Somero - Rivitalopalo toukokuussa 2020

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Somero - Rivitalopalo toukokuussa 2020

Post by -Uta- »

Someron rivitalopalosta murhatuomio: sänky sytytettiin tuleen, nukkuva uhri jäi palavaan asuntoon
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 24-vuotiaan miehen elinkautiseen murhasta.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f08c ... 92c55bb8f9
Kia Kilpeläinen
23.01.2021 klo 15:17


Image
Rivitalo paloi Somerolla viime vuoden toukokuussa. Yksi ihminen kuoli. SIMO PÄIVÄRINTA

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa tapauksessa, joka liittyy Somerolla viime vuoden toukokuussa tapahtuneeseen rivitalopaloon. Palossa kuoli yksi ihminen.

Oikeus tuomitsi Micke Henri Mikael Häggmanin murhasta ja tuhotyöstä elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Syytteessä oli kyse siitä, että 24-vuotias murhasta syytetty oli väitetysti sytyttänyt nukkumassa olleen miehen peiton tuleen ja poistunut toisen, nelikymppisen miehen kanssa asunnosta. Asunnossa syttyi tulipalo. Lääkkeitä ja alkoholia nauttinut, nukkumaan jäänyt mies ei päässyt poistumaan asunnosta, vaan hänet löydettiin asunnosta kuolleena.

Murhasta syytetty nuori mies, nelikymppinen mies ja uhri olivat olleet viettämässä iltaa uhrin asunnolla ja nauttineet illan aikana alkoholia. Uhri oli lisäksi syönyt erilaisia lääkkeitä ja mennyt sen jälkeen nukkumaan asunnossa olleeseen sänkyyn. Myöhään illalla 24-vuotias sytytti syyttäjän mukaan sytkärillä tuleen sängynpeitteen kulman. Tämän jälkeen hän ja nelikymppinen mies poistuivat asunnosta.

Kiisti teon
Murhasta syytetty kiisti sytyttäneensä tulipaloa, vaikka oli myöntänyt menettelyn esitutkinnassa.

Uhrin pojalle murhasta syytetty oli tulipaloa seuraavana päivänä kertonut epäilevänsä, että palo sai alkunsa hänen heittämästään palavasta tupakantumpista. Kuulusteluissa syytetty kertoi heittäneensä keittiön patterin ja verhon väliin tupakantumpin. Sittemmin hän muutti kertomustaan. Kahdessa muussa kuulustelussa hän kertoikin sytyttäneensä sängyn yli roikkuneen ”lakanan” palamaan ja piirsi kuulusteluissa myös asunnon pohjapiirrokseen kohdan, jonka oli kertomansa mukaan sytyttänyt.

Oikeudessa hän väitti, että häntä oli kuulusteluissa painostettu tunnustamaan. Oikeudessa hän kertoi heränneensä tulipaloon, herättäneensä nelikymppisen miehen ja poistuneensa tämän kanssa asunnosta. Hän uskoi, että palo sai alkunsa tupakantumpin heittämisestä ja kiisti sytyttäneensä paloa tahallaan.

Palonsyyn tutkinnassa oli kuitenkin suljettu pois se mahdollisuus, että palo olisi syttynyt asunnon keittiössä. Asunnossa ei edes ollut sellaista verhoa, joka olisi voinut syttyä palamaan sen ja patterin väliin heitetystä tupakantumpista. Sen sijaan teknisen tutkinnan näyttö tuki kertomusta peiton tai lakanan sytyttämisestä.

Oikeus katsoi miehen tahallaan tappaneen uhrin ja piti tekotapaa lisäksi erityisen raakana ja julmana. Esitutkinnassa mies oli kertonut, että hänen ja uhrin välillä oli ollut aiemmin illalla riitaa tupakasta. Oikeus katsoi, että julman teon motiivi on voinut olla vähäpätöinen riita tupakasta.

Hylätyt syytteet
Toinen, nelikymppinen mies oli syytteessä heitteillepanosta ja kuolemantuottamuksesta.

