Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by matlockb » Sat Nov 30, 2013 4:09 pm

Ylen sarjassa Murharyhmä -tosielämän sherlockit on nyt selvittelyssä tämä tapaus josta en paljon ole itsekään tiennyt.
Aikanaan jopa muistelin että tapaus olisi selvitetty rikos (siksi ehkä jäänytkin hämärän peittoon ja vaille suurempaa mielenkiintoa itselläni) mutta valitettavasti on jäänyt pimeäksi.

28-vuotias Heikki Jussi Helasvuo katosi eräänä heinäkuisena torstaina vuonna 1988, hän asui Helsingin Punavuoressa osoitteessa Vuorimiehenkatu 14 C. Häntä alettiin kaivata jo seuraavana päivänä koska tunnollisena työntekijänä pidetty Jussi ei saapunut työpaikalleen.
Jussi Helasvuon isä Heikki huolestui pojastaan kun hän ei vastannut puhelimeen tai saapunut sovitusti lauantaina (tai perjantaina) mökille.
Katoamisilmoitus tehtiin jo tuolloin lauantaina Jussin isän toimesta.
Helasvuon asunnolla kävi ensin hänen sisarensa, talonmies ja sitten isänsä ilmeisesti pariinkin kertaan (käynnit muistinvaraista tietoa), mitään poikkeavaa ei kuitenkaan löytynyt, asunto oli erittäin siisti eikä mikään viitannut omaehtoiseen katoamiseen tai (henki)rikokseen.
Viimein Jussin isän Heikin mentyä asunnolle 2.8.1988 paljasti haju, joka tuli vuodesohvasta, että jotain oli sattunut..
Helasvuon ruumis löytyi vuodesohvaan kätkettynä. Hän oli kuollut henkirikoksen uhrina, ainakin terä-aseen iskuja oli.
Miksi surmaaja oli piilottanut Helasvuon niin hyvin? Miksi ainoastaan eteisestä kengistä löytyi hieman veriroiskeita mutta muuten ilmeinen surmapaikka, Jussin asunto oli viimeisen päälle siivottu. Tuon selittää se, että surmaaja ei yksinkertaisesti huomannut kenkiä, muuten olisi vienyt ne mukanaan.

Siivoaminen on saattanut kestää hyvinkin jopa useita tunteja, surmaaja ei siis ole pelännyt että joku yllättää hänet. Oman aikansa, tekijästä riippuen, puolesta tunnista yli tuntiin, jopa kahteen, on vienyt jo ruumiin paketoiminen ja kätkeminen vuodesohvaan, siihen kulunut aika riippuu myös siitä, onko tekijä ollut heti tietoinen että kyseessä on vuodesohva vai huomannut ja keksinyt sitten sen sattumalta.
Tuo viittaa tuttuun tekijään. Helasvuolla oli huumausainerikoksesta saatu tuomio mutta narkomaaniksi häntä ei voi sanoa, saattoi olla ainoastaan jokunen huumekokeilu ehkä jopa yksi ainoa josta oli jäänyt kiinni ja saanut tuomion.

Julkisuudessa on veikkailtu Helasvuon olleen homoseksuaali mutta tämä ei pidä paikkaansa, hän oli seurustellut ja ollut avoliitossakin, nämä seikat puhuvat vahvasti homoutta vastaan (mahdollisesta bi-seksuaalisuudesta ei sitten mitään tietoa olekaan, ei välttämättä edes poliisilla).
Helasvuo pyöri Ior Bockin porukoissa ja ilmeisesti poltti ainakin hasista. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, että Helasvuolla olisi ollut huumevelkoja, lisäksi hän oli juuri saanut suuren perinnön ja hänellä oli vakituinen työpaikka, mahdollisten velkojen maksuun olisi siis rahaa tarvittaessa löytynyt ja velallisen tappamalla/kuollessa voi olla varma että velkoja ei voi enää koskaan saada takaisin millään tavalla, yleensä eniten velkaa olevat kokevat kovan kohtalon varoittavana esimerkkinä (esimerkiksi Remu Aaltosen veli Jari Aaltonen).

Jussi Helasvuon asunnolta ei oltu anastettu poliisin mukaan mitään, mikään ei siis viittaa että surman motiivi olisi ollut mitkään velat tai ryöstö. Yksi yleisempiä motiiveja henkirikoksille on pikaistuksissa tehty tappo jostain pikkuasiasta ja ennen kaikkea mustasukkaisuus. Mustasukkaisuudesta ei ilmeisesti ole saatu selkää näyttöä mutta poikamiehenä Jussin luokse on saattanut eksyä joku varattu nainen. Onko Jussi uhannut paljastaa suhteen miehelle ja nainen on surmannut Jussin vai onko mustasukkainen mies tehnyt teon?

Jussi Helasvuo ei käyttänyt alkoholia mutta hänellä oli tapana kutsua kotiinsa lähes tuntemattomiakin ihmisiä viettämään aikaa, olisiko joku homomies tulkinnut kutsun väärin? Oliko tekijä joku Ior Bockin seurueessa tavattu henkilö joka surmasi syystä tai toisesta Jussin, ennestään enemmän tai vähemmän tutun miehen?
Ior Bock joutui henkirikoksen uhriksi 68-vuotiaana vuonna 2010 kun kannabista Bockin opettamana pitkään käyttänyt, Bockin kodinhoitajana kaupungin palkkaamana työskennellyt intialaismies sekosi ja puukotti Bockin hengiltä, tekijä välttyi kokonaan rangaistukselta mutta karkotettiin takaisin Intiaan ja hänelle annettiin pysyvä maahantulokielto Schengen-alueelle.
Jo vuonna 1999 Ior Bockia oli kotiovella Töölössä puukotettu niin että hän menetti lähes täysin liikuntakykynsä.

Poliisi tutkii Jussi Helasvuon surmaa murhana joka ei vanhene koskaan. Helasvuon isä Heikki Helasvuo jäi eläkkeelle opettajan ammatistaan vuonna 1993, hänen äitinsä Hilkka Liisa Helasvuo (os. Eerola, s. 1936, k. 29.6.1976) oli menehtynyt syöpään Jussin ollessa 16-vuotias.
Herää kysymys, oliko ruumis tai koko vuodesohva ruumiineen tarkoitus kantaa asunnolta pois?
Siihen viittaavia seikkoja on juuri tuo kätkeminen ja ruumiin paketointi ja piilottaminen juuri vuodesohvaan näkymättömiin.
Naapurit eivät olisi niinkään ihmetelleet jos jotain (ehkä vanhaa ja kulunutta) vuodesohvaa kannetaan pois, itse en ehkä kiinnittäisi edes huomiota jos tuntematon naapuri kantaa jotain sohvaa autoon tai roskakatokseen ja niin on käynytkin muutaman kerran lähiaikoina ja kyse ei ole ollut muutosta, enkä ole kysellyt että mihin olette sohvaa viemässä.
Saattoi kuitenkin käydä niin, että surmaaja(t) eivät saaneet lainaksi tarpeeksi isoa pakettiautoa, sopivaa kantokaveria ei löytynyt.

Vuodesohva ruumiineen painaa aika paljon, vaatii voimaa ja ehkä jopa kolme isoa miestä kantamaan (ruumiin ja sohvan paino yhdistettynä kolme keskivertomiestäkään ei välttämättä riitä.
Yksi vaihtoehdoista on se, että surmaaja ei tajunnut että ruumis alkaa haista melko pian (varsinkin heinäkuussa, silloin ei auta ikkunan auki jättäminen) vaikka sen kuinka hyvin paketoi, oletti mahdollisesti mansikkamuovin peittävän hajun ja sohvan kannettavan kaatopaikalle tai jonnekin mökille poltettavaksi.
Sitäkään mahdollisuutta ei tule unohtaa että murhaaja(t) ovat poislähtiessään unohtaneet Jussin kotiavaimen asuntoon ja murtautuminen olisi ollut jo liian riskiä ja kiinni olisi hyvin todennäköisesti jääty. Lisäksi surmaaja(t) ovat saattaneet saada tietoonsa että Jussin isä ja/tai sisko ja talonmies olivat jo ehtineet asunnolla käydä joten sinne ei enää ollutkaan asiaa hakemaan sohvaa pois, vain odotella jäädäänkö kiinni vai ei.
Tässä tapauksessa aika oli tekijöiden puolella.

Lähteinä mm. murha.info, murharyhmä
Alibit

Jakso katsottavissa osoitteessa: http://areena.yle.fi/tv/2066542
Last edited by matlockb on Sun Dec 01, 2013 1:31 am, edited 5 times in total.


User avatar
Rinde
Posts: 905
Joined: Thu Aug 08, 2013 9:58 am

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by Rinde » Sat Nov 30, 2013 4:48 pm

Jussi oli tuttu ystävien kautta, kävi kerran kylässäkin kun vielä asuin Puistolassa. Ihan tavallinen ja rauhallinen kaveri, joka tosin eksyi vähän outoihin seurapiireihin jossain vaiheessa. Oma olettamani oli aikanaan, että hän on tuonut kapakasta mukanaan jonkun, joka on kuvitellut Jussin olevan homoseksuaali. Mutta se on pelkkää kuvitelmaa.

Muistan aamun kun luin asiasta Hesarista. Oltiin oltu porukalla Sikalassa tapahtuma-aikaan viikonloppuna ja mielessämme kävi, että käydäänkö rimputtamassa Jussin ovikelloa. Joku arveli, että Jussi on perheensä luona landella ja asia jäi.
There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life. Frank Zappa.

