Hartola - Epäilty murha ja tuhotyö 5.3.2021

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5224
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Hartola - Epäilty murha ja tuhotyö 5.3.2021

Post by -Uta- »

Päijäthämäläinen mies vangittiin epäiltynä murhasta Hartolassa
https://poliisi.fi/-/paijathamalainen-m ... hartolassa
9.3.2021 13.25
UUTINEN


Hämeen poliisi on tutkinut Hartolassa perjantaina tapahtunutta rivitalon paloa, jossa menehtyi päijäthämäläinen mies. Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Tapahtumapaikalla suoritettujen puhutusten ja rikospaikkatutkinnan perusteella asiassa on syytä epäillä rikosta. Poliisi otti kiinni tapahtumapaikan läheisyydestä päijäthämäläisen 1992 syntyneen miehen, jota on syytä epäillä ko. rikoksesta. Esitutkinnassa rikosnimikkeeksi on tarkentunut murha ja tuhotyö.

Esitutkinnassa selvitetään tarkemmin murhan tunnusmerkistötekijöinä olevia vakaata harkintaa, erityisen raakaa tai julmaa tekotapaa ja vakavan yleisen vaaran aiheuttamista sekä kokonaisarvosteluun liittyviä seikkoja. Lisäksi poliisi edelleen selvittää tulipaloa tuhotyönä.

Poliisi esitti tänään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa miehen vangitsemista murhasta ja käräjäoikeus vangitsi hänet todennäköisin syin epäiltynä päijäthämäläisen 1971 syntyneen miehen murhasta.

Rikoksesta epäilty ja uhri eivät ole sukua toisilleen.

Käräjäoikeus määräsi syytteen nostamisen määräajaksi 7.7.2021.
User avatar
-Uta-
Posts: 5224
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Hartola - Epäilty murha ja tuhotyö 5.3.2021

Post by -Uta- »

Hartolan rivitalopalosta nostetun murhasyytteen käsittely alkaa tänään käräjäoikeudessa – kuolettavaa paloa epäillään tahallaan sytytetyksi
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/har ... #gs.6k3qs8
JULKAISTU 15.07.2021 05:25

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti Hartolan maaliskuisesta rivitalopalosta, jossa kuoli yksi ihminen.

Syyttäjä vaatii 28-vuotiaalle päijäthämäläiselle miehelle tuomiota murhasta ja tuhotyöstä.

Tulipalossa Opintiellä kuoli noin viisikymppinen mies. Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta perjantaina 5. maaliskuuta iltapäivällä hieman neljän jälkeen.

28-vuotias mies otettiin kiinni läheltä palopaikkaa, ja hän ollut vangittuna maaliskuusta lähtien. Poliisi on aiemmin kertonut, että miehen epäillään sytyttäneen palon tahallaan. Poliisin mukaan epäilty ja uhri eivät ole sukua toisilleen.

Palossa tuhoutui rivitalon neljästä huoneistosta yksi, mutta muutkin asunnot kärsivät pahoja savu- ja vesivahinkoja. Pelastuslaitos kertoi pian palon jälkeen, että koko rivitalo menee purkuun.

Tapausta puidaan käräjäoikeudessa myös huomenna ja mahdollisesti vielä maanantaina.
User avatar
-Uta-
Posts: 5224
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Hartola - Epäilty murha ja tuhotyö 5.3.2021

Post by -Uta- »

Hartolan polttomurhasta tietoja: oikeuden mukaan mies jätti tuttavansa asuntoon kuolemaan
- syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/har ... #gs.7bntu9
JULKAISTU 30.07.2021 15:56

Image
Hämeen poliislaitoksen esitutkintamateriaalia palon jäljistä. LEHTIKUVA / HANDOUT / HÄMEEN POLIISILAITOS

Käräjäoikeus on määrännyt mielentilatutkimukseen miehen, jonka syytetään murhanneen tuttavansa sytyttämällä tämän asunnon tuleen Hartolassa maaliskuussa. Perjantaina annetussa välituomiossa Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoo 28-vuotiaan syytetyn toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

–  Kaikki asiassa esitetty näyttö (syytetyn) omaa kertomusta lukuun ottamatta tukee sitä, että (hän) on palavaa nestettä apuna käyttäen sytyttänyt (uhrin) asunnon tuleen ja jättänyt erittäin päihtyneen (uhrin) asuntoon kuolemaan, välituomiossa sanotaan.

Rivitaloasunto tuhoutui palossa seinä- ja kattorakenteita myöten. Palokoirien avulla tehdyn tutkimuksen perusteella palon alkamispaikaksi varmistui asunnon olohuone. Huoneeseen oli levitetty palavaa nestettä useaan kohtaan.

Syyttäjä vaatii syytetylle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja tuhotyöstä. Syytetty kiistää syytteet. Käräjäoikeus ottaa kantaa rikosnimikkeeseen ja mahdolliseen rangaistukseen mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.

Sanoi poliisille olevansa "murhapolttaja"
Oikeuden mukaan syytetty ja uhri olivat viettäneet joitakin päiviä uhrin asunnolla. Syytetty kertoi kaksikon tunteneen viidentoista vuoden ajan.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyn kertomus tapahtumista on vaihdellut merkittävästi esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana. Oikeudessa mies kertoi lähteneensä käymään Alkossa ja huomanneen palatessaan rivitalon olevan liekeissä. Hän sanoi käyneensä katsomassa ovelta sisälle, mutta savun olleen niin sankka, ettei uhria näkynyt.

Image
Ilmakuvaa rivitalosta palon jälkeen. Kuva: Hämeen poliisilaitos / Lehtikuva

Poliisikuulustelussa mies taas oli sanonut raivostuneensa ja pahoinpidelleensä uhrin ja sytyttäneensä tämän jälkeen sohvan tuleen. Sohvan sytyttämisestä mies oli puhunut myös tapahtumapaikalla olleelle todistajalle, tuomiossa sanotaan.

Oikeudenkäynnissä syytetty selitti aiempia puheitaan järkytyksellä ja päihtymyksellä, joiden takia hän olisi puhunut "mitä sattuu". Oikeus kuitenkin katsoi, että puheet kertoivat miehen syyllisyydestä.

–  Käräjäoikeus toteaa, ettei (syytetty) ole voinut tällä varmuudella tietää, mistä palo oli alkanut, ellei hän olisi ollut itse paikalla. Edelleen poliisin tavoittaessa (syytetyn), häneltä oli kysytty ainoastaan henkilöllisyyttä, jolloin (hän) oli jälleen kertonut olevansa murhapolttaja.

Todistaja ei ollut uskoa silmiään
Ilmoituksen hätäkeskukseen teki läheisessä talossa asuva nainen. Hän kertoi oikeudessa nähneensä rivitaloasunnon ilmiliekeissä, ja että tuolloin palo oli jo leviämässä viereisiin asuntoihin.

–  Päätyhuoneiston takapihan ovi oli vaikuttanut lennähtäneen pois. Palo oli ollut todella raju, eikä palokuntaa ollut ollut paikalla. (Todistajan) oli ollut vaikea uskoa näkemäänsä, referoidaan tuomiossa naisen kertomaa.

Nainen kertoi kohdanneensa pihalla syytetyn, joka käyttäytyi välipitämättömästi ja sekavasti. Tämä oli naisen mukaan sanonut, että oli sytyttänyt palon ja että asukas oli vielä sisällä asunnossa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5224
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Hartola - Epäilty murha ja tuhotyö 5.3.2021

Post by -Uta- »

Mies sytytti asunnon tuleen ja yksi kuoli – tuomittiin syyntakeettomana murhasta
Hartolassa maaliskuussa tapahtuneesta polttomurhasta tuomittu ei saa rangaistusta.
https://yle.fi/uutiset/3-12271121
SINI OJANPERÄ
14.1. 16:03 • Päivitetty 14.1. 16:25


Hartolan polttomurhasta syytetty mies ei saa rangaistusta. Mies todettiin mielentilatutkimuksen perusteella syyntakeettomaksi.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu syyllistyi syyntakeettomana tuhotyöhön ja murhaan. Tekoaikaan 28-vuotias mies sytytti viime maaliskuussa tahallaan rivitalon tulipalon, jossa kuoli noin viisikymppinen mies.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet myös yhteensä kymmenien tuhansien eurojen korvauksiin useille eri asianomistajille. Vakuutusyhtiölle tuomittu velvoitetaan korvaamaan lähes 294 000 euroa korkoineen asianomistajille maksetuista rahoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on määrännyt tuomitun tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Uutista on muokattu 14.1.2022 klo 16.24: Lisätty tieto, ettei tuomio ole lainvoimainen.
Post Reply