Tietomurto sosiaali- ja terveyspalveluissa, Mänttä-Vilppula

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Tietomurto sosiaali- ja terveyspalveluissa, Mänttä-Vilppula

Post by Queen »

Nyt Mänttä-Vilppulassa tapahtunut tietojen luvatonta katselua parin vuoden ajan. Tässä kaupungin oma tiedote, myös ainakin IL ja Aamulehti on uutisoinut aiheesta.

https://www.manttavilppula.fi/kaupunkip ... -katselua/

Mänttä-Vilppulan sosiaali- ja terveyspalveluissa on tapahtunut tietojen luvatonta katselua
15.12.2021

Mänttä-Vilppulan kaupunki ja Mäntänvuoren Terveys

Tiedote 15.12.2021

Mänttä-Vilppulan sosiaali- ja terveyspalveluissa on tapahtunut tietojen luvatonta katselua.

Mäntänvuoren Terveys Oy:n terveyspalveluiden työntekijä on katsellut luvatta asiakkaiden tietoja. Tilanteeseen on puututtu heti sen tultua ilmi. Niille rekisteröidyille, joita asia koskee tullaan lähettämään erikseen kirje.

Tietoja on katseltu aikavälillä 1.10.2019 - 5.11.2021. Mäntänvuoren Terveys Oy on tarkastanut asiaan liittyvät lokitiedot ja selvittänyt asian laajuutta ja luvaton tietojen katselu on kohdistunut noin 220 henkilöön. Työntekijän kanssa on keskusteltu asiasta, eikä hän ole tarkastellut tietoja hyötymistarkoituksessa tai välittänyt niitä eteenpäin.

Mänttä-Vilppulan kaupunki on tehnyt tutkintapyynnön poliisille. Asiasta on tehty ilmoitus myös tietosuojavaltuutetulle. Koko sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on vaitiolovelvollinen asiakas- ja potilastiedoista. Henkilöstö on myös saanut koulutuksen tietosuoja-asioihin.

Lisätietoja:

Alli Ruuhilehto
palvelujohtaja, Mänttä-Vilppulan kaupunki
050 501 0400
alli.ruuhilehto(at)taidekaupunki.fi

Juha-Matti Sihvonen
toimitusjohtaja, Mäntänvuoren Terveys Oy
040 033 8840
juha-matti.sihvonen(at)pihlajalinna.fi

Tiedote 15.12.2021 (161 kB)
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tietomurto sosiaali- ja terveyspalveluissa, Mänttä-Vilppula

Post by Queen »

Korjaan itse sen verran, että otsikko on huono. Kyseessähän ei ihan puhtaasti ole tietomurto, vaan tietojen kalastelu tms. nimike, koska tekijä on ilmeisesti ihan omalla käyttäjätunnuksella päässyt tietoihin käsiksi.

Tietomurto on Suomen rikoslain 38 luvun 8 §:n mukaan rangaistava teko.

Tietomurrosta tuomitaan se, joka käyttämällä hänelle kuulumatonta käyttäjätunnusta taikka turvajärjestelyn muuten murtamalla oikeudettomasti tunkeutuu tietojärjestelmään, jossa sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla käsitellään, varastoidaan tai siirretään tietoja, taikka sellaisen järjestelmän erikseen suojattuun osaan. Tietomurrosta tuomitaan myös se, joka tietojärjestelmään tai sen osaan tunkeutumatta teknisen erikoislaitteen avulla tai muuten teknisin keinoin turvajärjestelyn ohittaen, tietojärjestelmän haavoittuvuutta hyväksi käyttäen tai muuten ilmeisen vilpillisin keinoin oikeudettomasti ottaa selon tietojärjestelmässä olevasta tiedosta. Tietomurrosta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Syyteoikeus tietomurrosta vanhentuu viidessä vuodessa.[3] Tietomurrosta tuomitun maksettavaksi määrätään usein lisäksi huomattava vahingonkorvaus.lähde? Jo tietomurron yritys on rangaistava teko.
Post Reply