10-vuotiaan puukotus Tre Turtola CM 18.12.19

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

10-vuotiaan puukotus Tre Turtola CM 18.12.19

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/057f ... c852213ab6

Citymarketin lapseen kohdistunut puukotus oli poikkeuksellinen teko – "Meidän yhteiskuntaamme ei ole kuulunut tällainen"

Traumapsykologin mukaan tapahtuman osallisten pitäisi aluksi hakeutua läheisten seuraan.
Lapsen kimppuun käytiin Citymarketissa Tampereella.Lapsen kimppuun käytiin Citymarketissa Tampereella.
Moni voi tarvita ammattiapua Tampereen Citymarketin keskiviikkoisen hyökkäyksen jäljiltä. Vuonna 1990 syntynyt mies yritti puukottaa alle kymmenvuotiasta poikaa keittiövälineosastolla Turtolan kauppaliikkeessä.

– Nämä lapsi ja isä ovat varmasti ne ensisijaiset avuntarvitsijat, sanoo traumapsykologi Soili Poijula
Poijula arvioi, että mitä enemmän sivulliset ovat omin aisteineen tapahtuneesta nähneet tai kuulleet, sitä traumatisoivampaa se on.
– Jos on mahdollista kannattaa hakea ensin turvaa ja tukea perheeltä ja läheisiltä. Lähipäivinä kannattaa käydä myös ammattilaisen kanssa keskustelemassa. Mitä nuorempia lapsia on näkemässä, sitä voimakkaampi se vaikutus on. Hyvin yksilöllistähän se on.

”Aineissa, harhoja tai psykoosi”

Citymarketin tapahtumista tiedetään toistaiseksi, että epäilty otti lapsesta kiinni ja yritti lyödä tätä puukolla. Lapsen takki repeytyi, mutta hän ei saanut vakavia vammoja.

Lapsen isä sai estettyä teon.

Mediatietojen perusteella vastaavat tapahtumat ovat Suomessa hyvin poikkeuksellisia, sanoo Poijula.
– Yksittäisiä tapahtumia on vuosittain. Aina se, mikä on poikkeuksellista meidän yhteiskunnassamme, se on myöskin poikkeuksellisen järkyttävää. Meidän yhteiskuntaamme ei ole kuulunut tällainen, että kuka tahansa voi joutua hengenvaarallisen väkivallan kohteeksi julkisella paikalla. Vaikutuksia asianosaisiin ei pidä vähätellä, vaan tarjota apua.
Vielä ei tiedetä, miksi tamperelaismies päätyi tekemään kyseisen teon, oliko se suunniteltu, vai hetken mielijohde.
– Ei voi tietää, onko esimerkiksi huumeiden vaikutuksen alaisena tai onko harhoja. On hyvin poikkeuksellista, että tällainen lapseen kohdistu. Vaikea uskoa, että sellaista tapahtuu, jos on selvin päin, tai ei ole psykoottinen, tai hyvin vakavasti sillä hetkellä häiriintynyt. Varmaan myöhemmin selviää, mitä hänen mielessään tapahtui, että hän on näin mielettömästi toiminut.

Pitkittyneistä oireista hoitoon

Poijulan mukaan yksi trauman seuraus on, että ihminen alkaa vältellä traumaan liittyviä asioita.
– Sinänsä kauppa ei ole tehnyt mitään. Se voi kuitenkin rajoittaa elämää, ettei voi mennä siihen kauppaan, tai se voi yleistyä, että ahdistaa mennä kauppoihin yleensä. Luonnollista on, että keho reagoi ylikierroksilla. Sitten on halu vältellä kaikkea, joka palauttaa sen mieleen, koska siitä seuraavat nämä reaktiot.
Poijulan mukaan ihmistä auttaa se luonnollinen reaktio shokin ja järkytyksen jälkeen, että asia tunkee mieleen.

– Kuukauden kuluessa sen pitäisi olla jo vähemmän ja harvemmin mielessä. Aluksi se on luonnollista se reagointi. Jos se ei harvene tai vähene, voidaan jo kuukauden kuluttua tunnistaa traumaperäinen stressireaktio, johon onneksi on Suomessa terapioita olemassa ja ammattihenkilöitä, jotka osaavat hoitaa, jos ne tunnistetaan ajoissa.
Poijulan mukaan tapahtumaa todistaneiden ei kannata olla yksin tuoreeltaan välikohtauksen jälkeen.

– Jos on läheisiä, keiden kanssa olla. Yksin oleminen ei ole hyvä asia. Jos on joku läheinen, josta saa turvaa, se on yksi tärkeimpiä auttavia asioita. Lapsille voi kertoa, että aikuinen pystyi suojelemaan, ja lopputulos on hyvä, että lapsi on selviytynyt.

Image

Tämä on senverran erikoinen tapaus , että ajattelin sen esille nostaa. Vaikkei siinä onneksi aivan pahasti käynytkään.

Tekopaikka varsin arkinen ja useille seutukunalla tuttu. Minullekin ko. ostarin muitten kauppojen osalta.
Teko tapahtui taloustavaraosastolla. Otettiinko veitsi hyllystä ?

Miksi teko tuli tehdyksi ?
On mainittu , etteivät uhri ja isänsä tunteneet tekijää tai sitä muuta poppoota. Ei kuulemma edeltävää sanallista kommunikointia.
Tekijän on sanottu olevan suomalainen.
Onko ollut aineissa ? Jos , niin millaisissa ?
Onko jokin lapsen käytöksessä voinut olla motiivi tekoon ? Tai isän käytöksessä ?
Herättääkö ajatuksia ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: 10-vuotiaan puukotus Tre Turtola CM 18.12.19

Post by Queen »

Mietin sitä, että miksi tämä puukottaja ylipäätään on ollut tuolla osastolla. Onko ollut oikein hakemassakin teräaseita, joilla sitten puukottaa jotakuta (esim. päästäkseen hoitoon - näin pyhien alla jos on ahdistava tilanne) ja sitten sopiva uhri onkin tullut lähelle ja hän on näin tehnyt heti tekosensa etsimättä sen kummemmin uhria.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: 10-vuotiaan puukotus Tre Turtola CM 18.12.19

Post by härkä »

https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2 ... 48471.html

Citymarketissa 10-vuotiaan puukotuksesta epäilty herättänyt pelkoa ennenkin: Riehui asunnossaan ja yritti viedä aseen poliisilta – pysähtyi vasta etälamauttimella
Tapon yrityksestä epäilty mies on ollut tekemisissä poliisin kanssa ennenkin.

Epäiltyä esitetään vangittavaksi Tampereen käräjäoikeudessa torstaina iltapäivällä.

Turtolan Citymarketissa keskiviikkona pikkupoikaa puukottanut mies on ollut aiemminkin tekemisissä poliisin kanssa. Kesäkuussa 2016 mies pisti hanttiin poliisipartiolle, joka oli tullut hänen asunnolleen suorittamaan virkatehtävää.
Tuolloin 26-vuotias tamperelaismies oli todistajan mukaan aiheuttanut pelkoa naapureissaan. Mies asui vuokralaisena Tampereen seudun nuorisosasuntojen asunnossa.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja oli mennyt tapaamaan miestä tämän asunnolle. Toiminnanjohtajalla oli huoli siitä, kykeneekö mies psyykkisen vointinsa vuoksi jatkamaan asumistaan siellä.
Paikalla oli lisäksi psykiatrisen yksikön henkilökuntaa ja poliisipartio tilannetta turvaamassa. Toiminnanjohtaja kertoi oikeudessa lääkärin tehneen nopeasti arvion siitä, että mies pitää saada hoitoon.
Mies oli kuitenkin yhteistyökyvytön. Hän ryhtyi vastustamaan lähtemistä hyvin väkivaltaisesti.

Toiminnanjohtajan arvion mukaan sekavasti ja pelokkaasti käyttäytynyt mies ei ymmärtänyt, mitä oli tekemässä. Poliisi käskytti miestä, mutta koska hän ei totellut, poliisi joutui käyttämään hallintaotetta.
Mies väänsi käsillään voimakkaasti vastaan ja uhkasi poliiseja väkivallalla. Kun poliisi kuljetti miestä asunnolta pois, mies löi toista poliisimiestä nyrkillä kasvoihin. Lisäksi hän yritti tavoitella toisen poliisimiehen virka-asetta.

Uhkaavan käytöksen ja vastaanpanemisen vuoksi poliisi joutui lopulta käyttämään etälamautinta tilanteen rauhoittamiseksi. Lopuksi poliisi raudoitti miehen. Toisen poliisimiehen arvion mukaan tilanne asunnolla kesti korkeintaan kymmenen minuuttia.
Poliisien vammat jäivät lieviksi: toinen sai punoitusta ja kipua kasvoihin, toinen kipua käteen.
Syyttäjä vaati miehelle vankeutta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Mies kiisti syytteen vetoamalla syyntakeettomuuteensa.
Mielentilalausuntoa ei asiassa hankittu. Potilaskertomusten ja vapaamuotoisen lääkärinlausunnon perusteella oikeus kuitenkin arvioi, että miehen psyykkinen vointi oli tapahtuma-aikaan varsin heikko.


Koska miehen kyky ymmärtää tekonsa luonne ja säädellä käyttäytymistään oli sairauden vuoksi merkittävästi alentunut, hänen katsottiin syyllistyneen virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen alentuneesti syyntakeisena.
Tästä syystä oikeus käytti lievennettyä rangaistusasteikkoa tuomiota määrätessään. Seuraamukseen vaikutti myös se, ettei miehellä ollut aiempia merkintöjä rikosrekisterissä.
Oikeus totesi, että vakiintuneen oikeuskäytännön mukainen seuraamus vastaajan syyksi luetusta teosta olisi ollut noin puoli vuotta vankeutta. Olosuhteet huomioon ottaen oikeus päätyi kuitenkin vankeusrangaistuksen kohtuuttomaksi.
Niinpä mies tuomittiin lopulta 60 päiväsakkoon. Miehen tuloilla maksettavaa tuli 360 euroa.

Vuonna 2009 mies tuomittiin kolmeen määräaikaiseen lähestymiskieltoon. Kielloilla suojattiin yhteensä viittä eri henkilöä. Suojatut henkilöt kokivat miehen häirinneen heitä.
Nyt miestä epäillään tapon yrityksestä. Tutkinnanjohtaja esittää miestä vangittavaksi torstaina iltapäivällä Pirkanmaan käräjäoikeudessa.


Vai sillä tavalla.
Mies joutunee nyt osastolle. Suljetulle sellaiselle.
Ärsyke on voinut olla aivan minimaalinen ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: 10-vuotiaan puukotus Tre Turtola CM 18.12.19

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9528 ... 303b26b2ae
Tamperelainen perheenäiti riensi apuun, kun Citymarket-puukottaja iski: ”Painoin teräasetta jalallani lattiaan”

Iltalehden tietojen mukaan tamperelainen perheenäiti riensi apuun ja painoi epäillyn puukottajan teräaseen lattiaan.

– Ihmiset katsoivat ja päivittelivät, mutta harva tuli auttamaan, äiti kritisoi.

Välikohtaus tapahtui Citymarketin keittiövälineosastolla, ja epäilty käytti tekovälineenä teräasetta. Poliisi ei ole kertonut, tuliko tekijä paikalle teräase mukana vai oliko teräase kaupasta.
Tapausta todistaneen perheenäidin mukaan teräase näytti uudelta.
– Nyt toivoisinkin, että Suomessa käydään keskustelu, pitääkö terävimmät keittiötarvikkeet pitää lukollisissa kaapeissa kaupoissa, nyt ne ovat kaikkien otettavissa, äiti pohtii.

Otteet linkistä.

Olisi varmaan melkoisen hankalaa sijoittaa kaikki tuonkaltaiseen tekoon tarvittavat välineet lukkojen taakse.
Kuitenkin yksittäistapaus.
Toisaalta teräaseen näkeminen samanaikaisesti mahdollisen ärsykkeen kera. Voiko yhdistelmä johtaa itse tekoon ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply