Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Poliisin etsimät kadonneet henkilöt
Post Reply
User avatar
will
Posts: 2584
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by will »

Ilmakuva Kemihaarasta parkkipaikkoineen Korvatunturintien päässä.
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... 3A75%7D%5D
Kulku kansallispuistoon alkaa sillan ylityksellä. Polku jatkuu rakennusten jälkeen luoteeseen. Tonttien rajalla siitä haarautuu Korvatunturille menevä polku koilliseen. Kuvaa voi pienentää polun seuraamiseksi kartalla ja muuttaa ilmakuvan ja pohjakartan suhdetta liukukytkimillä.
User avatar
härkä
Posts: 7251
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017092 ... 1_u0.shtml
Image

Alueella on ollut sumuista, mikä on pitänyt helikopterin ja lentokoneen maassa. Myöhemmin tänään myös lentokone näyttäisi pääsevän nousemaan mukaan etsintöihin.
- Siellä on poliisilta kolme koiraa. Rajavartiolaitokselta on kaksi koirapartiota. Vapepalaisia on viidellä mönkijällä eli viisi taitavaa poromiestä koko ajan metsässä etsimässä. Sumu on ollut paha, mutta nyt lentokone odottaa, että pääsee tuntureiden yli tulemaan, sanoo Henna Kelloniemi Lapin poliisilaitokselta.
Kaikkia alueen retkeilijöitä, metsästäjiä ja muita liikkujia on pyritty tiedottamaan.
- Siellähän on nyt poromiehiä keräämässä tokkia aitaan ja kaikkia on informoitu. Metsässä on paljon liikkujia, jotka tietävät.


Alue, jolta kaksikkoa etsitään, on Kemihaara-Keskihaara-Keskipalo-Peskihaara-Naltiohaara pohjoisen suuntaan Korvatunturin alueelle asti. Kartalla alue on noin 130 neliökilometrin kokoinen, eli valtavasta alueesta on kyse.

Otteet linkistä. Korvatunturilla voi olla osuus asiaan ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2584
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by will »

Etsintäalue on opastein ja retkeilyreitein varustettua Urho Kekkosen kansallispuistoa. Kadonneet näyttäisivät olevan nimenomaiseen puistoon menneita turisteja, ehkä peräti Korvatunturin nähdäkseen. Matkailuelinkeinon kannaltako ujostellaan asian kertomista? Toisaalta, mitä sillä tiedolla tekisi? Osaavat etsijät ovat jo paikalla.

Valtakunnanrajasta ei puhuta mitään. Rajavartiosto luultavasti jo tietäisi, jos olisivat erehdyksessä kävelleet Venäjälle asti.

Edit: Ajatellaan Härän tavoin, että he olisivat olleet menossa Korvatunturin suuntaan ja ajatelleet yöpyvänsä autiotuvalla. Ja olisivat ensin eksyttyään ajatelleet yhä, eivätkä lähteneet kiertämään Kemihaaran kautta, vaan oikaisseet läntiseltä polulta itäiselle. Heistä ei ole havaintoa autiotuvalta, mutta on kaksi ilmeistä mahdollisuutta pyrkiä sinne oikaisemalla:

- Poroaitaa seuraten Keskirovan ja Keskiharjun välistä Mantoseljänvuotsoon, mistä polkua itään autiotuvalle. Matkaa on n. neljä kilometriä, esteinä kaksi joenylitystä ja veteliä maita. Kokemattomalle voi tulla ongelmia. Matkassa säästyisi n. 4km kävelyä, joka kuitenkin olisi polkua pitkin, kun taas poroaidan vierus saattaisi olla huonompi kulkea.

- Lyhyt oikaisu, parin polkukävelykilometrin voittamiseksi lähellä Kemihaaraa Keminkönkään kohdalla. Polutonta matkaa suhteellisen tasaisessa mäntymetsässä olisi n. 700m. Vaarana olisi suunnistaa joenylityspaikalle menevien pitkospuiden ohi pohjoisen puolelta ja joutua upottavalle suolle. Korvatunturille menevältä polulta käsin heistä ei jäisi jälkiä, eikä myöskään Keskirovilta tulevalta polulta lähdettäessä, koska maa siellä on kovapohjaista.
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... 3A56%7D%5D

Itse samaa ikäluokkaa olevana miehenä voisin ajatella tuota jälkimmäistä oikaisua, mutta en niinkään edellistä, joen ylityksistä ja nevapaikoista kun ei tiedä, ja säästö jälkimmäiseen verraten olisi vain kaksi kilometriä polkukävelyä. Kummankaan kohdalla ei ole merkittäviä magneettisia häiriöitä, joten kompassiin olisi voinut luottaa. kts. http://gtkdata.gtk.fi/mdae/index.html

Toisaalta, jos he olisivat päättäneet olla lähtemättä Korvatunturin suuntaan enää samana päivänä, vaan katsoa joku nähtävyys Kemihaarassa ja yöpyä matkailuautossa, niin polun lähellä olisi Keminköngäs, jolla poiketa. Kun heistä ei ole havaintoa Kemihaaran suulla, mahdollinen onnettomuuden paikka on voinut olla Keminköngäs tai metsätaival polulta sinne. Onkohan könkäällä riippusiltaa tai vastaavaa, mistä he olisivat voineet mennä Kemihaaran erämaa-alueen puolelle? Lehtitiedoista poiketen sieltä heita ei ilmeisesti todellisuudessa haeta. Joessa on myös saaria. Johonkin niistä saattaisi päästä kiviä pitkin. Tiedä sitten, kuinka seikkailumielisiä kadonneet olisivat olleet.

https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... A100%7D%5D

Edit 2.
Kemihaara on paikoin matala. Siitä ehkä pääsee kahlaamalla yli, matalan veden aikaan. Lainauksen intiaanikanootit kulkevat melko vähässä vedessä.
Vettä oli niukanlaisesti, mutta enimmäkseen tarpeeksi melomiseen. Vuoroin vasemmalta, vuoroin oikealta puolelta meloen, välillä sauvoenkin kukin omalla tyylillään lähtivät kanoottikunnat Kemihaaraa ylös.
http://docplayer.fi/5945396-Tapahtumat- ... lehti.html
User avatar
härkä
Posts: 7251
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by härkä »

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017092 ... =aamulehti

Missä ovat Hilkka ja Reino - pieni kylä kohisee pariskunnan katoamisesta

Mies on kokenut metsästäjä. Molemmat tunnetaan Alavuoton kylällä.
Mysteeriä pohditaan Ylikiimingin pienellä Alavuoton kylällä, jossa pariskunta asuu Määtän kotitilalle rakennetussa uudehkossa talossa järven rannalla.
Aivan talon lähellä ei ole muuta pysyvää asutusta, joten Määttää ja Oikarista ei ole nähty kylällä usein. Lähimmät naapurit ovat tapahtuneesta hämmennyksen vallassa.
Naapuri kertoo, että Oikarinen oli työelämässä opettajana Ylikiimingissä. Määttä on kokenut metsästäjä ja mukana oululaisessa hirviporukassa. Hän on siis liikkunut maastossa paljon.
Molemmilla on aiemmista liitoistaan lapsia.
- He ovat asuneet tuossa useamman vuoden. Sitä en tiedä, milloin he ovat reissuun lähteneet. Ei luulisi, että he etsijöitä varsin puijaavat, kun ovat niin kauan pois olleet. Mutta miten voi tuolla tavalla kahdestaan kadota? Sen nyt ymmärtäisi, jos yksin eksyisi.
Mies kertoo tunteneensa molemmat pitkältä ajalta, mutta ei kovin hyvin.

Eläkkeellä kotipaikalle

Toinen naapuri kertoo, että Määttä rakensi vanhalle kotipaikalleen talon jäätyään eläkkeelle. Naapuri ei muista tänä kesänä nähneensä pariskuntaa muuta kuin autosta ohi ajaessa.
- Reino on ollut hirviporukassa, eli pitäisi hänen osata metsässä kulkea. Tuossa he ovat asuneet.
Mies kertoo, että varsinkin Oikarinen on puhelias ihminen, ja hän on tullut molempien kanssa hyvin juttuun.
- Hän on minua muutaman vuoden vanhempi. Hänen siskonsa kanssa olimme samalla luokalla, naapuri kertoo.
Yksi asia askarruttaa katoamistapauksessa.
- Heillä molemmillahan on kännykät, että eikö niiden avulla voi jotenkin paikantaa?

Keskiviikon etsinnät turhaan

Pariskunnan etsinnät aloitettiin jälleen keskiviikkona aamun valjettua. Heitä on etsitty poliisin, rajavartioston ja vapaaehtoisten toimesta useiden koirien, helikopterin ja mönkijöiden voimin.
Vielä iltapäivällä mitään merkkiä Oikarisesta ja Määtästä ei ollut havaittu.
- Tilannejohtaja soitteli tuossa yhden-kahden aikaan, että etsinnät ovat yhä käynnissä. Mitään uutta ei ole. Pimeän tuloon jatketaan ja katsotaan, että mitä tehdään. Illalla päätetään, jatketaanko huomenna vielä etsintöjä, sanoo Henna Kelloniemi Lapin poliisilaitokselta.
Poliisi sai tiedon kadonneista viime sunnuntaina. Pariskunnan oli edellisviikon lauantaina kohdannut metsäpolulla mies, joka oli ohjeistanut eksyneen oloista pariskuntaa oikeaan suuntaan ja reitille, jolta ei pitäisi eksyä.

