Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Post by härkä »

Hinterkaifeck oli pieni maalaiskylä Ingolstadin ja Schrobenhausenin välillä. Baijerissa , noin 70 km:n päässä Munchenistä.
http://blogger.2b2c.de/__oneclick_uploa ... aifeck.jpg

Illalla , maaliskuun 31. päivä vuonna 1922 , kuusi talon asukasta surmattiin todennäköisesti hakulla. Surmat ovat edelleenkin ratkaisemattomat.

Uhrit olivat maanviljelijä Andreas Gruber 63 v ,hänen vaimonsa Cäzilia 72 v. Heidän leskeksi jäänyt tyttärensä Viktoria Gabriel 35v ja hänen lapsensa Cäzilia 7 v ja Josef 2 v. Lisäksi murhattiin sisäkkö Maria Baumgardner. Huhuttiin , että nuorin Viktorian lapsista , Josef , olisi syntynyt Viktorian ja isänsä Andreaksen insestisestä suhteesta.
http://media03.myheimat.de/2011/02/23/1 ... 1298484930

Muutamia päiviä ennen synkkää tapahtumaa , oli Andreas Gruber kertonut naapureilleen löytäneensä lumihangelta jalanjäljet , jotka johtivat metsän siimeksestä maatilalle. Paluujälkiä ei ollut.

Hän oli sanonut myös kuulleensa askeleita "in the attic" ja löytäneensä vastenmielisen sanomalehden tilaltaan. Niinikään talon avaimet olivat olleet kadoksissa muutamia päiviä ennen murhia. Niistä ei kuitenkaan raportoitu poliisille.

Kuusi kuukautta aiemmin tilan entinen sisäkkö oli muuttanut pois. Hän oli sanonut , että tila oli kirottu. Uusi sisäkkö Maria Baumgardner saapui tilalle samana päivänä kuin surmatyöt tehtiin. Vain muutamia tunteja ennen kuolemaansa.
http://2.bp.blogspot.com/_MAiyJFI9-Jw/T ... tner_s.jpg

Aivan tarkkaan , ei ole pystytty selvittämään , mitä tuona perjantai iltana oikein tapahtui ? Vanhempi pariskunta ja tytär Viktoria , kera tyttärensä Cäzilian olivat löytyneet navetasta ja Josef , nuorempi poikalapsi oli tapettu äitinsä makuuhuoneeseen ja sisäkkö makuukammariinsa.

Seuraavana tiistaina 4.huhtikuuta , muutamat naapurit menivät tilalle , koska heitä ei oltu nähty muutamaan päivään. Postimies oli kiinnittänyt huomion noutamattomiin posteihin ja Cäzilian poissaolo koulusta huomioitiin.

Tarkastaja Georg Reingruber Munchenin poliisista kollegoineen tekivät mittavia tutkimuksia haastatellen monia henkilöä.Noin sataa epäiltyä on vuosien varrella kuulusteltu vailla tulosta.Vuonna 1986 tehtiin merkityksellinen kuulustelu , joka ei sittemmin ollutkaan " hedelmällinen " , kuten asia on ilmaistu. Sitten vuonna 2007 tutkimuksissa oltiin käytetty modernia teknologiaa - tuloksetta. Poliisiakatemian oppilaat olivat tehnyt tutkimukset ja ne on julistettu salaisiksi.

Aina näihin päiviin saakka , ovat lukuisat harrastelijasalapoliisit käyneet tutustumassa paikkaan ja yrittäneet ratkaista mysteeriä.Toistaiseksi tuloksetta.

Aluksi poliisi uskoi murhien motiivin olleen ryöstön. Kun kyläläisiä oltiin haastateltu , saatiin vihjeitä Gruberin varallisuudesta.Tämä teoria kuitenkin kaatui , kun tutkimuksissa myöhemmin löydettiin suurehko summa rahaa talosta piilossa. Kyläläiset olivat myös huomioineet sen , että talon piipusta nousi savu ko. viikonlopun aikana , vaikka murhat tehtiin jo perjantai.iltana. Oli myös vaikuttanut siltä , että maatalon keittiössä olisi aterioitu surmien jälkeen. Siellä oltaisiin voitu tekijöiden tai tekijän toimesta asua parisen päivää.Myös Karl Gabrielia , Viktorian miestä , joka oli kuollut Ranskassa , oli yritetty tavoittaa ja paikallistaa. Tämä siksi , että Karl Gabrielin ruumista ei ollut koskaan löytynyt.

Viidentenä päivänä huhtikuuta Dr Johann Baptist Aumuller teki tutkimuksia talossa. Havaittiin , että nuorempi Cäzilia oli elänyt useita tunteja kauemmin kuin muut uhrit. Uhrien kallot lähetettiin Muncheniin. Siellä saatiin todennäköinen varmuus murha-aseesta. Se oltiin onnistuttu todentamaan hakuksi.

Uhrit on haudattu Waidhofeniin. Siellä on muistoristi. Uhrien kallot jäivät Muncheniin ja sittemmin hävisivät toisen maailmansodan pyörteissä. Siellä missä kyseinen farmi oli , on nykyään pyhäkkö.

Itse tila tuhoutui seuraavana vuonna 1923.

Aiheesta on tehty kaksikin elokuvaa.


( Jostakin syystä en löytänyt " in the attic" ilmaisulle suomenkielistä vastiketta. )
Suomensin tarinan vapaasti Wikipediasta. Yritän linkittää tapaukseen liittyvää piakkoin.

Kuva tilasta.
http://www.bayern-blogger.de/wordpress/ ... ck_hof.jpg

http://www.goethe.de/ins/au/lp/prj/bkm/ ... nindex.htm

Tässä keskustelua aiheesta.
http://www.allmystery.de/themen/km31345-139
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Vulvados
Posts: 1899
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Post by Vulvados »

härkä wrote: ( Jostakin syystä en löytänyt " in the attic" ilmaisulle suomenkielistä vastiketta. )
Suomensin tarinan vapaasti Wikipediasta. Yritän linkittää tapaukseen liittyvää piakkoin.
Kiinnostava keissi ja olen toisen noista leffoistakin nähnyt. Attic on muuten ullakko ;)
"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." -- Matti Nykänen
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Post by härkä »

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 29491.html

Tapaus on noteerattu korkealle linkin mukaan.
Image

Talo ja kuokka , jota käytettiin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Vulvados
Posts: 1899
Joined: Tue Nov 29, 2011 11:07 am
Location: Vulvania

Re: Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Post by Vulvados »

Hm, en tiedä, pitäisikö olla ylpeä vai surullinen siitä, että taas on Suomi "kunnostautunut" kansainvälisellä listalla. :roll: 2 19:sta on varsin korkea prosenttiosuus Suomen väkilukua ajatellen. Aika monta muutakin tapausta tuohon listaan olisi toki voinut lisätä niin Suomesta kuin muualtakin. Kiintoisaa on, että esim. Tulilahti puuttuu tuolta listalta, vaikka yleensä se mainitaan aina samaan hengenvetoon Kyllikki Saaren ja Bodomin kanssa niinä kaikkein ikonisimpina suomalaisina henkirikoksina.
"Tekemätöntä ei saa tekemättömäksi." -- Matti Nykänen
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Post by Queen »

Kaivoin tämän Härän esille tuoman murhatapauksen lähempään tarkasteluun ja kokosin siitä yhteenvetoa. Tapaus on mielenkiintoinen ja mahdollisia epäiltyjäkin on useita.

