Johann Willem Hägerström, kadonnut 21.10.2004

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Johann Willem Hägerström, kadonnut 21.10.2004

Post by -Uta- »

KRP avannut uudestaan helsinkiläismiehen katoamistapauksen tutkinnan – havaintoja kaivataan vuoden 2004 tapahtumista
https://poliisi.fi/-/krp-avannut-uudest ... pahtumista
Julkaisuajankohta 24.5.2022 14.59
UUTINEN


Keskusrikospoliisi on ottanut uudestaan aktiivitutkintaan Johann Willem Hägerströmin henkirikoksen. Hägerström katosi 21.10.2004 Helsingissä.

Hägerström löydettiin kuolleena Varsinais-Suomesta vajaa vuosi katoamisensa jälkeen 22.7.2005. Löytöpaikka oli Kirveenrauman salmi Rymättylässä. Hägerström oli upotettu mereen, ja poliisi epäilee, että hänet murhattiin.

Tutkinnan tueksi poliisi kaipaa tietoa ja havaintoja Hägerströmin katoamisesta vuoden 2004 syksyltä. Viimeinen varma havainto hänestä on tehty katoamispäivänä Helsingin keskustassa Museokadulla 21.10.2004 noin puolen päivän aikaan. Katoamispäivänä Hägerström liikkui harmaalla Smart -henkilöautolla. Smart löytyi noin viikko katoamisen jälkeen Helsingistä lastenklinikan pysäköintialueelta.

Ennen katoamista Hägerströmillä oli erilaisia liiketoimia Suomessa ja ulkomailla.

Vaikka katoamisesta on kulunut jo kauan aikaa, poliisi pyytää henkilöitä, joilla on tietoja tai havaintoja Hägerströmin tapauksesta ottamaan yhteyttä puhelimitse numeroon 050 456 4903 tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Vaikka tiedot olisi aikoinaan jo ilmoitettu poliisille, pyydetään ne ilmoittamaan uudestaan.

– Joku tai jotkut tietävät, mitä Johann Hägerströmille tapahtui ja miten hän päätyi mereen Turun edustalle. Korostan, että yleisön tiedot ja havainnot olisivat rikoksen ratkaisemiseksi nyt erittäin tärkeitä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen.

Hägerströmillä oli kadotessaan Sony Ericsson P900 -kamerapuhelin ja sormessaan Stubbe-aatelissuvun vaakunasormus. Puhelin ja sormus ovat edelleen kateissa.

Jos tiedät jotain Johann Hägerströmin katoamisesta, ole yhteydessä poliisiin numeroon 050 456 4903 tai sähköpostilla ositteeseen [email protected]. Puhelinnumeroon voi lähettää myös WhatsApp -viestejä.


Kuva: Johann Willem Hägerström
Image

Kuva: Kuvassa Stubbe-aatelissuvun vaakunasormus, jollainen Hägerströmillä oli sormessaan kadotessaan.
Sormus on edelleen kateissa.
Image

Kuva: Hägerströmillä oli kadotessaan myös Sony Ericsson P900 -puhelin, joka on edelleen kateissa
Image

---

PS. En löytänyt tästä tapauksesta ketjua. Jos ketju kuitenkin löytyy, niin yhdistetään.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Johann Willem Hägerström, kadonnut 21.10.2004

Post by -Uta- »

Joutuiko poliisin tuntema "Pastori" palkkamurhan uhriksi? KRP on saanut 18 vuoden takaisesta murhasta lupaavia vihjeitä
Keskusrikospoliisi on saanut viikon aikana kymmenkunta uutta vihjettä liikemies Johann Hägerströmin ratkaisemattomasta henkirikoksesta. Osa tutkintalinjoista suuntautuu ulkomaille. Poliisi uskoo rikoksen selviävän.
https://yle.fi/uutiset/3-12468174
JESSE MÄNTYSALO
1.6. 11:45


Heinäkuisena perjantaina vuonna 2005 Turun saaristossa veneillyt avopari kiinnitti huomiota vedessä kelluvaan möykkyyn. Aluksi pariskunta luuli sitä uppotukiksi, mutta lähempi tarkastelu osoitti, että kyse oli jostain muusta. Hinattuaan esineen rantaan he totesivat sen matoksi, jonka sisälle oli kääritty jotain. Se oli ruumis. Vainaja oli kuollut henkirikoksen uhrina.

Löytöpaikka sijaitsi Rymättylässä, Kirveenrauman sillan kupeessa. Uhri tunnistettiin sormenjälkien ja hammaskartan perusteella. Hän oli helsinkiläinen Johann Willem Hägerström, edellisenä syksynä kadonneeksi ilmoitettu vuonna 1945 syntynyt liikemies. Vainaja oli ollut vedessä kuukausia.

Johann Hägerström oli nähty viimeksi torstaina 21. lokakuuta 2004. Tuolloin hän oli asioinut Helsingin keskustassa ja ajellut Smart-henkilöautollaan. Hänen puhelimensa linkittyi Museokadulle vielä iltapäivällä, mutta siihen jäljet päättyivät.

Hägerströmillä oli toimisto Töölössä, Valhallankadulla. Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2013, että katoamisen jälkeen toimistolta löydettiin Hägerströmin silmälasit, joita ilman tämä ei tullut toimeen. Sen sijaan kannettava tietokone oli poissa, samoin miehen Sony Ericsson P900 -kamerapuhelin ja sormessaan pitämä Stubbe-aatelissuvun vaakunasormus.

Lehden mukaan villakangasmatto, johon vainaja oli kääritty, oli peräisin Hägerströmin toimistolta.

Harmaa Smart löytyi noin viikko katoamisen jälkeen läheltä toimistoa, Lastenklinikan pysäköintialueelta. Siitä, kuka auton oli paikalle ajanut, ei ole varmuutta.

Tiedossa ei myöskään ole, miten ja miksi Hägerström päätyi Turun seudulle Rymättylään. Hänellä ei ollut sinne mitään tiedossa olevaa kytköstä.

Useita uusia vihjeitä
Tapaus on ollut selvittämättä pian 18 vuotta. Keskusrikospoliisi avasi pysähdyksissä olleen murhatutkinnan uudelleen tänä vuonna saatuaan asiasta uutta tietoa. Viime viikolla poliisi tiedotti tutkinnan jatkamisesta ja toivoi yleisövihjeitä tapauksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen kertoo, että viikon aikana poliisi on saanut kahdeksan vihjettä, joiden joukossa on lupaavia tietoja. – Osa vihjeistä on sellaisia, joiden avulla tutkinnassa voidaan päästä eteenpäin, Lahtinen kommentoi.

Poliisilla on vireillä useita tutkintalinjoja.
– Niistä osa vetää ulkomaille, Lahtinen toteaa.

Tutkinnanjohtaja ei voi tällä hetkellä sanoa tapauksesta juuri muuta. Poliisilla on käsitys, että Hägerströmin kohtalosta tietää useampi kuin yksi henkilö.

Aiemmin tutkinnassa on pidetty mahdollisena, että Johann Hägerströmin henkirikos on ollut palkkamurha. Lahtinen ei ota tähän kantaa tutkinnallisista syistä, kuten ei muihinkaan mahdollisiin tutkintalinjoihin. Palkkamurhat ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Ylen selvityksen mukaan niitä on tehty 2000-luvulla neljä.

"Pastori" oli poliisin vanha tuttu

Poliisi kaipasi tuoreeltaan vihjeitä miehen liikkeistä katoamisen ajalta. Tietoja tuli niukasti, vaikka muun muassa Ylen TV2:lla esitetty rikosten ajankohtaisohjelma Poliisi-tv käsitteli tapausta elokuussa 2005.

Ohjelmassa tuli esille tarkkoja seikkoja tapauksesta ja uhrista. Selvisi, että liikemiehen toimet eivät olleet aina kestäneet päivänvaloa. Hägerström oli poliisille tuttu vuosikymmenten takaa. Hän oli saanut 1970-luvulta lähtien useita rikostuomioita, muun muassa törkeästä kavalluksesta ja veropetoksesta. Häneen kohdistui talousrikosepäilyjä ruumiin löytymisen aikaankin.

Mies käytti itsestään liikanimeä "Pastori".

Poliisi piti mahdollisena, että hämärät liiketoimet liittyivät Johann Hägerströmin kuolemaan. Ne ulottuivat myös ulkomaille. Mies oli tiettävästi pahasti velkaantunut.

– Se ympäristö, missä arkipäiväistä elämäänsä viettää, vaikuttaa siihen, joutuuko rikoksen uhriksi vai ei. Näiltä osin voidaan sanoa, että hänen taustansa poliisin vanhana tuttuna voi olla yhtenä tekijänä, jota myös selvitellään, keskusrikospoliisin rikosylikomisario Teijo Ristola kertoi Poliisi-tv:lle.

Henkirikoksen tekotapaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Tiedossa ei ole, missä ja milloin epäilty murha tapahtui.

Poliisi toivoo edelleen vihjeitä myös Hägerströmin matkapuhelimesta ja vaakunasormuksesta.

Tutkinnanjohtaja Aki Lahtisen mukaan Johann Willem Hägerströmin henkirikostutkinta on avattu uudelleen sillä intressillä, että tapaus selvitetään.

Poliisi pyytää henkilöitä, joilla on tietoja tai havaintoja Hägerströmin tapauksesta, ottamaan yhteyttä puhelimitse numeroon 050 456 4903 tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected](siirryt toiseen palveluun) Vaikka tiedot olisi aikoinaan jo ilmoitettu poliisille, pyydetään ne ilmoittamaan uudestaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Johann Willem Hägerström, kadonnut 21.10.2004

Post by -Uta- »

MTV:n tiedot: Mereen upotetun liikemiehen puhelin paikantui viimeisen kerran Mustioon – useita henkilöitä kuultu tutkinnassa
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv ... #gs.du9062
JULKAISTU 22.09.2022 05:49

MTV Uutisten tietojen mukaan vuonna 2004 kadonneen ja epäillyn henkirikoksen uhriksi joutuneen liikemies Johann Hägerströmin puhelin paikantui katoamisen jälkeen viimeisen kerran Mustion alueelle.
Mustio kuuluu Raaseporin kaupunkiin.


Keskusrikospoliisi pyysi viime viikolla vihjeitä Hägerströmin käytössä olleesta Sony Ericsson P900 -kamerapuhelimesta. Poliisin mukaan liikemiehen puhelin on päätynyt katoamisen jälkeen Mustion alueelle. Puhelin on yhä kadoksissa.

Poliisi ei kuitenkaan täsmentänyt, mihin perustuu tieto puhelimen päätymisestä juuri Mustioon.

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisilla on tiettävästi televalvontatietoja, joista käy ilmi, että puhelin on viimeisen kerran ollut päällä Mustion alueella. Puhelin on mahdollisesti myös jätetty sinne.

– En voi kommentoida asiaa, tutkinnanjohtaja Teemu Saukoniemi sanoo MTV:lle.

Ruumis löytyi vajaan vuoden jälkeen
Hägerström katosi 21. lokakuuta 2004 Helsingissä. Viimeinen varma havainto miehestä on tehty Museokadulla. Hägerströmin ruumis löytyi heinäkuussa 2005 Rymättylästä. Liikemies oli upotettu mereen.

KRP epäilee, että Hägerström murhattiin. Poliisi kertoi kesäkuun alussa MTV Uutisille, että teon mahdollisena motiivina ovat olleet velat.

KRP oli avannut henkirikostutkinnan uudelleen keväällä, kun se oli saanut jotain uutta tietoa tapaukseen liittyen.

MTV Uutisten tietojen mukaan KRP on kuullut tutkinnan uudelleen avaamisen jälkeen useita henkilöitä. Saukoniemi vahvistaa tämän.

– En voi tarkemmin kertoa, missä asemassa henkilöitä on kuultu.
Post Reply