User avatar
härkä
Posts: 5632
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by härkä » Sat Nov 30, 2013 9:55 pm

Mielenkiintoista muistikuvaa Rinde.

Tuo mainitsemasi Sikala on minulle outo. Käyn yleensä paikoissa , kuten Iloinen Härkä. :D
http://www.seahorse.fi/page6/page6.html
Paikka on kuitenkin mielenkiintoisen tuntuinen. Pablo Neruda ja Dizzy Gillespie.

Helasvuo oli kerrotun mukaan saanut perinnön. Hänen isänsä kuitenkin eli tuolloin.
Perintö tuli siis äidin puolelta - oletan. Ja olihan siskokin.
Toki se on voinut tulla jotenkin muutenkin.

Matlockb osunnee oikeaan mahdollisen pakun suhteen. On voitu tarvita " Harry Lime " , kolmas mies ?
Miten painava Jussi oli ? Vainajat ovat raskaita kannettavia. Kuollutta painoa.
Pitäisi paneutua tarkemmin kantomatkaan kadulle. Saattaa olla , että toista / kolmatta kantajaa ei ole saatu.
Tuon kaltaista muuttoapua ei ole kovin helppo saada.
Joku tekijä kuitenkin yhdistää tekijän asuntoon - otaksun.

Helasvuo ei vaikuta kuvan perusteella homolta. Homot ovat harvoin pitkätukkaisia.
Mitä mieltä olet Rinde ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by matlockb » Sun Dec 01, 2013 1:43 am

Onko kukaan nähnyt, onko tuon kesäkuisen ohjelman jälkeen Helasvuosta ollut juttua Alibissa, itse kävin läpi tuoreimman ja syyskuun Alibin, niissä ei ollut mutta näin äkkiä en löytänyt kahta muuta eli Alibi 10/2013 ja 11/2013 vaikka ne tallessa onkin.
Joskus tahtoo jäädä joku juttu Alibista lukematta vaikka siitä kovaa hintaa tuleekin maksettua.

Jussin isä on mm. yksi Tuusulan Rotaryklubin perustajäsenistä ja googlettamalla selvisi että myös hän on edelleen (8.4.2011 http://designer2.kotisivut.com/?area=116&page=116.4) aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa, ikää ilmeisesti melko tarkalleen + - 80 v.
Kuten yllä jo totesin, Jussin äiti Hilkka (os. Eerola) on kuollut tasan 40-vuotiaana 29.6.1976, hän oli syntynyt vuonna 1936.

HUOM! Ensimmäistä viestiä olen päivittänyt ja korjaillut aika reilusti ja lisätty tietoja joten se kannattaa lukea uudestaan jos vaikka jotain uutta siitä löytyisi.

User avatar
Rinde
Posts: 905
Joined: Thu Aug 08, 2013 9:58 am

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by Rinde » Sun Dec 01, 2013 9:50 am

Jussilla oli aika pitkät hiukset vielä opiskeluaikana - sellaiset vaaleat ja kihartuvat. Mutta ellen nyt väärin muista, hän leikkautti tukkansa lyhyeksi työpaikan saatuaan. Sellainen kaunis ja hoikka poika eikä painoa varmaan yli 70 kg ollut.

Hassista käsittääkseni aikanaan jonkun verran poltteli, mutta ei hän sitäkään mitenkään tolkuttomasti pössytellyt. Käsittääkseni elämä muuttui paljon työn alettua ja esimerkiksi välit perheeseen paranivat noihin aikoihin. Isänsä taisi olla opettajana Hyrylässä. Mikään tyhjätasku Jussi ei ollut enkä usko hänellä olleen huumevelkoja. Toisaalta ei hän myöskään perinnöstään paljon puhunut. Suru äidin kuolemasta oli varmaan isompi asia.

Minua ihmetyttää teon järjestelmällisyys: on mustaa muovia ruumiin paketoimista varten ja paikat siivotaan viimeisen päälle. Onko tapettu ensin ja viillelty jälkikäteen? Vuodesohva? Oliko ollut avattuna ja pedattuna?

Kyllä kaveripiireissä aika paljon asiaa vatkattiin ja olettamaksi jäi, että väärän tyypin oli kutsunut mukaansa öiseen aikaan. Ior Bockin tapauksen jälkeen funtsailin kyllä, että mikähän linkki näiden tapausten välissä voisi olla. Onko Jussia kuulusteltu tuona kesänä esim. jostakin Bockin porukoiden tekemisistä ja joku on kostanut.

Ellei murhaaja tule esiin ja tunnusta niin vaikea uskoa, että asia koskaan selviäisi. Jussin osoitekirjaan kirjatut henkilöt kuulusteltiin kaikki eikä kellään ollut asiaan mitään kerrottavaa. Osa ei ollut aikoihin edes tavannut Jussia, itse juttelin hänen kanssaan viimeksi bussimatkalla Helsingistä Hyrylään paljon ennen heinäkuuta 1988.
There is more stupidity than hydrogen in the universe, and it has a longer shelf life. Frank Zappa.

User avatar
matlockb
Posts: 1754
Joined: Fri Apr 27, 2012 5:30 pm

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by matlockb » Sun Dec 01, 2013 4:50 pm

Olikohan Jussi tutustunut esimerkiksi naapureihin ja millaista porukkaa talossa asui tulloin, Jussi ilmeisesti asui vuokralla..?

User avatar
härkä
Posts: 5632
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by härkä » Sun Dec 01, 2013 5:13 pm

Tässä ko. talo ja rappu.
https://maps.google.fi/maps?q=vuorimieh ... 58,,0,0.58

Vaikuttaisi , että tällä talolla ja naapuritalolla olisi yhteinen takapiha. Näkyy rautaportin takaa.
Kadulle on saattanut olla vaikeaa parkkeerata pakulla , jos on ollut täyttä , kuten tuosta linkistäkin voisi päätellä.
Riippuen vuodesohvasta , painoa olisi ollut ainakin 110 kiloa - luulisin.
Kyllä se kaksin menisi. Joskin riski , että ote lipeäisi ja lasti hajoaisi rappuun on mahdollinen.
Moneskohan kerros se oli ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
Queen
Posts: 1850
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by Queen » Mon Dec 02, 2013 10:54 am

Kyllähän se täytyy olla niin, että ruumis oli tarkoitus kuljettaa asunnosta pois. Miksi muuten olisi ollut syytä pakata se? Ehkäpä tekijä oli yksin liikkeellä, eikä sitten saanutkaan kuljetusta järjestymään tai hän ei enää uskaltanutkaan mennä takaisin Helasvuon asunnolle.
Onkohan siitä tietoa, oliko Helasvuon asunnon kaikki mahdolliset avaimet tallella surman jälkeen? Jos tekijä olisi ajatellut käydä hommaamassa kyydin ruumiille, olisihan hänen pitänyt päästä takaisin asuntoon.
Tai jospa hän ei löytänytkään asunnon avainta. Eipä sitä ovea voi oikein raolleenkaan jättää siksi ajaksi.
Joskus on myös käynyt niin, että surmaaja on joutunutkin pidätetyksi jonkun muun seikan vuoksi sen jälkeen, kun on jättänyt uhrin johonkin.

User avatar
härkä
Posts: 5632
Joined: Tue Oct 11, 2011 1:26 am
Location: Laidun

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by härkä » Tue Dec 03, 2013 9:38 pm

Murharyhmälle vinkiksi , että missä olivat Helasvuon omat avaimet ?

Taskussa , pöydällä ? Ja missä rahapussi jne... ?
Mitäs jos tämä olisi mennyt niin , että ruumis tuotiin asuntoon pakattuna muualta ?
Siksi ei verijälkiä jne. olisi jäänyt ???
Eteisessä oli vissiin vähän. Oliko kengissä ??

Skenaario siirtäisi teon ehkä toiselle taholle. :shock:
Tapaus on minulle outo. Voi olla myös puuta - heinääkin tuo ajatus. :D

Edith Piaf : Queen jo edellä avainasiat esille ottikin.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.

User avatar
will
Posts: 2072
Joined: Tue Oct 11, 2011 10:47 am
Contact:

Re: Jussi Helasvuo, 28v. surmattu kotiinsa Punavuoressa 1988

Post by will » Wed Dec 04, 2013 8:49 am

Mansikantaimien istutusta tehdään kesä- ja elokuussa, mutta ei heinäkuussa, jolloin veriteko tapahtui. Jos Jussi Helasvuolla ei sinä vuonna ollut mansikkaharrastusta, niin hänellä mahdollisesti ei ollut mansikkamuovia ostettuna sen varalle ja säilytyksessä kotonaan. Muovi olisi varta vasten tuotu huoneistoon joko hänen pakkaamisekseen tai suorastaan hänen ympärilään, jottei ruumiin tuomisesta jäisi verivanaa.

Kuten härkä toteaa, niin verijälkien puuttuminen kodin tekstiileistä viittaisi kodin ulkopuolelle. Mansikkamuovi taas tuo mieleen puutarha-asioiden parissa työskentelevän henkilön ja hänen tarvikevarastonsa. Tekopaikkaa ei ehkä tarvitsisi hakea kaukaa, koska esim. matolla vetämällä kotioven yläpuolisista tiloista samasta rapusta ruumis olisi ollut helpompi tuoda sohvan alle kuin kadulta. Toki tämäkin vaihtoehto lienee selvitetty suhteellisen pian tutkinnan aikana.

Post Reply