Oulu - Heikinharjussa perhesurma 10.11.2022

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Oulu - Heikinharjussa perhesurma 10.11.2022

Post by -Uta- »

Aviopari löytyi kuolleena – miestä epäillään taposta
Miehen epäillään tappaneen vaimonsa ja sitten itsensä Oulussa.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b7d5 ... 65f03abca2
Tänään klo 12:42

Oulussa on tapahtunut epäilty perhesurma. 62-vuotiaan miehen epäillään surmanneen 65-vuotias vaimonsa. Asiasta tiedottaa Oulun poliisi.

Poliisi sai torstaina tiedon Heikinharjussa kerrostaloasunnosta löytyneestä menehtyneestä naisesta. Paikkatutkinnan sekä uhrista löytyneiden ulkoisen väkivallan merkkien perusteella oli syytä epäillä naisen joutuneen henkirikoksen uhriksi ja poliisi aloitti välittömästi toimet rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi.

Poliisi löysi asunnon läheisestä maastosta 62-vuotiaan aviomiehen menehtyneenä.

Poliisi ei epäile tapaukseen liittyvän ulkopuolisia henkilöitä. Poliisi jatkaa tapauksen tutkimista tappona ja kuolemansyyn selvittämisenä.
User avatar
itäviitta
Posts: 579
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Oulu - Heikinharjussa perhesurma 10.11.2022

Post by itäviitta »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/48bf ... 1edf4b6044
Oulussa kuollut pariskunta oli ukrainalainen – naapuri kertoo rajusta riidasta ennen traagista iltaa
Poliisi epäilee, että mies tappoi ensin vaimonsa ja sitten itsensä.
Pariskunta asui talossa, josta on vuokrattu asuntoja vastaanottokeskukselle. Jussi Korhonen

Oulussa löytyi viime viikolla kuolleena kuusikymppinen pariskunta. Poliisi epäilee henkirikosta.
Iltalehden tietojen mukaan pariskunta oli ukrainalainen ja vastaanottokeskuksen asiakkaita.
Sota- ja kriisialueelta tulevilla voi olla kohonnut riski psyykkisiin häiriöihin.

Oulun Heikinharjussa viime viikolla kuolleet 62-vuotias mies ja 65-vuotias nainen olivat vastaanottokeskuksen ukrainalaisia asiakkaita.
Oulun poliisi epäilee, että mies surmasi vaimonsa ja sen jälkeen itsensä.
Poliisi ei kommentoi epäillyn henkirikoksen taustoja, mutta naapureiden mukaan pariskunta oli ottanut rajusti yhteen epäiltyä henkirikosta edeltävänä viikonloppuna.

Pariskunnan seinänaapuri Eero Piippo kertoo, että hän oli kuunnellut huutoa ja harkinnut väliin menemistä. Kun mikään ei viitannut väkivaltaan ja tilanne rauhoittui, hän ei kuitenkaan puuttunut tapahtumiin.
Piippo seurasi tapahtumia ovisilmästä.

– Emäntä lähti ulos. Mies meni muutaman minuutin jälkeen perään. Ei mennyt kuin pari minuuttia, kun he tulivat takaisin. Emäntä meni edellä, ja mies tuli perässä.
Piippo sanoo, että hän ei tiedä, mitä ukrainaksi käyty riita koski. Hänen mukaansa kyseessä oli ainoa kerta, jolloin riitelyn ääniä oli kantautunut naapurista hänen asuntoonsa.
Yläkerrassa miesystävänsä luona usein aikaa viettävä Sirpa Räisänen sen sijaan kertoo kuulleensa pariskunnan tappelua useamminkin. Hänenkin mukaansa äänistä päätellen riitely on kuitenkin jäänyt aiemmin suusanalliseksi.

– Vaikka tapaus onkin selvitetty, niin kyllä tällainen näin lähellä tapahtunut vaikuttaa turvallisuudentunteeseen, Räisänen sanoo.
Rauhallisia ja kohteliaita
Heikinharjun vastaanottokeskus sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta.
Kuollut pariskunta asui varsinaisen vastaanottokeskusrakennuksen vieressä sijaitsevassa kerrostalossa. Pihapiirissä on neljä kerrostaloa, jotka ovat pääosin vastaanottokeskuksen käytössä. Talojen asukkaista suurin osa on ukrainalaisia pakolaisia.

Epäillyn henkirikospaikan seinänaapuri Eero Piippo kertoo, että pariskunta oli muuttanut taloon vasta loppukesästä. Hän kuvailee heitä rauhallisiksi ja kohteliaiksi.
Sen syvemmin Piippo ei naapureitaan tuntenut, sillä tervehdyksiä enempään ei yhteistä kieltä ollut. Tapahtunut tuli Piipolle täytenä yllätyksenä.

– Ei ole mukava fiilis, hän toteaa.
Ei ääntäkään

Poliisi kertoi viime perjantaina, että se epäilee henkirikosta, koska kuolleessa naisessa oli ollut havaittavissa merkkejä ulkoisesta väkivallasta. Poliisin mukaan epäilty tappo oli tapahtunut viime tiistain ja torstain välisenä aikana.
Poliisi ei ole kertonut tarkemmin, minkälaisesta väkivallasta on ollut kyse.
Eero Piippo sanoo, että äänet naapurista kantautuvat hänen asuntoonsa todella selvästi. Hän ihmettelee, että naapurista ei ollut kuulunut mitään väkivaltaan viittaavaa.
Piippo arvelee, että hän ei ole todennäköisesti ollut tapahtuma-aikaan kotona, koska muuten hän olisi kuullut ainakin sen, jos naapurissa olisi pahoinpidelty.
– Aikaisempi naapurini sai sairauskohtauksen ja kaatui. Kuulin senkin selvästi.

