Vankilatappo Riihimäen vankilassa 29.5.2014

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Vankilatappo Riihimäen vankilassa 29.5.2014

Post by Queen »

Korostan vielä, että edellä kirjoittamani perustuu siis tuohon Meriläisen antamaan haastatteluun. Harriet toi esille noita muitakin pahoinpitelyvälineitä ja niitä todella oli käytetty. Syystä tai toisesta Meriläinen on jättänyt ne mainitsematta.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Vankilatappo Riihimäen vankilassa 29.5.2014

Post by matlockb »

Kiitos Queenille kertauksesta. Tuohon väkivaltaiseen käyttäytymiseen auttaisi todennäköisesti asianmukainen rauhoittava lääkitys yhdistettynä terapiaan sekä ehdoton raittius (pl. pari saunakaljaa), mutta sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on ensinnäkin puuttunut hyvin herkästi lääkehoitoihin uhkaamalla lääkäreitä jopa ammatinharjoittamisoikeuksien rajoittamisella, huomautuksia ja varoituksia lääkärit ovat saaneet Valviralta sitä tahtia ettei perässä tahdo pysyä.

Sitten Kelan kustantamaan terapiaan on mahdollisuus päästä vain psykiatrian ja/tai yleislääketieteen erikoislääkärin riittävän kattavalla lausunnolla, mutta ensisijaisesti on hoidettava ns. SSRI-lääkkeillä ja terapiaan pääsee vasta sitten mikäli nuo väkivaltaa lisäävät lääkkeet (niitä käyttivät mm. molemmat suomen koulusurmaajat ja esimerkiksi kaikki Yhdysvaltain koulusurmaajat) eivät auta, sitten on mahdollisuus terapiaan, mutta julkisella puolella harva siihen pääsee ja yksityisellä puolella se on ilman Kelan apua vain rikkaiden etuoikeus.

No, paskalle miehelle paska kohtalo, enkä kyyneleitä vuodattaisi jos Meriläiselle ja/tai tuolle toiselle(kin) tappajalle kävisi samoin.
User avatar
Liehuva Liekinvarsi
Posts: 114
Joined: Sun Jun 29, 2014 12:59 pm

Re: Vankilatappo Riihimäen vankilassa 29.5.2014

Post by Liehuva Liekinvarsi »

37-vuotias Niki Ilkka Ahvenniemi sai 9 vuotta 6 kuukautta ehdotonta vankeutta täydessä ymmärryksessä tehdystä taposta. Uhrin elossa olleet omaiset eivät yhtyneet syytteeseen, he eivät vaatineet korvauksia.
Niki Ahvenniemeä puolusti Vaasalainen asianajaja Mika Kinnunen.

Toinen tekijä todettiin syylliseksi tappoon kuten Ahvenniemi, Hyvinkään käräjäoikeus määräsi 29-vuotiaan vankeusvanki, tutkintavanki Atte Sakari Meriläisen osalta seuraavaa: Vastaajaa ei ole tämän asian vuoksi pidettävä vangittuna. Hänet on päästettävä heti vapaaksi, ellei ole muuta syytä hänen kiinnipitämiseen. Meriläinen on ollut hoidettavana Niuvanniemen sairaalassa. Häntä avusti asianajaja Heikki Lampela.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Vankilatappo Riihimäen vankilassa 29.5.2014

Post by matlockb »

Riihimäen vankilatappo: Perhemurhaaja kertoi vartijoille uhkailuista

RIKOS I JULKAISTU 02.04.2015 22:23

Image

Riihimäen vankilassa tapahtuneessa raa’assa pahoinpitelyssä surmansa saanut vanki oli aiemmin kertonut vartijoille häneen kohdistuneista uhkauksista. Ilmiantojen perusteella ei kuitenkaan ollut ryhdytty toimenpiteisiin hänen eristämisekseen muista vangeista.

Vankilan apulaisjohtaja Tommi Saarinen kertoo MTV Uutisille, että vanki oli raportoinut henkilökunnalle huhtikuussa 2013, että häntä oli kuukautta aiemmin uhkailtu väkivallalla osastolla. Hän ei ollut osannut nimetä uhkaajaa tai uhkaajia, eikä ilmoitus aiheuttanut toimenpiteitä henkilökunnan selvitettyä asiaa.

– Hän on itse ilmoittanut, että pystyy edelleen olemaan osastolla, Saarinen toteaa.

Hän oli tuolloin päivittäisen valvonnan osastolla F-12, jossa osaston vangit saavat olla melko vapaasti tekemisissä keskenään.

Toinen kyseisen vangin tekemä ilmoitus on kirjattu saman vuoden toukokuulle. Hän ilmoitti, että sellin oven takana olisi käynyt joukko vankeja huutelemassa uhkauksia. Tämäkään ilmianto ei kuitenkaan aiheuttanut toimenpiteitä, vaan todettiin perättömäksi.

– Tallenteita on katsottu ja todettu, että uhkailijoita ei näy.

Myöhemmin päivittäisen valvonnan vangit siirrettiin osastolle D-4, jossa henkirikos tapahtui.

Vankilan asiakirjoista ei Saarisen mukaan käy ilmi, että vanki olisi pyytänyt päästä eristyksiin muista vangeista. Esitutkinnassa kuultu osaston vanginvartija kertoi, ettei henkilökunnan tiedossa ollut että vankia olisi uhkailtu tai pahoinpidelty järjestelmällisesti.

”Hän teki muutamaan otteeseen ilmiantoja muista vangeista, mutta valvontakameran kuvista voitiin päätellä, että ne olivat aiheettomia.”

Vankilatapon uhri oli perheensä vuonna 2011 Vantaan Hakunilassa surmannut mies. Perhesurmaajien tiedetään olevan vankilan alinta kastia. He eivät kuitenkaan automaattisesti pääse eristyksiin muista vangeista, jos eivät itse sitä pyydä.

– On katsottu, ettei vankeja ole tarpeen eristää liiallisesti heidän tekemänsä rikoksen takia.

Oikeus tuomitsi tänään teon tunnustaneet vangit taposta. Esitutkinnassa ei löytynyt näyttöä teon suunnitelmallisuudesta, eikä syytteessä esitetty teon olleen suunniteltu henkirikos.

Oikeudessa ja esitutkinnassa molemmat epäillyt kertoivat, että kyseessä oli puolen minuutin harkinnan seurauksena tehty pahoinpitely, joka karkasi käsistä.

PÄIVI HANNULA
paivi.hannula(at)mtv.fi
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... ta/4963116
Post Reply