Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Queen »

Aikanaanhan oli tapetilla se Sonkajärven ampuja, joka valehteli olevansa liettualainen Marius Vovvkevikus. Liettuan rekisterissä ei kuitenkaan ollut tämän nimistä henkilöä. Ampujamiehen todettiinkin sittemmin olevan valkovenäläinen Vitali Astrouski, joka oli karannut maaliskuussa 2010 Venäjän vankilasta. Kun hän väitti kivenkovaa olevansa liettualainen ja omanneensa passinkin, joka oli hänen mukaansa kadonnut, kudoin tästä kotikuntoisen teorian. :mrgreen:
Entä jos tämä Vitali Astrouski olisikin tavannut tämän Kuhmon miehen, josta sittemmin tuli vainaja. Ja tämä mies olisi ollut liettualainen. Vitali olisi tappanut miehen ja anastanut tältä omaisuutta, mm. passin. Hän on oikeastikin sittemmin hukannut sen, eikä ole muistanut passissa ollutta nimeä oikein.
Mutta - vähintäänkin yksi asia "pissii" tässä minun teoriassani. Kuhmon vainajasta nyt tosin ei paljoa pystytty sanomaan (kerrottiin mm. todennäköisesti mies), mutta hänen ikänsä haarukoitiin tuonne 40-65 vuoden tietämille. Miksi Astrouski olisi kertonut olevansa 22-vuotias. Hän taisi olla muistini mukaan 26-vuotias. Jos hän olisi halunnut vainajan henkilöllisyyden, eikö hänen olisi pitänyt "vanhentaa" itseään?
Saakohan tästä mun kirjoituksesta mitään tolkkua? :shock:
Kukkahattusetä
Posts: 105
Joined: Sat Sep 01, 2012 10:34 am

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Kukkahattusetä »

Kiireiden vuoksi asia on viivästynyt mutta olen kuitenkin tämän kesän aikana menossa Kuhmoon ja olen sopinut tapaavani siellä oppaakseni lupautuneen henkilön. Kuten härkä aiemmin kuvasi, kyseinen henkilö on tämän tapauksen suhteen paras mahdollinen opastaja.

Olen laatinut itselleni pientä muistilistaa asioista joihin haluaisin saada selvyyttä mutta koska monta päätä sisältää enemmän ajatuksia kuin yksi, kysynkin, onko teillä muilla mielessä jotain tiettyä asiaa jota haluaisitte minun selvittävän? Kysymyksiä ja pohdiskeluja voi laittaa yksityisesti tai tähän ketjuun.

Itselläni on mielessä kaksi päälinjaa: kamarimusiikkijuhlat ja venäjän rajan läheisyys. Jompi kumpi lienee tuonut miehen juuri Kuhmoon ja näistä lähtökohdista asiaa koetan setviä.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Queen »

Ristiriitaa on hieman tuossa, että miehellähän oli runsaasti - peräti 8 kpl - kultapaikkoja, mutta muutenhan nuo hampaat näyttää olevan melko huonokuntoisen näköiset. Olisiko mahdollista, että hän on alunalkaen paremmista piireistä kotoisin, mutta sittemmin siirtynyt heikompiin oloihin?

Mutta näitä kysymyksiä:
- Vainajaahan olivat petoeläimet runnelleet, mutta saatiinko hänen kuolinsyytään selville lainkaan? Oliko hän mahdollisesti jo eläessään joutunut jonkun petoeläimen raatelemaksi?
-Saatiinko löytyneestä sytkäristä minkäänlaista osviittaa? Kuinka laajalti sytkäreitä on jaettu ja missä?
-Onko täysin poissuljettu mahdollisuus, ettei miehellä olisi ollut jotain tekemistä valkovenäläisen Vitali Astrouskin kanssa? Voisiko olla mahdollista, että tämä mies olisi esim. joku entinen vanki, joka on itse vapauduttuaan auttanut Vitalia karkaamisen yhteydessä? Jos hän on ollut joku syrjäytynyt, jota ei kukaan vain kaipaa.

