HKI - Henkirikos 29.7.20, epäiltynä 12 henkilöä

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Henkirikos 29.7.20, epäiltynä 12 henkilöä

Post by -Uta- »

Poliiseja kohtasi järkyttävä näky – Metsälän paloittelumurha paljastui sattumalta
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cceb ... 233afa8e60
Eilen klo 21:01

Kotietsintään menneet poliisit eivät voineet aavistaa, että huumeiden sijaan he löytäisivätkin paloiteltuja ruumiinosia sisältäviä paketteja.

Image
Poliisi eristi kerhotilat rikospaikkatutkinnan ajaksi. [LUKIJAN KUVA]


Poliisi oli jo pidemmän aikaa saanut vihjeitä, joiden mukaan Apache MC:n kerhotiloissa käytettäisiin ja myös välitettäisiin huumeita. Läkkisepäntiellä sijainneet tilat eivät olleet varsinaisessa tarkkailussa, mutta partiot kiersivät usein paikan kautta alueella liikkuessaan. Tiistai-iltana 28. heinäkuuta poliisit huomasivat kerhon lähelle pysäköidyssä autossa huumausaineeksi epäillyn pienen muovipussin. Rekisteritunnuksesta oli pääteltävissä, että auto kuului Apacheen liittyvälle henkilölle.

Murha edellisyönä
Poliisilla oli nyt perusteet ratsata kerhotilat. Kotietsinnälle ei kuitenkaan ollut niin suurta kiirettä, että tuohon vuorokaudenaikaan olisi ryhdytty haalimaan lisäresursseja. Etsintä päätettiin lykätä seuraavaan aamuun.

Kun huumepoliisit aamulla kenttäpartioiden tukemana menivät sisään, kerhotiloissa oli kymmenen miestä ja kaksi naista. Osa oli enemmän, osa vähemmän päihteiden vaikutuksen alaisena.

Huumeiden etsintä muuttui kuitenkin välittömästi murhatutkinnaksi. Poliisi löysi puolenkymmentä jätesäkkiä, joiden sisään oli paketoitu ruumiin osia. Selvisi, että osat kuuluivat miehelle, joka oli murhattu ja paloiteltu.

Henkirikos ja paloittelu olivat tapahtuneet edellisen yön aikana. Uhri oli mahdollisesti ollut kerhotiloissa hengissä vielä silloin, kun poliisi havaitsi autossa epäillyn huumepussin.

Paikkoja oli tiettävästi siistitty. Kaikki viittasi siihen, että ruumispaketteja oli tarkoitus lähteä hävittämään, kun poliisit yllättäen ilmestyivät paikalle.

Kaikki kerhotiloissa olleet kaksitoista henkilöä otettiin kiinni, pidätettiin ja vangittiin murhasta epäiltynä.

Uhri houkuteltiin
Poliisi ei luonnehdi Apache MC:tä ei varsinaiseksi liivijengiksi tai moottoripyöräkerhoksi. Sitä pidetään epämääräisenä ”kerhona”, johon kuuluu enemmän tai vähemmän sekalaista rikollisporukkaa ja huumeiden sekakäyttäjää.

Epäillyistä vanhin on 46-vuotias mies, nuorin puolestaan 22-vuotias nainen. Lähes kaikilla heillä on rikostaustaa, osalla myös rankoista väkivaltarikoksista.

Epäillyt ovat IL:n tietojen mukaan olleet kuulusteluissa varsin haluttomia kertomaan tapahtuneesta ja siihen johtaneista syistä. Eräiden tietojen mukaan taustalla olisi velan perintää, ja tekoon liittyisi mahdollisesti myös ihmissuhdetaustaa.

Uhri oli saatu jollain tekosyyllä houkuteltua kerholle, missä hänet sitten murhattiin.

Iltalehti tavoitti murhatutkintaa johtavan rikoskomisario Jukka Larkion, joka ei kuitenkaan suostunut vahvistamaan IL:n tietoja murhan paljastumiseen liittyvistä taustoista. Larkio ei myöskään halunnut kommentoida tutkinnan vaiheita.

– Tutkinta jatkuu. Epäillyistä puolet on yhä vangittuna. Syytteen nostamisen määräaikaa on lykätty 21. joulukuuta saakka, Larkio tyytyy toteamaan.


RISTO KUNNAS /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Henkirikos 29.7.20, epäiltynä 12 henkilöä

Post by -Uta- »

Poliisi epäilee viittä henkilöä murhasta: 34-vuotias tapettiin raa’asti MC Apachen tiloissa Helsingin Metsälässä
Poliisin suorittaman esitutkinnan mukaan epäillyn henkirikoksen uhri yritettiin tappaa jo viikkoa ennen varsinaista murhatekoa Helsingin Kalasatamassa ampumalla.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007667065.html
Mikko Vesa
13:29 | Päivitetty 13:42


Image
Poliisin julkaisema kuva epäillyn rikoksen tapahtumapaikalta.­ KUVA: POLIISI

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi 28.-29. heinäkuuta 2020 Helsingin Metsälässä MC Apache -nimisen kerhon käyttämissä tiloissa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen esitutkinnan.

Poliisin mukaan uhri oli kutsuttu 28.7. epäillyn rikoksen tekopaikalle. Tilassa uhria epäillään pahoinpidellyn usean henkilön voimin. Pahoinpitelyn epäillään olleen pitkäkestoista ja siinä on käytetty erilaisia astaloita ja työkaluja. Lopulta uhri menehtyi saamiinsa vammoihin.

Epäilty henkirikos tuli ilmi, kun poliisi löysi 29. heinäkuuta muuhun rikosepäilyyn liittyvän paikanetsinnän yhteydessä 34-vuotiaan miehen ruumiin.

– Suoritetun esitutkinnan perusteella epäillään, että teon taustalla oli huumausaineisiin liittyvä, pitkän ajan kuluessa kärjistynyt riita, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen Helsingin poliisilaitokselta.

Image
Epäilty rikoksen tekoväline.­ KUVA: POLIISI

Poliisi epäilee murhasta viittä henkilöä. Neljää miestä ja yhtä naista. He ovat edelleen todennäköisin syin vangittuna.

Yhteensä rikoksista epäiltyjä on kolmetoista. Rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeästä rikoksesta ilmoittamatta jättäminen, rikoksentekijän suojeleminen ja hautarauhan rikkominen.

– Niiden, joiden ei epäillä osallistuneen varsinaiseen väkivallantekoon, epäillään katselleen ja kuunnelleen tekoa yrittämättä keskeyttää tekoa. Useampien henkilöiden epäillään yhdessä osallistuneen teon jälkien peittelyyn. Ruumis pyrittiin hävittämään, tila siivottiin huolellisesti ja sieltä siirrettiin pois teossa vereentyneitä vaatteita ja muita välineitä, tutkinnanjohtaja Nikkanen toteaa tiedotteessa.

Syyteharkintaan siirtyy myös murhatekoa edeltänyt epäilty tapon yritys Helsingin Kalasatamassa. Teosta epäillään kolmea henkilöä. He ovat myös murhasta epäiltyjä.

Image
Epäillyiltä takavarikoitu toimintakuntoinen konepistooli.­ KUVA: POLIISI
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Henkirikos 29.7.20, epäiltynä 12 henkilöä

Post by -Uta- »

Näin murhasyytetyt kertoivat tapahtumista MC Apachen kerhotiloissa
- syytetty kiivastui salissa ja vannotti, ettei uhrin tappamista suunniteltu
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tan ... #gs.qeg7ll
JULKAISTU 08.01.2021 07:00 (PÄIVITETTY 08.01.2021 12:16)

https://www.mtv.fi/#!/jakso/1361633
Kerhotila verityön jälkeen: tältä näyttää surmapaikalla MC Apachen jengitiloissa
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Henkirikos 29.7.20, epäiltynä 12 henkilöä

Post by -Uta- »

Kolme miestä murhasi uhrinsa Metsälässä ja koetti hävittää ruumiin paloittelemalla – elinkautiseen tuomitut toimivat yhdessä, arvioi hovioikeus. Kolme ihmistä tuomittiin murhasta. Viisi muuta sai lievempiä tuomioita. Hovioikeus päätti pitää aiemmin annetut tuomiot voimassa.
https://yle.fi/a/74-20004198
10.11. 11:40

Hovioikeus päätti torstaina pitää Metsälän paloittelumurhasta aiemmin annetut tuomiot voimassa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa 2021 kolme miestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen heinäkuussa 2020 tapahtuneesta murhasta.

Miehet murhasivat 34-vuotiaan uhrin MC Apache -moottoripyöräkerhon tiloissa. Murhasta tuomitut tai uhri eivät olleet kyseisen moottoripyöräkerhon jäseniä.

Uhrin kuoltua yksi tuomituista paloitteli uhrin. Oikeuden mukaan uhriin oli kohdistettu monenlaista raakaa väkivaltaa ennen kuoleman aiheuttanutta puukoniskua. Uhria oli muun muassa lyöty pajavasaralla ja ammuttu ilmakiväärillä.

Murha paljastui poliisille sattumalta moottoripyöräkerhon tiloihin tehdyn huume-etsinnän yhteydessä. Etsintään osallistui useita partioita, ja kun poliisi saapui kerhotilalle, siellä oli joukko rikollisia hävittämässä ruumista.

Murhatutkinnassa oli alun perin 12 epäiltyä, joista lähes kaikilla oli rikoshistoriaa muun muassa huumausainerikoksista, ryöstöistä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin kaikkien kolmen murhasta syytetyn olleen osallisina teossa ja toimineen rikoskumppaneina. Oikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja julma.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aiemmin kolmelle muulle syytetylle vankeutta, yhdelle ehdollista vankeutta ja yhdelle sakkorangaistuksen. Hovioikeus piti myös nämä tuomiot voimassa. Oikeuden ratkaisu oli yksimielinen.
Post Reply