Myös hän kiisti syytteet. Hän kertoi nukkuneensa sammuneena sohvalla ja heränneensä siihen, kun murhasta syytetty herätti hänet. Hän ei kertomansa mukaan tiennyt, että murhasta syytetty oli sytyttänyt tulipalon tai että uhri oli jäänyt asuntoon. Herättyään tulipaloon hän oli pelastanut itsensä.

Murhasta syytetty oli joissain kuulusteluissa kertonut, että päätös lakanan sytyttämisestä oli tehty yhdessä nelikymppisen miehen kanssa. Hän kuitenkin sittemmin peruutti kertomuksensa. Nelikymppinen mies oli koko ajan johdonmukaisesti kertonut olleensa nukkumassa tulipalon syttyessä. Hänen kertomustaan tuki se, että hän oli poistunut asunnosta ilman kenkiään ja puhelintaan. Tämän vuoksi oikeuden mielestä oli näytön valossa todennäköisempää, että mies oli ollut nukkumassa. Oikeus hylkäsi miehen kaikki syytteet.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Somero - Rivitalopalo toukokuussa 2020

Post by -Uta- »

Mies sytytti nukkuvan uhrin lakanan tuleen ja aiheutti tuskallisen kuoleman – hovioikeus piti murhatuomion voimassa
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mie ... #gs.ipteh2
JULKAISTU 06.12.2021 06:11

Hovioikeus piti voimassa parikymppisen miehen elinkautisen vankeustuomion Somerolla viime vuoden toukokuussa tapahtuneesta polttomurhasta.

Asiaa puitiin Turun hovioikeudessa, jossa mies käräjäoikeuden tapaan kiisti kuulusteluissa kertomansa seikat ja vaati lievempää rangaistusta.

Perui kertomuksensa oikeudessa
Mies oli poliisin kuulusteluissa kertonut sytyttäneensä uhrin lakanan tuleen humalaisena päähänpistona. Tulen roihahdettua hän oli toisen asunnossa nukkuneen henkilön kanssa paennut rivitaloasunnosta, jättäen uhrin palavaan asuntoon.

Oikeudessa hän kertoi kuitenkin valehdelleensa. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt miehen muuttunutta tarinaa uskottavana. Miehen selitystä vastaan puhui eritoten se, että palotutkinta puhui vahvasti miehen kertoman sytyttämistarinan puolesta.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että mies oli aiheuttanut kohtalokkaan rivitalopalon.

Oikeus: Julma ja raaka murhapoltto vaaransi rivitalon asukkaat
Uhri oli tulipalon aikana tullut tajuihinsa ja pyrkinyt poispäin tulipalosta ennen palamistaan kuoliaaksi. Oikeus piti kuolintapaa erittäin tuskallisena ja näin tekoa myös erityisen raakana ja julmana. Se huomioi myös, että sytytetyssä rivitalossa oli lisäksi viisi muutakin asuttua huoneistoa, joihin tuli oli vaarassa levitä. Teko oli näin oikeuden mukaan tehty vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen.

Tuomiossa otetaan esille muun muassa se, että uhri oli ollut alkoholin ja unilääkkeiden vaikutuksen alaisena nukkumassa, kun hänen päällään ollut lakana sytytettiin tupakansytyttimellä tuleen. Tekijä ei ollut myöskään pyrkinyt herättämään uhria.

Vaikka miehen teko saattoikin hänen kuulustelukertomansa mukaisesti olla lyhytaikainen ja suunnittelematon, piti oikeus muut seikat huomioon ottaen tekoa törkeänä ja näin murhana.

Suuret korvaukset maksettavaksi
Vuonna 1996 syntynyt Micke Henri Mikael Häggman tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta ja tuhotyöstä.

Hänet määrättiin maksamaan kärsimyskorvauksia uhrin omaisille yhteensä reippaasti yli 20 000 euroa. Summa on kuitenkin pieni verrattuna rivitalon tuhosta maksettavaksi määrättyihin korvauksiin, jotka ovat yhteensä yli 200 000 euroa.
Post Reply