Vk Antero Hirn epäilty avovaimon tappo, Rantasalmi 11.7.2010

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
Mileva
Posts: 2
Joined: Wed Jan 11, 2012 10:09 pm

Vk Antero Hirn epäilty avovaimon tappo, Rantasalmi 11.7.2010

Post by Mileva »

Ketju on siirretty kotimaisiin henkirikoksiin pois historiallisista koska KKO:n antama tuomio on sen verran tuore, vasta joitain kuukausia.

-Moderaattorit-

....................................................................................................
Nostanpa tämän ihan omaksi aiheekseen vaikka tapaus ei lienekään vielä aivan loppuunkäsitelty. Olen löyhästi seurannut jutun edistymistä ja odotellut hovioikeuden tuomiota. Tuomio tuli, 9 vuotta taposta, mutta uutisointi hämmentää jälleen kerran. Kursivoin ne kohdat, jotka pieniä aivonystyröitäni jäivät vaivaamaan. Sekava ja mutkikas juttu vai vain sekavaa ja mutkikasta uutisointia? Miten tämä juttu nyt on oikein mennytkään?


Iltasanomat 24.01.2012
Dramaattinen käänne: Avovaimonsa hukuttamisesta epäilty poliisi sai 9 vuotta vankeutta

Hovioikeus käänsi täydellisesti "kelkan" ja tuomitsi alioikeudessa syyttömäksi todetun poliisin vankeuteen yhdeksäksi vuodeksi avovaimonsa taposta äänin 2-1.

Tuomittu poliisi palveli aikoinaan Presidenttilinnan turvaryhmässä.

Alioikeuden syyttäjän mukaan 49-vuotias vanhempi konstaapeli hukutti noin 70-vuotiaan avopuolisonsa kesämökkinsä läheiseen rantaveteen Rantasalmella, jossa pariskunta oli vapaa-ajan vietossa. Näin tapahtui kesällä 2010.

Miestä syytettiin myös ampuma-aserikkomuksesta. Hänen epäiltiin säilyttäneen pistoolia ja lipasta kotonaan lukitsemattomassa paikassa.

Mies kiisti molemmat syytteet. Hän soitti hätänumeroon ja sanoi yrittäneensä elvyttää naista.

Itä-Suomen hovioikeuden tuoreessa päätöksessä todetaan, ettei taposta tuomitseminen edellytä, että asia olisi täysin varma. Eli sataprosenttista näyttöä ei vaadita.

Sekavassa jutussa ja mutkikkaassa todistelussa päädyttiin enemmistön äänin siihen, että poliisi oli hukuttanut häntä vanhemman naisystävänsä.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä rikosepäily heräsi vasta sen jälkeen, kun naisen ruumis oli ehditty polttohaudata. Oikeuslääkärin alkuperäisen ruumiinavauslausunnon mukaan kyseessä oli itsemurha. Syyttäjän mukaan naisen kuolemaa edelsi alkoholin nautiskelu ja riita.

Tuomitulla on mahdollisuus yrittää saada asian käsittely korkeimpaan oikeuteen, mikäli se hyväksyy mahdollisen muutoksenhakuesityksen.



Iltalehti 24.1.2012
Poliisille 9 vuotta vankeutta avovaimonsa hukuttamisesta


Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut 49-vuotiaan poliisimiehen Antero Jouko Juhani Hirnin yhdeksän vuoden vankeuteen taposta.

Käräjäoikeus oli aiemmin päättänyt jättää miehen tuomitsematta, mutta tuomio muuttui hovioikeudessa.

Kesällä 2010 sattunutta tapausta luultiin aluksi tavalliseksi hukkumiseksi. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus antoi kuitenkin viitteitä siitä, että kyseessä saattoi olla henkirikos.

Antero Jouko Juhani Hirn oli kertonut hovioikeudessa, että hänen avovaimonsa oli kahlannut alasti rannan kaislikkoon, ja huudellut Hirnin nimeä. Hirn oli ärsyyntynyt huuteluista ja poistunut tämän vuoksi paikalta. Pois päin kävellessään hän oli kuullut naisen kirkumista, avunhuutoja ja pulputtavaa ääntä. Hovioikeuden mukaan rannan tapahtumille ei ole silminnäkijöitä, ja ne perustuvat vain Hirnin kertomuksiin.

Hirn palasi paikalle ja näki avopuolisonsa kellumassa selällään kaislikossa. Mies veti avovaimonsa ensin avoveteen ja sitten rantaan. Hirn yritti elvyttää avovaimoaan ja soitti hätäkeskukseen.

Lääkärinlausunnon mukaan hukkuminen oli aiheuttanut sydänpysähdystilanteen, joka oli pitkittynyt elvytyksestä huolimatta. Sydänpysähdys aiheutti aivovaurion.

Hukkuminen epätodennäköistä

Hovioikeus katsoo tuomiossaan, että vaikka nainen oli nauttinut jonkin verran alkoholia, on epätodennäköistä, että hän olisi hukkunut vain puoli metriä syvään veteen sammumisen, kompastumisen tai muu vastaavan syyn vuoksi.

Paikalle saapuneille auttajille Hirn oli pyrkinyt heti selittämään tapahtumia avovaimonsa itsemurha-aikeilla. Hän mainitsee asian myös hätäkeskukseen soittamassa puhelussaan.

Hirn oli kertonut avovaimonsa olleen masentunut. Edellisenä kesänäkin avovaimo oli miehen mukaan kaatuillut vedessä pehmeän pohjan vuoksi, ja Hirn oli joutunut pelastamaan hänet hukkumiselta.

Hovioikeuden mukaan vain Hirn on kertonut avovaimonsa olleen itsetuhoinen. Hovioikeus katsoo, ettei nainen tehnyt itsemurhaa. Selälleen hukuttautuminen on erittäin vaikeaa ja se olisi vaatinut erityisiä ponnisteluita ja apukeinoja. Hovioikeus katsoi myös, että hukkumispaikka oli avoveden puolella, ei kaislikossa.

Hovioikeus totesi tuomiossaan, ettei Hirnin syyllisyydestä tahalliseen henkirikokseen jää varteenotettavaa epäilyä.

Hovioikeuden tuomiossa todetaan, että syytetyn tuomitseminen tuomitseminen ei edellytä sataprosenttista näyttöä ja jonkinlainen epäilys voi jäädä tekijän syyllisyydestä.


Keski-ikäinen poliisi ja hänen parikymmentä vuotta vanhempi avopuolisonsa olivat kahdestaan viettämässä lomaa pariskunnan yhteisellä kesämökillä Itä-Suomessa, kun vaimo hukkui mökkirantaan.

Tapausta luultiin aluksi tavalliseksi hukkumiseksi. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus antoi kuitenkin viitteitä siitä, että kyseessä saattoi olla henkirikos.
Savon Sanomat 24.1.2012
Asianajaja Heikki Salo: "Haemme valituslupaa"
Poliisille 9 vuoden tuomio naisystävän taposta


Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut helsinkiläisen poliisin yhdeksän vuoden vankeuteen naisystävänsä taposta.

Hovioikeus katsoi, että vuonna 1961 syntynyt Antero Jouko Juhani Hirn hukutti naisystävänsä Rantasalmella heinäkuussa 2010. Pariskunta oli ollut kesäviikonlopun vietossa kesämökillä. He olivat juopotelleet ja syyttäjän mukaan kaksikolle oli tullut riitaa, jonka päätteeksi mies oli hukuttanut naisen. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä.

Mies kiisti syytteen. Hän selitti tapahtunutta sillä, että nainen oli masentunut ja teki itsemurhan.

Hovioikeus ei niellyt väitettä itsemurhasta, sillä mies oli ainoa, joka oli kiinnittänyt huomiota naisen väitettyyn itsetuhoisuuteen. Oikeuden mukaan myöskään sairaskohtaus ei voinut aiheuttaa naisen kuolemaa.

Hovioikeuden mielestä miehen syyllisyyden puolesta puhuivat myös hänen oikeuskäsittelyn aikana antamansa muuttuneet kertomukset tapahtuneesta.

Hovioikeus päätyi ratkaisuun äänestyksen jälkeen. Yksi hovioikeudenneuvos olisi hylännyt syytteen taposta.

Tuomitun asianajaja Heikki Salo sanoo Savon Sanomille, että he hakevat korkeimmalta oikeudelta valituslupaa aivan varmasti.

Etelä-Savon käräjäoikeus vapautti miehen henkirikossyytteestä maaliskuussa 2011. Samalla kaatui myös vaihtoehtoinen syyte kuolemantuottamuksesta. Käräjäoikeus piti miehen miehen syyllisyyttä todennäköisenä, mutta ei varmana.
Poliisimiehen taustoista asiaa täällä, ja lyhyt uutinen taannoisesta käräjäoikeuden päätöksestä.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Poliisille 9 vuoden tuomio naisystävän taposta

Post by matlockb »

Asian ovat ratkaisseet Etelä-Savon käräjäoikeudessa käräjäoikeudessa: laamanni Juhani Mali, käräjätuomari Pekka Rönkä ja lautamiehet

Hovioikeudessa konstaapeli Hirn tuomittiin taposta 9 vuoden vankeusrangaistukseen, viraltapantavaksi sekä menettämään sotilasarvonsa.
Asian ovat Itä-Suomen hovioikeudessa ratkaisseet oikeusneuvokset: Pertti Jokinen, Ari Kyllönen ja Pirjo Soininen (eri mieltä)

Antero Hirn sai valitusluvan melkein pyytämättä ja korkeimmassa oikeudessa asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Liisa Mansikkamäki, Hannu Rajalahti, Marjut Jokela, Jukka Sippo ja Jarmo Littunen. Esittelijä Kirsi Kohonen.

Korkein oikeus ei ota käsiteltäväkseen pelkkiä näyttökysymyksiä (ehkä 1/500), poliisin ollessa kyseessä laki on toinen, varsinkin kun hovioikeus kerrankin käytti maalaisjärkeä (tosin vain kaksi neuvosta) mutta korkein laittoi sille pisteen:
KKO: Hukuttamisesta epäilty poliisi on syytön

11.4.2013 10:09
Päivitetty 15.4.2013 11:04

Matti Tyynysniemi
HELSINGIN SANOMAT

Image
Tapahtumapaikka Rantasalmella

Korkein oikeus (KKO) on antanut vapauttavan tuomion oikeudenkäynnissä, jossa Helsingin poliisissa työskennellyttä miestä syytettiin taposta. Syytteen mukaan mies olisi hukuttanut naisystävänsä mökkirantaan Rantasalmella kesällä 2010. KKO:n päätöksellä Antero Jouko Juhani Hirn on syytön.

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi jutussa vapauttavan tuomion maaliskuussa 2011. Syyttäjä kuitenkin valitti hovioikeuteen, joka tammikuussa 2012 tuomitsi miehen taposta yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeuden ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen. Kolmesta hovioikeustuomarista yksi oli sitä mieltä, että miehen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

Mies ehti istua tuomiotaan vankilassa muutaman kuukauden, kunnes KKO myönsi viime vuoden huhtikuussa valitusluvan ja määräsi tuomion täytäntöönpanon keskeytettäväksi.

Korkeimmassa oikeudessa ratkottiin näyttökysymystä eli sitä, mitä on katsottava tapahtuneen.

Viisikymppinen poliisimies ja hänen 20 vuotta vanhempi naisystävänsä olivat olleet kahdestaan kesämökillä heinäkuisena iltana vuonna 2010. Iltakymmenen jälkeen mies oli soittanut hätäkeskukseen.

"Seurasin tuota naisystävää tänne järvelle, se hölmöili, tää on jo toinen kerta. Yritti hukuttaa itsensä. Aattelin, että ihminen leikkii, mutta ei se leikkinyt. Ihminen veti henkeen vettä tahallaan. Ja kännipäissään vielä. Kosti minulle. Mutta jää todennäköisesti henkiin", mies sanoi hätäkeskuspuhelussa KKO:n ratkaisutekstin mukaan. Mies kertoi elvyttävänsä naista ja pyysi lähettämään ambulanssin.

Asiassa aloitettiin rikostutkinta, kun naisen ystävä otti yhteyttä poliisiin ja kertoi miesystävän uhkailleen naista. Syyttäjä katsoi miehen hukuttaneen naisen ja nosti syytteen.

Korkein oikeus oli hovioikeuden kanssa eri mieltä useista eri seikoista. Hovioikeuden mielestä syytettä tukivat esimerkiksi miehen kertomusten väitetyt ristiriitaisuudet, miehen esittämä käsitys naisen tekemästä itsemurhasta, miehen luonteesta esitetty selvitys sekä se, että mies ei hätäkeskusnauhoitteella ollut tarpeeksi hengästynyt.

Korkein oikeus katsoi, että nämä seikat eivät merkityksellisellä tavalla tukeneet syytettä.

KKO:n mukaan syytteen tapahtumakulku kuitenkin oli varteenotettava selitys sille, miten ja miksi nainen oli hukkunut. Syytteen puolesta puhui KKO:n mielestä se, että naisen oli näytetty kertoneen ulkopuolisille pelkäävänsä miehen tekemiä tappouhkauksia. Syytettä puolsi myös se, että nainen oli hukkunut matalaan rantaveteen, ja mies oli ollut ainoa ihminen paikalla hänen lisäkseen.

KKO:n mielestä itsemurhan tai puhtaan tapaturman mahdollisuudet olivat tulleet poissuljetuksi. KKO:n mukaan ei kuitenkaan voitu sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että nainen olisi voinut saada sydänpysähdyksen hengitettyään vettä, tai saanut sairauskohtauksen ja joutunut veden varaan.

Rikossyytteen hyväksyminen edellyttää niin vakuuttavaa näyttöä, ettei syyllisyydestä jää varteenotettavaa epäilyä. KKO:n mielestä miehen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily, joten syytteet taposta ja vaihtoehtoisesti törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta oli hylättävä.

KKO hylkäsi myös vaihtoehtoisen syytteen pelastustoimen laiminlyönnistä ja heitteillepanosta sekä törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Päivitetty 15.4. klo 11.00: Lisätty syyttömäksi todetun miehen nimi, joka mainittiin myös hovioikeuden tuomiosta kertoneessa uutisessa.
http://www.hs.fi/kotimaa/KKO+Hukuttamis ... 5643659649
Tiedote 11.4.2013 - Poliisiin kohdistunut syyte taposta hylättiin

Korkein oikeus (KKO) on tänään antamallaan tuomiolla hylännyt vuonna 1961 syntyneeseen helsinkiläiseen poliisimieheen kohdistetun syytteen naisystävänsä taposta.

Syytteet perustuivat tapahtumiin heinäkuussa 2010 miehen kesämökillä Rantasalmella. Syytteen mukaan mies oli tappanut vuonna 1940 syntyneen naisystävänsä hukuttamalla hänet. Hukkuminen oli aiheuttanut sydänpysähdyksen, ja nainen oli kuollut seuraavana päivänä tajuihinsa tulematta.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen näyttämättömänä. Hovioikeus sitä vastoin katsoi, että mies oli tappanut naisystävänsä hukuttamalla hänet, ja tuomitsi miehen rangaistukseen taposta. Hovioikeuden mukaan asiassa voitiin riittävällä varmuudella sulkea pois muut naisen äkillistä kuolemaa selittävät syytteelle vaihtoehtoiset tapahtumainkulut eikä miehen syyllisyydestä tahalliseen henkirikokseen jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

KKO toimitti asiassa suullisen käsittelyn. KKO piti hovioikeuden tavoin erittäin epätodennäköisenä, että hukkuminen matalaan rantaveteen olisi voinut johtua yksinomaan tapaturmasta. Myös itsemurhan mahdollisuus voitiin sulkea pois riittävällä varmuudella. KKO:n mukaan ei kuitenkaan voitu sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että päihtynyt uhri oli ilman miehen syytteissä tarkoitettua myötävaikutusta hengittänyt vettä, mistä oli aiheutunut sydänpysähdys, tai että hän oli saanut sairauskohtauksen ja sen seurauksena joutunut veden varaan. Kuolemaan johtaneet tapahtumat olivat jääneet epäselviksi, eikä syytteelle vaihtoehtoisten tapahtumainkulkujen mahdollisuutta ollut voitu asiassa esitetyllä näytöllä sulkea pois. Näin ollen syyllisyydestä jäi varteen otettava epäily.

Myös toissijaiset syytteet kuolemantuottamuksesta hylättiin.

Ratkaisu (R2012/284) on tilattavissa kirjaamosta, puh. 02956 40050 tai korkein.oikeus(at)oikeus.fi.

Lisätiedot: Viestintäpäällikkö Pia Sive, 02956 40052, pia.sive(at)oikeus.fi.
Linkki Korkeimman Oikeuden päätökseen: http://www.kko.fi/61775.htm

http://www.kko.fi/61788.htm

Korkein oikeus myöntää valitusluvan muutamassa kuukaudessa ja samalla päästää (valitusluvan myönnettyä) ukon vapaaksi vastaamaan syytteeseen taposta, olisi säästynyt verorahoja kun olisivat samantien sanoneet että valituslupa myönnetty, asia ratkaistu samalla nopeutetussa aikataulussa oikeusneuvosten kesken kahvitauolla: -Konstaapeli Antero Hirnin syyllisyydestä jää varteenotettava epäily joten syyte hylätään, Hirn heti vapaaksi, piste. KKO on sanansa sanonut.
Vastaavassa tilanteessa (näyttökysymyksessä yleensäkään) ei oli tavalliselle tallaajalle irronnut minkäänlaista valituslupaa edes kohtuuttomien oikeudenkäyntikulujen osalta, no toivottavasti konstaapeli Hirn löysi korkeimmasta seuraa itselleen vaikkapa oikeusneuvos Liisa Mansikkamäestä (http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2013/ ... poliisille).
Mikäli Antero Hirn sattumalta pääsee antamaan sakot Mansikkamäen touhuista, en ihmettelisi, vaikka selviäisi pelkällä suullisella huomautuksella (ja suullisia huomautuksiahan on monenlaisia ;D) joka käytäneen hyvän illallisen merkeissä.

En viitsi nimiä paljastaa niiden paljon puhuttujen kunnianloukkausepäilyjen vuoksi (tai nehän muuttuu jo syytteiksi ennen kuin on edes rikosilmoitusta tehty) mutta eräs pikkukunnan (nykyään iän vuoksi eläkkeellä ja täysin alkoholisoitunut) konstaapeli tykkäsi hakata emäntänsä säännöllisesti viikonloppuisin rivitaloasunnossaan siihen malliin että puoliväkisin piti naapureiden mennä hakemaan rouva (jolla vähintäänkin toinen silmä musta, kädet mustelmilla ja nenästä verta, erään kerran meni pari hammastakin) turvaan, onneksi konstaapeli oli niin humalassa ettei siitä ollut yhdelle isommalle miehelle (vakioasiakkaansa) tai parille muulle naiselle vastusta. Jostain syystä tämä konstaapeli on juuri se joka ei lähtenyt ja harvoin lähettikään partiota kotihälytystehtävälle mikäli vaimoa pahoinpideltiin.
Pahoittelut ot:stä.
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

Re: Vk Antero Hirn epäilty naisen tappo, Rantasalmi 11.7.201

Post by matlockb »

Voi hyvinkin olla, että Auerin tulevat korvaukset, siinä tapauksessa että hovioikeuden vapauttava päätös jää lainvoimaiseksi, eivät ole suurimmat mahdolliset (en tiedä onko lainvoimaista, lopullista päätöstä vielä annettu, yritän selvittää asian mahdollisimman pian):
Tapposyytteestä vapautettu poliisi vaatii jättikorvauksia

Keskiviikko 27.8.2014 klo 15.12

Tapposyytteestä vapautettu poliisi vaatii valtiolta yli 110 000 euron korvauksia käräjillä.

Asia käy ilmi Helsingin käräjäoikeuteen toimitetusta haastehakemuksesta.

Miehen epäiltiin hukuttaneen naisystävänsä Rantasalmella kesällä 2010. Viisikymppinen mies oli vangittuna kahteen kertaan useiden kuukausien ajan. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi hänet taposta, mutta korkein oikeus (KKO) hylkäsi syytteen. KKO:n mukaan kuolemaan johtanut tapahtumien kulku jäi epäselväksi.

Mies vaatii valtiota maksamaan korvauksia vapauden menetyksestä aiheutuneista kärsimyksistä, ansionmenetyksestä ja saamatta jääneistä lisistä. Haasteen mukaan mies oli syyttömänä kiinniotettuna yhteensä yli 280 vuorokautta ja siitä valtaosan eristyssellissä poliisitaustastaan johtuen.

STT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014082 ... 1_uu.shtml
Post Reply