Pia surmat 1991 ja 1994

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
Post Reply
Tottijärven Tolppa
Posts: 224
Joined: Thu Nov 17, 2011 2:26 pm
Location: Pirkanmaa

Pia surmat 1991 ja 1994

Post by Tottijärven Tolppa »

Kirjoittaja Ailar » Ti Tammi 25, 2011 8:33 pm

Hejacissa ei ollutkaan omaa ketjua Pia-surmille, vaikka niitä on sivuttu parissakin yhteydessä. Nyt törmäsin uudelleen tuohon tapaukseen ja päätin koota tiedot talteen. Jo Ristikankareen katoamisen yhteydessä pohdimme Pia-surmaaja Leppisen muita seksuaalirikoksia ja tässä nekin nyt tulee osittain setvittyinä.
Suorastaan huvittavilta kuulostavat nuo puolustuksen esittämät mahdollisuudet.
En oikein osannut arpoa laitanko henkirikoksiin vai seksuaalirikoksiin, mutta kun kaksi naista menetti henkensä, laitoin tänne.

----------------------------------
(tiedot perustuvat Poliisi kertoo/Suomalaisia rikostapauksia -kirjaan)

PIA KURU

Pia Kuru, 17 v oli lähtenyt sisarensa kanssa pe 4.10.1991 Isostakyröstä Nurmoon Paukavuori-nimiseen ravintolaan tuttavansa kyydissä. Pia oli juonut matkan aikana 8 pulloa keskiolutta. Pian sisar vakuutti portsarille Pian olevan jo 18-vuotias ja niin he pääsivät sisään. Ravintolassa Pia oli ollut useiden henkilöiden seurassa. Hän oli poistunut sieltä noin klo 23 tuttaviensa kyydissä Seinäjoelle, jossa oli viettänyt tunnin. Tämän jälkeen hänet kyydittiin ns. Itikan risteykseen liftaamaan, minkä jälkeen tytöstä ei enää ollut havaintoja. Matkaa kotiin hänellä olisi ollut 30 km. Risteyksestä on matkaa Vassorinlahdelle n. 80 km.

La 5.10.1991 kalastaja oli löytänyt Kyrönjoen suulta Vassorinlahdelta Pian ruumiin. Koska hän ei pystynyt nostamaan ruumista veneeseen, hän kiinnitti tämän takkiin verkon kohon ja lähti noutamaan apua. Tämän avunhankintareissun aikana ruumis oli kuitenkin ajautunut jo noin kilometrin matkan ja sitä tuskin olisi enää löytynytkään, ellei kalastaja olisi ollut näin neuvokas ja merkinnyt ruumiin, sillä se olisi todennäköisesti ajautunut avomerelle.

Vainajalla ei ollut henkilöllisyyspapereita eikä esineitä mukanaan. Vaatetuksena oli tummansininen farkkutakki ja vaaleammat farkut, valkoinen pusero ja rintaliivit. Vainajalta puuttuivat mm. alushousut, sukat ja kengät. Rintaliivit olivat nousseet ylös rintojen yläpuolelle.
Kuolonkankeutta ei todettu. Kaulassa oli mahdollisesti hiertymäjälkiä. Patologi totesi kaulalla punertavaa kuvioitusta, vasemman korvan yläpuolella isokokoinen kuhmu ja hiertymiä eri puolilla vartaloa. Kuolinsyyksi todettiin tukehtuminen kaulalta kuristamisen seurauksena.
Su 6.10 selvisi uhrin henkilöllisyys ja hän oli Pia Kuru.

Selvisi myös, että Pialta oli kateissa mustat Högl New Basic -merkkiset korkeakorkoiset juhla-avokkaat, sukkahousut , avaimet sekä lompakko sisältöineen edellä mainitun puuttuvan vaatetuksen lisäksi.

Koska rikospaikka puuttui, poliisi haravoi eri reittivaihtoehtojen tienvarsia ja levähdyspaikkoja. Lehdistöä ja Poliisi-tv:tä käytettiin tiedottamiseen. Myös veteen joutumis paikkaa etsittiin ja kelluntakokein tultiin tulokseen, että uhri oli joko viety veneellä tai heitetty laiturilta mereen.

Merkittävän oloinen vihje saatiin taksiautoilijalta sekä kahdelta muulta henkilöltä liftarista, joka oli päässyt erään auton kyytiin. Tyttö oli kuitenkin väärä, vaikka olisi sijaintinsa puolesta sopinut Piaksi. Niin liftarilla kuin silminnäkijöillä tai kyyditsijälläkään ei ollut Pia Kurusta havaintoa.

Tutkinta

Pia Kurun vaatteissa ja iholla oli hiukkasia ja kuituja. Kun luonnollisen selityksen saaneet kuidut poissuljettiin, jäi jäljelle muutamia, jotka voisivat olla rikoksentekijästä peräisin. Lisäksi uhrin kaulalla ja pakarassa oli yksilöllisiä jälkiä.

Pialla todettiin olleen laaja ystäväpiiri sekä Seinäjoen että Vaasan ympäristössä. Pia oli tottunut jo vuosia liikkumaan liftillä.

Tutkijat selvittivät elämäntavat, ystävät sekä menneisyyden. Läpi käytiin myös kaikki illalla 4.10 Paukavuoressa asioineet sekä alueilla liikkuneet henkilöt ja ajoneuvot. Lisäksi selvitettiin Vassorin ja lähialueiden asukkaat, kiinteistöjen omistajat, metsästys- ja kalastuskortinhaltijat sekä venepaikkojen vuokraajat ja heidän entisyytensä. Veneet tarkastettiin ja valokuvattiin ja niistä kerättiin näytteet. Veneiden ja huviloiden omistajat puhutettiin.

Yhtenä tutkintalinjana pidettiin aikaisemmin ja tutkinnan kestäessä seksuaalirikoksiin syyllistyneitä henkilöitä.

PIA TÖYLI

11.10.1994 Ilmajoen poliisille ilmoitettiin, että Pia Töyli -niminen 20-v nainen katosi. Pia oli menevä tyttö, jolla oli vaaleat hiukset ja siniset silmät. Hänet oli nähty viimeksi Seinäjoella 30.9. 1994. Vaatetuksena hänellä oli ollut punainen polviin ulottuva takki, mustat farkut ja ruskeat bootsit.

Pia oli ollut alkuillasta ystävänsä kanssa ilmajokisessa ravintolassa. Sieltä hän oli poistunut yksin ja liftannut Seinäjoelle. Hänet oli nähty illan aikana Seinäjoella useassa eri ravintolassa. Viimeinen havainto oli ravintola Wall Streetin edestä, jossa hänen nähtiin nousevan isoon amerikkalaismalliseen pakettiautoon.

Katoamisilmoitusta tehdessään kotiväki epäili tytön lähteneen Italiaan, missä oli oleskellut kesällä 1994 au-pairina. Pialla oli suunnitelma muuttaa poikaystävän luo Italiaan ja tästä hän oli puhunut jopa katoamisiltana. Passi ja matkarahat löytyivät kuitenkin kotoa.
Toisin kuin Kurun katoamisen yhteydessä, nyt vihjeitä tuli vain muutama, eivätkä nekään johtaneet tutkintaa merkittävästi eteenpäin.

Profilointi

KRP järjesti valtakunnallisen väkivaltarikostutkintakurssin Vantaan Tikkurilassa. Tilaisuuteen oli kutsuttu luennoimaan 3 FBI:n agenttia. Aiheena oli fyysinen ja seksuaalinen väkivalta rikosanalyysin näkökulmasta, painotuksena profilointi.

Seinäjoella oli sattunut 1989 vuodesta lähtien lukuisia väkiisinmakaamisia sekä näiden yrityksiä, joita ei ollut kyetty selvittämään. Tapaukset käytiin nyt yksittäin läpi. Tuloksena oli, että 14 tapauksessa näytti olevan sama tekijä. Epäillystä saatujen tuntomerkkien perusteella pyrittiin etsimään sopivaa henkilöä, joka olisi syyllistynyt aikaisemmin seksuaalirikoksiin. Näiden selvitysten perusteella tutkijat kiinnostuivat isokyröläisestä v-68 syntyneestä Harri Erkki Mikael Leppisestä, joka työskenteli isänsä liikkeessä varastomiehenä. Hänellä oli oma asunto ja vakituinen tyttöystävä Isossakyrössä. Hän oli seurustellut tytön kanssa vuodesta 1990.

Leppinen oli syyllistynyt 1989 Ylihärmässä väkisinmakaamiseen ja 1994 Kurikassa väkisinmakaamisen yritykseen ja vapautta loukkaavaan haureuteen.

Leppisen tekemiset

Leppinen oli saanut 4.10.1991 illalla Isossakyrössä liikkuvan poliisin partiolta sakon liikennerikkomuksesta. Kyseessä oli siis sama ilta, kun Pia Kuru oli lähtenyt liftausmatkalleen. Leppisellä oli yhä sama Mazda 323, joka oli ollut tuolloinkin.

Mies päätettiin ottaa kiinni ja suorittaa kotietsintä hänen asuntoonsa ja autoonsa. Hänet otettiin kiinni 24.1.1995 ja samalla auto toimitettiin Seinäjoen poliisin suojiin.

Leppistä kuulusteltiin useita kertoja väkisinmakaamisjutuista, jotka hän järjestelmällisesti kiisti. Häntä kuultiin myös Pia Kurun surmasta. Leppinen myönsi olleensa tapahtumailtana yksin liikkeellä autoineen sen jälkeen, kun oli saanut poliisilta sakot. Hän kiisti edes nähneensä Pia Kurua ja kertoi ajelleensa vain Isossakyrössä. Hän kertoi kyllä tunteneensa Pian ja antaneensa tälle myös liftikyytejä useita vuosia aiemmin.

Yllättäen Leppinen myönsi kaksi väkisinmakaamisen yritystä. Hän kertoi ottaneensa kahdella eri kerralla liftaritytön autoonsa Seinäjoelta Itikan risteyksestä ja yrittäneensä maata tytöt väkisin vähän matkaa ajettuaan. Molemmat tytöt olivat päässeet kuitenkin pakenemaan autosta teon alkuvaiheessa. Näihin tunnustuksiin sopivia rikosilmoituksia ei löytynyt. Leppinen oli laskettava vapaaksi kolmen päivän pidätysajan jälkeen. Auto kuitenkin takavarikoitiin ja siihen kohdistettiin teknistä rikostutkintaa.

Auto

Auton etupenkillä olleet peiton kuidut olivat samanlaisia kuin Pia Kurun vaatteista taltioidut kuidut. Tieto oli ensimmäinen todellinen valonpilkahdus yli 3,5 v kestäneissä tutkimuksissa.

Pia Kurun päällä tapahtumahetkellä olleista vaatteista tavattiin yht. 20 samanlaista viskoosikuitua kuin Leppisen Mazdassa syksystä 1990 käytetyn peiton kuidut olivat. Kuituja löytyi Kurun takin sisä- ja ulkopuolelta, housujen sisä- ja ulkopuolelta sekä rintaliiveistä.
Viskoosikuidut olivat rikosteknisen laboratorion mukaan yksilöllisyydeltään hyvin poikkeavia ja niitä tavattiin uhrin vaatteista niiden kaikkia kolmea eri värisävyä ja molempia eri viskoosityyppejä. Lisäksi Kurun takin sisäpuolelta löytyi kaksi samanlaista polyamidikuitua kuin Leppisen henkilöauton istuinverhoilun kuidut olivat sekä yksi samanlainen puuvillakuitu kuin Leppisen asunnolla olleen lakanan kuidut olivat.

Kurun ruumiista oli löytynyt myös maalinsiruja, joita oli ehditty verrata satoihin maalinäytteisiin tuottamatta tulosta. Veneiden maalitkin oli tutkittu. Leppisen auton peräkontista löytyi tunkki, jonka varren maaliin sirut sopivat.

Kurun takista ja ruumiin alla käytetystä lakanasta tavattiin sille varisseena noin 1 mm halkaisijaltaan olevia rautaa sisältäviä metallipalloja. Leppisen autosta löytyi näitä palloja runsaasti niin takajalkatilasta kuin tavaratilastakin. Hänen työhönsä kuului lähes päivittäin polttoleikkaamista ja näitä metallipalloja tavattiin hänen työpaikaltaan runsaasti.
Kurun vaatteissa ei todettu hitsaamiseen tai polttoleikkaamiseen viittaavia palamisjälkiä, joten Kuru oli saanut nämä pallot siirrännäisinä.

Kurun vasemmassa pakarassa todettiin n. 11 cm:n pituinen palkkimainen painumajälki. Leppisen auton tavaratilan kannen kumitiiviste oli irronnut paikaltaan. Sitä piti metallinen pidike, joka nyt roikkui auton tavaratilassa. Rekonstruktio tavaratilassa osoitti, että tämä pidike oli mahdollisesti aiheuttanut Kuruun jäljen samoin kuin hänessä havaittuihin naarmujälkiin löydettiin selitys tavaratilan etureunasta.

Tavaratila oli öljyinen. Leppinen kuljetti tavaratilassa polttoöljyä, jota hän käytti asuntonsa lämmityksessä. Autossa olleesta peitosta löytyi öljyä, samoin Kurun takista, housusta ja paidasta.
Leppisen autosta löytyi neljä lyhyttä kuljetusliinaa, joiden päissä oli solmut. Yhdessä liinassa solmu oli tehty niin, että liina oli taittunut kahdesta kohdasta kaksinkerroin. Tällä kohdalla tehdyt jäljet olivat muodoltaan samantyyppisiä kuin Kurun kaulalla olleet kuristusjäljet.

Pia Töyli löytyy

26.3.1995 ulkoilijat löysivät Nurmon Hirvijärven tekoaltaan täyttökanavan suulla sijaitsevalta mutasaarekkeelta ruumiin. Naisen ruumis oli pahoin mädäntynyt. Vainaja oli vaillinaisesti puettu. Rintaliivit olivat kiinni, mutta nostettu ylös niin, että rinnat olivat paljaana. Farkut, pikkuhousut ja sukkahousut oli laskettu alas. Ruumis todettiin Pia Töyliksi. Vainajalta puuttui ainakin päällystakki sekä käsilaukku.

Ruumiinavauksessa ilmeni, että Töyli ei ollut hukkunut. Hänessä ei todettu kuolinsyyn selittävää sairautta, vammaa eikä myrkytystä. Hänen emättimestä, suusta ja vulvasta otetuista näytteistä ilmeni heikkoja viitteitä siemennesteestä. Mätänemisestä johtuen vähäisemmät mustelmat ja hankaumat olivat voineet hävitä. Hän oli joutunut mitä todennäköisemmin henkirikoksen uhriksi.

Pia Kurun ja Pia Töylin tapauksilla oli paljon yhtäläisyyksiä: sama etunimi, molemmat syntyneet 1974, molemmat katosivat Seinäjoella, molemmat liftaajia, molemmat löytyivät osin riisuttuina vedestä, molemmat katosivat lokakuun alussa.
Valitettavasti Töylin katoamisesta löytymiseen oli kulunut puoli vuotta ja katoamisviikonloppuna tapahtui Estonia-onnettomuus, eikä ihmisillä siten ollut muistissa yhden punatakkisen tytön liikkuminen.
Leppistä epäiltiin alusta alkaen myös Töylin surmaajaksi, siksi näytteitä verrattiin ristikkäin.

Leppinen otettiin uudelleen kiinni 15.4.1995. Hän kielsi olleensa Pia Kurun kanssa missään tekemisissä. Hänet vangittiin todennäköisin syin murhasta.

Tutkinta Pia Töylin surman osalta

Leppisen autossa olleesta peitosta löytyi punaisia villakuituja. Töylin punainen takki oli kuitenkin kateissa. Selvitettyä saatiin, että takki oli ateljeetyötä ja vastaava vaate löydettiin. Myös Töylin kotoa löytyi näitä vastaavia kuituja. Vastaavia kuituja löytyi autosta yht. 40 kpl.

Töylin iholta ja asusteista alusvaatteita myöten löydettiin myös runsaasti samanlaisia metallipalloja ja metallisiruja kuin Pia Kurun jutun yhteydessä.

Töylin olkalaukku löytyi. Sen oli ottanut talteen pelastuspäällikkö jo 1.10.1994 Ylistarosta Heikkolan riippusillan luota Kyrönjoesta naarausharjoitusten yhteydessä. Laukku oli tyhjä. Vuorikankaasta löytyi 10 kpl samanlaisia punaisia villakuituja kuin Töylin takin kuidut olivat. Laukun löytöpaikka oli vain muutaman kilometrin päässä Leppisen asunnolta.
Töylin ruumiin löytöpaikalle sen sijaan oli useita kymmeniä kilometrejä.

Leppisen pihamaa

Lumien sulettua tutkittiin Leppisen pihamaa. Rakennuksen päästä löytyi tuhkakasoja, joista toisen pinnasta löydettiin solki. Soljen lisäksi löytyi metallinapin jäänteitä. Jäännöksiä yritettiin sovittaa laukkuun, mutta siihen ne eivät sopineet.
Kummallinen sattuma tuli avuksi. Poliisiin otti yhteyttä eräs nainen Orismalan asemalta. Hän kertoi tytöstä, joka oli tullut ilman päällystakkia pyytämään, että hänelle soitettaisiin taksi.
Ilmoittaja yhdisti tytön Töylin katoamiseen. Nainen kertoi, että tytöllä oli päällään ruskea nahkaliivi. Töylin omaisiin otettiin yhteyttä. He kertoivat, että Pialla oli todella tuollainen liivi ja mitä ilmeisemmin yllään katoamisajankohtana. Piasta löytyi kaksi kuvaakin, jossa hänellä oli liivi yllään. Napit kuvien liivissä olivat yhtenevät löytyneisiin verrattuna.
Liivi oli New Basic Seppälä -merkkinen ja niitä oli tuotu maahan 1989 vuonna 1600 kpl.

Tyttö, joka taksia halusi, ei kuitenkaan ollut Pia Töyli, vaan hänet löydettiin. Tyttö oli ollut isokyröläisen pojan kanssa jatkoilla urheiluhallin huoltorakennuksessa! Tytöllä vaan sattui olemaan samanlainen liivi.

Syyte Kurun taposta

Leppinen kiisti oikeudessa syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Puolustus kiinnitti huomiota siihen, että epäillyn autosta ja kodista oli otettu kuitunäytteet yli 3 v sen jälkeen kun vainajan vaatteet olivat saapuneet tutkimuksiin. Puolustuksen mukaan tällä täytyi olla merkitystä erilaisten sattumien mukaantuloon sekä näyttöarvon vähentymiseen. Puolustus esitti lisäksi, että syyttäjä jätti kokonaan huomioimatta, etteivät kuitututkimukset osoittaneet epäiltyä henkilönä tapaukseen.
Maalisirujen osalta puolustus totesi, että tunkkeja on monilla muillakin. Puolustus esitti lisäksi, että vaikka auto liittyisikin tapahtumaan, ei Leppinen ole ollut sillä liikkeellä. Leppisellä kun oli tapana jättää auto lukitsematta ja avaimet virtalukkoon asuntonsa pihaan. Kuka hyvänsä olisi voinut lainata autoa, tehdä rikoksen ja palauttaa auton.
Leppinen sai syytteen myös Pia Töylin taposta. Puolustus kiisti tämänkin.
Selitykset olivat kuten edellä, mutta Töylin liivin nappien ja soljen löytymisen Leppisen pihan tuhkakasasta, puolustus selitti siten, että joku on voinut polttaa liivin Leppisen poissaollessa tämän asunnolla ja viedä sitten tuhkat ulos.

Mielentilatutkimus

Leppinen passitettiin mielentilatutkimukseen, mikä valmistui vasta joulukuussa 1995. Leppisen todettiin olleen tekojen aikana täydessä ymmärryksessä. Lausunnossa todettiin, että Leppinen oli tunne-elämältään poikkeava, tunnekylmä ja empatiakyvytön.
Tutkittavan seksuaaliset ja vihamieliset impulssit olivat toistuvasti kohdistuneet naisiin väkivallantekoina, jotka hän halusi unohtaa. Aikaisemmin selvitettyihin tekoihin hänen todettiin suhtautuvan tunteettomasti ja vähättelevästi.

Tuomiot

Käräjäoikeus antoi tuomion 6.3.1996 kahdesta taposta ja Kauhajoen käräjäoikeuden aikaisemmin syyksi lukemasta väkisinmakaamisen yrityksestä ja vapautta loukkaavasta haureudesta yhteensä 16 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistukseen. Leppinen velvoitettiin maksamaan useita kymmeniä tuhansia markkoja korvauksia.

Kaikki osapuolet valittivat tuomiosta Vaasan hovioikeuteen. Tuomio annettiin 23.8.1996. Siinä hovioikeus korotti käräjäoikeuden rangaistusta 20 v 6 kk:een.
Korkein oikeus ei antanut valituslupaa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Tammi 25, 2011 10:58 pm

Pia-surmat ovat olleet aina mielenkiintoni kohteena ja ne ovat syystäkin usein esillä. Uskon vakaasti, että syyllisen jäätyä kiinni estettiin lisää nuorten naisten surmia. Tässä juuri viikko sitten katsoin ylen sivuilta tuon surmia koskevan ohjelman: http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1 ... 753&a=6367

Pia Kurun ruumiin löytymisessä oli onni myötä. Ruumis olisi todennäköisesti melko nopeasti ajautunut avomerelle ja uponnut - jolloin meillä olisi yksi selvittämätön katoaminen lisää. Ja se taas vie ajatukset muihin kadonneisiin...

Ensimmäinen uutinen Pia Kurun ruumiin löytymisestä oli Hyysärissä 6.10.1991:

Nuori nainen löytyi hukkuneena Mustasaaresta

Mustasaarelainen kalastaja löysi lauantaina Vassorinlahdelta keskeltä Kyröjoen suuta hukkuneen naisen ruumiin. Noin 20-vuotias 154 senttimetriä pitkä ruskeatukkainen nainen oli pukeutunut farkkuasuun ja valkoiseen paitapuseroon. Ruumiissa olleet hankaumat viittaavat mahdolliseen väkivallantekoon.

Poliisilla ei lauantaina ollut tietoa vajaan vuorokauden hukkuneena olleen naisen henkilöllisyydestä. Poliisi toivoo, että asiasta jotain tietävät ottaisivat yhteyttä Vaasan rikospoliisiin puh. 961-179100.

Seuraavassa uutisoinnissa (19.10.) puhuttiin uhrista jo nimellä - joskin sukunimi oli väärin:

Poliisi kaipaa tietoja surmatun isokyröläisen tytön liikkeistä

Poliisi kaipaa lisää havaintoja lokakuun alussa surmatun isokyröläisen Pia Kiurun liikkumisesta. Kiuru löytyi kuolleena lokakuun alussa Mustasaaresta Kyrönjoen suulta Vassorinlahdesta. Tyttö oli kadotessaan matkalla Seinäjoelta Isonkyrön suuntaan.

17-vuotias Pia Kiuru oli lokakuun viidennen päivän vastaisena yönä jäänyt Seinäjoella ns. Itikan risteyksessä ystäviensä kyydistä tielle, ja hänen tarkoituksenaan oli matkata peukalokyydillä kotiin.

Surmaa tutkiva keskusrikospoliisin Vaasan osasto on saanut varmoja havaintoja siitä, että tyttö oli liftannut Seinäjoella puolen yön jälkeen. Aamuyön tunteina Kiuru nähtiin Ylistarossa valtatie 16:n ja Seinäjoen tien risteysalueella.

Poliisia kiinnostavat valtatiellä 16 ja Vaasan pohjoispuolella valtatiellä 8 liikkuneiden öiset huomiot.

Pia Kiurulla oli yllään sininen kirjailtu farkkutakki, valkea paita, farmarihousut ja mustat korkokengät.

Tiedot voi kertoa lähimmälle poliisille tai krp:n Vaasan aluetoimistoon 961-173599.

Tammikuussa 1995 uutisoitiin Pia Töylin katoamisesta ja tuolloin oli epäily, että tapaukset liittyvät toisiinsa, HS 27.1.1995:

Naisen katoamiseen Ilmajoella liittyy ehkä rikos

Ilmajoen poliisi epäilee, että kotoaan Ilmajoen Oksimäestä kadonneen 20-vuotiaan Pia Mary-Ann Töylin katoamiseen liittyy rikos. Töyli on nähty viimeksi Seinäjoella syyskuun lopulla. Sen jälkeen hänestä ei ole havaintoa, eikä hänen pankkitiliään ole käytetty.

Pia Töylillä oli yllään punainen, polviin ulottuva takki, mustat farkut ja ruskeat bootsit. Hänellä on vaaleat, pitkät hiukset ja siniset silmät. Hän on 170 sentin pituinen.

Vihjeet kadonneesta voi kertoa Ilmajoen poliisille, numeroon 964-4252100 tai lähimmälle poliisille.

Ilmajoen poliisi pitää mahdollisena, että katoaminen liittyy syksyllä 1991 samoilla seuduilla sattuneeseen, yhä epäselvään naissurmaan. Tuolloin Mustasaaren Vassorinlahdesta löytyi surmattuna 17-vuotias isokyröläinen Pia Kuru.

Kuru nähtiin viimeksi Seinäjoella Itikan risteyksessä liftaamassa 4. lokakuuta 1991. Seuraavana päivänä eräs kalastaja löysi tytön ruumiin merestä noin 80 kilometrin päästä. Keskusrikospoliisi tutkii surmaa ja ottaa vastaan vihjeitä.

Kevään -95 aikana epäilty siis pidätettiin - ensin epäiltynä Pia Kurun surmasta ja kesäkuun alussa jo Pia Töylin surmasta.

Leppinen myönsi tietävänsä Pia Kurun, koska hän asui samalla kylällä, mutta Pia Töyliä hän ei ilmeisesti tuntenut eikä tietänyt.

Avauksessa asiat on jo selvitetty tarpeeksi hyvin, mutta ohessa vielä KKO:n kanta asiaan:

KKO ei myöntänyt valituslupaa Pia-surmissa

Korkein oikeus (KKO) ei ota käsiteltäväkseen niin sanottuja Pia-surmia. Siten isokyröläiselle varastomiehelle Harri Erkki Mikael Leppiselle tuomitut vankeusrangaistukset jäivät pysyviksi.

Vaasan hovioikeus tuomitsi Leppisen elokuussa Pia Kurun taposta sekä eräästä seksuaalirikoksesta 10 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen. Pia Töylin taposta Leppinen sai toiset 10 vuotta vankeutta.

Kuru löydettiin lokakuussa 1991 vedestä Mustasaaren kunnan Vassorinlahdelta. Töyli katosi lokakuussa 1994, ja hänen mätänemistilassa oleva ruumiinsa löydettiin maaliskuussa 1995 Nurmossa sijaitsevalta Hirvijärven tekoaltaalta. Selvitysten mukaan Kuru oli kuollut kuristamiseen, mutta Töylin kuolinsyytä ei osattu sanoa.

Leppinen on aiemmin tuomittu seksuaalirikoksista. Hän kiisti oikeudenkäynnin aikana jyrkästi kaikki syytteet. Molempien uhrien vaatteista löytyi kuitenkin metallihiukkasia, joiden perusteella voitiin päätellä, että he olivat olleet ennen surmaamistaan puolipukeissa Leppisen autossa.

HS 13.12.1996

Hyvä, että tekijä jäi kiinni, mutta kummastelen hänen sortumistaan näpertelyyn joissakin asioissa: Sai sakon (ylinopeudesta?) samana iltana samoilla seuduin missä Pia Kuru katosi. Toki Leppinen oli poliisin tuttu tehtyään aikaisemmin kaksi seksuaalirikosta. Hänellä oli vuonna 1995 edelleen sama 80-luvun Mazda 323, jonka istuimista löytyi jäämiä Pia Kurun vaatteista sekä näistä vaatteista myös halkaisijaltaan 1 mm:n metallipalloja, joita oli myös Leppisen autossa.

Onneksi Leppinen teki useita virheitä; se, että autonsa oli siivoamaton oli yksi ratkaisevimmista virheistä kuin myös ne pihalta löydetyt nuotion jääneet.

Leppisellä oli vakituinen tyttöystävä, joten seksin puute tuskin oli syynä surmaamiseen... "...että Leppinen oli tunne-elämältään poikkeava, tunnekylmä ja empatiakyvytön. Tutkittavan seksuaaliset ja vihamieliset impulssit olivat toistuvasti kohdistuneet naisiin väkivallantekoina, jotka hän halusi unohtaa. Aikaisemmin selvitettyihin tekoihin hänen todettiin suhtautuvan tunteettomasti ja vähättelevästi". Tuon kursivoidun tekstin perusteella voi ehken ymmärtää sen, että hän ei koskaan tunnustanut surmatöitään.
-Mikä hänet sitten ajoi noinkin raakoihin tekoihin. Vain ja ainostaan raiskaamisen ja surmaamisen halu. Jännitystä elämään?

Entä millainen on tilanne nyt? Naisystävä?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja matlockb » Ti Tammi 25, 2011 11:28 pm

On tietääkseni ihan yleisestikkin tiedossa että vapautumisen jälkeen Leppinen pääsi isänsä (tai jonkun muun lähisukulaisen) yritykseen töihin ja on töissä siellä tietääkseni edelleen eikä ole myöhemmin syyllistynyt (ainakaan jäänyt kiinni) rikoksiin.
Poikkeuksellista on se, että Leppinen ei ole siivilissä vaihtanut nimeään vaan elelee synnyinseudulla kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Tammi 25, 2011 11:59 pm

matlockb kirjoitti:
On tietääkseni ihan yleisestikkin tiedossa että vapautumisen jälkeen Leppinen pääsi isänsä (tai jonkun muun lähisukulaisen) yritykseen töihin ja on töissä siellä tietääkseni edelleen eikä ole myöhemmin syyllistynyt (ainakaan jäänyt kiinni) rikoksiin.
Poikkeuksellista on se, että Leppinen ei ole siivilissä vaihtanut nimeään vaan elelee synnyinseudulla kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Onhan tuo tiedossa ja jokusen kerran olen tuon yrityksen ohikin ajellut silloin 1990-luvulla ja myöhemminkin.

Mutta muina miehinä on helppo elää koska omasta mielestään ei ole Pia-surmia tehnyt. Ja onhan toki niinkin, että nythän tekijä on hyödyksi yhteiskunnalle veronmaksajana.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja maija » Ke Tammi 26, 2011 9:03 am

Tuotanoin, kuinkas kauan Leppinen on ollut vapaalla jalalla? Otettu kiinni huhtikuussa -95 ja tuomion pituus rapiat 20 vuotta. Vanhana tekijänä istunut kolmeneljäsosaa(ko)?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ke Tammi 26, 2011 10:03 am

maija kirjoitti:
Tuotanoin, kuinkas kauan Leppinen on ollut vapaalla jalalla? Otettu kiinni huhtikuussa -95 ja tuomion pituus rapiat 20 vuotta. Vanhana tekijänä istunut kolmeneljäsosaa(ko)?

Tietääkseni vapautui vuonna 2004.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ke Tammi 26, 2011 11:55 am

Entä ne DNA-tutkimukset. Niistäkö ei edelleenkään ole mitään tietoa?!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ke Tammi 26, 2011 7:06 pm

Sirpa kirjoitti:
Entä ne DNA-tutkimukset. Niistäkö ei edelleenkään ole mitään tietoa?!

Yritin löytää selvyyttä tähän, mutta tuossa kirjassa ei ole mitään mainintaa DNA:n käytöstä. Kerrottiin kyllä siitä kuinka Pia-juttujen tutkinta poikkesi totutuista tutkintatavoista mm. siten, että taktinen ja tekninen tutkinta olivat vuosikausia tiiviissä yhteistyössä ja laboratorion käyttö oli runsasta.
Hiukkas- ja kuitunäytteiden merkitys vuosia myöhemmin löytyvän epäillyn liittämiseksi rikokseen oli uutta.

Nämä jutun tutkinnassa mukana olleet poliisit palkittiinkin ansioristeillä.
Tutkinta on todella ollut perusteellista tuolta osin, sitä ei käy kiistäminen.

Tällaisen tiedon löysin itseltäni tallennettuna (Tiede-lehdestä otettu):

"Kun Pohjanmaan Pia-surmien yhteydessä toinen tytöistä löytyi vedestä kuusi kuukautta murhan jälkeen, hänestä pystyttiin osoittamaan miehen eturauhasperäistä hapanfosfataasientsyymiä, vaikka samoista näytteistä ei löydetty dna:ta."

Tuo koko tallenteeni liittyy juttuun, jossa pohdittiin DNA:n mahdollisuuksia Kyllikki Saaren tapauksessa.

Kyllähän DNA-tutkimuksen luulisi tuolloin olleen jo sillä tasolla, että sitä olisi voitu laajemminkin käyttää. Olisihan todella mielenkiintoista kuulla, onko esim. Leppisen DNA:ta vertailtu myöhempiin vastaaviin seksuaalirikoksiin.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ke Tammi 26, 2011 7:28 pm

Montako poliisia palkittiin ansioristein, ja onko tullut vastaan heidän nimensä, ihan uteliaisuuttani vain kysyisin.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ke Tammi 26, 2011 7:47 pm

Kirjassa ei näitä mainita, mutta sen tiedän, että Keijo Nuolikoski sai ainakin ansioristin tästä jutusta. Pidän mahdollisena, että Tapani Tikkalakin olisi palkittu.
Mutta eipä tosiaan ole minulla ainakaan sen parempaa tietoa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ke Tammi 26, 2011 8:23 pm

Tässä Iltalehden artikkelissa onkin tarinaa Keijo Nuolikoskesta ja mainitaan myös tämä ansioristiasia.

Mysteerin valottaja

18.2.2008 1:38

Tekninen rikospaikkatutkija on kontannut paljon - ja menestyksellä.
Keijo Nuolikoski tutkii rikoksiin liitettyjä autoja Seinäjoen poliisilaitoksen kellarissa. - Istuin päiviä Pia-surmien tekijän auton vieressä ja mietin, miten kannattaa edetä.

Keijo Kullervo Nuolikoski

Syntymäaika ja -paikka: 26.2.1952 Alajärvi

Koulutus: keskikoulu, poliisiksi 1972, poliisin erikoiskursseja ym.

Ammatti: rikosylikonstaapeli, 20 vuotta teknisessä tutkinnassa

Harrastukset: urheiluseuratoiminta (pesäpalloa), Tangomarkkinoiden työryhmätoiminta, kaukalo- ja koripallo

Muuta: Poliisin ansioristi 1996 (ns. Piia-murhien tutkinta)

Motto: "Yksin ei kukaan selvitä mitään, vaan siihen tarvitaan aina hyvä joukko."

Teknisen rikospaikkatutkijan työ

- Noo, me ei ajeta lujaa Hummerilla niin kuin CSI-sarjassa. Mutta me kontataan aika paljon, vitsailee rikosylikonstaapeli Keijo Nuolikoski teknisen tutkijan toimenkuvasta.

Silti rikossarjoissa jokin pitää paikkansakin.

- Käytetyt tekniikat ovat olemassa. Suurin ero todellisuuteen on, että oikeasti rikosten selvittely vie pidemmän ajan. Lisäksi sarjoissa yksi ihminen selvittää kaiken, kun todellisuudessa siihen tarvitaan monen eri asiantuntijan työpanos.

Nuolikoski on työskennellyt 20 vuotta teknisessä tutkinnassa.

- En silti osaisi tehdä täydellistä rikosta. Aina sitä jossakin mokaisi. Yleisesti ottaen on niin, että mitä aivottomampi rikos, sen vaikeampi selviteltävä, koska se ei noudattele mitään logiikkaa.

Suunnittelu puoli voittoa

Tekniset tutkijat kutsutaan paikalle, mikäli kyse on henki- tai omaisuusrikoksesta, onnettomuudesta tai tulipalosta.

- Ihan ensiksi on paras mennä polttamaan Nortti kannonpäähän. Pitää miettiä, miten ja millaisia näytteitä aikoo ottaa. On mietittävä, että jos otan tuosta näytteen, niin saatan menettää jonkin toisen näytteen.

- On pidettävä myös kaikki vaihtoehdot avoimina.

Tutkimusavustaja Kaija Elmeranta sai talteen sormenjäljen, jota verrataan poliisin rekisterissä oleviin.

Kun Krp:n rikoslaboratorio ilmoittaa saaneensa viitteitä tietyistä aineista tai kuiduista, saattaa paluu rikospaikalle olla edessä. Seinäjoen poliisi makseli kerran puoli vuotta vuokria, jotta rikospaikka saatiin säilytettyä teknisen tutkinnan käytössä.

- Helpoin tapaus on suljettu tila kuten asunto. Hankalinta tekninen tutkinta on julkisella paikalla liikenteen solmukohdassa.

Pimeät jutut turhauttavat

Nuolikoski ei arvota työtään sen mukaan, tuleeko jutussa tuomio vai ei.

- Täytyy keskittyä rikoksen selvittämiseen parhaansa mukaan.

- Huippuhetki on, kun pitkäaikainen tai vaikea juttu selviää. Aallonpohjia taas ovat tapaukset, joissa lapsi on joko rikoksen uhri tai tekijä. Turhautumista aiheuttavat myös pimeäksi jäävät jutut.

Rikospaikkatutkijaksi ei voi Suomessa suoraan valmistua. Poliisikoulun jälkeen tie vie yleensä järjestyspoliisiksi. Sen jälkeen työskennellään rikospoliisissa, josta työkokemuksen karttuessa voi kouluttautua tutkijaksi.

SUSANNA YLILUOMA
[email protected]
KUVAT
TAISTO HIETAMÄKI
SEINÄJOKI

http://www.iltalehti.fi/rikoksenjaljill ... 0_rj.shtml

Tässä uutisessa ei sen enempää puhuta Pia-surmista tai tutkinnasta, joten ei tämä valottanut kyllä tätä edellä kysymääni DNA-mysteeriä, vaikka otsikko olikin mysteerin valottaja, heh.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ke Tammi 26, 2011 8:34 pm

Tapani Tikkalan osalta en löytänyt ansioristiasiaa, mutta ylennyksen majuriksi hän on saanut vuonna 2008, josta hän oli hyvin iloinen.

Majuriylennys yllätti Tapani Tikkalan

keskiviikko 04.06.2008

Ylennys reservin majuriksi yllätti vaasalaisen rikosylikonstaapeli Tapani Tikkalan, vaikka maanpuolustustyö eri muodoissaan on täyttänyt lähes tyystin miehen vapaa-ajan vuosikymmenet.

VAASA Heikki Pälvimäki [email protected]

- En kuvitellut enää saavani ylennystä, koska majurin arvo sen verran korkea peruskoulutukseeni nähden, ja kun poliisihallinnon palveluksessa en ole välittömästi sijoitettuna puolustusvoimain organisaatioon, sanoo Tikkala.

Erikoista hänen sotilasurallaan on se, että 17-vuotiaana alkanut asevelvollisuus Hämeen Jääkäripataljoonassa, päättyi vänrikkinä niin ikään 17-vuotiaana.

- Nykyisin tämä ei ole edes teoriassa mahdollista, koska asevelvollisuutta voi lähteä suorittamaan vasta 18-vuotiaana. Mutta 35 vuotta sitten se onnistui kun oli alkuvuodesta syntynyt ja alkuvuodesta pääsi sotaväkeen.

Ainakaan sillä kurssilla ollut muita vastaavaisia tapauksia, "eikä varmaan monilla muillakaan."

http://www.pohjalainen.fi/teemat/teemat ... cle=333475

Tästä linkistä löytyy joitakin Tapani Tikan käsikirjoituksia - en sen enempää tutkinut, että mistä on kyse, mutta laitan nyt tähän kuitenkin.

http://www.productum.fi/rt2003/osa11.htm
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Pe Helmi 18, 2011 10:19 am

Nyt löysin eräästä vanhasta Alibista varmennuksen näihin ansioristin saaneisiin -asiaan. Saajat olivat todellakin Keijo Nuolikoski ja Tapani Tikkala.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Touko 14, 2011 1:42 pm

matlockb kirjoitti:

On tietääkseni ihan yleisestikkin tiedossa että vapautumisen jälkeen Leppinen pääsi isänsä (tai jonkun muun lähisukulaisen) yritykseen töihin ja on töissä siellä tietääkseni edelleen eikä ole myöhemmin syyllistynyt (ainakaan jäänyt kiinni) rikoksiin.
Poikkeuksellista on se, että Leppinen ei ole siivilissä vaihtanut nimeään vaan elelee synnyinseudulla kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Doctor vastaa:

Mutta muina miehinä on helppo elää koska omasta mielestään ei ole Pia-surmia tehnyt. Ja onhan toki niinkin, että nythän tekijä on hyödyksi yhteiskunnalle veronmaksajana.

Kirjoitat matlockb Sari Liinaharjan ketjussa minfossa näin:

matlockb kirjoitti:

19736 kirjoitti:

Harmi että dna apukeinona rikoksen tutkinnassa tuohon aikaan oli vielä tulevaisuutta.
Vaikka ruumis kyllä löydettiin yli puoli vuotta katoamisen jälkeen. Mutta kai vaatteista pystyy sen ottamaan. Tarkoitan siis että joku jälki esim hius riittää mitä voidaan sitten verrata epäilyn hiuksen dna:han
Käytettiinköhän dna:ta apuna Piia-surmien yhteydessä?Jos en täysin hukassa nyt ole niin muistelisin että Pia-surmissa nimenomaan dna oli ratkaisevassa asemassa, tuomio perustui kokonaan näytteisiin, tekijä valehteli liikkeistään eikä tunnustanut koskaan.

Mistä on tämä tieto, että DNA olisi ollut ratkaisevassa asemassa, koska en ole löytänyt etsinnöistä huolimatta mainintaa koko DNA-asiasta. Onko sinulla matlockb lähdeaineistoa tälle tiedolle?

Mutta kyllä kait tästä Sari Liinaharjan tapauksestakin on DNA-näyte olemassa tallella, vaikka sitä ei vielä hänen katoamisen aikoihin -87 ehkä ollut tutkintana käytössä?!

Sari katosi helmikuussa ja ruumis löydettiin syyskuussa, mutta olisin kaivannut myös tietoa siitä, että oliko kuolinhetki pystytty määrittelemään, koska erään tytön tapauksen kohdalla on aivan selvät viitteet siihen, että häntä oli pidetty ennen surmaamista vankina.

---------------------------

Otan tähän vielä nämä surmatut tytöt:

Sari Liinaharja 1987
Pia Ristikankare 1988
Pia Kuru 1991
Pia Töyli 1994
Raisa Räisänen 1999

Sari Liinaharjan ja Raisa Räisäsen ruumiiden löytymisestä ei ole infottu, mutta tietämäni mukaan Sarin katoamista tutkitaan henkirikoksena ja Raisan tapausta on ilmoitettu tutkittavan tappona.

Aamulehdessä 24.2.2011

Raisa Räisänen katosi 16. lokakuuta vuonna 1999. Poliisi tutkii asiaa tappona.

Huom. Raisan katoamista ei tutkita tappona, vaan asiaa. Tästä voi tehdä nyt johtopäätöksiä halutessaan.

-------------------------------------------------------

Pia Töylin ruumis oli jo 5. nuoren tytön tappo, ja poliisilla on tarvinnut olla jo kovat paineet saada syyllinen kiinni.

Ailar, onko missään tietoa siitä, että kuka on ehdottanut näille poliiseille ansioristejä näistä kahden Piia-surman selvittämisestä?

-------------------------------------------------------

Tästä tulikin mieleeni, että myös Ulvilan surman päätutkija Santaoja on palkittu vuonn 2005 Suomen Leijonan ansioristillä, jonka myöntää ymmärrykseni mukaan Suomen Leijonan ritarikunta, en tiedä kyllä hänen ansioitaan tähän saamaansa kunniaan.
Santaoja, Veikko Tapio, ylikonstaapeli, Ulvila
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja matlockb » Su Heinä 03, 2011 9:32 pm

Sirpan kysymykseen vastauksena että sen parempaa lähdetietoa minulle ei kyllä tule mieleen kuin se mitä olen lukenut, ainakin toisen (vai peräti molempien) tyttöjen kuituja löytyi tuosta Leppisen autosta, vai sekoitanko nyt tosiaan johonkin muuhun tapaukseen?
Itse olen Pia-surmiin perehtynyt mm. Alibien kautta ja tietysti tämä Rikostarinoita suomesta-ohjelma jossa muistelen että dna-todisteet olivat keskeisessä asemassa, voin myös sekoittaa noihin kuituihin ym. aihetodisteisiin, mutta surmaajan autohan käytännössä ratkaisi tämän tapauksen.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Su Heinä 03, 2011 11:21 pm

Satuinkin juuri eilen katsomaan tuon mainitsemasi jakson, mutta siinä ei puhuttu kyllä sanaakaan DNA-näytteistä. Kuitunäytteistä puhuttiin, että niitä oli otettu satoja kaikista mahdollisista paikoista, ja tosiaan autokin tutkittiin, mutta vuosia ensimmäisen Pian katoamisen jälkeen. Tai siis todellisuudessahan ensimmäinen Pia katosi jo kaksi vuotta aikaisemmi kuin tämä II Pia ja III Pia sitten taas parin vuoden päästä - jälkimmäisten ruumiit löydettiin - mutta ohjelmassa ei mainittu mitään tästä ensimmäisenä kadonneesta Pia Ristikankareesta. Kaksi jälkimmäistä Piaa katosi lokakuussa, mutta en nyt muista, että mihin vuodenaikaa I Pia katosi, eli Pia Ristikankare. Täytyykin tarkistaa.

Tarkistin asian - kyllä vain - myös I Pia katosi lokakuussa, eli lokakuun 7. päivä. Näemmä Raisakin katosi lokakuussa.
--------------------------------------------------------------------------------

Re: Pia Kurun surma 1991 ja Pia Töylin surma 1994
Kirjoittaja matlockb » Ma Heinä 04, 2011 9:15 am

Kuten arvelinkin, olin siis sekoittanut DNA- ja kuitunäytteet
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 04, 2011 11:08 am

Ja minä vastaavasti sotken edellisellä sivulla Sari Liinaharjan ja Pia Ristikankareen toisiinsa väittämällä, ettei Sari Liinaharjan ruumista ole löydetty, kyseessähän on Pia Ristikankareen tapaus, joka on sittemmin (15 vuoden tutkimattomuuden jälkeen) siirtynyt KRP:lle ja katoamista sanotaan tutkittavan nyt henkirikoksena, mutta ei ole tiedotettu ruumiin löytymisestä. Sari Liinaharjan ruumis taas löydettiin Rekirikosta, mutta murhaajaa ei ole saatu kiinni, ja vastaavasti Raisa Räisäsen ruumista ei ole infottu löydetyn, mutta sanotaan Raisan nimen poistuneen kadonneiden listalta ja poliisi on tiedottanut, että "asiaa tutkitaan tappona".

Niin, Leppinen tuomittiin aihetodistein - taitaa lukea Wikipediassakin. Sitä en oikein ymmärtänyt, että miksi ja mistä otettiin näitä satoja kuitunäytteitä, jotta asia selvisi, ja mielenkiintoinen episodihan oli nämä pihan tuhkasta löytyneet liivin napit, joita käytettiin todisteena Leppistä vastaan, jonka liivin poliisi oletti Pialla olleen yllään katoamisajankohtana, koska Pian tuntomerkkeihin sopiva tyttö oli käynyt soittamassa taksia. Tytöllä oli ollut yllään kyseisenlainen liivi.

Myöhemmin olikin selvinnyt, että kyseinen taksia soittanut tyttö ei ollutkaan ollut Pia, vaan aivan joku muu.

Ketjun alun tekstissä sanotaan II Pian kadonneen 4.10. ja löydetyn jo 5.10., ruumis oli noussut pintaan, eikä kuolonkankeutta edellä olevan tekstin mukaan todettu. Onkohan nämä päivämäärät oikein? Olen olettanut, että ennen kuin ruumis nousee pintaan menisi enemmän aikaa kuin tunteja - oletettavastihan Pia olisi kadonnut/kuollut/joutunut veteen yön aikana, ja kalastaja olisi löytänyt aamun-päivän aikana, koska hän näki jotakin kelluvan vedessä?

Koitin katsoa Wikipediasta Pia-surmat, mutta siellä taas ei mainittu edes päivämäärää, koska II Pia katosi, mutta löytymisajankohdaksi sanottiin myös tuo 5.10.

Pia-surmat

Wikipedia

Pia-surmiksi kutsutaan kahta 1990-luvulla Pohjanmaalla tapahtunutta henkirikosta. Lehdistössä tapausta kutsuttiin tällä nimellä, koska molemmat uhrit olivat Pia-nimisiä. Molemmat ruumiit löydettiin vedestä, toinen vasta kuuden kuukauden kuluttua surmasta.[1]

5. lokakuuta 1991 Vassorinlahdesta, Mustasaaren edustalta löydettiin nuoren Pia Kurun ruumis. Hänen henkilöllisyytensä ja kuolinsyynsä selvitettiin pian. Poliisi ei saanut tappajaa heti kiinni, ja tämä ehtikin surmata ennen kiinnijäämistään vielä toisen tytön, Pia Töylin vuonna 1994. Toisen uhrin ruumis löydettiin Hirvijärven tekoaltaasta Nurmosta. Tytöt olivat yrittäneet liftata, ja syyllinen surmasi molemmat samalla tekotavalla. Taustalla oli ilmeisesti seksuaalinen motiivi.[2] Tapausten selvitystyö kesti vuosia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pia-surmat

Ja Pia Ristikankare siis katosi tasan kolme vuotta aikaisemmin kuin II Pia, eli 7.10.1988, ja III Pia tasan kolme vuotta myöhemmin - ilmoitettu poliisille kadonneeksi 11.10.1994.

Tapahtumasta 15 vuotta

Piikkiöläistytön katoamista
tutkitaan nyt rikoksena

Turun Sanomat 12.12.2003 1:00:37

Viisitoista vuotta sitten kadonneen piikkiöläistytön epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi. Juttu siirrettiin äskettäin keskusrikospoliisin Turun yksikköön, joka alkoi aktiivisesti tutkia katoamista uudelleen.

Vuonna 1972 syntynyt Piia Irmeli Ristikankare poistui kotoaan lokakuun 7. päivänä vuonna 1988. Hänestä ei tuon perjantai-illan jälkeen ole tehty mitään varmoja havaintoja.

Aluksi perhe oletti Ristikankareen lähteneen viikonlopuksi ystävänsä luokse Paimioon. Kun häntä ei maanantaihin mennessä kuulunut takaisin, perheen isä teki poliisille katoamisilmoituksen.
Valkoinen auto voi liittyä katoamiseen


Kaarinan poliisi tutki Ristikankareen tapausta vuosikaudet tavallisena katoamisena. Jutusta saatiin kuitenkin jokin aika sitten henkirikokseen viittaavaa vihjetietoa, ja syyskuussa krp otti jutun tutkittavakseen. Henkirikokset kuten murha ja tappo eivät vanhene koskaan.

Poliisi pysyy tiukasti vaiti vihjetiedon tarkemmasta sisällöstä sekä siitä, mitä kautta tieto saatiin. Nyt kuitenkin epäillään, että Ristikankareen katoamiseen saattaa jollakin tapaa liittyä valkoinen henkilöauto. Auton mallista tai merkistä poliisilla ei ole täsmällisempää kerrottavaa.

Piia Ristikankareen katoaminen herätti aikanaan laajaa huomiota maakunnassa. Katoamisensa aikaan 15-vuotias tyttö opiskeli Turussa ammattikoulussa. Ristikankare oli 167 senttiä pitkä ja hoikkavartaloinen. Hänen hiuksensa olivat keskipitkät ja vaaleat.

Keskusrikospoliisi pyytää yhteydenottoja kaikilta, jotka saattavat tietää tai muistaa jotakin Ristikankareen katoamiseen mahdollisesti liittyvästä autosta. Poliisin vihjepuhelimen numero on 041 584 9432.

http://www.ts.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0 ... :0:0:0:0:0

Kyllä minun järkeni sanoisi, että tällä ensimmäisellä Pialla on pakko olla jotakin yhteistä näiden II ja III Pian katoamisten kanssa muutakin kuin syntymäaika (70-luku, heitto 2 v II ja III Pian syntymäaikoihin), etunimi, katoamisajankohta ja katoamisväli, joka on tasan 3 v.

Olivatkohan tytöt saman näköisiä? En nyt löydä kuvia II ja III Piasta, Ristikankareen Pian kuvahan on tuon TS:n artikkelin yhteydessä, joka löytyy kun katsoo linkin.

Koitin etsiä kuvia, ei löytynyt. No, niin just joo, ja tämä oli sitten myös näitä FBI-tutkimuksia... kuten kumoon kaatunut Ulvilan-surman tutkintakin FBI-häkenauhoineen. Käyttiköhän poliisi tämänkin tapauksen tiimoilta peitetoimintaa?!

III Pian kohdalla ainakin puhutaan siemennesteestä, joten DNA-näyte pitäisi kyllä olla olemassa, ja jos seksuaalirikos, niin kyllä sitten olisi pitänyt olla II Piankin kohdalla löydettävissä, jos kerran sanotaan, että tapaukset olivat niin yhtenevät, että sopi tutkia yhdessä ja suoraan syyttää samaa tekijää.

Miksi Leppinen tuomittiin aihetodistein, eikä DNA-näytteen perusteella, jos sellainen kerran oli olemassa?

Edellä olevat asianajajan puolustelut ovat käyvät, samoissa autoissa (kuitunäytteet) on aivan varmasti kyllä samanlaiset istuinpäälliset, tai jos oli irralliset, niin on olemassa kyllä minkämerkkisessä autossa tahansa - niin tai jos on sama kankaan valmistaja, ja tunkin maali sopii nyt ihan mihin metalliesineeseen tai tunkkiin tahansa. Ei vakuuta. Ja tuo nappiepisodi oli sitten jo kaiken huippu, mutta miksi myöskään asianajaja ei puhu mitään DNA:sta?! Vai puhuiko, mutta ei ole mihinkään kirjoitettu julkisesti?!

Mielenkiintoinen tapaus.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja WarWas » Su Heinä 10, 2011 11:46 pm

Sirpa kirjoitti:

III Pian kohdalla ainakin puhutaan siemennesteestä, joten DNA-näyte pitäisi kyllä olla olemassa, ja jos seksuaalirikos, niin kyllä sitten olisi pitänyt olla II Piankin kohdalla löydettävissä, jos kerran sanotaan, että tapaukset olivat niin yhtenevät, että sopi tutkia yhdessä ja suoraan syyttää samaa tekijää.

Miksi Leppinen tuomittiin aihetodistein, eikä DNA-näytteen perusteella, jos sellainen kerran oli olemassa?Mielenkiintoinen tapaus.
Ailar kirjoitti:
Tällaisen tiedon löysin itseltäni tallennettuna (Tiede-lehdestä otettu):

"Kun Pohjanmaan Pia-surmien yhteydessä toinen tytöistä löytyi vedestä kuusi kuukautta murhan jälkeen, hänestä pystyttiin osoittamaan miehen eturauhasperäistä hapanfosfataasientsyymiä, vaikka samoista näytteistä ei löydetty dna:ta." Eli ei löydetty DNA:ta tuon mukaan. Menin kyl pikkasen sekasi Pia-nimissä kun numeroitu ja Piikkiössä kadonnut tyttö on PIIA KAHDELLA i-kirjaimella. Nämä 2 tyttöä olivat YHDELLÄ i-kirjaimella.

Onkohan Pia-nimellä mitään merkitystä uhrien valinnalla? pelkkä liftaaminen taitaa olla, täytyy muistaa että 90-luvulla ei ollut helppoa etsiä nimen perusteella henkilöä ja osoitetta, 1988 Piia Irmeli Ristikankareen tapahtumassa vielä vaikeampaa, melkein mahdotonta Seinäjokelaiselle miehelle. Nykyään onnistuu helpommin Irc-Gallerian ja naamakirjan avulla ja niiden avulla voi osoitteenkin saada selville.

Voihan Leppisellä olla alibi Piian katoamisen aikoihin joten epäilen että liittyy näihin surmiin, Leppäsen uskon kyllä tehneen nämä henkirikokset.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Urho » Ma Heinä 11, 2011 11:03 am

Sirpa kirjoitti:
Kyllä minun järkeni sanoisi, että tällä ensimmäisellä Pialla on pakko olla jotakin yhteistä näiden II ja III Pian katoamisten kanssa muutakin kuin syntymäaika (70-luku, heitto 2 v II ja III Pian syntymäaikoihin), etunimi, katoamisajankohta ja katoamisväli, joka on tasan 3 v.
Nimi ja katoamisajankohta sopisivat kyllä, mutta voitko tosiaan sanoa, että "on pakko olla jotakin yhteistä"? Mielestäni noin vahvan väitteen perusteluksi kaipaisin tietoa siitä, että Pia-surmista tuomittu kaveri on liikkunut ympäri Suomea ahdistelu- ym. matkoillaan. Mieshän jäi kiinni siksi, että Pohjanmaalla oli lukuisia naisiin kohdistuneita ahdisteluita, joissa tekijän tuntomerkit sopivat ko. mieheen. Tuntuisi jotenkin kaukaa haetulta, että mies kävisi vielä kaiken lisäksi Varsinais-Suomessa pahoilla teillä. Pitäisi olla jokin yhteys paikkakuntaan. Sellainen voi toki ollakin. Ties vaikka nuori mies olisi ollut siellä keikkatöissä tms. Nimen yhdistävyys lienee puhdasta sattumaa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 12:38 pm

No - totta - vahvasti sanoin, mutta tuo Pia- surmien esitutkinta ei vakuuta, koska puuttuu selvitys DNA:sta, ja tulee vain sellainen Ulvilan esitutkintavaikutelma, joten en ole ollenkaan vakuuttunut Leppisen saaman tuomion totuudesta, vaan koen, että tämä Pia I puhuu pikemminkin syyttömyyden puolesta. Uskon että tässä Leppisen tapauksessa on hänen syyllisyys otettu lähtökohdaksi vastoin esitutkintalakia, ja kun oikein väännetään niin saadaanhan sitä aikaiseksi mitä tahansa - näkihän sen jo Ulvilan kohdalla.

Mutta, jos näin on, niin seuraahan tästä monta lisäkysymystä muistaen nyt ensimmäisen Pian katoamiseen liittyvät merkillisyydet, mutta kantaani en muuta ennenkuin selviää tuo DNA-asia ja se, että miksi siitä ei puhuta mitään - edellä oleva maininta on vain toisesta tytöstä...

Onko Ristikankareen Piian kohdalla faktaa siitä, että hän olisi todella liftannut - tai tiedetäänkö hänen liftanneen aikaisemmin?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja WarWas » Ma Heinä 11, 2011 1:07 pm

Eihän Ulvilassa loppupeleissä paljoa ollut todisteita, HÄKE-nauha missä syyttäjä ei kuullut ulkopuolisen ääntä, tais olla ainoa todiste. Tässä taas on todisteita pilvin pimein, kuituja, maalia, motiivi, tausta.

Pia1 eli Pia Kurun kohdalla ei ehkä ole siemennestettä löytynyt niin eikai sinne vuorokauden vedessä lilluneeseen ruumiseen paljon DNA:ta jää? Kuidut, maali, metallipuru ja painaumajälki yhdisti Leppisen autoon. Ja hän oli varmuudella ajanut katoamispäivänä autoansa.

Pia2 eli Pia Töylin kohdalla ruumis oli ollut jo kauan vedessä, siemennestettä löytyi mutta eise kai merivedessä ikuisuuksia siinä kunnossa pysy että siitä saataisiin DNA:ta, entsyymejä saatiin ja sen perusteella myös saatiin selville että on ollut miehen kanssa tekemisissä.
Kuidutkin yhdisti taas autoon sekä metallilastut. Leppisen luona oli myös ollut tuhkakasa mistä löytyi Pia2 laukkuun ja vaatteisiin sopivia nappeja ja solki.Kun Pohjanmaan Pia-surmien yhteydessä yksi tytöistä löytyi vedestä kuusi kuukautta murhan jälkeen, hänestä pystyttiin osoittamaan miehen eturauhasperäistä hapanfosfataasientsyymiä, vaikka samoista näytteistä ei löydetty dna:ta.http://www.tiede.fi/artikkeli/129/murha ... ratoriossa

Selityksenä että joku pöllinyt auton ja tuomitun seksuaalirikollisen luona käynyt vaatteita polttamassa ontuu.

Emmä näis jutuis todisteiden valossa paljoa yhtäläisyyksiä Ulvilaan keksi.

P.S. Edelleen Piikkiössä kadonnut tyttö kirjoitetaan kahdella i-kirjaimella ja nämä tytöt yhdellä i-kirjaimella, Ristikankareen ketjussa taas kirjoitat kaikki kahdella i-kirjaimella.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 1:14 pm

P.S. Edelleen Piikkiössä kadonnut tyttö kirjoitetaan kahdella i-kirjaimella ja nämä tytöt yhdellä i-kirjaimella, Ristikankareen ketjussa taas kirjoitat kaikki kahdella i-kirjaimella.

Olinkin juuri ajatellut vastata tuohon edelliseen viestiisi, kiitos siitä!

Totta, aihetodistein jää keikkumaan uskon varaan, ja minulla ei vain usko riitä.

Tuon i-kirjaimen puutteen kahdesta jälkimmäisestä PIA:sta korvaa se, että kun yhdistetään kaki jälkimmäistä PIAA saadaan kaksi i-kirjainta - eikö tämä selvästi viittaa vihjeeseen ja ensimmäiseen PIIA-nimeen?

Tämän vuoksihan tätä i-kirjainta vääntelen - hyvä havainto - mutta onko sillä väliä yksi i-kirjain sinne tai tänne?!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 1:24 pm

Ailarin alkutekstistä:

Leppinen oli saanut 4.10.1991 illalla Isossakyrössä liikkuvan poliisin partiolta sakon liikennerikkomuksesta. Kyseessä oli siis sama ilta, kun Pia Kuru oli lähtenyt liftausmatkalleen. Leppisellä oli yhä sama Mazda 323, joka oli ollut tuolloinkin.

Mies päätettiin ottaa kiinni ja suorittaa kotietsintä hänen asuntoonsa ja autoonsa. Hänet otettiin kiinni 24.1.1995 ja samalla auto toimitettiin Seinäjoen poliisin suojiin.

Neljän vuoden kuluttua?! Tai ei kait tuosta ihan neljää vuotta tule... Kas kun murhaaja ei vaihtanut edes autoa... Tai edes imuroinut sitä neljään vuoteen, vai halusiko säilyttää oikein todisteet. On tässä sankari - ensin ilmoittautuu poliisille liikennerikkomuksen muodossa, jotta saa nimensä kirjoihin, ja sitten menee tekemään murhan, vai miten tämä ajateltiin - ajeli jo tuossa vaiheessa ruumiin kanssa vai?

Kuidutkin yhdisti taas autoon sekä metallilastut. Leppisen luona oli myös ollut tuhkakasa mistä löytyi Pia2 laukkuun ja vaatteisiin sopivia nappeja ja solki.

Oliko se niin, että Leppisen auton kuituja, siis peitteiden löytyi, mutta löytyikö tyttöjen kuituja Leppisen autosta - nappitarinahan olikin sitten metka, kun ensin luultiin, että se tyttö soitti jossakin, saatiin silminnäkijähavainto vaatteesta, jonka materiaalia löytyi tuosta tuhkakeosta, ja sitten selvisikin, että näköhavainto olikin väärä. Miksi ihmessä polttaa omalla pihalla näitä solkia sun muita monen vuoden jälkeen? Äsh, siis tämä taisi olla jälkimmäinen Pia. Miksi tämä tutkinnat pidettiin yhdessä ja tuomittiin yhdessä ja tutkittiin kimpassa, niin ettei enää tiedä tutkimisesta sen enempää kuin nimistäkään tai nimien kirjaimista mitään!

Ja tunkissa on metallimaalia, jota toki voi olla missä vain ja missä tunkissa vain, sama koskee auton suojapeitteitä. Siksi toiseksi näistä tutkinnoista (siis yleisesti, ei koskien tätä tapausta) on selvinnyt viime aikoina varsin väkisin väännettyjä lausuntoja ja mielipidetodisteita - tämäkään ei vakuuta. Yksi oikeudenkäynti juuri keskeytettiin - joka oli Suomen historiassa todella merkillinen tapahtuma - tästä syystä.

Ja autokin oli visusti poliisin tallissa ja suojissa - toivon mukaan sinetöitynä kuitenkin.

Väittäisin, että murhaajan liikkuminen yhdistää nämä kaikki tapaukset. Henkilö siis vaikuttaa, tai on vaikuttanut niin Turun alueella kuin Pohjanmaallakin.
--------------------------------------------------------------------------------


Kirjoittaja WarWas » Ma Heinä 11, 2011 1:57 pm


Kuidutkin yhdisti taas autoon sekä metallilastut. Leppisen luona oli myös ollut tuhkakasa mistä löytyi Pia2 laukkuun ja vaatteisiin sopivia nappeja ja solki.
Sirpa kirjoitti:
Oliko se niin, että Leppisen auton kuituja, siis peitteiden löytyi, mutta löytyikö tyttöjen kuituja Leppisen autostaLue ekaa sivua, siellä lukee, tyttöjen kuituja ei tietenkään löytynyt mutta vaatetuksiin sopivaa löytyi.

Sirpa kirjoitti:
Ja tunkissa on metallimaalia, jota toki voi olla missä vain ja missä tunkissa vain, sama koskee auton suojapeitteitä.Kaikki kuitu, metalli ja maalinäytteet yhdistettynä laittaa itseni uskomaan että oikea tekijä on saatu kiinni.
Sirpa kirjoitti:
Väittäisin, että murhaajan liikkuminen yhdistää nämä kaikki tapaukset. Henkilö siis vaikuttaa, tai on vaikuttanut niin Turun alueella kuin Pohjanmaallakin.Kokeiles vaikka tänäpäivänä etsiä eripuolelta suomea alaikäisiä tyttöjä kenellä sama nimi taikka juuri ekassa 2 i-kirjainta ja seuraavissa yhreissa erikseen 1 i-kirjain jolloin saadaan 2.
Sun pitää saada osoite selville ja toivoa että he kaikki myös liftaavat.
Epäilen että onnistut.
Mahdollista on mutta millä todennäköisyydellä noin käynyt on sitten asia erikseen.

Elikkä etsi 1 alaikäinen Juulia vaikka pohjois-suomesta, sen jälkeen etsi 2 Juliaa etelä-suomesta, etsi heidän osoitteet, ota myös selville liftaustausta, tietenkään et saa millään tavalla käyttää nettiä tai mitään muitakaan nykyajan apuja, tee tuo etsintä 80-90 -lukujen vaihteen menetelmillä.

Tohon et nimittäin kykene, joten aika hataralla pohjalla tuo nimiyhteneväisyys.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 2:45 pm

Juu, en yritäkään. Mikä saa sinut olettamaan, ettei kohtalolla ole "sattuma" nimisenä sormiaan pelissä - eli ei kaikki tarvitse olla murhaajan harkintaa, se voi olla yhtälailla sattumaa, ja murhaajan kannalta merkillinen, ikävä ja katala sattuma. Mutta sattuma ei tee mistään asiasta merkityksetöntä - ehkä juuri päinvastoin. Ja tällainen sattuma ensin kaksi i-kirjainta ja sitten vain kaksi kertaa yksi i-kirjain, onkin voinut itse murhaajalle olla järkyttävä havainto jälkeen päin, ja hän on toivonut, että kaikki ajattelevat juuri kuten sinä - eihän tuo voi olla mahdollista! Mutta - sattumalle kaikki on mahdollista, ja niitä sattumia pitää vain osata lukea kuin tienviittoja, niin pääsee perille. Ja tämä asia on muuten tieteellinen fakta, jonka tietävät ne, jotka ovat lukeneet kirjoituksiani, joten en perustele enää tätä näkemystä tähän.

Minäkin annan sinulle esimerkin. Millä todennäköisyydellä moottoritiestä kaukana olevalla räjähdystyömaalla tapahtuu vahinko, ja josta räjähdystyömaalta lentää kivi moottoritielle niin pitkän matkaa, että sen ei pitäisi edes olla mahdollista, ja auto ajaa reilua nopeutta moottoritietä, ja tuossa autossa on kattoluukku, ja tuo kattoluukku on auki, ja tuo kivi osuu siitä kattoluukusta ajajan päähän, ja hän kuolee tuohon kiven osumaan. Lopun nyt voi sitten arvata, että mitä autolle tapahtuu.

Millä todennäköisyydellä pidät tuota tapahtumaketjua mahdollisena?

Se kuitenkin on tapahtunut Tampereen moottitiellä kauan sitten, ja on aivan totta. Lehtiuutisen yhteydessä mainittiin, juuri, että tätä ei enää pysty tulkitsemaan muuksi kuin kohtaloksi. Ja kohtalo muodostuu sattumien summasta - ehkä myös tässä tapauksessa, jos syyllinen olettaa jo päässeensä pälkähästä.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja WarWas » Ma Heinä 11, 2011 3:00 pm

Mahdollistahan se on että kivi lentää niin pitkälle, kukaan ei varmaankaan ole räjähdyksen voimaa sen enempää laskeskellut ja tehnyt kokeita vaan mutulla heittänyt että ei pitäisi olla mahdotonta, ja mahdotontahan se ei ollut.
Sirpa kirjoitti:
Juu, en yritäkään. Mikä saa sinut olettamaan, ettei kohtalolla ole "sattuma" nimisenä sormiaan pelissä - eli ei kaikki tarvitse olla murhaajan harkintaa, se voi olla yhtälailla sattumaa, ja murhaajan kannalta merkillinen, ikävä ja katala sattuma.

Ai nyt nuo nimet on sattumaa, aikaisemmin tänään ei ollut sattumaa.
Sirpa kirjoitti:
Tuon i-kirjaimen puutteen kahdesta jälkimmäisestä PIA:sta korvaa se, että kun yhdistetään kaki jälkimmäistä PIAA saadaan kaksi i-kirjainta - eikö tämä selvästi viittaa vihjeeseen ja ensimmäiseen PIIA-nimeen?
Etten ihan täyttä OT:ta vedä niin edelleen kuidut yhdisti 2 ruumista syytetyn ja sittemmin tuomitun miehen autoon.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 3:13 pm

Sattuma on yhtä kuin tarkoitus, jos se on kohtalo.

Millä tavalla nuo kuidut yhdisti Piat tähän autoon?

Mahdollistahan se on että kivi lentää niin pitkälle, kukaan ei varmaankaan ole räjähdyksen voimaa sen enempää laskeskellut

Tällaisten laskelmien totuus on tieteessä ajat sitten jo kumottu,joten millään laskelmallakaan ei olisi mitään merkitystä, että kertoisiko se sen olevan mahdollista vaiko ei. Ja - kuten toteat - se tapahtui. Tiede todistaa tänä päivänä, että kaikki on mahdollista - vastoin arkiajattelua.

Tuon i-kirjaimen puutteen kahdesta jälkimmäisestä PIA:sta korvaa se, että kun yhdistetään kaki jälkimmäistä PIAA saadaan kaksi i-kirjainta - eikö tämä selvästi viittaa vihjeeseen ja ensimmäiseen PIIA-nimeen?

Tämän vuoksihan tätä i-kirjainta vääntelen - hyvä havainto - mutta onko sillä väliä yksi i-kirjain sinne tai tänne?!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja WarWas » Ma Heinä 11, 2011 3:50 pm

Sirpa kirjoitti:
Millä tavalla nuo kuidut yhdisti Piat tähän autoon?

Enempää en jaksa täyttä OT:ta vetää joten annan linkin mistä saat kysymykseesi vastauksen.
http://lmgtfy.com/?q=%22Pia+Kurun+surma ... ma+1994%22
Tottijärven Tolppa
Posts: 224
Joined: Thu Nov 17, 2011 2:26 pm
Location: Pirkanmaa

Re: Pia surmat 1991 ja 1994

Post by Tottijärven Tolppa »

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 3:56 pm

Jos kysymykseen vastaaminen on vaikeaa, niin ilmeisesti sen selvittäminen ei ole ihan helppo juttu. No yritän. Kiitos linkistä. No ei kait nämä kuituasiat nyt ainakaan ole OT:ta, koska ovat koko tuomion perusta. Tuo muu höpinäni sitten on mitä on, mutta eipä sitäkään kukaan voi vääräksi todistaa - tosin itse voin todistaa oikeaksi.

26.3.1995 ulkoilijat löysivät Nurmon Hirvijärven tekoaltaan täyttökanavan suulla sijaitsevalta mutasaarekkeelta ruumiin.

Siis Leppinen oli jo pidätetty ja autokin takavarikoitu, kun vasta toisen Pian ruumis löytyi. Koitan nyt taas laittaa palikoita järjestykseen, ja katsoa, että miten sitten tämä Pia yhdistettiin asiaan. Tuon toisen Pian tutkinnoista on pitkät tarinat, mutta kun hän oli se, joka oli murhattu jo vuosia aikaisemmin, niinpä tämän viimeisen Pian tutkinnasta pitäisi löytyä entistä selvempi yhteys Leppiseen, koska oli tapahtunut kolme vuotta myöhemmin.

Juu, tosi kiva linkki ja selventävä.

Niin, siis Leppinen kiistää kaikki seksuaalirikosväitteet, mutta kuulusteluissa lopulta myöntää kaksi, mutta sitten ei olekaan mitään rikosilmoituksia. Joten tämä mainostettu seksuaalirikostaustakin on vähän hämärä, varsinkin kun emme tiedä kuulustelumetodeja emmekä menetelmiä.

Yllättäen Leppinen myönsi kaksi väkisinmakaamisen yritystä....Näihin tunnustuksiin sopivia rikosilmoituksia ei löytynyt. Leppinen oli laskettava vapaaksi kolmen päivän pidätysajan jälkeen. Auto kuitenkin takavarikoitiin ja siihen kohdistettiin teknistä rikostutkintaa.

OK, kuituja on, mutta ei vain riitä minulle. Jostakin merkillisen käsittämättömästä syystä. Kait olen niin epäuskoinen, että olisi itse oltava paikalla, jotta mihinkään luottaisin. Kaikki kirjoitettu teksti on menettänyt merkityksensä jo ajat sitten - niin nämä minunkin juttuni - samaa potaskaa.

Esille ei tullut mitään, mikä muuttaisi käsitykseni sen suhteen, että kaikki kolme Piiiiiaaaa liittyvät samaan henkilöön, ja eiköhän tästä - kun perehdyn tarkemmin asiaan - jotakin löytyisi penkomalla ja kenttätutkimuksiakin suorittamalla.

No nyt tarvittaisiin lisää näitä sattumiksi kutsuttuja tarkoituksia - jos pistää sukunimen ensimmäiset kirjaimet peräkkäin, niin mitähän siitä tulisi...

Lisäys:

Niin, näistä nimistä Pia ja sitten vielä i-kirjaimista - että eihän tässä jutussa nyt ylipäätään ollut mitään siihen, etteikö jostakin syystä olisi mahdollista, että asia olisi vain sattuma minun kertomalla tavalla - tuolla tavalla vain perustelin sitä, että sattumanakaan ei ole mahdotonta, että saman surmaajan kohdalle olisi osunut nämä kaikki kolme, vaikka ei tuo nimi yhdistäisikään asiaa. Sitä siis tarkoitin.

Mutta mikä estää sen, ettei nimivalinta voisi olla myös surmaajan käsialaa, mutta silloin kyllä - siitä olen samaa mieltä - hänen olisi pitänyt nämä tytöt valita jonkun todellisen tietämisen/tuntemisen perusteella. Joka tapauksessa olisin olettanut, odottanut, että jotenkin tämäkin Piia olisi tullut esille näiden kahden muun tutkinnan osalta - mutta siitä ei puhuta sanaakaan, vaikka kaikkiin yhdistyy samat asiat.

Olikohan näillä kahdella jälkimmäisellä Pialla (yhdellä i-kirjaimella) ehkä jotakin tekemistä lestaadiolaisuuden tai jehovan todistajien kanssa? Ainakin se on selvinnyt jo aikaisemmin Piia-ketjussa minfossa, että lestaadiolaisiin kohdistuneet tutkinnat - tai siis niiden tekemättömyys - ovat olleet korkeimman suojeluksessa.
--------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja WarWas » Ma Heinä 11, 2011 4:40 pm

Sirpa kirjoitti:
Jos kysymykseen vastaaminen on vaikeaa, niin ilmeisesti sen selvittäminen ei ole ihan helppo juttu. Helppoa kuin heinänteko, lukemalla sama ketju mihin kirjoittaa!

Sirpa kirjoitti:
Joten tämä mainostettu seksuaalirikostaustakin on vähän hämärä, varsinkin kun emme tiedä kuulustelumetodeja emmekä menetelmiä.Edelleen lukemalla sama ketju.

Ailar kirjoitti:
(tiedot perustuvat Poliisi kertoo/Suomalaisia rikostapauksia -kirjaan)
.................................

Leppinen oli syyllistynyt 1989 Ylihärmässä väkisinmakaamiseen ja 1994 Kurikassa väkisinmakaamisen yritykseen ja vapautta loukkaavaan haureuteen.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 4:46 pm

Onko nämä nyt ne jutut mistä ei sitten löytynytkään rikosilmoituksia - hitsi, tiedän, että muille on monet asiat helppoja, mutta ei minulle. Paljon tekstiä on varmasti tässäkin ketjussa.

SIIS NE RIKOSILMOITUKSET?

Yllättäen Leppinen myönsi kaksi väkisinmakaamisen yritystä....Näihin tunnustuksiin sopivia rikosilmoituksia ei löytynyt.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja WarWas » Ma Heinä 11, 2011 4:48 pm

Epäilen että olisi Leppisen siellä kuulusteluissa sanottuja juttuja mihin ei löytynyt rikosilmoitusta. Tuossahan sanotaan että syyllistyi niin saan sen käsityksen että on tuomittu.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 4:49 pm

Aivan, aivan. Tätä tarkoitin. No löytyisiköhän ne tuomiot sitten jostakin. Miten tuomitaan, jos ei ole edes rikoksesta ilmoitettu?!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ma Heinä 11, 2011 4:56 pm

Ihan tosissani nyt pahoittelen aivotoimintani vajavuutta, jos en ymmärrä itsestään selviä asioita, mutta kun tuossa ensimmäisellä sivulla sanotaan näin:

Leppinen oli syyllistynyt 1989 Ylihärmässä väkisinmakaamiseen ja 1994 Kurikassa väkisinmakaamisen yritykseen ja vapautta loukkaavaan haureuteen.

Ja heti perään taas lukee näin:

Leppistä kuulusteltiin useita kertoja väkisinmakaamisjutuista, jotka hän järjestelmällisesti kiisti.

Miten voit järjestelmällisesti kiistää, jos tuomioista on faktaa, ja toisaaltaa tunnustaa kaksi, ja ei sitten olekaan rikosilmoituksia. Ja miten voi olla tuomiot, jos ei löydy rikosilmoituksia?

Äsh, tosi sekavaa.

Olen elämäni aikana oppinut siihen, että selvät asiat ovat selviä, ja jos ne ovat epäselviä, niin joku mättää. Ja tässä mättää joku. Piste. Siis tässä koko tapauksessa.

On jopa niin sekavaa, että tässä Wikipedia jutussakin sanotaan, että taustalla oli ILMEISESTI seksuaalinen motiivi, ja tuomiotkin on jo annettu ja kärsitty, joten ei tämä nyt ole vain minun vinksallaan olevan aivotoiminnan vika - tämä sekavuus.

Pia-surmat

Wikipedia


Pia-surmiksi kutsutaan kahta 1990-luvulla Pohjanmaalla tapahtunutta henkirikosta. Lehdistössä tapausta kutsuttiin tällä nimellä, koska molemmat uhrit olivat Pia-nimisiä. Molemmat ruumiit löydettiin vedestä, toinen vasta kuuden kuukauden kuluttua surmasta.[1]

5. lokakuuta 1991 Vassorinlahdesta, Mustasaaren edustalta löydettiin nuoren Pia Kurun ruumis. Hänen henkilöllisyytensä ja kuolinsyynsä selvitettiin pian. Poliisi ei saanut tappajaa heti kiinni, ja tämä ehtikin surmata ennen kiinnijäämistään vielä toisen tytön, Pia Töylin vuonna 1994. Toisen uhrin ruumis löydettiin Hirvijärven tekoaltaasta Nurmosta. Tytöt olivat yrittäneet liftata, ja syyllinen surmasi molemmat samalla tekotavalla. Taustalla oli ilmeisesti seksuaalinen motiivi.[2] Tapausten selvitystyö kesti vuosia.

Kyrönmaan käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa 1996 isokyröläisen varastomiehen Harri Erkki Mikael Leppisen (synt. 1968)[3] Pia Kurun taposta 8 vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi ja Pia Töylin surmaamisesta 8 vuodeksi kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Vaasan hovioikeus kovensi elokuussa 1996 tuomiota; Leppinen sai Pia Kurun taposta, sekä aikaisemmasta väkisinmakaamisen yrityksestä ja vapautta loukkaavasta haureudesta 10 vuotta 6 kuukautta vankeutta. Pia Töylin taposta Leppinen sai 10 vuotta vankeutta. Hovioikeus korotti edelleen Leppisen reilun 16 vuoden vankeusrangaistusta, 20 vuoteen kuuteen kuukauteen. Leppinen on ennen tätä tapausta tuomittu seksuaalirikoksista.

Leppinen kiisti oikeudenkäynnin aikana kaikki syytteet. Tekninen rikostutkinta kuitenkin osoitti hänen syyllisyytensä, josta eri oikeusasteet olivat yksimielisiä. Molempien uhrien vaatteissa, myös vaatteiden sisäpuolelta, löytyi metallihiukkasia, joiden perusteella oikeus katsoi uhrien ennen surmaamista olleen puolipukeisina Leppisen autossa. Kurun vaatteista löydettiin Leppisen autossa olleen viskoosihuovan kuituja. Lisäksi Leppisen kotitalon pihalta löytyi talon pannuhuoneessa poltettujen vaatteiden tuhkaa, jossa oli samanlaisia nappeja kuin Pia Töylin päällä katoamishetkellä olleessa liivissä.

Leppinen haki valituslupaa Korkeimpaan oikeuteen, mutta anomus hylättiin joulukuussa 1996 ja näin tuomiosta tuli lainvoimainen. Leppinen vapautui vuonna 2004.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pia-surmat

Tämä kohta:

ja syyllinen surmasi molemmat samalla tekotavalla

Tässä tarinassa sanotaan, että molemmat Piat oli surmattu samalla tavalla, mutta tämän ketjun alussa jälkimmäisen Pian surmaamistavasta on vain näin:

Ruumiinavauksessa ilmeni, että Töyli ei ollut hukkunut. Hänessä ei todettu kuolinsyyn selittävää sairautta, vammaa eikä myrkytystä. Hänen emättimestä, suusta ja vulvasta otetuista näytteistä ilmeni heikkoja viitteitä siemennesteestä. Mätänemisestä johtuen vähäisemmät mustelmat ja hankaumat olivat voineet hävitä. Hän oli joutunut mitä todennäköisemmin henkirikoksen uhriksi.

Hän oli vain todennäköisesti henkirikoksen uhri... höh. Ja näitä lausuntoja jakelee sitten ilmeisesti oikeuslääkäri asiantuntijamielipiteenään. Tästä olikin mielenkiintonen esimerkki tuossa opiskelijapoika Laurin tapauksessa, ja jotakin nikottelua myös tuolla Jyväskylän laukkusurmassa, ja mahtoiko Ulvilankin tiimoilta aiheuttaa keskustelua.

Lisäys: Kyllä vain, Ulvilassahan oli todistamassa alkuperäinen päätutkijapoliisi puolustuksen todistajana, koska oli ollut itse henk.koht. paikalla ruumiinavauksessa, mutta en tiedä, tai en muista, että oliko sitten lausunnossa ollut jotakin hämminkiä.

Mutta jokin aika sitten oli uutinen, että ... hm... mitenkähän se kauniisti sanotaan, että terveyskeskuslääkäreiden kuolinsyylausunnot ovat osoittautuneet kaikista eniten paikkansa pitäviksi, mutta näistä muista on ollut ongelmia, koska niillä on pystytty vaikuttamaan jutun tutkintaan merkittävästi. Ja tämä "merkittävä vaikuttaminenhan" tuli esille juuri tuon opiskelijapoika Laurin tapauksen tiimoilta.

En edelleenkään ole vakuuttunut tuosta DNA-näytteen puuttumisesta...

Mutta tämä on tapahtunut ja tuomiotkin kärsitty - mutta ensimmäinen Piia on edelleen kadoksissa - ja sehän oli se syy, että miksi tätä ryhdyin edes pohtimaan, että löytyisikö selityksiä tältä suunnalta. Ai niin ja sitten tähän ensimmäiseen Piian oli sotkettu vielä Jammu Siltavuorikin, joka - väitetty tutkintalinja - oli jo ulkoavaruudesta. Ja minä taas pohdin, että mikä ihmeen tutkintalinja, kun on olemassa lehtikirjoitus, että katoamista ei edes tutkittu 15 vuoteen, kun pidettiin vapaaehtoisena katoamisena. Että sekavuutta riittää joka Piiia-tutkinnassa.

Ja jos nyt Jammun ja näiden Pi(i)ojen välille olisi jokin yhteys pyrittävä löytämään, niin poliisin lisäksi se luultavasti liittyisi uskonlahkojen suunnalta tavalla tai toisella.

Onkohan lokakuussa - tai näiden lokakuiden aikana, kun nämä kolme tyttöä katosi, koska katoamispäivät osuvat kaikilla samoihin aikoihin - ollut jotakin yhteiskokouksia, tai muuta vastaavaa?!

Löysin seuraavan yhtäläisyyden, kaikki ovat kadonneet perjantaina. Tietysti asialle voidaan löytää järkevä selitys, mutta selitys voi olla myös siinä, että joku henkilö ajaa jostakin määrätystä syystä juuri perjantaisin, eli viikonloppua vasten jonnekin.

Sari Liinaharja katosi pe:na 6.2.1987
Piia Ristikankare pe:na 7.10.1988
Pia Kuru pe:na 4.10.1991
Pia Töyli pe:na 30.9.1994, nähty viimeksi.

Vain Raisa Räisänen on kadonnut lauantaina 16.10.1999, mutta tämä on tapahtunut myös lokakuussa.

(Anteeksi nyt kovasti, että tässä edelleen ovat mukana nämä kaksi Piaa, vaikka sanotaan jo syyllisen löytyneenkin, ja on tuomionkin kärsinyt.)

Jos joku asia on selvä, niin se on selvä. Ja kun Leppisen autokin oli jo takavarikoitu ennen kuin edes Pia Töylin ruumis oli löytynyt, niin en pysty ymmärtämään, että miten tutkinta on voinut olla niin vaikeaa syyllisyyden osoittamiseksi kuin poliisi kertoo:

Pia-surmat

Tapani Tikkala, rikosylikonstaapeli, Vaasa

Lauantaina 5. lokakuuta 1991 Mustasaaren Vassorissa merestä kuolleena löytyneen nuoren tytön surmaa selvittämään ryhtyneet poliisit eivät tienneet, miten pitkä työrupeama tarvittaisiin ennen kuin asia saisi lopullisen päätöksensä. Vainajan henkilöllisyys ja kuolinsyy selvisivät nopeasti, mutta rikoksen tekijä pysyi pitkään poliisin ulottumattomissa ja ehti surmata vielä toisen nuoren tytön. Tarvittiin vuosien peräänantamaton selvitystyö. Surmaaja ei koskaan myöntänyt kumpaakaan rikosta. Pääosa oikeudessa esitetystä näytöstä hankittiin teknisen rikostutkinnan avulla. Taktiset ja tekniset rikostutkijat sekä KRP:n rikoslaboratorio joutuivat poikkeuksellisen tiiviiseen yhteistyöhön, jonka lopputulos sai viimein eri oikeusasteet vakuuttumaan epäillyn syyllisyydestä. Lainvoimainen ratkaisu saatiin vasta joulukuussa 1996, kun korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.
Molemmat uhrit olivat Pia-nimisiä. Siksi lehdistö alkoi kutsua rikoksia Pia-surmiksi.

http://web.archive.org/web/200601141754 ... ja.html#16

Ei edes poliisin oma kertomus ole kovin vakuuttava, melkein vaikuttaa pelkältä spekulaatiolta tämäkin oikeuslaitoksen "vakuuttelu", kuten poliisi itsekin kertoo. Ja kiistämäänhän ei pysty - kuten syytetty tässä tekee - jos asia on faktasti todistettu, ja näin ei ole tapahtunut.

Tämän minun skenaarioni perusteella vaikuttaisi siltä, että tekijä lähtisi liikkeelle Espoosta perjantai-iltaisin. Olisi mielenkiintoista tietää, että miten tämä Espoosta lähteminen sopisi näihin Ailarin kokoamiin muihin tapauksiin. Löytyisiköhän muita perjantai-iltaan sopivia väkivaltatapauksia. Ehkä kohdalle ei aina osu nuori tyttö. Sitten tietysti tarvittaisiin tuo tapahtuma/aihealue mihin hän on ajamassa. Kyllä hän varmasti Espoon suunnalla asuu, ja kyse voi on jostakin viikonlopputapahtumasta. Kehätietä pitkin siitä tosin on nopeasti myös Vantaalla, sehän nyt enemmän ratkaisee, jos suuntana on Pori, Turku tai Seinäjoki, jotka suunnat tässä tulevat esille.

Lisäys:

Mutta hyvänen aika! Siinä - Järvenpään sarjamurhaaja - tapauksessa - jota poliisi nyt ei ehdi vielä kuulustella - täyttyvät nämä samat kohdat myös; ilmansuunta, uskonto, poliisi. Minkähän takia poliisi on ilmoittanut, että "ei vielä ehdi kuulustella" ja kahteenkin kertaan...

Epäilykset vahvistuivat. Aamuposti kertoi viime vuoden heinäkuussa, että vuoden 1991 Hikiäntien surma oli vahvistumassa sarjamurhaajan työksi.
Epäilykset vahvistuivat. Aamuposti kertoi viime vuoden heinäkuussa, että vuoden 1991 Hikiäntien surma oli vahvistumassa sarjamurhaajan työksi. Rikosylikonstaapeli Jorma Hautala Keskusrikospoliisista on Järvenpään ja Hikiän välillä liikkuneen sarjamurhaajan jäljillä. Hän uskoo, että raaka juttusarja selviää.

–Kyllä me löydämme hänet. Minulla on tähän vahva usko. Ei tätä työtä kannattaisi tehdäkään, jos ei näin ajattelisi.

Hautalan tarkoittama tekijä oli 15 vuotta sitten 30–40-vuotias sulkeutuneen oloinen mies, joka liikkui valkoisella japanilaisvalmisteisella autolla.

Poliisin teorian mukaan hän syyllistyi vähintään kolmeen selvittämättömään, naiseen kohdistuneeseen väkivaltatapaukseen vuosina 1990–1993: kahteen murhaan ja yhteen raakaan pahoinpitelyyn.

Vuosi on siis 1991, ja valkoinen henkilöauto. Tapahtumat ajoittuvat vuosille 1990-1993. Olikohan Pia Ristikankareen tapauksessa puhetta myös valkoisesta henkilöautosta?! Entä Sari Liinaharjan...

Tarkistin tuon Hausjärven Hikiän, että missä se olisi, ja suunta on Tampereelle päin Espoosta/Vantaalta, josta pääse kätevästi myös Seinäjoelle. Olikohan näiden tapausten kohdalla myös perjantai-ilta? Maarit Haantiestä löytyi tieto, että oli perjantai, kun katosi, mutta tohtori oli poiminut Alibista tietoja, ja näemmä siinäkin on yhdistetty näitä Pia-surmia samaan asiaan, tai sitten tohtori on yhdistellyt, kuten minäkin.

Lähteet HS arkisto ja Alibi 2/93

Samoihin aikoihin Uudellamaalla: Hellu - niminen nainen yritettiin pahoinpidellä vuoden -90 lopulla (?) melko lähellä paikkaa mistä Lukkarinen löydettiin surmattuna. Maarit Haantie katosi jäljettömiin elokuun alussa 1993.

Samalla seudulla ”Häkä-Enska”, Ensio Koivunen surmasi vuonna 1971 kaksi hyvinkääläistä tyttöä. Heidän ruumiinsa löytyivät Juholan soramontulta, Ridasjärven vanhan kaatopaikan tienoilta lähellä Hyvinkäätä.

Pohjanmaalla tapahtuneita Pia – surmia on ajallisesti kytketty näihin tapauksiin. Ne tehtiin 1991 ja 1994. Sittemmin surmattuna löytynyt tammelalainen Sari Liinaharja, 17, katosi 6.2.-87. Tammelaan on Järvenpää-Hyvinkää suunnalta noin 100 kilometriä. 7.10.-88 katosi Pia Ristikankare, 16. Hän asui Piikkiössä, josta on 160 kilometriä Hyvinkäälle. (Pidän Hyvinkään sijaintia tässä nyt suuntaa antavana, en surmaajan oletettuna ”asemapaikkana”). Asikkalan Vääksystä (alle 100 kilometriä Hyvinkäälle) löydettiin surmattuna Liisa Mäkikangas lokakuussa 1995. Tämä surma ei sovi kuvioon, koska hänet oli surmattu kotiinsa.

Ei mennä edemmäs, vaan tullaan lähemmäs: Helsingissä tapahtui naisiin kohdistuneita yhä selvittämättömiä henkirikoksia ja selvittämättömiä sekä selvitettyjä raiskauksia; Seija Kekkonen, 41, löydettiin surmattuna Kontulasta kotitalonsa kellarista joulukuussa -80. Elsa Argillander, 57, Hki Oulunkylä -83. Ulla-Maija Poussu, 31, surmattiin raa´asti kesäkuussa -84 myös Oulunkylässä. Hänet oli myös raiskattu. Poliisin mielestä tekijä oli psykopaatti, joka saattaa uusia tekonsa. Eevi Peltonen, 52, löydettiin surmattuna helmikuussa -91 Hgin Rajasaaresta.

Ei sunkaan hän vain ole todella poliisi, eikä kuten on sanottu "väitti olevansa poliisi"?! ilmeisesti nämä tohtorin esille ottamat tapaukset ovat myös selvittämättömiä henkirikoksia. Kun nämä ilmansuunnat tuntuvat olevan vakioita, niin laitetaan hänet nyt vielä matkallaan Poriin poikkeamaan Ulvilaankin, siellä sanottiin puukotuksessa olleen ihmisen anatomian tuntemusta kuten myös tällä sarjamurhaajalla sanotaan olleen.

Motiivi tietysti on tuolle Ulvilassa poikkeamiselle nyt vähän hukassa... Mutta onko näissä muissakaan nyt niin kovasti motiivia olemassa tai löydetty, jos kyseessä ei ole ollut seksuaalirikos.

Ja sieltä Ulvilasta sitten löytyy se DNA-näytekin... jos ei ole vielä hukattu, kun sille meinasi käydä ihan hassusti syksyllä 2009.

Jäin nyt miettimään noin yleisesti - ei liity Ulvilaan - murhan motiivia. Onkohan mahdollista, että jos ihminen urheilee tai joutuu johonkin henkisesti tai fyysisesti raskaaseen koetukseen, niin hän hakisi ennen sitä jotakin voimaa itselleen esimerkiksi murhalla? Ainakin kannibalismissa tämä on tullut esille. Mikäli näin on, niin silloin tuo tapahtuma, johon hän on matkalla saattaisi liittyä myös johonkin urheiluun. Voisiko johonkin henkiseen tapahtumaan hakea näin merkillisellä tavalla voimia?!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 10:18 am

En ole aikoihin kirjoittanut palstalle välttääkseni älyttömän riitelyn ja keskinäisen haukkumisen, mutta päätin hieman kerrata nyt näitä Pia-surmia.

Tekijä siis profiloitiin ensiksi ja haaviin jäi Leppinen. Hänellä oli kontollaan
-väkisinmakaaminen v.1989 Ylihärmässä ja
-väkisinmakaamisen yritys sekä vapautta loukkaava haureus v. 1994 Kurikassa.
Leppinen siis yllättäen tunnusti kaksi muuta väkisinmakaamisen yritystä, joista ei oltu tehty rikosilmoituksia. Hän kertoi ottaneensa kahdella eri kerralla liftaritytön kyytiinsä Seinäjoen Itikan risteyksestä ja yrittäneensä maata nämä väkisin. Tytöt olivat päässeet karkuun teon alkuvaiheessa.
Leppinen ei näistä tuomiota saanut, kuinka olisikaan, kun ei häntä vastaan oltu tehty edes rikosilmoituksia.

Leppistä kohtaan löytynyt näyttö oli monipuolinen:
-L:n auton etupenkillä olleet peiton kuidut olivat samanlaisia kuin Pia Kurun vaatteista taltioidut kuidut.
Lopullisen lausunnon mukaan Pia Kurun päällä tapahtumahetkellä olleista vaatteista tavattiin yhteensä 20 samanlaista viskoosikuitua kuin Leppisen Maxdassa syksystä 1990 käytetyn peiton kuidut olivat. Kuituja löytyi uhrin takin sisä- ja ulkopuolelta, housujen sisä- ja ulkopuolelta sekä rintaliiveistä.
Viskoosikuidut olivat laboratorion mukaan yksilöllisyydeltään hyvin poikkeavia ja niitä tavattiin uhrin vaatteista niiden kaikkia kolmea eri värisävyä ja molempia eri viskoosityyppejä.
-Lisäksi Kurun takin sisäpuolelta löytyi kaksi samanlaista polyamidikuitua kuin Leppisen istuinverhoilun kuidut olivat sekä yksi samanlainen puuvillakuitu kuin Leppisen asunnolla olleen lakanan kuidut olivat.
-Uhrista löytyi maalinsiruja. Laboratorioon lähetettiin satoja maalinäytteitä. Mikään ei täsmännyt. Näytteitä otettiin mm. Vassorinlahden ja ympäristön veneistä. Leppisen autosta löytyi tunkki, jonka varren maali täsmäsi.
-Kurun takista ja hänen alla käytetystä lakanasta löytyi halkaisijaltaan millin kokoisia rautaa sisältäviä metallipalloja. Leppisen autosta löytyi näitä palloja runsaasti. Hänen työhönsä kuului päivittäin polttoleikkaaminen ja hänen työpaikallaan oli tällaisesta työskentelystä syntyviä metallipalloja runsaasti.
Kuru ei ollut ollut tekemisissä polttoleikkauksen tai hitsaamisen kanssa.
Leppisen autossa näitä palloja tavattiin takajalkatilasta ja tavaratilasta.
-Kurun vasemmassa pakarassa todettiin noin 11 cm:n pituinen palkkimainen painumajälki. Tätä verrattiin mitä moninaisempiin esineisiin; tutkittiin kampoja, auton lattiamattoja, jousia, jääskrapoja, puhelimenjohtoja, suihkuletkuja jne.
Tähänkin löytyi vastaus Leppisen autosta. Hänen autonsa tavaratilan kannen kumitiiviste oli irronnut paikoiltaan. Kumitiivisteen pysyi puolestaan paikoillaan metallisen kiinnikkeen avulla. Kun tiiviste oli irronnut, metallikiinnike roikkui auton tavaratilassa. Kokeet osoittivat, että pakarajälki vastasi metallisen pidikkeen jättämää jälkeä.
-Auton tavaratilassa suoritettiin lisäksi rekonstruktio. Pian kokoinen tyttö mahtui tavaratilaan ja metallipidikkeen todettiin tällöin aiheuttaneen painauman. Myös muutama uhrista löytynyt naarmujälki vastasi tavaratilan keskikohdalta otettuja vertailujälkiä.
-Auton tavaratila oli takavarikkohetkellä öljyinen. Leppinen oli kuljettanut siellä polttoöljyä, jota hän oli käyttänyt asuntonsa lämmitykseen. Autossa olleesta peitosta löytyi öljyä, kuten myös Kurun takista, housuista ja paidasta. Tahrojen sijainti sopi myös rekonstruktiossa kokeiltuun uhrin asentoon.
-Kuljettajan penkin alta löytyi neljä kuljetusliinaa, joiden päissä oli solmut. Yhdessä liinassa solmu oli tehty niin, että liina oli taittunut kahdesta kohdin kaksinkerroin. Tällä kohdalla tehdyt jäljet olivat muodoltaan samantyyppisiä kuin Kurun kaulalla olleet kuristusjäljet.

Se, miksi Pia Töylin kohdalla väännettiin, oliko hänet surmattu, johtui siitä, että hänen ruumiinsa oli pahassa mätänemistilassa. Kuitenkin todettiin, ettei hän ollut hukkunut. Hänessä ei todettu myöskään kuolinsyyn selittävää sairautta, vammaa tai myrkytystä. Hänen emättimestä, suusta ja vulvasta löytyi heikkoja viitteitä siemennesteestä. Mätänemisen seurauksena vähäisemmät mustelmat ja hankaumat olivat voineet hävitä. Pia Töyli oli joutunut mitä todennäköisimmin henkirikoksen uhriksi.
Myös hänen vaatetuksensa viittasi tähän. Kaikki housut oli laskettu alas, rintaliivit nostettu ylös.

Leppistä kohtaan löytynyt näyttö Töylin kohdalla:
-Pia Töylillä oli ollut katoamishetkellä yllään punainen villakangastakki. Leppisen autossa olleesta peitosta löytyi punaisia villakuituja. Takki oli kuitenkin kateissa, mutta ateljeetyönä tehdyn takin vertailukappale saatiin ja myös hänen kotoaan saatiin takin kuituja. Kuituja Leppisen autosta löytyi 40 kpl etuistuimella olleesta peitosta, etuistuimesta, selkänojasta, takaistuimesta, selkänojasta, tavaratilan matosta ja oikeanpuoleisesta jalkatilasta.
-Töylin iholta ja asusteista alusvaatteita myöten löydettiin runsaasti samanlaisia metallipalloja ja -siruja kuin Pia Kurun jutun yhteydessä.
-Töylin laukku löytyi Kyrönjoesta, muutaman kilometrin päästä Leppisen asunnosta.
-Leppisen pihamaalta löytyi siis tuhkakasoja, joista seulottiin solki sekä metallinapin jäänteitä + kolme muuta nappia, jotka olivat pahasti tuhoutuneet. Näiden löydöksien todettiin tulleen siitä, että Töylin nahkaliivi oli poltettu paikalla.

Puolustushan siis vetosi siihen, että joku oli hakenut Leppisen pihasta lukitsematta olevan auton ja käyttänyt sitä surmien tekoihin. Oikeuden mukaan tällainen teko vaikutti hyvin epätodennäköiseltä.

Sirpa epäili jossain viestissä Pia Kurun löytymisajankohtaa. Kyllä se on oikein. Kuru löydettiin heti seuraavana päivänä kalastajan toimesta. Eihän häntä varsinaisesti vielä osattu edes kaivatakaan, kun jo ruumis löytyi.
Olen vuosia, vuosikymmeniä, seurannut tätä tapausta. Leppinen mitä ilmeisemmin sitten tyytyi tuomioonsa, kun faktat lyötiin pöytään. Ja eipä noissa kitisemistä olekaan. En muista koskaan törmänneeni mihinkään "henkilöhaastatteluun" Leppisen kohdalta, mitä usein kyllä on vastaan tullut muiden kohdalla. Hän sitten vain lusi lyhykäisen tuomionsa ja tyytyi siihen. Toivottavasti on pysynyt kaidalla tiellä ja hillinnyt himonsa liftareiden suhteen.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 12:48 pm

Laboratorioon lähetettiin satoja maalinäytteitä. Mikään ei täsmännyt.

Ja sanottiin, että satoja kuitunäytteitä. Jos auto oli jo takavarikoitu ennen kuin jälkimmäisen Pian ruumiskaan oli löydetty, niin eikö näytteidenotto autosta ja tytöstä - tai alunperin jo toisesta Piasta riittänyt.... miksi tämä valtava - satojen - näytteiden vakuuttelu/etsiminen, puheet, selittelyt....

Tämä nyt on vähän sama tilanne kuin jatkuva tutkinnanjohtajien vaihtaminen Portugalissa Madeleinen katoamisasiassa - että jotenkin määrä korvaisi laadun, ja mitä enemmän on jotakin, se olisi jotenkin sitä parempaa ja johtaisi oikeaan lopputulokseen. Jos sanotaan, että lähetettiin satoja maalinäytteitä, eikä mikään täsmännyt, niin oli tasan 100 väärää näytettä, eikä se anna kuvaa yhtään paremmasta tai tehokkaammasta tutkimisesta. Se on vain tutkimista, eikä tee syytettyä yhtään varmemmaksi tekijänä.

Muistaakseni syyllisyydellä oli ennen kaikkea tekemistä FBI-profiloinnin kanssa, ensin profiloitiin, sitten käytiin läpi seksuaalirikokset (näistä oli siis ilmoitukset, mutta ei niistä, jotka Leppinen "tunnusti" - laitoin lainausmerkkeihin, kun ei ole tarkempaa tietoa tuosta tunnustuksesta, ja se on viime aikoina kärsinyt inflaation...) todettiin, että tuntomerkit sopisivat Leppiseen, ja sitten väännettiin lisää tutkimuksia ja kuulusteluja, ja - yllättäen - Leppinen oli syyllinen.

Mutta selvisikö syyllinen lopulta myös näihin seksuaalirikoksiin, joista Leppisen profilointi aloitettiin? Hänenhän piti olla nimenomaan syyllinen niihin, koska siitähän hänen tutkinta juuri alkoi! Ja jos hän ei ollutkaan syyllinen niihin - niin eikö koko jutun pohja petä?

Sirpa epäili jossain viestissä Pia Kurun löytymisajankohtaa. Kyllä se on oikein. Kuru löydettiin heti seuraavana päivänä kalastajan toimesta. Eihän häntä varsinaisesti vielä osattu edes kaivatakaan, kun jo ruumis löytyi.

No, DNA:n puuttumista ei sitten voida perustella pitkällä ajalla tai pitkällä vedessä olemisella - kuten oli perusteltu jossakin tekstissä edellä.

Kyllä minulla edelleen on sellainen olo - ja se on jo oikeudessakin todistettu asia - että ensin poliisi penkoo arkistoistaan sopivan syyllisen, tekee siihen sen jälkeen sopivan esitutkinnan ja nuijan kopautus - vankilaan.

Ja - päinvastaisessa tapauksessa, kuten esimerkiksi laukkusurmassa - nuijan kopautus ja vapaaksi.

Ihan miten poliisi haluaa, ja mitkä ovat poliisin intressit, mutta kuka sanoo, että tällä menetelmällä olisi jotakin tekemistä totuuden kanssa.

Tässä tapauksessa tuntuu tuo DNA olevan kuin pyhästi varjeltu kolmen kirjaimen salaisuus. Ei sitten tullut mieleen etsiä siitä autosta tyttöjen DNA-jälkiä, olisi tuo syylliseksi todistaminen tapahtunut vähän varmemmin ja helpommin. Jos kerran yli kolmen vuoden jälkeen kuidutkin oli tallella, niin mihin se DNA:kaan olisi kadonnut - varsinkaan viimeisen Pian kohdalla, kun sanotaan liftanneen tämän auton kyytiin.

-Auton tavaratilassa suoritettiin lisäksi rekonstruktio. Pian kokoinen tyttö mahtui tavaratilaan ja metallipidikkeen todettiin tällöin aiheuttaneen painauman. Myös muutama uhrista löytynyt naarmujälki vastasi tavaratilan keskikohdalta otettuja vertailujälkiä.

Entä ruumiskoirat? Eikö niitä käytetty? Eikö asia olisi ollut sillä selvä, jos tavaratilassa olisi säilytetty ruumista, ja Leppinen olisi joutunut selittämään, että kenen ruumista? Ja tämä olisi ollut todisteena oikeudessa. Miksi tästäkään tutkimuksesta ei puhuta mitään. Olisi tuon DNA-asiankin luullut tulleen mieleen tuon rekon aikana...

Jos ruumiskoiria ei ole käytetty, on poliisi tässä vaiheessa jo tiennyt, että tuon auton tavaratilassa ei ole säilytetty ruumista.

Tässä tapauksessa on pakko ollut olla hyvin erikoinen asianajaja, että juttu on mennyt edes lävitse - jos pitää paikkansa asianajajan uskomaton lohkaisu auton lainaamisesta murhan ajaksi - melkein kuin tunnustus asiakkaan puolesta! - tai sitten joku on maksanut jollekin ja hyvin.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Urho » Ti Heinä 12, 2011 5:13 pm

Sirpa kiltti. Olisiko aika pienelle itsekritiikille? Nuo todisteet Leppistä vastaan ovat niin musertavat, että syyttömyyden mahdollisuus on lähinnä teoreettinen. Ja kun vielä päälle ryhdyt hahmottelemaan jotain Espoosta Pian-tapporeissuille lähtevää suurta tuntematonta sarjamurhaajaa, niin tässä varmaan aika moni tuntee jonkinlaista myötähäpeää. Annan toki arvoa kyseenalaistamiselle, mutta rajansa kaikella.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 5:53 pm

Koneenikin ryhtyi kenkkuilemaan, ja vastaukseni lensi taivaantuuliin. Vaihdoin konetta ja yritän uudestaan. Tiedän - paljon kirjoittajia, jotka nälvivät poliisia tai tikkuilevat tutkimuksista joiden olettaa jääneen tekemättä, mutta ei osaa, halua tai pysty antamaan tuolle kritiikille selvää kohdetta, jota tässä itse esitän.

Jos siitä nyt joku kokee myötähäpeää, niin siitä vaan. Arvostelu aina kertoo enemmän arvostelijasta itsestään. Ja mitä taas tulee sarjamurhaajaheittoihin, niin siellähän oli ihan samaa juttua tohtorillakin, joten meitä on sitten useampikin myötähäpeän kohde. Ja ne aiheasiat oli sitten erään henkilön kertomaa ja itse kokemaa minfosta ja paikkatietoja myös. Mutta ehkä et ole lukenut kertomusta, jossa nimimerkki olettaa tuntevansa tarinan päähenkilön - sitten on selvää, että et ymmärtänyt mitä kirjoitin, mutta minä taas en voi ottaa vastuuta kenenkään ymmärryskyvystä.

Jos kaverin DNA:ta ei saatu tytöista, niin sille, että tyttöjen DNA-näytteitä ei ole otettu autosta, eikä käytetty ruumiskoiraa, ei voi olla järkevää selitystä. Vai onko sinulla?

Tiedätkö, Urho, että uskomisen sijasta Yhdysvalloissa on ihan palkattuja tutkijoita tutkimaan syytetyn väitteet syyttömyydestä. Ymmärrätkö, jos syyllisyys on todistettu, ei voi edes väittää olevansa syytön, kuten Leppinen on väittänyt koko ajan, syyllisyys on vain spekulointia aihetodistein.

Otetaan tähän nyt vielä tuo perusasia, kun tuntuu, ettei se ole kaikille ollenkaan selvä asia.

Poliisin ei kuulu todistaa syyllisyyttä, vaan tutkia rikos syyttömyysolettamasta käsin puolueettomasti.

Voitko, Urho, ihan vakavissasi väittää, että näin on tämän tapauksen suhteen toimittu?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 6:27 pm

Nyt tökkii kone minullakin, mutta yritän vastailla.
Sirpa ihmetteli satoja kuitunäytteitä. EI. