen käytöstä rikoksen yhteydessä. Hänet määrättiin istumaan rangaistus Corcoran State Prisonissa, jossa oli lähes 7000 vankia. Ehdonalaiseen vapauteen hän voi anoa vasta, kun ikääkin on kertynyt jo 88 vuotta.
Maaliskuussa 2010 Spector valitti tuloksetta murhatuomiostaan. Hänen uusi nuori vaimonsa Rachelle kertoi, että oli saanut 69-vuotiaan puolisonsa paremmalle tuulelle ja he olivat työstäneet jo uutta levyäkin.

Lähde: PPK 2011
Mm. Wikipediasta löytyy kuvia Spectorista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Phil_Spector
User avatar
härkä
Posts: 7684
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by härkä »

Varsin mielenkiintoinen avaus.

http://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/2 ... 7_vd.shtml
Linkissä IL:n juttu aiheesta jokin aika sitten.
Image
Tekijän kuva.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lana_Clarkson
Uhrista.
Image
https://www.youtube.com/watch?v=LRmRBrnQq8o
Äänivallista. Ronettes taisi olla ekoja tuo soundin parissa ? Myös Beach Boys sai vaikutteita Spectorista.
Phil taisi olla yksissä Ronettesin päätypyn kaa, ellen viärin muista ? :D

On myös syntynyt Tamla Motown sound.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Motown
Joskus soundit sekoitetaan keskenään.

Tässä kilpaileva The Supremes viitoitti raittia.
https://www.youtube.com/watch?v=FeIkRT2oMio

Kaiken tuon Spectorin menestyksen jälkeen pitää ihmetellä murhan motiivia ???
https://www.beatlesbible.com/people/phil-spector/
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7684
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by härkä »

http://vintti.yle.fi/yle.fi/pop/levyloy ... valli.html

Linkissä selvitetty äänivallia suomeksi aika hyvin.
https://www.youtube.com/watch?v=6pVon5xDARc
Koko plätty.
https://www.youtube.com/watch?v=u7uTztWtBLM
Vallin muodostamisesta.
https://www.youtube.com/watch?v=I-KNYA5ZqqQ
Samaa hommaa Crystallsin kanssa.
Tuossa ilmenee hyvin tekniikka. Solisti kuuluu selvänä toisella raidalla ja koko muu soitto läjänä toisella.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2687
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by Queen »

Tätä Spectroria oli kutsuttu hulluksi neroksi. Onhan hän varmasti ollut lahjakas musiikkialalla.
Ehkä tuolle murhalle ei varsinaista motiivia olekaan. Ymmärsin jotenkin niin, että Lana oli istunut tuolilla talon aulassa. Mielestäni tämä antaisi viitteitä siitä, että olisiko hän ollut lähdössä pois Spectorin luota, kun oli laukkukin jo olallaan. Spectorhan ei todistajanaisten mukaan sietänyt sitä, että hänet jätettiin ts. lähdettiin hänen luotaan silloin, kun hän itse ei sitä halunnut.
Tuossa PPK-kirjassa oli hauskasti kuvat Spectorista; toisessa kuvassa hänen päässään oli peruukki ja se sai hänet näyttämään peikkopojalta. Toinen kuva olikin sitten poliisin ottama, joka näytti samalle kuin edellä Härän esille tuoma kuva kaljupäisestä ja räjähtäneen näköisestä ukkelista.

Itse tästä murhatapauksesta, kirjassa ei mitenkään pureuduttu siihen, että autonkuljettajahan kertoi nähneensä Spectorin kädessä aseen tämän tullessa ulos talosta. Tosin kerrottiin, että aseesta ei sormenjälkiä saatu, kun se oli niin verinen. Miksi Spector sitten vei tämän jälkeen aseen naisen jalkojen juureen, jos kyseessä olisi ollut ihan vaan itsemurha? Tuollainen aseen vieminen vaikuttaa lavastuksen aloittamiselta.
User avatar
härkä
Posts: 7684
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Musiikin tuottaja Phil Spector ampui naisen 2003

Post by härkä »

https://www.is.fi/musiikki/art-2000008489392.html
Kaikkien aikojen joululevyn takana oli nero, joka osoittautui julmuriksi – kuoli tuomittuna murhaajana vankilassa
Phil Spectorin joululevy on liki 60 vuoden ajan muokannut käsitystämme joulumusiikista.

Image
https://is.mediadelivery.fi/img/658/93d ... a.jpg.webp
A CHRISTMAS Gift For You From Phil Spector. Joululahja tuottaja Phil Spectorilta. Levy, joka mullisti joulumusiikin vuonna 1963.

Levy jatkoi Spectorin muutaman vuoden aikana tekemää mahtipontista ja dramaattista Wall of Sound -äänimaailmaa. Nyt Spector vain tahtoi tuoda pophittejä tehtailleet artistinsa joululaulujen pariin.
– Halusin tehdä lauluista mestariteoksia ja osoittaa, että joulumusiikki on hyvää musiikkia, Spector sanoi haastattelussa vuonna 2013.

Historia todistaa, että hän onnistui. Iso soundi, ja vaikkapa kellot ja kulkuset ovat muodostuneet joulumusiikissa yleisesti käytetyiksi tehokeinoiksi paljolti Spectorin levyn ansiosta. Reippaassa tempossa kulkevat melodiset kappaleet vievät joulutunnelmaan, ja on makuasia, nostaako levyltä suosikkibiisikseen Darlene Loven White Christmas -tulkinnan (suomeksi tuttu Valkea joulu), Crystalsin Santa Claus Is Coming To Townin (Joulupukki matkaan jo käy) Ronettesin I Saw Mommy Kissing Santa Clausin (Joulupukki suukon sai) vai jonkun muun klassikoksi nousseen laulun – moni hotkaisee levyn kerralla, onhan sillä kestoa vain ytimekkäästi 34,05 minuuttia.

Levyn merkitys on siis nykyisinkin valtava, mutta heti julkaisupäivänään se jäi järkyttävän jättiuutisen jalkoihin.
YHDYSVALTAIN presidentti John F. Kennedy murhattiin Dallasissa 22. marraskuuta 1963.
A Christmas Gift For You From Phil Spector -albumi julkaistiin samana päivänä.

Koko maailmaa tyrmistyttänyt salamurha vei huomion kaikelta muulta. Sen uskotaan myös vaikuttaneen amerikkalaisten joulumusiikkimakuun ja lahjahankintoihin. Levy sijoittui Billboardin kokoamalla Yhdysvaltain levymyyntilistalla sijalle 13 julkaisunsa jälkeen.
Silloin ei näyttänyt siltä, että juuri Spectorin joululevy tulee tuon sesongin levyistä kestämään aikaa.

Samana päivänä Englannissa julkaistiin myös Beatlesin toinen albumi With The Beatles. Hysteerinen Beatles-suosio oli jo alkanut vyöryä myös Yhdysvaltoihin, jossa ensimmäinen Beatles-albumijulkaisu odotti tammikuussa 1964.
Kulttuuri oli muuttumassa, uusi nuorison sukupolvi astui esiin kuluttajina. Samalla perinteiset joululaulut, joita oli kuunneltu ahkerasti toisen maailmansodan jälkeen – suurin hitti, Bing Crosbyn White Christmas – jäivät uusien suosikkien varjoon.

Mutta Beatlesin tehtäväksi tuli myös nostaa A Christmas Gift For You From Phil Spector -albumi huomion kohteeksi yhdeksän vuotta myöhemmin.
BEATLESIN levy-yhtiö Apple Music julkaisi Spectorin joululevyn Britanniassa 1972.
Levyn nimi oli yksinkertaistettu: Phil Spector’s Christmas Album. Spector poseerasi myös uusitussa levykannessa. Aiemmassa levyn artistit olivat nousseet esiin lahjapaketeista, nyt riitti parrakas Spector-joulupukki.
Tämä oli ymmärrettävää, sillä Spectorin suosio oli kasvanut. Hän oli isompi nimi kuin levyn artistit, olihan hän onnistunut tekemään myöhemmin joululevyn tavoin klassikoksi osoittautuneita studiosessioita. Wall of Sound -leima oli lyöty muun muassa hitteihin Righteous Brothersin Unchained Melody (1965), Ike & Tina Turnerin River Deep Mountain High (1966) ja JOHN LENNONIN Imagine (1971) – ja Beatlesin viimeiseksi jääneeseen studiolevyyn Let It Be (1970).
Ja nyt levy löydettiin niin, että se löydetään joka vuosi uudelleen.

SUORATOISTOMUSIIKIN maailmassa joulumusiikin julkaiseminen on osoittautunut kannattavaksi liikeideaksi, sillä samat hitit nousevat soitetuimpien kärkeen viimeisinä kuukausina vuodesta toiseen – näiden levyjen aiheuttamaa kassavirtaa voi pitää ennustettavana.
Spectorin joululevy paistattelee Billboardin listan kärkipäässä vuosittain. Tämän vuoden tammikuussa se oli sijalla 12, yhtä korkeammalla kuin tuoreeltaan julkaisunsa jälkeen vuonna 1963. Yli 57-vuotias albumi oli siis Yhdysvaltain 12. kuunnelluin levy.
Valitettavasti Phil Spectorin myöhemmät vaiheet asettivat hänet yhdeksi keskustelunaiheeksi vuonna 2017 alkaneessa #metoo -ilmiössä.

Phil Spector tuomittiin vuonna 2009 elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Musiikkituottaja ampui kotonaan vierailleen näyttelijä-malli Lana Clarksonin helmikuussa 2003. Spector kiisti syyllisyytensä.
MUSIIKKITUOTTAJAA ei aiemminkaan tunnettu järin sympaattisena hahmona, joten 2017 Spectoria ja hänen teoksiaan käytettiin esimerkkinä siitä, voidaanko taide ja sen tekijä erottaa toisistaan? Voidaanko nauttia kauniista musiikista, jos sen tekijä on myöhemmin paljastunut ihmishirviöksi?
Joululevyllä mukana olleet artistit ovat syyttäneet Spectoria julmista työtavoista ja ahneudesta.

Ronnie Spector oli Phil Spectorin puoliso vuodet 1968–1972. Hän lauloi Ronettes -yhtyeen solistina muun muassa ikihitit Be My Baby ja Baby I Love You. Muistelmissaan Ronnie Spector syytti entistä miestään siitä, että tämä tuhosi hänen uransa kieltämällä laulamisen, sulkemalla hänet kotiinsa ”piikkilanka-aidan ja koirien taakse” ja ajamalla tämän vuoksi laulajattaren päihdeongelmiin.
Crystalsin laulaja Dolores ”La La” Brooks oli levynteon aikaan 16-vuotias, mutta Spector pakotti hänet Brooksin kertoman mukaan työskentelemään kellon ympäri.
– Se oli lapsen hyväksikäyttöä, hän on sanonut.
Brooksin mukaan Spector oli ”nero, mutta myös varas”, joka maksanut artisteilleen heille kuuluvia osuuksia levytyksistä. Alun perin joululevy julkaistiin Spectorin oman Philles Records -levy-yhtiön kautta.

Brittimedia Guardian kysyi vankeustuomion uutisoidessaan 2009 lukijoilta, pitäisikö Spectorin musiikin kuunteleminen lopettaa? 81 prosenttia lukijoista oli sitä mieltä, että ei tarvitse.
Vastausta on tulkittu niin, että tuottaja tuotti levyn vuosikymmeniä ennen rikostaan. Ja vaikka joululauluissa kuuluu hänen kädenjälkensä, hän ei kuitenkaan esiinny levyllä laulajana.

PHIL SPECTOR kuoli 16. tammikuuta tänä vuonna 81-vuotiaana. Hän oli kärsinyt tuomiotaan vankilasairaalassa menetettyään puhekykynsä vuonna 2014. Spectorin tyttären mukaan Phil Spector kuoli koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.
Jos Spectorin jouluklassikon kuunteleminen tuntuu kaiken jälkeen vaikealta, sille löytyy toki vaihtoehtoja. Popin tai rockin parissa ansioituneet artistit ovat tehneet paljon joululevytyksiä, joiden avulla joulutunnelmaan voi hakeutua vuodesta toiseen.

Spectorin levyn kappaleita ovat versioineet vuosien varrella monet muut tähdet. Santa Claus Is Coming To Town tunnetaan Bruce Springsteen & The E-Street Bandin bravuurina, joka on kuultu Pomon Suomen-keikoilla kesälläkin, toinen jättiläinen U2 on puolestaan oman versionsa kappaleesta Christmas (Baby Please Come Home).

1980-luvun joululevytyksistä elämään ovat jääneet ennen kaikkea Suomenkin soitetuimmaksi joululauluksi noussut Wham! -yhtyeen Last Christmas (1984), hyväntekeväisyyslevytys Do They Know It’s Christmas Time Now (1984) ja Pogues -yhtyeen ja Kirsty McCollin Fairytale of New York (1987).
Phil Spectorin albumin asemaa pop-historian soitetuimpana joululevynä uhkaa kaksi levyä, Mariah Careyn Merry Christmas (1994) ja Michael Bublén Christmas (2011). Ne nousevat soitetuimpien kärkeen eri puolilla maailmaa vuodesta toiseen – eikä niiden tekemiseen ole kerrottu liittyvän skandaaleja.

Lähteet: Billboard, Guardian, New York Times, New Musical Express, New York D
aily News, Highwayqueens.com
https://www.youtube.com/watch?v=UH2J_LHdDxY
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply