21 v. mies ampui vanhempiaan sänkyyn, Kinnula 2.6.2008

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
matlockb
Posts: 1701
Joined: Fri Apr 27, 2012 6:30 pm

21 v. mies ampui vanhempiaan sänkyyn, Kinnula 2.6.2008

Post by matlockb »

Tässä on lähinnä syytä kiinnittää huomiota siihen, kuinka poliisien tulo voi kestää pienillä kunnilla jopa tunninkin vaikka kyse olisi hengestä tai henkirikoksesta. Itse tapaus on aika "simppeli", syytetty Jaakko Emil Eskola sai 5 vuotta ehdotonta vankeutta 2.6.2008 tehdyistä rattijuopumuksesta ja kahdesta tapon yrityksestä, lisäksi Eskola määrättiin muutaman kuukauden pituiseen ajokieltoon.
Isä sai hauleista pysyviä vammoja mm. käsiin ja joutui jäämään sairaseläkkeelle. Vuonna 1959 syntynyt äiti puolestaan sai erittäin vakavat, pysyvät ja vuosien hoitoa ja lukemattomia leikkauksia vaatineet vammat eikä kuntoutunut koskaan työkykyiseksi.

Tuomittu ei valittanut käräjäoikeudessa saamastaan tuomiosta Vaasan hovioikeuteen vaan tyytyi tuomioonsa ja on sen kokonaisuudessaan jo suorittanut.

Viikko tapauksen jälkeen Eskolan naapuritalosta (Kangasahontie 4, 43900 Kinnula) kotoisin ollut, kivijärvellä asunut, vuonna 1986 syntynyt Ossi Antero Kinnunen tuomittiin pahoinpitelystä ja taposta yhteiseen 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Lestadiolaispoika (siis Kinnunen, Eskola ei ole lestadiolainen) ei sitä hyväksynyt vaan valitti hommasta Vaasan hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut tuomiota.
Kinnunen puukotti kinnulalaisen ravintolan ulkopuolella toista, 24-vuotiasta miestä niin että uhri menehtyi vammoihin tapahtumapaikalla.
Pahoinpitelyn osalta hänelle määrättiin tuntuvat korvaukset, uhrina oli vuonna 1985 syntynyt saarijärveläismies.

Tuomionsa Eskola kärsi Vaasan vankilassa, josta vapauduttuaan heti vuodenvaihteessa 2010-2011 vielä palasi hetkeksi vuokrarivitaloon asumaan Kinnulaan.
Hän ei ollut tervetullut paikkakunnalle, joten hän hankki sittemmin asunnon ja muutti takaisin vankilapaikkakunnalleen Vaasaan, jossa tiettävästi nykyisinkin asuu, tarkempia tietoja hänen myöhemmistä vaiheistaan ei ole.
Tapaus sattui siis yöllä 2.6.2008 Kinnulan Kangasahontiellä sijaitsevassa omakotitalossa. Teossa käytetty ase oli vuonna 1954 syntyneen isän laillisesti hankkima ja omistama.

Kinnusen ja Eskolan rikoksilla ei ole yhteyttä toisiinsa eivätkä he tiettävästi olleet muuta kuin naapureita ja sitä kautta jollain tavalla tuttuja toisilleen.
Kinnulan uhrit odottivat poliisia lähes tunnin

3.6.2008 19:34 (3.6.2008 19:34)

Poliisilla kesti yli viisikymmentä minuuttia saapua kinnulalaiselle talolle, jossa poika ampui vanhempiaan maanantain vastaisena yönä. Nopeammin paikalle saapuneen ambulanssin henkilökunta joutui menemään sisään taloon ilman suojaa, vaikkei aseistautuneen pojan liikkeitä tiedetty tarkasti.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, Saarijärven poliisin komisarion Terho Korhosen mukaan viranomaiset eivät määränneet yksityisen ambulanssiyrityksen työntekijöitä taloon, vaan he tekivät päätöksen oma-aloitteisesti.

- He itse arvioivat riskin. Ohje on sellainen, ettei minnekään tarvitse mennä oman henkensä kaupalla, Korhonen sanoi tiistaina.

Äiti tarvitsi välitöntä hoitoa

Välitöntä hoitoa tarvitsi erityisesti haulikon laukauksesta vakavammin vammautunut äiti. Komisario ei halunnut arvioida, olisiko hän kuollut, jos ambulanssi olisi jäänyt odottamaan poliisia.

Kinnulan sairaankuljetuksista vastaavasta Kinsaku Ay:stä ei haluttu tiistaina kommentoida yön tapahtumia lainkaan.

Korhosen mukaan poliisin tulo viipyi, koska lähin partio sattui olemaan kaukana hälytyksen saadessaan.

- Esimerkiksi Saarijärveltä on Kinnulaan satakunta kilometriä. Ei sitä hetkessä ajeta.

Komisario kertoi, että isän lisäksi hätäkeskukseen soitti haulikolla ampunut poika. Puhelusta pääteltiin, että hän on lähtenyt talosta. Poliisi löysi ampujan lähistöltä.

Kovassa humalassa ollut 21-vuotias poika saapui kotiinsa yöllä ja ampui sängyssä olleita isäänsä ja äitiään. Korhonen ei vahvistanut, nukkuivatko vanhemmat, mutta he eivät kamppailleet ampujan kanssa.

Teon syy vielä hämärä

Poika puhalsi kiinnijäämisensä jälkeen alkometriin lähes kaksi promillea. Komisarion mukaan ampumiselle ei ole toistaiseksi selvinnyt motiivia.

- Varmasti hänellä oli jokin syy. Kuulustelut ovat vielä niin alussa, ettei ole varmaa, löydetäänkö sitä koskaan.

Komisario kuvaili pojan käyttäytyneen yhteistyöhaluisesti. Kaikkia tapahtumia ampuja ei kuitenkaan muista.

Vanhempia, viisikymppistä äitiä ja noin 55-vuotiasta isää, hoidettiin tiistaina edelleen sairaalassa. Käsiinsä vammautuneet uhrit kuljetettiin Tampereelle, koska sieltä löytyy käsikirurgian erikoisosaamista.

Maanviljelijänä työskentelevä isä on toiminut Kinnulan kunnallispolitiikassa. Hän ei kuitenkaan kuulu kunnan ykköspäättäjiin.

Poliisi tutkii ampumista kahtena tapon yrityksenä. Poikaa vaaditaan vangittavaksi keskiviikkona.

Ville Lämsä
Lähde: KSML Arkisto 3.6.2008
Vanhempiaan ampuneelle vaaditaan ehdotonta vankeutta

Kotimaa 01.08.2008

ÄÄNEKOSKI

Elina Mäenpää

Kinnulassa kesäkuun alussa vanhempiaan ampuneelle 21-vuotiaalle miehelle vaaditaan viiden vuoden vankeusrangaistusta kahdesta tapon yrityksestä. Tapauksen käsittely alkoi torstaina Äänekosken käräjäoikeudessa.
Mies ampui 12 kaliberin haulikolla nukkuvia vanhempiaan perheen omakotitalossa puolenyön jälkeen. Äiti sai osuman vasempaan olkavarteensa ja kylkeensä, isä molempiin käsiinsä. Teosta aiheutui molemmille pysyviä vammoja.

Poliisi otti miehen kiinni pian tapahtuneen jälkeen talon lähistöltä isän hälytettyä apua. Haulikko oli luvallinen, mutta aseenkantolupaa miehellä ei ollut. Teon jälkeen ampuja on ollut vangittuna.

Tapauksen käsittely jatkuu oikeudessa myöhemmin.
Lähde: KSML Arkisto 1.8.2008
Isäänsä ja äitiään ampunut vankilaan

Kotimaa 02.08.2008

KINNULA

Elina Mäenpää

Kinnulassa isäänsä ja äitiään ampunut 21-vuotias Jaakko Emil Eskola tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen Äänekosken käräjäoikeudessa. Kesäkuun alussa sattuneen tapahtuman kulku antaa ymmärtää, ettei mies ampunut vain pelottelutarkoituksessa.
Nukkuneisiin vanhempiinsa puolenyön aikaan aseensa tähdännyt mies jätti molemmat ilman apua ja loukkaantuneina huoneeseen. Äiti sai osuman vasempaan olkavarteensa ja kylkeensä, isä molempiin käsiinsä.

Isä hälytti apua, ja poliisit nappasivat miehen tapahtumapaikan lähistöltä. Tapaus käsiteltiin Äänekosken käräjäoikeudessa torstaina.

Ampuja humalassa

Tekoa edeltävänä sunnuntai-iltapäivänä mies oli poissa kotoa ja töistä. Vanhemmat toruivat miehen kertoman mukaan häntä tästä.

Mies suuntasi kulkunsa naapuritaloon tiettävästi yhdentoista aikaan. Hän oli tuolloin juopunut. Naapurille mies ilmoitti tämän luota poistuessaan, että hänen täytyy ”hoitaa yksi juttu”.

Ennen ampumista mies myös kuljetti pakettiautoa noin kymmenen metriä kotitalonsa pihamaalla. Veren alkoholipitoisuus oli tuolloin 1,20 promillea. Mies syyllistyi rattijuopumukseen.
Lähde: KSML Arkisto 2.8.2008
Post Reply