KEKSIJÄ RISTO KOJO JA PANTTIVANKIDRAAMA, 1977, HKI

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

KEKSIJÄ RISTO KOJO JA PANTTIVANKIDRAAMA, 1977, HKI

Post by Queen »

Risto Kojo oli rakennusmestari ja itseoppinut keksijä. 1970-luvun alussa hän oli mennyt Ranskan muukalaislegioonaan, mutta karkasi sieltä pian takaisin. Hän muutti Helsingin Tuomarinkylään.

KEKSINTÖ

Risto Kojolla oli suoranainen pakkomielle, hän halusi keksiä turbiinikiihdyttimen ja oli sitä työstänytkin jo parikymmentä vuotta. Kiihdyttimeen hän oli suunnitellut eri kokoisia siipipyöriä, jotka sijoitettaisiin umpioon pienimmästä suurimpaan. Ajatus oli, että kun pienimmälle siipipyörälle johdettaisiin vettä, se siirtyisi siitä suuremmalle ja sitä suuremmalle jne. Tällöin siivistö pyörisi vinhasti. Lopulta vesi aina palaisi takaisin pienimmälle pyörälle ja näin pyöriminen olisi jatkuvaa.

Kojo suunnitteli tämän keksintönsä pohjalta 40 metrisen voimalankin. Sen tarkoitus oli tuottaa turbiinikiihdyttimen voimalla sähköenergiaa 20 000 Kw. Toisin sanoen keksintö olisi ikiliikkuja, joka tuottaisi vielä sähköäkin.

Kojo esitteli keksintönsä mm. VTT:lle. Asiantuntijat yksi toisensa perään olivat sitä mieltä, että joko turbiinikiihdytin tai fysiikan lait joutuisivat romukoppaan. Kojon mielestä nämä asiantuntijat olivat vanhoillisia, eivätkä vain halunneet turbiinikiihdyttimen toimivan.
Kojo vetosi presidentti Kekkoseenkin. Presidentinkansliasta kuitenkin ilmoitettiin, että heidänkin on tukeuduttava asiantuntijaan, eivätkä he voi viedä keksintöä eteenpäin.

PANTTIVANKITILANNE

Helmikuussa 1977 Kojo sai tarpeekseen ja ajatteli: jos ei hyvällä, niin pahalla sitten.
Hän otti mukaansa pistoolin ja ruokaa ja hyökkäsi Helsingin Pitäjänmäessä Atomitiellä sijainneeseen Keksintösäätiöön. Oli torstai ja kello läheni puolta kolmea iltapäivällä.

Kuudennessa kerroksessa syntyi kaaos. Kojo otti 4 virkailijaa panttivangikseen. Pakoon päässeet hälyttivät paikalle poliisin. Pian paikalla oli kolmisenkymmentä poliisia, joukossaan poliisikomentaja Tapani Elomaa, apulaispoliisipäälliköt Matti Vanne ja Unto Vuono.
Poliisit saivat Kojoon puhelinyhteyden. He eivät olleet ymmärtää, mitä Kojo vaati. Kojo kertoi, että ruokaa hänellä on kolmeksi viikoksi.
Lähialueen virastotalot suljettiin.

Lopulta Kojo teki tiettäväksi, että hän halusi turbiinikiihdyttimen täydellistä hyväksymistä ja koekäytön aloittamista. Jos näin tapahtuisi, panttivankitilanne laukeaisi.
Torstai-perjantai -yönä Kojo kertoi lähes koko elämäntarinansa puhelimessa. Hän keskusteli poliisin, asiantuntijoiden ja joidenkin panttivankien omaistenkin kanssa. Hän oli myös kertonut nukkuneensa etukäteen viikon, joten kyllä hän jaksaisi.

Kun tilanne oli jatkunut 25 tuntia, komisario Martti Latikka käveli aseettomana Kojon ja panttivankien luo. Kojo oli väsynyt, mutta toiveikas. Neuvottelujen jälkeen Kojo antoi Latikalle aseensa ja panttivangit vapautettiin.
Sitten miehet laskeutuivat alakertaan. Siellä oli Kojon 12-vuoden haave, turbiinikiihdyttimen prototyyppi valmiina testattavaksi.

Martti Latikka ja Kojo lähtivät paikalta poliisilaitokselle. Myöhemmin professori Mauri Luukkala selitti lehdistölle, kuinka turbiinikiihdyttimen testauksessa oli käynyt.
Laitteeseen oli ammuttu palolaitoksen letkulla vettä.
"Laitteessa oli kuitenkin rakenteellisia heikkouksia, eikä vesi pyörittänyt kunnolla edes pienintä siipipyörää. Energiaa ei moinen laite tuota. Se sotii jo fysiikan perusteitakin vastaan." selitti Luukkala.

Kojo tuomittiin yli kuudeksi vuodeksi vankilaan tempauksesta. Hän ei kuitenkaan menettänyt uskoaan keksintöönsä. 1978 hän vaati erinäisiltä valtion virkamiehiltä korvauksia 20 miljoonaa markkaa, koska nämä olivat antaneet valheellisia tietoja hänen keksinnöstään lehdistölle. Korvausvaatimus hylättiin.

Lähde: Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta
Post Reply