Ajankohta: pe 31.3.1922
Paikka: Hingerkaifeckin maalaistalo Gröbernin kylässä, Ingolstadtin ja Schrobenhausenin Baijerin kaupunkien välissä Saksassa (70 km Münchenista)
Uhrit: Gruber-perheen 5 jäsentä, sekä heidän palvelijattarensa
Perheeseen kuului Andreas Gruber, 63 v, Cäzilia, 72 v, heidän leskeksi jäänyt tyttärensä Victoria Gabriel, 35 v sekä hänen kaksi lastaan, jotka olivat Cäzilia, 7v. ja Josef, 2 v. sekä perheen piika Maria Baumgartner,44 v.

Talossa alkoi tapahtumaan kummallisia asioita ja edellinen perheen piika, Kreszenz Rieger, oli lähtenyt pois noin 6 kk ennen murhia, koska ei kestänyt näitä outoja tapahtumia. Hän oli kertonut tuttavilleen, että talossa kummitteli ja että ullakolta kuului ääniä.
Ennen tapahtumia katosivat talon avaimet ja keittiöön oli ilmestynyt tuntematon sanomalehti, työkaluvaraston/maatilakonehuoneen oven lukko oli murrettu. Andreas oli havainnut lumessa jalanjälkiä, jotka tulivat metsästä ja menivät ovelle, mutta paluujälkiä ei näkynyt.
Myöhemmin yön aikana ullakolta oli kuulunut askelia, mutta ketään ulkopuolista ei rakennuksesta löytynyt.
Andreas kertoi useille ihmisille näistä väitetyistä havainnoista, hän kieltäytyi ottamasta apua vastaan ​​ja yksityiskohdista ei ilmoitettu poliisille.

Perheen pikkutytön Cäzilian koulukaverin mukaan Cäzilia oli kertonut, että hänen äitinsä Viktoria oli paennut tilalta edellisenä iltana väkivaltaisen riidan jälkeen ja vain tunteja myöhemmin löydetty metsästä. (Tästä ei löytynyt tietoa, että kenen kanssa hän siis oli riitaantunut)

31.3.1922 saapui tilalle uusi piika Maria B. Hän tuli sisarensa saattamana. Sisar oli poistunut tilalta lyhyen vierailun jälkeen. Hän todennäköisesti oli viimeinen henkilö, joka näki perheenjäsenet elossa.
Poliisin selvityksen mukaan vanhemmat, Viktoria ja pikkutyttö Cäzilia houkuteltiin jollain varjolla navettaan, jossa heidät murhattiin yksi kerrallaan. Tämän jälkeen tappaja (tai tappajat) meni sisälle taloon, jossa surmasi vanhempien makuuhuoneessa nukkuvan Josef-pojan. Tämän jälkeen tekijä on surmannut vielä omassa huoneessaan olleen taloudenhoitaja Marian.

1.4. tilalla olivat käyneet kahvimyyjät Hans ja Eduard Schirovsky. He olivat kiertäneet taloa ja koputelleet niin oveen kuin ikkunoihinkin, mutta kukaan ei tullut avaamaan. He olivat havainneet konehuoneen avonaisen oven ennen poislähtöään.
Perhe ei saapunut sunnuntain jumalanpalvelukseen, kuten heillä oli ollut tapana, eikä 7-vuotias Cäzilia saapunut kouluun.

Albert Hofner meni 4.4. tilalle korjaamaan ruohonleikkurin moottoria. Hän ei nähnyt ketään perheenjäsentä, eikä kuullut kuin eläinten ääniä navetasta. Odoteltuaan tunnin, hän päätti aloittaa korjauksen, joka kesti 4,5 tuntia.

Noin klo 15.30 Lorenz Schlittenbauer lähetti 16-vuotiaan Johann-poikansa ja 9-vuotiaan poikapuolensa Josefin tilalle katsomaan (ilmeisesti hän oli yrittänyt saada aiemmin itse yhteyttä perheeseen). Pojat kävivät ja kertoivat, etteivät nähneet ketään. Schlittenbauer lähti tilalle itse samana päivänä Michael Pöllin ja Jakob Siglin kanssa.

He löysivät ladosta murhatut henkilöt. Tämän jälkeen siirryttyään tutkimaan sisätiloja, he löysivät Marian ja pikku-Josefin.
Murhia tutkivat Münchenin poliisilaitoksen tutkimustarkastaja Georg Reingruber kollegoineen. Tutkimuksia vaikeutti se, että monet ihmiset olivat jo käyneet rikospaikalla, siirtäneet ruumiita ja esineitä ja jopa keittäneet ja syöneet aterioita keittiössä.

Ruumiiden löytymisen jälkeisenä päivänä tuomioistuimen lääkäri Johann Baptist Aumüller suoritti ruumiinavaukset tilan navetassa.

Aluksi poliisi epäili motiiviksi ryöstöä, mutta tästä ajatuksesta luovuttiin, koska talossa olleita rahoja ei oltu viety.
Ruumiinavauksissa paljastui, että kaikkein kauimmin oli kitunut pikku-Cäzilia.
Kammottavaa oli sekin, että tappaja ilmeisesti asui talossa viikonlopun ajan, 3 päivää, ruumiiden kanssa. Hän oli syönyt keittiössä ruokia, jatkanut karjan ruokkimista. Naapurit olivat kertoneet talon piipusta nousseesta savusta ja jopa koira oli päästetty ulos.

Tila oli rakennettu vuonna 1863. Alle vuosi murhien jälkeen se purettiin kokonaan. Purun yhteydessä löytyi ullakolle piilotettu matto sekä navetasta heinien seasta kynäveitsi
Tapaus on yksi maailman surullisimmista, kammottavimmista ja hämmentävimmistä ratkaisemattomista rikoksista. Aktiiviset tutkimukset tapauksen suhteen lopetettiin 1955. Kuitenkin vielä 1986 on suoritettu kuulusteluita.

Havaintoja ja epäiltyjä

Rikoksen jälkeisenä yönä (3 päivää ennen ruumiiden löytämistä) käsityöläinen Michael Plöckl oli kulkenut Hinterkaifeckin ohitse. Hän oli huomannut, että taloa lämmitettiin ja että savu oli pahan hajuista. Murhatutkimuksissa uunia ei tutkittu sen kummemmin kuitenkaan.
Plöckl kertoi, että häntä oli tuolloin sokaistu silmiin jollakin lyhdyllä. (Tämä kohta jäi epäselväksi, mitä tässä tarkoitettiin.)

1.4. klo 3.00 maanviljelijä/lihakauppias Simon Reißländer oli matkalla kotiinsa Brunnenin lähellä, kun hän havaitsi metsän reunassa kaksi tuntematonta hahmoa, jotka olivat hänet nähdessään kääntyneet niin, ettei heidän kasvojaan pystynyt näkemään.

Toukokuun puolivälissä 1927 muukalaisen sanottiin pysäyttäneen Waidhofenin asukkaan keskiyöllä. Hän kysyi asukkaalta murhasta ja huusi sitten, että hän oli murhaaja ennen kuin juoksi metsään. Muukalaista ei koskaan tunnistettu.

Tapauksen johdosta epäiltyjä

Karl Gabriel (Viktorian aviomies)

Hänen oli todettu kuolleen Arrasissa, Ranskassa, tulitaistelussa joulukuussa 1914. Hänen ruumistaan ei kuitenkaan koskaan saatu kotiin. Tästä oli jäänyt epäily, oliko hän todella kuollut sodassa.
Viktoria oli synnyttänyt Josefin miehen poissaollessa. Jotkut ihmiset olivat levittäneet huhua, että lapsi olisi ollut Viktorian isän tekemä, että heillä olisi siis ollut insestinen "suhde". Andreas olikin saanut tuomion siitä, että hän oli raiskannut tyttärensä. Siitä huolimatta molemmat tuomittiin insestistä (mahdettiinko tarkoittaa, että ihmiset yleisesti puheissaan tuomitsivat heidät?).

Lorenz Schlittenbauer

Pian ensimmäisen vaimonsa kuoleman jälkeen 1918 hänellä uskottiin olevan suhde Viktoriaan. Häntä myös pidettiin isäehdokkaana Josefille.
Paikalliset epäilivät häntä surmaajaksi, koska hän oli käyttäytynyt epäilyttävästi ruumiiden löytymisen jälkeen.
Kun Schlittenbauer tuli ystävineen selvittämään perheen kohtaloa, he joutuivat rikkomaan navetan oven, joka oli lukittuna. Kun he sitten löysivät 4 ruumista navetasta, Schlittenbauer ilmeisesti avasi talon etuoven avaimella ja meni sisään yksin. Talon avain oli kadonnut ennen murhia. Toki oli mahdollista, että esim. Viktoria oli avaimen hänelle antanut.
Toisten kysyessä, miksi hän meni yksin taloon, olisihan murhaaja saattanut olla paikalla vielä, hän oli vastannut, että meni etsimään poikaansa Josefia.
Schlittenbauer oli myös siirrellyt ruumiita, mikä vaaransi tutkinnan.
Schlittenbauer oli myös tiennyt murhista yksityiskohtia, jotka olivat vain tekijän tiedettävissä.
Paikallinen opettaja Hans Yblagger oli löytänyt Schlittenbauerin puretun Hinterkaifeckin jäännöksiä tutkimassa v.1925. Mies oli sanonut, että murhaaja ei ole kyennyt hautaamaan uhreja latoon, koska maa oli ollut jäässä tuolloin. Tätä pidettiin todisteena siitä, että hän oli tuntenut maan olosuhteet paikalla.
Motiivina hänen suhteensa pidettiin sitä, että Viktoria on mahdollisesti vaatinut taloudellista tukea Josefille.
Ennen kuolemaansa, vuonna 1941, Schlittenbauer voitti siviilioikeudessa juttuja panetteluista häntä vastaan.

Veljekset Adolf ja Anton Gump

Veljesten sisar Kreszentia Mayer oli väittänyt kuolinvuoteellaan, että Adolf ja Anton olivat tehneet ko. murhat.
Anton Gump oli pidätettynäkin. Adolf oli kuollut jo v. 1944. Pitäviä todisteita heitä vastaan ei löytynyt.

Karl ja Andreas Sattelberg

1971 Therese T -niminen nainen kirjoitti ilmiantokirjeen, jossa viittasi nuoruutensa tapahtumaan. Hänen ollessaan 12-vuotias, hän oli äitinsä kanssa vierailulla Karlin ja Andreaksen äidin luona, joka oli kertonut, että hänen poikansa olivat tehneet ko. murhat.
Hän oli sanonut Andreaksen pahoitelleen, että oli hukannut kynäveitsensä paikalle. Kun tila purettiin 1923, sieltä löytyi veitsi, jolle ei tuolloin löytynyt omistajaa. Tosin veitsi oli saattanut olla jonkun uhrin omaisuuttakin. Mm. entinen piika Kreszenz Rieger oli varma, että hän oli nähnyt tuon veitsen jo aiemmin pihalla ollessaan tilan palveluksessa.

Peter Weber

Josef Betz oli nimennyt epäilyksi Peterin. He olivat työskennelleet talvella 1919/1920 samassa työpaikassa ja heillä oli ollut yhteinen kamari.
Weber oli puhunut syrjäisestä maatilasta, Hinterkaifeckista. Weber tiesi, että siellä asui vain vanha pariskunta tyttärensä ja hänen kahden lapsensa kanssa. Todennäköisesti hän tiesi Gruberin ja hänen tyttärensä välisestä insestistäkin. Betz todisti kuulemistilaisuudessa, että Weber oli ehdottanut vanhuksen tappamista perheen rahojen saamiseksi. Kun Betz ei vastannut tarjoukseen, Weber lopetti puhumisen siitä.

Veljekset Anton ja Karl Bichler sekä Georg Siegl

Entinen piika Kreszenz Rieger oli työskennellyt marraskuusta 1920 noin syyskuuhun 1921 Hinterkaifeckissa. Hän epäili näitä veljeksiä murhista. Anton oli auttanut perunannostossa tilalla. Riegerin kertoman mukaan Anton oli puhunut, miten perhe pitäisi tappaa.
Maatilan koira ei ollut koskaan haukkunut Antonia, vaikka se haukkui kaikkia muita ihmisiä.
Rieger oli myös kuullut Antonin puhuvan yöllä ikkunan kautta jollekin ja uskoi, että tämä toinen henkilö oli ollut Karl Bichler.
Rieger uskoi, että murhat teki Anton, Karl ja Georg Siegl, joka myös oli työskennellyt tilalla ja tiesi perheen omaisuudesta.

Josef Thaler

Piika Rieger epäili murhista myös Thalerin veljeksiä. He olivat tehneet alueella useita pieniä murtoja. Hän oli kysellyt Riegeriltä yöllä ikkunan kautta perhettä koskevia asioita, mutta tämä ei ollut vastannut. Josef Thaler oli sanonut tietävänsä, missä huoneessa kukin nukkui ja että heillä oli paljon rahaa.
Rieger oli nähnyt Thalerin tutkailevan konehallia jonkun muun henkilön kanssa.

Paul Mueller

Kirjailija Bill James väittää kirjassaan The Man from the Train väittäneensä, että Paul Muelleriksi kutsuttu mies saattoi olla vastuussa murhista. Mueller oli ainoa epäilty Massachusettsin perheen murhasta vuonna 1897, ja James uskoo, että Mueller tappoi kymmeniä uhreja. Hinterkaifekin murhissa on joitain yhtäläisyyksiä Muellerin epäiltyihin rikoksiin Yhdysvalloissa , mukaan lukien koko perheen teurastaminen heidän eristetyssä kodissaan, maatyökalun tylpän reunan käyttö aseena ja ryöstö-motiivin puuttuminen.
James epäilee, että Mueller, jota nykyajan tiedotusvälineissä kuvataan saksalaiseksi maahanmuuttajaksi, olisi saattanut lähteä Yhdysvalloista kotimaahansa sen jälkeen, kun yksityiset tutkijat ja toimittajat alkoivat huomata ja julkistaa perhemurhia.

Hinterkaifeckin murhat ovat päätyneet myös valkokankaalle kirjallisuuden lisäksi.
Lähteet: Mysteries unsolved -sivusto, wikipedia
-----
Tällä entisellä piialla oli näitä murhaajaehdokkaita, mutta näiden motiivihan olisi ilmeisesti ollut ryöstö. Siitähän ei kuitenkaan tapauksessa ollut kyse, koska rahoja ei oltu viety.
Jos edellä mainituista ehdokkaista joku pitäisi valita, antaisin ääneni Schlittenbauerille.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Baijerin mysteeri vuonna 1922 6 uhria.

Post by härkä »

Hyvä kun nostit esille Queen.
Paikka on helppo tavoittaakin.
https://www.google.com/maps/place/Hinte ... 4d11.31943
Munchenin lentokenttä on kaupungin pohjoispuolella ja jos sieltä vuokraa auton, kohteen tavoittaa helposti.
Saksassa on autonvuokraus ainakin ollut yleensä suht edellistakin ja teitten opasteet ovat hyviä. Itse tietkin ovat hyviä.
Alueelle voi yhdistää muutakin lomailua. On ihan kivoja paikkoja. Mm Tonava on lähellä.
Finnairin ja Lufthansan lisäksi myös Air Baltic lentää nyt Pirkkalasta Muncheniin. Ryanair on ainakin jossain vaiheessa liidellyt Memmingeniin Lappeenrannasta
Kohde voisi soveltua es. Hejacin pienelle ryhmälle virkistysmatkakohteeksikin.
Olutta siellä ainakin on. :D
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply