Ruissalon puukotus 1974, tekijä McCutchen

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Ruissalon puukotus 1974, tekijä McCutchen

Post by Queen »

En löytänyt täältä Hejacista varsinaista juttua tästä Ruissalossa 1974 tapahtuneesta puukotuksesta. Laitoin tämän legendaarisiin rikoksiin, koska tästä aikoinaan puhuttiin telttamurhana (kuten Bodom ja Tulilahti) ja tekijän osalta herää epäilys, tulivatko kaikki hänen tekosensa selvitettyä.

Tapahtumien kulku:

Keskiviikkona 26.6.1974 koneasentaja Pekka Blomqvist, 24 v., saapui kaverinsa kanssa Karhulasta Turun Ruissalon leirintäalueelle noin klo 17 aikoihin. Kaveruksilla oli tarkoitus matkata Norjaan parin viikon lomallaan. Ruissalo oli ensimmäinen pysähdyspaikka.
Pekan uimapatjassa oli vuotokohta ja hän lähti teltalta 100 metrin päähän rantaan tutkimaan veden avulla, missä kohtaa reikä oli. Tällöin he olivat olleet paikalla noin tunnin.
Pari alaikäistä poikaa näkivät tummatukkaisen miehen hyökkäävän Blomqvistin kimppuun ja lyövän häntä useita kertoja ojan pohjalla. Tarkka surmapaikka oli keittokatoksen läheisyydessä, pururadan vieressä, lähellä merenrantaa. Teon jälkeen mies juoksi läheiseen mäkeen.

Tarkemmat tuntomerkit tekijästä poikien kertomana olivat: noin 180 cm, tanakka, noin 20-vuotias mies. Miehellä oli tumma, hartioille asti ulottuva tukka. Yllään siniset vaatteet.

Kello oli 18, kun uhrin ruumis löydettiin. Häntä oli lyöty useita kertoja puukolla ja kaulassa oli viiltohaava. Myös silmään oli osunut.

Toinen ruumis löytyy:

Vain pari tuntia myöhemmin Ruissalosta merestä kellumasta löytyi toinen ruumis, joka oli havaittu ohi kulkeneesta laivasta. Hänen tapauksellaan ei ollut mitään tekemistä puukotuksen kanssa. Hän oli jo marraskuussa kadonnut helsinkiläinen Sakari Tuominen.

Tutkinta:

Poliisit etsivät alueelta surmaajaa keskiviikkona ja torstaina. Selvisi, että murhaaja oli matkallaan puukolla viiltänyt yhtä telttaa sekä pyyhkinyt veriset kätensä naisten aamutakkiin. Onneksi teltta oli tuolloin ollut tyhjä.
Ruissalon asukkaat ja leirintäalueen asiakkaat olivat peloissaan. Huhumyllyt jauhoivat. Poliisit tarkistivat useita vihjeitä.
La 29.6. poliisi löysi vihdoin leirintäalueelta verisiä vaatekappaleita. Poliisi pidätti ulkomaalaisen miehen. Häntä oli kuultu jo aiemminkin, mutta nyt hänet saatiin yhdistettyä tapaukseen.
Mies oli leiriytynyt telttansa kanssa leirintäalueen portin lähelle. Hän ei ollut käynyt ilmoittautumassa alueelle, koska hänen saapuessaan ilmoittautumispaikka oli ollut kiinni ja sitten asia oli jäänyt hoitamatta.

Tekijä:

Tekijä oli amerikkalainen, 42-vuotias Clarence McCutcheon.
Lasten ikäarvio oli mennyt siis pieleen. Pidätetty kiisti syytteet. Poliisi ei myöntänyt huumeilla olleen osuutta asiaan, vaikka mitään motiivia teolle ei löytynytkään.
McCutcheon pidätettiin. Hän kuitenkin onnistui vielä lääninvankilassa puukottamaan vartija Veikko Mäkistä vaatteisiinsa piilottamallaan hedelmäveitsellä 3 kertaa. Mäkinen toipui puukotuksesta.

McCutcheon oli syntynyt Tennesseessä 1932. Ammatiltaan hän oli tietokoneoperaattori. Hänet oli viisi vuotta aiemmin pidätetty Englannissa aseellisesta ryöstöstä ja karkotettu maasta. Myös Ruotsissa hänellä oli rikosrekisteri. Hän oli istunut siellä useita lyhyitä tuomioita ja kolme kertaa karkotettukin maasta.
Ensimmäinen kerta oli huumeiden maahantuonti 1970. Tuomio 4 kk. Mies oli ollut myös mielisairaalassa Ruotsissa. Ruotsiin hän oli tullut 1969 ja tutustunut tuolloin leirintäalueella työskennelleeseen Agneta-nimiseen naiseen. He seurustelivat pari kuukautta, mutta sitten Agneta muutti Kanadaan. McCutchen seurasi häntä sinne. Nainen ei kuitenkaan halunnut jatkaa seurustelua, jolloin mies muuttui. Hän oli höpissyt omituisia asioita, mm. miten Agneta tarvitsi hänen suojeluaan pahoja voimia vastaan.
Mies oli myös haaveillut pääsevänsä Suomeen asumaan johonkin mökkiin.
Amerikkalaisen psykiatrin mielestä mies kärsi jonkinlaisesta uskonnollisesta depressiosta ja poti ankaraa vainohulluutta.
Suomeen mies kertoi tulleensa Länsi-Saksasta 26.6. Berliinistä saadulla passilla.(Tässä päivämäärässä täytyy olla virhe, koska surma tapahtui ko. päivänä, oikea pvm lienee 24.6.). McCutchen oli ollut kertomansa mukaan pari päivää Helsingissä ja tulleensa sieltä taksilla Turkuun.
Miehen käyttäytyminen oli huomioitu leirintäalueella, sillä hän oli viuhahdellut alastomana rantakaislikossa. Verinen paitakin oli kätketty tähän kaislikkoon.

Oikeuden istunnot:

Oikeuden istunnoista muodostui todellinen farssi. Jos oli mies ollut vaikea puhuteltava kuulusteluissa, sama meno jatkui oikeudessakin. Hän oli ylimielinen, heilui puolelta toiselle, mulkoili yleisöä vihaisena ja jo tullessaan saliin, käänsi tuomarille selkänsä. Hän esitteli auliisti itseään valokuvaajille.
Häntä verrattiin kulttijohtaja Charles Mansoniin.
Kolmanteen istuntoon 21.8. mies tuotiin vankimielisairaalasta. Sama ilveily huutoineen jatkui. Hän myös lauloi Yhdysvaltain merijalkaväen kunniamarssia.
Istunnossa kuultiin mm. taksikuskia, joka oli kyydinnyt miehen Turkuun. Hän oli nähnyt McCutchenilla puukon, joka ei ollut suomalaista tekoa. Taksikuski tunnisti surmapuukon tupen samaksi, jonka oli nähnyt kyydin aikana.
Kuski kertoi miehen käärineen sätkiä matkan aikana ja arveli näiden olleen huumesätkiä.

Päätös:

13.1.1975 raastuvanoikeus päätti, että McCutchen on syyllinen Pekka Blomqvistin murhaan ja vanginvartijan pahoinpitelyyn. Tekijän todettiin kuitenkin olleen mielisairas, eikä täten vastuussa teoistaan. Hänet kuitenkin määrättiin maksamaan korvauksia Blomqvistin omaisille.
Hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun.

McCutchon passitettiin myöhemmin kotimaahansa. Paranoidina skitsofreenikkona hän päätyi Kaliforniaan Napa State Hospital -nimiseen mielisairaalaan.
Jostain käsittämättömästä syystä hänet vapautettiin sieltä. minkä jälkeen 29.11.1982 hän tappoi Humboldt Countyn seriffin, tämän appiukon sekä paikalla olleen sivullisen miehen. Tässä yhteydessä poliisi ampui hänet kuoliaaksi.

(Tiedot perustuvat lähinnä Rauno Lahtisen kirjaan Murhia ja hirmutekoja Turussa)
User avatar
Arvo Kyyrölä
Posts: 326
Joined: Tue Jun 30, 2015 7:29 pm

Re: Ruissalon puukotus 1974, tekijä McCutchen

Post by Arvo Kyyrölä »

^Kiitos Queen jälleen kerran mahtavasta alustuksesta!

Tuli tätäkin rikostapausta seurattua tiiviisti silloin 1970- luvulla. Muistaakseni varsinkin Seura-lehti kirjoitti paljon aiheesta Toinen samassa lehdessä paljon noihin aikoihin esillä ollut henkirikostapaus oli Kanadan huopasurma. Jälkimmäistä pidettiin silloin "viittä vaille täydellisenä rikoksena". Sitä se kuitenkin oli pelkästään lehtien raflaavissa otsikoissa.

Kiitos kirjavinkistä!
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Ruissalon puukotus 1974, tekijä McCutchen

Post by härkä »

Mielenkiintoinen muistiinpalautus tämä.

Minäkin muistan tapausta uutisoidun aika paljon.
Tämähän ei tapahtunut Rusrockin aikaan, vaan kesäkuun lopulla.
Paikka saattoi olla lähellä nykyistä Ruisrockin ns. rantalavaa, jossa muistaakseni oli uimaranta 70- luvullakin.
( Alkuvuosina ei ko. lavaa ollut , mutta keittokatos tuli tutuksi minullekin. )
Olin alueella Ruisrockissa vuosina 1970-72, mutten vuonna 1974. Muutenkin olen yöpynyt teltalla alueella ko. kymmenluvulla.

Huono tuuri oli uhrilla kun samaan aikaan tuon psykopaatin kanssa sinne päätyi.
Vuonna 1974 Ruisrockissa esiintyi muuten OV:n mp-3 soittimellakin musisoinut Procol Harum, sekä mm. Nazareth.
https://www.youtube.com/watch?v=ryuCtW3RXoo
Molemmat bandit saivat aikaan ikivihreitä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply