Intia - Hinduräätälin murha 2022

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5356
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Intia - Hinduräätälin murha 2022

Post by -Uta- »

Kaksi muslimia murhasi hinduräätälin ja kuvasi teon videolle Intiassa – uskonnolliset jännitteet kiristyvät, hindut vaativat kostoa. Sosiaalisessa mediassa hindut ovat kehottaneet toisiaan hankkimaan aseita ja hyökkäämään muslimien kimppuun. Uhrin poika vaatii tekijöille kuolemantuomiota.
https://yle.fi/uutiset/3-12516726
MIKKO LEPPÄNEN
30.6.


Intian pohjoisosassa Rajasthanin osavaltiossa viranomaiset pelkäävät uskonnollisten väkivaltaisuuksien leimahtavan hindumiehen murhan takia. Kaksi muslimimiestä tappoi tiistaina Udaipurin kaupungissa hindulaisen räätälin ja kuvasi teon videolle. Ilmeisesti he yrittivät myös leikata uhrin pään irti.

Netissä julkaistulla videolla epäillyt esittelivät suuria veitsiä ja sanoivat, että teko oli kosto profeetta Muhammedin loukkaamisesta. He myös uhkasivat pääministeri Narendra Modia. Miehet viittasivat videolla tapaukseen, jossa Intiaa hallitsevan hindunationalistisen BJP-puolueen entinen tiedottaja oli toukokuussa esittänyt profeetasta kommentteja, jotka raivostuttivat muslimeja Intiassa ja ulkomailla.

Kaksi epäiltyä on pidätetty. Intian keskushallinnon viranomaiset kuulustelevat heitä. Useat poliitikot ja muslimijärjestöt ovat tuominneet teon.

Rajasthanin poliisin pääjohtaja M. L. Lather sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että epäillyillä on ollut yhteyksiä pakistanilaisen Dawat-e-Islami -järjestön edustajaan. Latherin mukaan henkirikosta tutkitaan terroritekona.

Pakistanin ulkoministeriön tiedottaja on kiistänyt epäiltyjen yhteydet pakistanilaisjärjestöön.

Image
Väkijoukko osallistui murhatun räätälin hautajaissaattueeseen Udaipurissa 29. kesäkuuta 2022. Kuva: EPA

Sosiaalisessa mediassa yllytetään väkivaltaan
Murha on raivostuttanut intialaisia. Sosiaalisessa mediassa yllytetään kostohyökkäyksiin muslimivähemmistöä vastaan.

Rajasthanin osavaltion pääministeri Ashok Gehlot on kehottanut ihmisiä pysymään rauhallisina ja luvannut ryhtyä tiukkoihin toimiin hyökkääjiä vastaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Rajasthanin poliisi on kieltänyt väkijoukkojen kokoontumisen ja katkaissut nettiyhteydet paikoitellen osavaltiossa videon levittämisen estämiseksi.

Hindujen Telegram-ryhmissä jäsenet ovat kehottaneet toisiaan hankkimaan aseita ja hyökkäämään muslimien kimppuun. Ryhmissä on myös keskusteltu siitä, että väkijoukko voisi tunkeutua poliisiasemalle, jossa epäillyt ovat pidätettynä.

Hindunationalistinen Vishwa Hindu Parishad -järjestö eli VHP on kutsunut sosiaalisessa mediassa ihmisiä maanlaajuiseen protestiin vastustamaan islamistista terrorismia.

VHP sanoi, että muslimit ovat toistuvasti järkyttäneet Intian enemmistöuskonnon edustajien tunteita.

– Teidän olisi syytä pelätä päivää, jolloin hindut alkavat vastata loukkauksiin, VHP:n korkea-arvoinen jäsen Surendra Kumar Jain jyrähti sosiaaliseen mediaan ladatulla videolla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Image
Eri hindujärjestöjen aktivistit järjestivät udaipurilaisen räätälin murhaa vastustavan mielenosoituksen eteläisen Karnatakan osavaltion pääkaupungissa Bangaloressa 29. kesäkuuta 2022. Kuva: Jagadeesh Nv / EPA

Viranomaiset selvittävät epäiltyjen yhteyksiä
Intian sisäministeri Amit Shah sanoi Twitterissä, että murhan tutkinta on siirretty liittovaltion poliisille. Shahin mukaan viranomaiset selvittävät perusteellisesti, onko teon taustalla jokin organisaatio tai yhteyksiä ulkomaille.

Rajasthanin osavaltion poliisin edustaja Hawa Singh Ghumaria kertoi uutistoimisto Reutersille keskiviikkona, että henkirikos on järkyttänyt koko Intiaa.

– Meille on annettu tiukat määräykset estää kaikenlaiset protestit ja mielenilmaukset, joiden tarkoituksena on tuomita murha, Ghumaria sanoi Reutersille.

Taustalla BJP:n entisen tiedottajan kiistanalaiset kommentit
Noin puolen miljoonan asukkaan Udaipur on yksi aavikkoisen Rajasthanin osavaltion merkittävistä turistikohteista.

Udaipurin kaupunginhallinnon edustaja Bhawarlal Thoda kertoi Reutersille, että hyökkääjät olivat viiltäneet räätäliä päähän ja kurkkuun, kun tämä oli ollut ottamassa mittoja toisesta epäillystä.

Thodan mukaan räätäli oli aiemmin ollut kiinniotettuna, koska hänen puhelimestaan oli julkaistu Facebook-viesti, joka tuki muslimeja loukannutta BJP:n entistä tiedottajaa Nupur Sharmaa.

Uhrin poika kiisti Reutersille, että hänen isänsä olisi julkaissut toisia uskontokuntia loukkaavia huomautuksia. Poika vaatii, että tekijät pitää tuomita kuolemaan.

Sharma esitti loukkaavia kommentteja profeetta Muhammedista televisioväittelyssä toukokuussa. Kommentit aiheuttivat Intiassa väkivaltaisia protesteja ja diplomaattisen selkkauksen, kun useat islamilaiset maat vaativat Intialta selitystä.

BJP siirsi Sharman sivuun tiedottajan tehtävästä sekä erotti hänet puolueesta. BJP myös julkaisi tiedotteen, jossa se sanoi kunnioittavansa kaikkia uskontoja.

Pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen puolue BJP nousi valtaan Intiassa vuonna 2014.

Ihmisoikeusjärjestöt ja jotkin ulkomaat ovat syyttäneet puoluetta siitä, että sen politiikka syrjii Intian muslimivähemmistöä. Intiassa on noin 200 miljoonaa muslimia.
Post Reply