Piipon mukaan poliisi saapui paikalle viime torstaina myöhään illalla. Häntä poliisi puhutteli vasta puolenyön aikaan.
Järkytys kaikille
Vastaanottokeskus on vuokrannut paljon asuntoja Heikinharjun kerrostaloista.Vastaanottokeskus on vuokrannut paljon asuntoja Heikinharjun kerrostaloista.
Vastaanottokeskus on vuokrannut paljon asuntoja Heikinharjun kerrostaloista. Jussi Korhonen

Iltalehti haastatteli perjantaina epäillyn henkirikospaikan pihapiiristä tavattuja ukrainalaisia. He kaikki olivat yllättyneitä ja järkyttyneitä kuultuaan tapahtuneesta.
Tapaus on järkyttänyt kaikkia Heikinharjussa, sanoo Oulun vastaanottokeskuksen (vok) johtaja Sirpa Rönkkömäki.
– Olen keskustellut asiasta henkilökunnan kanssa ja poliisin tiedote on pyritty kääntämään eri kielille. Näin on pyritty jakamaan tietoa asiakkaille, Rönkkömäki sanoo.
Naapureiden äänet kuuluvat kerrostalossa selvästi, tietää Eero Piippo.Naapureiden äänet kuuluvat kerrostalossa selvästi, tietää Eero Piippo.

Oulun vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä noin 700 asiakasta. Heistä noin 500 vokin järjestämässä majoituksessa ja loput yksityismajoituksessa eri puolilla Oulua. Suuri osa vokin omasta majoituksesta on Heikinharjussa. Vastaanottokeskuksessa ja läheisissä kerrostaloissa asuu noin 350 henkilöä.
Asiakkaista suuri osa on ukrainalaisia, jotka tarvitsevat tilapäistä kansainvälistä suojelua.

Oulun vastaanottokeskus on Pohjois-Suomen iso ensivaiheen keskus, johon ihmiset tulevat turvapaikkaprosessin alussa. Vokissa on sekä turvapaikanhakijoita että tilapäisen suojelun tarvitsijoita – toisin sanoen ukrainalaisia sotaa pakenevia ihmisiä.
Kansainvälisen suojelun tarve on tällä hetkellä ennätyslukemissa.
– Massat ovat nyt isompia kuin vuosina 2015–2017.
Usein vyyhti
Tapaus on järkyttänyt Heikinharjussa.Tapaus on järkyttänyt Heikinharjussa.

Kun Suomessa pariskunnan toinen osapuoli surmaa puolisonsa, löytyy taustalta usein ongelmien vyyhti. Talous- ja päihdeongelmien lisäksi esimerkiksi erotilanne on suuri riskitekijä puolison tai perheen surmaamiselle.
Oulussa kuolleen ukrainalaispariskunnan naapureiden mukaan mitään merkkejä ainakaan päihteiden käytöstä ei ollut näkynyt.
Sota tuo yhden uuden riskin perhetragedioihin. Rönkkömäen mukaan sota- ja kriisialueilta tulevilla on iso riski erilaisiin psyykkisiin häiriöihin, mikä voi näkyä ulkoisesti eri tavoin käyttäytymisessä.
– Psyykkinen oireilu voi näkyä esimerkiksi vetäytymisenä sosiaalisista kontakteista, itsetuhoisuutena tai aggressiivisuutena toisia kohtaan – tilanteesta riippuen. Riski on kohonnut verrattuna suomalaisiin.
Rönkkömäki puhuu asiasta yleisellä tasolla ja arjen asiakastyön näkökulmasta.

Vaikka nyt Suomessa on poikkeuksellisen paljon sodan keskeltä paenneita, jotka ovat pahimmillaan kokeneet vakavia ihmisoikeusloukkauksia, näkee Rönkkömäki ainakin Oulun vokin kyvyn auttaa hyvänä.
– Jo lakiin on kirjattu velvoite, että pitää auttaa ja tukea. Me olemme käytännössä sosiaali- ja terveydenhuollon yksikkö. Sitten on toinen kysymys, saammeko aina riittävästi tietoa ongelmista ja kontaktin heihin.
Kierrä minut rannan puolelta
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Oulu - Heikinharjussa perhesurma 10.11.2022

Post by -Uta- »

Oulun Heikinharjun viimevuotinen murhatutkimus päätökseen
Oulun poliisi on päättänyt viime vuoden marraskuussa Oulun Heikinharjussa tapahtuneen surmatyön tutkinnan.
https://yle.fi/a/74-20024875
RISTO DEGERMAN
29.3. 16:02


Poliisi kertoo selvittäneensä viime vuonna Oulun Heikinharjussa sattuneen surmatyön.

Poliisi epäilee, että noin 60 -vuotias mies tappoi aviopuolisonsa heidän yksityisasunnossaan lyömällä tätä tylpällä astalolla.

Tapon jälkeen poliisin koirapartio löysi miehen kuolleena maastosta asunnon läheltä.

Poliisi on tutkinut epäillyn kuoleman kuolemansyyn tutkintana. Esitutkinnan mukaan epäilty ei toiminut suunnitelmallisesti, eikä teolle selvinnyt selkeää motiivia. Poliisin tietojen mukaan mies oli kuitenkin jo aiemmin käyttäytynyt aggressiivisesti puolisoaan kohtaan.

Esitutkinnan perusteella tapahtumiin ei liity muita ihmisiä.

Koska epäilty on kuollut, tapaus ei etene syyteharkintaan.
Post Reply