Perholainen Pekka Tuukkanen katosi 26.7.2004 Kinnulassa

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Perholainen Pekka Tuukkanen katosi 26.7.2004 Kinnulassa

Post by -Uta- »

KRP tutkii, voisivatko surmatuksi joutuneen miehen kertomukset ratkaista 18 vuoden takaisen katoamisen
Vaasan hovioikeudessa kesäkuussa käydyn käsittelyn yhteydessä nousi esille väitteitä, joiden mukaan sittemmin henkirikoksen uhrina kuollut mies olisi kertonut tietävänsä, ketkä surmasivat 2004 kadonneen Pekka Tuukkasen.
https://yle.fi/uutiset/3-12541373
JESSE MÄNTYSALO
20.7.2022


Keskusrikospoliisi tutkii, liittyykö toisen henkirikostutkinnan yhteydessä esille noussut kertomus 18 vuotta sitten kadonneen perholaisen Pekka Tuukkasen tapaukseen. Lausuma tuli esille kesäkuussa Vaasan hovioikeudessa, jossa käsiteltiin Pihtiputaan Muurasjärvellä syksyllä 2020 tapahtunutta henkirikosta.

Viime vuoden marraskuussa Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä vuosien vankeusrangaistuksiin 54-vuotiaan miehen taposta. Lievemmän tuomion sai miehen pahoinpitelyyn osallistunut 35-vuotias nainen.

Asiasta kesäkuussa uutisoineen Keskisuomalaisen mukaan hovioikeudessa kuultiin kahta todistajaa, joille 54-vuotias uhri oli kertonut olleensa vuonna 2004 autossa, jonka kyytiin Pekka Tuukkanen oli noussut. Todistajien mukaan autoa olisi kuljettanut sama nainen, joka tuomittiin surmatun miehen pahoinpitelystä.

Lausuman perusteella autoseurueeseen oli kuulunut myös kaksi kokkolalaista miestä, jotka olivat lopulta hakanneet Tuukkasen hengiltä ja kätkeneet tämän ruumiin.

Keskisuomalaisen mukaan 54-vuotias sittemmin surmattu mies olisi osoittanut todistajalle, minne Tuukkanen haudattiin sekä kertonut, että auto poltettiin teon jälkeen todisteiden hävittämiseksi.

Image
Pekka Tuukkanen katosi heinäkuussa 2004 maantieltä Perhon ja Kinnulan rajamailla. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Pekka Tuukkasen tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista sanoo, että hovioikeudessa kuultu kertomus on tullut poliisin tietoon jo aiemmin. – Sitä on selvitetty jo ennen oikeudenkäyntiä, Tuominen kertoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan väitteen selvittely on edelleen kesken. Toistaiseksi se ei ole tuonut läpimurtoa. – Ei ole voitu poissulkeakaan sitä. Asiaan varmasti palataan myöhemmin. Täytyy kuunnella nauhoja hovioikeuden istunnosta, että mitä kaikkea siellä on puhuttu.

"Poliisille näistä ei puhuta"

Keski-Pohjanmaan Perhossa asunut 41-vuotias eläkeläinen Pekka Tuukkanen katosi jäljettömiin 26. heinäkuuta 2004.

Hän oli ollut viettämässä iltaa naapuripitäjä Kinnulassa, mutta jostain syystä päättänyt kesken illan poistua kyläpaikasta kävellen kohti kotiaan. Kävelymatkaa Perhoon oli edessä yli 40 kilometriä. Pekka Tuukkanen nähtiin viimeksi maantiellä Perhon ja Kinnulan rajamailla noin kello 5.30. Havainnon teki kävelijän tunnistanut kuorma-autoilija.

Myöhemmin poliisi alkoi epäillä, että mystiseen katoamiseen saattoi liittyä henkirikos. Tapausta tutkitaan epäiltynä tappona.

Vuonna 2011 Pekka Tuukkasen taposta epäiltyinä vangittiin kaksi kokkolalaista miestä, jotka vapautettiin myöhemmin. Poliisin mukaan tutkinnassa varmistui, että miehet olivat olleet polttamassa harmaata Honda Accord -henkilöautoa, jonka kyytiin Tuukkasen arveltiin nousseen.

Rikoskomisario Paavo Tuomisen mukaan aikanaan vangitut miehet eivät ole samoja, joiden Pihtiputaan henkirikoksen uhrin kerrotaan nimenneen Tuukkasen surmaajiksi. – Kyllä tässä eri seurueesta on kyse.

Tuominen sanoo, että tutkinnassa on tullut esille myös muita samanlaisia kertomuksia, joissa Tuukkasen väitetään joutuneen jonkin autolla liikkuneen seurueen surmaamaksi. Kun poliisi on selvitellyt juttujen totuuspohjaa, ihmiset ovat osoittautuneet virkavallan edessä vähäsanaisiksi. – Poliisille näistä ei sitten puhuta, Tuominen ihmettelee.

Poliisi on saanut tiedon, jonka mukaan Pihtiputaan henkirikoksen uhrina kuollut mies olisi kertonut todistajalle, että Tuukkanen haudattiin "150 metrin päähän tiestä".

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuomisen mukaan Tuukkasta on etsitty maastosta ruumiskoiran avulla sopivien teiden läheltä. Vainajaa ei ole löydetty.

– Kun on tällainen tosi vanha juttu, niin ruumiskoiran on vaikea löytää jälkiä. Aina jokainen vihje kuitenkin tarkistetaan, Tuominen tuumaa.

Poltettu Mazda yhä tärkein johtolanka
Vaikka Pekka Tuukkasen katoamisesta on kulunut jo 18 vuotta, keskusrikospoliisi tutkii tapausta yhä aktiivisesti. Ensisijainen tutkintalinja liittyy yhä Mazda 626 -autoon. Se poltettiin katoamista seuranneena päivänä 27. heinäkuuta 2004 noin kello 23.40 levähdyspaikalla valtatie 13:n varrella Perhon Kellokoskella.

KRP epäilee, että auto saatettiin tuhota henkirikoksen jälkien hävittämiseksi. Polttajista tai ajoneuvon omistussuhteista ei ole tietoa. Tuomisen mukaan Mazdasta on tullut tämän vuoden puolella useita vihjeitä. – Autoa ei ole pystytty vielä identifioimaan.

Tuominen on aiemmin kertonut, että Pekka Tuukkasen tapaus muutetaan murhatutkinnaksi parin vuoden sisällä, ellei ratkaisua saada sitä ennen. Tappona rikos vanhenisi 20 vuodessa.

Poliisi pyytää vihjeitä tapauksesta numeroihin 0295 447 234 tai 050 337 8829 tai [email protected].

---

Pihtipudas - Muurasjärvellä henkirikos 01.10.2020
http://hejac.com/forum/viewtopic.php?f= ... das#p43149
Post Reply