Onnea matkaan, kukkahattusetä! :D
Piilopolliisi
Posts: 18
Joined: Sat Aug 03, 2013 3:49 pm
Location: Oma maa mansikka

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Piilopolliisi »

Lapsuuteni kyseisellä paikkakunnalla kasvaneena tämä juttu on kaivellut mieltä kovasti. Kuhmo on mainostenkin mukaan erämaakaupunki, korpea ja selkosta riittää joka lähtöön. Paikka mistä vainaja löytyi, on melko lähellä keskustaa, kymmenisen kilometrin päässä. Varsinaista asutusta ei Keltasenvaarantiellä juuri ole, joten rauhassa mies on löytöpaikalle saanut päätyä.
Olen raapinut pääkoppani pian puhki, mikä ihme miehen juuri tuonne vei. Kukkahattusedän teoriat kamarimusiikista ja Venäjän rajan läheisyydestä ovat todella ainoat, jotka minullekaan mieleen tulee. Lentiirantie, josta Suvirinteentien kautta pääsee Keltasenvaarantielle, on melkoisen vilkasliikenteinen tie rajaliikenteen vuoksi. Monenlaista liikkujaa siis kulkee vain alle neljän km päässä löytöpaikasta. Jos mies olisi paikkaan ihan omatoimisesti päätynyt, kävellenkin sinne helposti jaksaa mennä. Silti tuntuisi loogiselta, että jossain olisi jonkinmoinen kulkupeli jota mies olisi käyttänyt... vaan missä?
Vaikka alkuperäisen uutisoinnin mukaan poliisi ei epäillyt tapaukseen liittyvän rikosta, silti uskon tapaukseen liittyvän jonkun toisen osapuolen. Kuolinsyy olisi kuitenkin kiinnostava kuulla.
Onko kuolinpaikka loppujen lopuksi lähellekään tuo vai onko petoeläimet voineet raahata ruumiin jostain läheltä tai kauempaa, tätäkin mietin.
Kesä 2010 oli todella kuuma kesä. Kuhmossa mittari kipusi heinäkuussa 36 asteeseen. Mutta kun helteet heinäkuun loppupuolella päättyivät, sää viileni normi kesän tyyliseksi. Uskoisin miehen kuolleen vasta helteiden päättymisen jälkeen, kamarimusiikin aika voisi hyvin täsmätä.
Jos tapaukseen kuitenkin liittyy henkirikos, Kuhmosta todella löytyy parempaa maastoa/aluetta ruumiin piilottamiseen ja hävittämiseen. Jos rikollinen olisin, en ihan noin lähelle "sisvistystä" todisteita jättäisi.
Toivon tämän casen selviävän, on tämä niin kummallinen juttu.
Tässä Piilopolliisin ensimmäinen pohdinta.
Piilopolliisi
Posts: 18
Joined: Sat Aug 03, 2013 3:49 pm
Location: Oma maa mansikka

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Piilopolliisi »

Jäin miettimään vielä tuota 2010 kesän säätä... Ilmatieteenlaitos kertoo, että hellehuippu koettiin 29.7. Tämän jälkeen sitten puolestaan ukkoset riepotteli Suomi-neitoa. Tosin Kuhmon suunnalla ei muistaakseni ollut mitään hirmu-ukkosia, normaali rytinää vain.
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/124618
Jos vainajalla oli päällään aluspaita+kauluspaita, tuskin on ollut liikkeellä kovan kuumuuden aikaan. Vietin itse tuolloin kesää noin 20 km päässä Kierinniementieltä ja en ole ikinä siellä yhtä vähäpukeisena oleillut kuin silloin.
Jos vainaja on ollut luonnon ihmeitä katsastelemassa, mukana on varmasti ollut siihen liittyvää rekvisiittaa, esim. kiikarit, evästä. Ne nyt on tietysti voineet päätyä minne vain, olettaen ettei kuolinpaikka olisi juuri tuo. Paikallisista nähtävyyksistä Lentuankoski on kohtuullisen lähellä, linnuntietä noin 5km päässä. Tietä pitkin matka sitten reilusti tuplaantuu. Kuhmonniemellä parin kilometrin päässä puolestaan on vanhan kirkon muistomerkki. Olisiko näitä paikkoja käynyt katsomassa ja sitten tapahtunut jotain... Mutta miksi kukaan ei kaipaa???
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by härkä »

Willkom foorumille , sano will . Piilopolliisi. :D

Olin yhteydessä muutama päivä sitten KRP:n Kopraan. OV:n tiimoilta.
Sivusin myös Kuhmon vainajaa.
Europol aloittaa hänen mukaansa uuden vaiheen myös tämän tapauksen tutkinnassa lähiaikoina.

Jo aiemmin on selvinnyt , että dna viittaa eteläiseen keskiseen eurooppaan.
Tämä voisi tarkoittaa Saksan etelä - osia , Itävaltaa , Sveitsiä jne.

Luulisin , että poliisi on tarkistanut paikalliset hotellit nyt tarkkaan. Leirintäalueet ovat hieman toinen juttu. Jos jokin ryhmä sellaiselle menee , ei kaikkien henkilöiden tietoja tarkisteta. Es. As- Autolla.
Tuolle alueelle on markkinoinut ainakin tämä yritys.

http://www.wildtaiga.fi/index9.php?id=5_31_77
Se on ilmeisesti suljettu vuosi sitten. Sieltä , ja muiltakin vastaavilta voisi kysellä.
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/11947 ... jettu.html
Kukkahattusetä tavannee piakkoin asiaan perehtyneen henkilön. Joitain tietoja voi tulla esiin.

Miten paljon Kuhmon läpi menee rekkaliikennettä itään ?
Mietin sitä N-Cut - 24:n vieressä olevaa terminaalia. Sieltä kulkee ainakin Baltian ja Puolan kautta liikennettä Venäjälle.

Kyllä tämä tapaus voi selvitä. Se , että kukaan ei kaipaa , voi olla syynä samantapainen kuin OV:n kohdalla oli. Olisi kadonnut suvulta ja tutuilta jo aiemmin ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Piilopolliisi
Posts: 18
Joined: Sat Aug 03, 2013 3:49 pm
Location: Oma maa mansikka

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Piilopolliisi »

Nyt en tarkkaan muista milloin Kuhmon Tönölän leirintäalue suljettiin. Mielestäni on ollut kiinni vuosia, jo ennen vuotta 2010. Juntin suunnalla on käsittääkseni karavaanareiden yksityinen leirintäalue, muita ei sitten paikkakunnalla ole. Kuhmosta löytyy pilvin pimein metsähallituksen kämppiä ja mökkejä, mutta niitäkin kun vuokraa, jää tiedot vuokraajalle.

Rekkaliikennettä on Lentiirantiellä ollut paljon ja enimmäkseen puutavaran kuljetusta kotimaisella kalustolla. Muu rekkaliikenne ja tavarankuljetus Venäjän suuntaan kulkee enemmän tien 89 kautta, Kajaanista Vartiukseen.

Olet Härkä oikeassa, paljon tässä on OV:n piirteitä. Halunnut tietoisesti hävitä sukulaisilta.
Mielenkiinnolla odottelen Kukkahattusedän selvityksiä.
Piilopolliisi
Posts: 18
Joined: Sat Aug 03, 2013 3:49 pm
Location: Oma maa mansikka

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Piilopolliisi »

OV:n ketjussa Queen pohdiskeli OV:n mukana olleita vaatteita tai lähinnä niiden puutetta, olisiko toinen kassi jemmassa tuntemattomassa paikassa... Tätä samaa olen miettinyt Kuhmon vainajan kohdalla. Jossakin luulisi olevan hänen tavaroitaan, ei kai kukaan lähde reissuun ilman... mitään? Minulle tulee edelleen Kuhmon paikallislehti ja kyllä tästä aiheesta on todella vähän kirjoitettu. Koko tapahtuma/löytö on jäänyt Kuhmossa kaiken kaikkiaan ihmeen vähälle huomiolle. Onko joku voinut löytää kenties matkatavaroita, mutta ei ole osannut yhdistää niitä tähän...
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by härkä »

^
OV:n kohdalla oli eräs ongelma se , että Aamulehti kyllä uutisoi asiasta paljonkin , mutta Keskisuomalainen , johonka sen jämsäläinen lukijakunta linkittyy , ei asiasta juurikaan maininnut.
Orivedellä asiasta tiesivat aivan kaikki , mutta Jämsässä vain harva.
Hyvä kun Jämsän poliisi.

Sama on voinut toistua Kuhmossa. Kuhmon vainajan tavarat ovat voineet kulkeutua kaatopaikalle.
Hän on voinut itse ne roskiin laittaa , mutta ne ovat voineet jäädä myös es. jonkinlaiseen ajoneuvoon.
Joku voisi näinollen tietää asiasta jotakin oleellista.
Tällöin kyseessä voisi olla vähintäänkin heitteillejättö.

( Poistin Kuhmosta kadonneen Opel - miehen asian. Löytyi Iisalmesta. :D )
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Kukkahattusetä
Posts: 105
Joined: Sat Sep 01, 2012 10:34 am

Re: Tuntematon vainaja, Kuhmo 2010

Post by Kukkahattusetä »

Kuhmon reissu käyty, eikä ollut hukkareissu ollenkaan. Paikallisen poliisin kanssa käydyt keskustelut ja löytöpaikalla vierailu avasivat asiaa huomattavasti. Sain myös tietooni ennen julkaisemattomia asioita mutta valitettavasti en voi niitä kertoilla ennen tutkinnanjohtajan lupaa ja sitä minulla ei vielä toistaiseksi ole. Jotain kuitenkin uskaltanee kirjoitella.

Vainaja löytyi kuusen alta, pedot olivat vetäneet ruumista jonkin verran taivasalle mutta vaikutti aivan siltä kuin mies olisi koettanut hakeutua suojaan esim. sateelta. Vaikkei kuusi ole kovin suuri, alaoksat tarjoavat vieressä olevan kiven kanssa kohtuullisen hyvän suojan sadetta ja tuulta vastaan. Mies vaikuttaa saapuneen kuolinpaikalleen itse, häntä olisi ollut todella vaikea saada kuusen alle vetämällä, lisäksi löytöpaikalle on tieltä ylämäkeä, kun taas toiselle puolelle tietä on alamäki ja 2010 alarinteen puolella oli huomattavasti tiheämpää metsikköä. Joten henkirikos/ruumiin piilottaminen on poliisissa todettu lähes mahdottomaksi vaihtoehdoksi ja itsekin olen täysin samalla kannalla. Löytöpaikalta on ollut 15 vuotta sitten hienot näkymät, nyt puut rajoittavat maisemia. Siitä on syntynytkin ajatus josko mies olisi käynyt paikalla aikaisemmin ja halunnut palata maisemien takia juuri tuolle paikalle. Puut ovat kuitenkin peittäneet näkymän ja mies on kavunnut korkeammalle nähdäkseen paremmin. Hänhän oli kiivennyt tieltä ylärinteeseen päin.

Miehen kuolinsyytä ei ole pystytty selvittämään, ruumis oli sen verran pahassa kunnossa. Raajat ja käytännössä myös mahalaukku puuttuivat, näin itse kuvia torsosta eivätkä ne olleet kovinkaan kaunista katseltavaa. Maastossa on täytynyt käydä katsomassa todella läheltä että on löydön ihmiseksi tunnistanut. Aluksihan ei oltu varmoja edes siitä onko henkilö mies vai nainen. Se, ettei kuolinsyytä ole voitu varmaksi todeta, tarkoittaa sitä ettei esim. itsemurhaa ole pystytty sulkemaan pois.

Mies ei ole ollut aivan köyhä. Kultapaikat ovat "kunnon kultaa" ja ne sijaitsevat takahampaissa. Niitä ei siis ole otettu pröystäilytarkoituksessa sillä takaahan ne eivät juuri näy mutta ne ovat maksaneet. Mitä luultavimmin jossain on olemassa hammaskartat ja se kuka keksii minkä hammastohtorin arkistosta ne löytyvät, saa kyllä 10 pistettä ja mahtavan merkin. :D Vaatteisiin täytyy paneutua vielä tarkemmin mutta vaikuttaisi siltä etteivät nekään ole aivan halvinta mahdollista laatua.

Vielä Queenin kysymyksiin,
Paikalta löytynyt sytkäri ei ole tuonut sen kummempaa valaistusta asiaan, niitä on valmistettu 1500 kpl ja ruumiin löytöhetkellä niitä oli jaettu n. 1400 kpl. Mitään tietoa ei ole keille kaikille sytkäreitä on annettu, joku linkki tuohon N-Cut24-nimiseen firmaan tietysti täytyy sytkärin omistajalla olla mutta se voi olla mikä vaan. Vaikka kaverin kaveri jolta on pummattu tulta.

Yhteyttä Astrovskiin on selvitetty KRP:n toimesta mutta mitään viitteitä tällaisesta ei ole.
Post Reply