Kemihaaran alue on tietöntä, pusikkoista kairaa, jossa nimen mukaisesti virtavedet haarautuvat.
- Kulkuyhteydet ovat erittäin heikot. Lähtö on aina Kemihaarasta ja teitä ei ole. Maasto on hankala ja pitää olla taitava kuski, että siellä pystyy ajamaan mönkijällä. Maasto on peitteistä ja pusikkoista.
Alue, jolta kaksikkoa etsitään, on Kemihaara-Keskihaara-Keskipalo-Peskihaara-Naltiohaara pohjoisen suuntaan Korvatunturin alueelle asti. Kartalla alue on noin 130 neliökilometrin kokoinen, eli valtavasta alueesta on kyse.[/i]

Image
Pariskunnan vene kotona. Linkissä videota.
Metsästyskokemuksesta , pitkästäkään sellaisesta , ei ole välttämättä apuja noissa olosuhteissa.
Molemmat kadonneet ovat vielä iäkkäitä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
skoune
Posts: 1062
Joined: Sun Jul 08, 2012 9:34 am

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by skoune »

härkä wrote:...
Metsästyskokemuksesta , pitkästäkään sellaisesta , ei ole välttämättä apuja noissa olosuhteissa.
Molemmat kadonneet ovat vielä iäkkäitä.

Onko tuo boldattu sana sinulta vai lehdestä? Siis Suomessa käytetään 68-vuotiaasta nimitystä iäkäs ?
User avatar
härkä
Posts: 7251
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by härkä »

^
Minun sanomani oli. ( Jäi korostamatta tuo lehtijuttu.)
Määttähän ylittaa tuon rajan ja seuralaiinen on siinä ja siinä.Jos 68 - vuotiasta ajatellaan.
Ikä sinänsä ei ratkaise. Mutta voi vaikuttaa ratkaisevastikin jos jotain odottamatonta tapahtuu.
On yli 75-vuotiaita jotka voisivat hyvin tuonkaltaisesta selviytyä. Toisaalta jonkun 30 - vuotiaan kunto ei kestäisi.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005386414.html
Linkissä 85-vuotiaan tapauksesta rajan takaa.
Ei sattunut muuten kovinkaan kaukana Savukoskesta. ( Tosin suhteellista. )

Olisiko pariskunta lähtenyt liian spontaanisti tälle vaellukselle ?
Jäänyt siten arvioimatta riskitekijät ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2584
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by will »

Naapuripalstalla on luettu mahdollisesti facebookia, ja saatu tietää, että lainatut retkeilyvälineet olisivat kartta, kompassi ja tulitikut. Jo aikaisemmin mainitusta lainapaikasta on n. 10km lähimmälle autotielle.

https://murha.info/phpbb2/viewtopic.php ... 15#p836455

Kova usko on ollut omiin kykyihin, kun ilman noita tarpeita on samottu tiettömään Lapinmaahan. Tai ehkä on ajateltu, ettei kansallispuistoon voi eksyä. Heidän sanotaan kuitenkin olleen eksyksissä, tai sen oloisia, joten Härän ajatus Korvatunturille pyrkimisestä voi olla oikea, koska se polku ei johda Korvatunturille. Olisivat korjanneet kurssin ja lähteneet kompassisuunnalla itään. Ennen Korvatunturille menevää polkua on kuitenkin joki tai pari ja upottavia suojuotteja. Ylityspaikkoja hakiessa on voinut tulla pimeä ennen polkua vastaan, vaikka matkaa ei ole ollut montaa kilometriä. Mahdollinen haaveri tai sairauskohtaus siihen päälle tai tulitikut kastuneet, ja siihen olisi matkanteko jäänyt :(
User avatar
härkä
Posts: 7251
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by härkä »

Vaelluskertomus alueelta.
https://vaellusjutut.wordpress.com/tag/korvatunturi/
Itse Korvatunturille menoon tarvitaan rajavartioston lupa.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7251
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005387617.html

Poliisi Savukosken erämaahan kadonneista Reinosta ja Hilkasta: ”Hätäetsintä päättyi illalla kello kahdeksan”
Etsinnät kohdistuvat Keskiharjun ja Keskipalon alueeseen rajoittuen idässä Naltiohaaraan, lännessä Peskihaaraan ja pohjoisessa Korvatunturin korkeudelle.
Hätäetsintää ei jatketa enää suuretsintänä, vaan se muuttuu tutkinnalliseksi etsinnäksi Savukoskella Lapissa.
Savukoskella Lapin itäosassa etsittiin torstaina suurin voimin pariskuntaa, josta viimeinen havainto on lauantailta 16.9. Kemihaaran erämaa-alueella retkeilyreitillä.
– Keskiviikkona alkanut suuetsintä jatkui torstaina myöhään iltaan saakka. Hätäetsintä päättyi illalla kello kahdeksan pimeän tultua,Lapin poliisin viestintäpäällikkö, vanhempi konstaapeli Henna Kelloniemi kertoo Ilta-Sanomille.
Poliisin johtamassa etsinnässä tapahtuu hänen mukaansa nyt muutos. Pariskuntaa ei ole löydetty

– Hätäetsintää ei jatketa enää suuretsintänä, vaan se muuttuu tutkinnalliseksi etsinnäksi, koska pariskunta on ollut niin kauan kateissa, Kelloniemi kertoo.
– Tämä tarkoittaa sitä, että pariskuntaa etsitään yhä, mutta se muuttuu suuretsinnän sijaan enemmän kohdennetuksi etsinnäksi ja vapaaehtoiset jatkavat etsintää todennäköisesti vielä tänään, hän sanoo.
Hän muistuttaa, että paikalla oli kolmen poliisikoirapartion lisäksi vapaaehtoisia, kaksi Rajavartiolaitoksen koirapartiota sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri, poliisi korosti keskiviikkona.

Näin etsinnät ovat edenneet

Lapin poliisilaitokselle tuli 24.9.2017 tieto kadonneesta iäkkäästä pariskunnasta Savukosken Kemihaarasta. Kadonnut pariskunta eli Reino Määttä ja Hilkka Oikarinen ovat kotoisin Oulun seudulta.
Keskiviikkona alkoi poliisin johtama etsintä Savukosken Kemihaarassa kadonneen pariskunnan löytymiseksi. Liikkeelle oli lähdetty heti aamun koittaessa keskiviikkona.

Paikalla oli kolmen poliisikoirapartion lisäksi vapaaehtoisia, kaksi Rajavartiolaitoksen koirapartiota sekä Rajavartiolaitoksen helikopteri, poliisi korosti keskiviikkona.
Viisi vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuuluvaa poromiestä etsi alueella mönkijöillä ja lentokone odottaa sumun hälvenemistä, jotta pääsisi etsintäalueelle.
Alueen poro- ja metsämiehiä sekä vaeltajia oli tiedotettu kadonneista, jotta he tietäisivät tarkkailla maastoa.

Vaikea maasto kokeneille etsijöille

Etsittävä alue on vaikea, sillä se on vaikeakulkuista eikä tieyhteyksiä ole. Käytännössä pidemmät siirtymät alueella täytyy tehdä Kemihaarasta mönkijällä tai helikopterilla. Maasto on myös osittain peitteistä.
Etsinnät kohdistuvat Keskiharjun ja Keskipalon alueeseen rajoittuen idässä Naltiohaaraan, lännessä Peskihaaraan ja pohjoisessa Korvatunturin korkeudelle.


Taitaa käydä niin , että säkällä löydetään , jos löydetään ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2584
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Pariskunta kadonnut Savukoskella 16.9.2017

Post by will »

^
Etsinnät kohdistuvat Keskiharjun ja Keskipalon alueeseen rajoittuen idässä Naltiohaaraan, lännessä Peskihaaraan ja pohjoisessa Korvatunturin korkeudelle.
Keskiharju on viimeisestä havaintopaikasta polkua pitkin seitsemän kilometriä matkailuautolle päin Kemihaarassa. Siellä on tulentekopaikka ja edelleen kolme kilometriä polkua autolle.

Keskipalo puolestaan on havaintopaikasta itään, suon keskellä virtaavan Keskihaara-joen takana oleva korkeampi maastoalue n. kolmen kilometrin päässä. Sieltä pääsee poroaitaa seuraten lähelle Vieriharjun autiotupaa Korvatunturin polun varressa. Matkaa autiotuvalle on 8km, mihin ylityspaikkojen etsintäkävelyt päälle.

Ei näyttäisi olleen varmaa tietoa siitä, mihin karttaa olisi tarvittu. Ehkä ovat maininneet Korvatunturista.

Helpoin oikaisupaikka polulta toiselle olisi mielestäni Keminkönkään kohdalla, 700m kuivaa mäntykangasta.

Keminköngäs yläpuolisinen saarineen muistuttaa kartalla jossain määrin nuortenkirjassa Lismajoen sudenpyytäjät kuvattua tukikohdan paikkaa. Kadonneet ovat sitä ikäluokkaa, että ovat voineet aikanaan lukea kirjan ja halunneet nähdä vastaavaa maastoa todellisuudessa. Kirjan tarkoittama Lismajoki on Kittilässä, eikä siinä ole kuvatun kaltaista koskea.
Post Reply