Räjähdeonnettomuudet

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Räjähdeonnettomuudet

Post by will »

Kotkassa lastintarkastukseen ja uudelleenlastaukseen juuttunut Thor Liberty -alus on ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen, lähinnä kyydissä olleiden Patriot-torjuntaohjusten vuoksi. Vähemmälle on jäänyt hajonneen räjähdysainelastin aiheuttama potentiaalinen vaara kauttakulkumaan satamakaupungille. Kymenlaakson pelastuslaitoksen päällikkö arvioi, että mikäli räjähdys pääsisi alkamaan, räjähtäisi koko lasti kerralla. Räjähteitä on yhteensä 159 tn.

http://www.ita-savo.fi/Uutiset/11876020.html

Vertailun vuoksi, Oulussa 1963 sattuneessa Typpi Oy:n sekoituslaitoksen tuhossa räjähti 10 tn lannoitteeksi tarkoitettua ammoniumnitraattia, minkä räjähtämisominaisuus tiedettiin, mutta ainetta pidettiin turvallisena. 10 henkeä sai surmansa ja 16 loukkantui. Betoninen siilo hajosi alkutekijöihinsä ja ikkunoita särkyi kolmen kilometrin etäisyydelle.

Tältä pohjalta on ilmeistä, että jos myrskyssä pitkin ruumaa hajonnut Thor Libertyn räjähdelasti jostain ennakoimattomasta syystä olisi räjähtänyt satamassa, muistelisi kansakunta tapahtumaa vielä pitkään. Hatunnosto heille, jotka huomasivat vaaran ja heille, jotka laittavat lastin asialliseen kuntoon ennen kuljetuksen jatkumista.

Linkki Jukka Ukkolan kolumniin kansakunnan muistiin jääneistä rikoksista ja katastrofeista:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... at-muistot

Juuri näitä yhä käsitellään tällä ja vastaavilla palstoilla.

Edit: Kotkan räjähde-episodi päättyi Valtioneuvoston Patrioteille antamaan lähtölupaan rikostutkinnan valmistuttua.
http://www.hs.fi/kotimaa/Patriot-ohjuks ... 5552698346

Edit 2: Thor Libertyn kapteeni ja perämies saavat Suomessa syytteet huolimattomasti lastatuista räjähteistä. Alus on nyttemmin lähtenyt Kotkasta ja pysäytetty uudelleen Kielissä, koska saksalaiset haluavat varmistua räjähdekuljetuksen turvallisuudesta. Patriotit on väliaikaisesti otettu Saksan puolustusvoimien haltuun.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Thor+Libertyn ... 5553203384

Haluaako lähetyksen alkuperämaa oppia räjähteiden oikean pakkaustekniikan ja/vai varmistua siitä, että Patriotien sinetit ovat ehjiä?

Edit 3. Tullin rikostorjuntapäällikkö on kertonut, että puolet Kotkan kaupungista olisi ollut vaarassa, jos Thor Libertyn lasti olisi räjähtänyt.
"Puolet Kotkasta oli vaarassa lentää ilmaan"
Sari Gustafsson
Julkaistu: 01.02.2012 07:32

Pahimmillaan puolet Kotkan kaupungista oli vaarassa lentää ilmaan, mikäli Thor Liberty -laivasta takavarikoidut 159 000 kiloa räjähdysaineita olisivat räjähtäneet, kertoi rikostorjuntapäällikkö Petri Lounatmaa tullin rikostorjunnasta eilisiltana.
Uhka leijui joulun pyhinä Kotkan edustalla, kun suomalaisviranomaiset pysäyttivät oudon laivan, jonka lupa-asiat eivät olleet kunnossa.

Suomalaisvesillä lasti oli vaarallisesti purkautunut kovassa merenkäynnissä ja räjähteiden lisäksi aluksesta löytyi 69 Patriot-ohjuksia.

Uhka meni ohi, kun räjähteet ja muu lasti varastoitiin asianmukaisesti ja ammattitaidolla. Silti jutun tutkimukset jatkuvat yhä laivan kapteenin ja perämiehen osalta, vaikka alus on jo seilannut Suomesta kaukomaille.

Operaatio selvitettiin Suomessa tullin, poliisin ja puolustusvoimien yhteistoiminnalla. Mukana oli myös Rajavartiolaitoksen alus ja henkilökuntaa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/puole ... 38056.html

Edit 4. Käräjäoikeudessa tuomittiin sakkoja. Syytteet kuitenkin kaatuivat Kouvolan Hovioikeudessa, koska perämiehen rikos oli tapahtunut Saksassa. Kapteenin syyksi luettu pikriitin räjähdysvaara taas oli asiantuntijalausunnon mukaan teoreettinen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012121 ... 3_uu.shtml

Valtio maksaa oikeusprosessin kulut?
Last edited by will on Thu Dec 13, 2012 2:53 pm, edited 1 time in total.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Brazzaville 2012

Post by will »

Kongon pääkaupungissa Brazzavillessä on tänään räjähdellyt armeijan ammusvarikolla lähellä asuinalueita. Ihmiset ovat paenneet epäjärjestyksessä. Sairaalalähteiden mukaan kuolleita on 150-200 ja loukkaantuneita 500-1500.

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17249480

HS:n nettiuutinen: http://www.hs.fi/ulkomaat/Ammusvaraston ... 5556956497
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

West, Teksas 2013

Post by will »

Teksasin osavaltion Westin kaupungissa lannoitetehtaalla syttynyttä tulipaloa on seurannut voimakas räjähdys. Kuolleita arvellaan olevan kymmenia ja loukkaantuneita kertalukua enemmän. Palontorjuntayksiköt olivat paikalla. Uhrien joukossa lienee palomiehiä. Sairaaloihin on tuotu sekä aikuisia että lapsia. Puolet n. 20 korttelin kaupungista on evakuoitu.

http://www.reuters.com/article/2013/04/ ... 2A20130418

Edit: Kuolleiden määräksi ilmoitetaan 15 ja loukkaantuneiden 160. Rakennuksia on luhistunut kymmenittäin. Vapaapalokuntalaisia on kateissa.

Interaktiivinen kartta: http://www.reuters.com/article/interact ... mesticNews

Edit 2: Kuolleiden määräksi ilmoitetaan 14, VPK-laisia on kateissa viisi, kuolonuhrien kokonaismäärää ei tiedetä.

Tehdas on tarkastettu viimeksi 2006, jolloin se sai sakot turvaselvityksen puuttumista. Viime vuonna siellä oli ollut varastossa 270 tonnia ammoniumnitraattia ja lisäksi nestemäistä ammoniakkia. Molemmat voivat räjähtää, ammoniumnitraatti alkupanoksesta ja ammoniakki kipinästä sekoituttuaan ilmaan. Vaaralliset aineet ovat olleet varastoituna lähekkäin.

Mahdollisesti tulipalo olisi päästänyt ammoniakkia karkuun ja räjäyttänyt sen, missa yhteydessä myös ammoniumnitraatti olisi räjähtänyt. Tehtaan turvaselvityksen mukaan räjähdysvaaraa ei ole ollut. Ehkä palontorjunta on hoidettu tältä pohjalta. Tehdas on myös saanut olla pikkukaupungin nurkalla. VPK ei kenties ole tiennyt menevänsä pommin äärelle.

Ammoniumnitraatin ei pitänyt räjähtää Typpi Oy:n Oulun tehtaallakaan, vaikka sitä samoihin aikoihin käytettiin kaivoksilla louhintaräjähteenä. Kuitenkin jo aikaisemmin vuonna 1947 Teksasissa räjähti 3200 tonnia ammoniumnitraattia satamassa olleessa laivassa. Tuolloin kuoli 600 ihmistä. Lannoitteen vaarallisuuden olisi voinut kokemusperäisesti ottaa huomioon myös Westin kaupungin pikkutehtaalla. Tehtaalla oli alle kymmenen työntekijää, joten uhriluvusta voi päätellä, että sivullisia ihmisiä on ilmeisesti kuollut.

Kuvaraina ja tuhojen kuvausta:
http://www.reuters.com/article/2013/04/ ... 2A20130419

Edit 3 (HS/Reuters): Ammoniumnitraatin varastointia ei ole raportoitu turvallisuusviranomaisille, jotka ilmeisesti eivät ole tienneet tehtaasta ennen sen räjähtämistä. Räjähdyksessa on saanut vammoja pari sataa henkilöä, n. 60 on kateissa ja 14 vahvistettu kuolleiksi. Kymmeniä rakennuksia on tuhoutunut, mm. asuinalueella. Poliisi tutkii rauniot ennenkuin niitä pääsee raivaamaan.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Texasin+lanno ... 6422990802

Edit 4 (Reuters): Teksasin osavaltio ja USA:n senaatti tutkivat räjähdyksen syytä. Ammoniumnitraatti ei sisälly liittovaltion ympäristönsojeluorganisaatiolle (EPA) raportoitaviin, ympäristölle vaarallisiin aineisiin.

Tehdas on mahdollisesti jättänyt ilmoittamatta räjähteeksi sopivan ammoniumnitraatin varastoinnista
sisäisen turvallisuuden virastolle (DHS). Selvitetään, pitäisikö lakeja muuttaa turvallisuuden parantamiseksi.

http://www.reuters.com/article/2013/04/ ... N620130430

Edit 5 (Reuters): Runsas kuukausi 14 kuolonuhria vaatineen räjähdysonnettomuuden jälkeen Alkoholia, tupakkaa, tuliaseita ja räjähteitä valvova virasto (ATF) ja Yhdysvaltojen kemikaaliturvallisuusvirasto (CSB) ovat keskenään ilmiriidassa onnettomuuden syiden tutkinnasta.

http://www.reuters.com/article/2013/05/ ... 0X20130524
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Vihtavuori, läheltä piti 2013

Post by will »

Vihtavuoren räjahdysainetehtaan ympäristön evakuointi johtui asiakkaan jätteenä palauttaman räjähdysaine-erän savuamisesta. Kuution kokoinen kontti oli muiden vastaavien tavoin varastoitu tehdashallin viereen. Ison onnettomuuden vaara oli olemassa, koska lähistöllä oli 150 tn räjähteitä.

Vihtavuoren tehtaat valmistavat emulsioräjähteitä kallion louhintaa varten. Tällaista nk. slurryä on käytetty Suomen kaivoksilla kymmeniä vuosia. Sen raaka-aineisiin kuuluu mm. lannoitteeksi kelpaava ammoniumnitraatti.

http://www.hs.fi/kotimaa/Pelastusp%C3%A ... -art-new-4

Tunnetussa Typpi Oy:n Oulun lannoitetehtaan onnettomuudessa räjähti 10 tn ammoniumnitraattia, kun kosteuden johdosta holvautunutta lannoitesiiloa yritettiin vajuttaa pienen räjähdyspanoksen avulla.
User avatar
Elizzza
Posts: 477
Joined: Tue Nov 20, 2012 8:18 pm

Re: Räjähdeonnettomuudet

Post by Elizzza »

Jännä sattumus, kahtena päivänä peräkkäin eri kanavilta TV:stä juuri ennen Vihtavuori-casea tuli "Zorron legenda" jossa pahikset olivat valmistaneet ja pullottaneet tällaista ainetta!
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Vihtavuori, läheltä piti 2013

Post by will »

Vihtavuoren riskitapausta on selvitetty hyvässä hengessä viranomaisten, asiantuntijoiden ja asianosaisten kesken. Tukes on havainnut huonosti toimivia käytäntöjä räjähdysjätteen hävittämisessä ja poliisi saanut aihetta rikosepäilyihin.

Kuumentunut kontti oli peräisin Pyhäsalmen kaivokselta, mistä oli lähetetty hävitettäväksi epäonnistuneen panostuksen seurauksena kaivoksen pohjalle joutunutta räjähdegeeliä rikkipitoisen malmin porausjätteen päältä. Molempia aineita oli otettu jätekonttiin. Rikkimineraait olivat kemiallisesti reagoineet räjähteen kanssa kuumentaen jätemassaa, lämpötilan noustessa ainakin 200 asteeseen. Kontissa olleet kaksi alkupanosta eivät kuitenkaan olleet räjähtäneet. Kontti oli ollut tehtaalla hävittämistä odottamassa viime vuoden elokuusta, mitä nyt pidetään liian pitkänä aikana.

http://www.hs.fi/kotimaa/Vihtavuoren+ko ... 4024126095

Onnettomuudelta vältyttiin, alkupanosten osalta mahdollisesti hyvällä onnella. Tämän jälkeen käytännöt epäilemättä kehittyvät paremmin vastaamaan kasvavaa louhinnan ja louhijoiden määrää Suomessa.

Edit: Suurten räjähde-erien kuljetukset ovat yleensä kunnossa, mutta pienten kohdalla on usein huomauttamista: http://www.hs.fi/kotimaa/TS+R%C3%A4j%C3 ... -art-new-3
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Leicester UK lähikauppa.

Post by härkä »

https://www.leicestermercury.co.uk/news ... ey-1262788

Four people have died after an explosion ripped through a shop and flat in Hinckley Road, Leicester, last night.
The Mercury is at the scene and covering the story live. Updates will appear below.

The blast tore apart Western Park stores, close to the junction with Westcotes Drive, at about 7pm.
A massive blaze broke out at the site within a couple of minutes of the explosion, which rocked houses in nearby streets.
Emergency services have been at the scene through the night.


Kyseessä on talojen välissä ollut , alunperin puolalaisomisteinen lähikauppa. Kuulunee nyt Tescon piiriin ?
4 kuollut ja toiset 4 luokkaantuneet , joista 1 vakavasti.
Kaupan edustalla oli bussipysäkki ja oikealla puolella pizza & burgermesta.

Syyksi epäillään kaasuräjähdysta. Terrorismiä ei olisi ?
Tuli mielen Julietin pamahdus Tampereella. Aika hyvin naapuritalot kestivät. Ainakin kuvien perusteella.
Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Räjähdeonnettomuudet

Post by härkä »

Ainakin yksi uhri on tullut lisäksi.
https://www.leicestermercury.co.uk/news ... ey-1264420
Linkissä päiväsajan kuvia paikalta.
https://wikivisually.com/wiki/%C5%BBabk ... nce_store)
Ko. kauppaketjusta. Leicesterin tämä kauppa oli avattu vasta tämän vuoden alussa. Aiemmin paikalla oli toinen yritys.
Syyn selville saamisessa mennee muutamia päiviä ?
https://www.google.fi/search?q=zabka%20 ... 517!4f13.1

Lisäys :
https://www.leicestermercury.co.uk/news ... es-1265467
Linkissä CCTV:n kuvaa tapahtumasta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Räjähdeonnettomuudet

Post by härkä »

https://www.thesun.co.uk/news/5696535/m ... ad-police/
EXPLOSION ARRESTS Three men arrested on suspicion of manslaughter after Leicester explosion that killed five

One arrested man comes from East Anglia, the second from the North West of the country, and the third from the East Midlands.

On tehty pidätyksiä. Miehiä epäillään tapoista.
Mitä sitten mahtaa olla taustalla ?
Ei ehkä ollut sittenkään onnettomuus.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Räjähdeonnettomuudet

Post by härkä »

https://www.leicestermercury.co.uk/news ... op-1281061

Police are searching the home of the owner of a shop which was destroyed in the Leicester explosion on Sunday.
Officers have been at the house in Hillary Place, Braunstone since 4pm yesterday afternoon.

Neighbours confirmed that Aram Kurd, 33, lives in the home with his girlfriend and said they have seen police going in and out of the property.
Aram is the owner of Polish shop Zabka which was destroyed in the explosion in Hinckley Roa

Image

Puolalaiskaupan omistajaa etsitään ja hänen taloaan tutkitaan. Naapurit ovat nähneet poliiseja Aran Kurdin talossa sisällä ja ulkopuolella.
https://www.leicestermercury.co.uk/news ... er-1282767
Linkissä videota poliisin toimista.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply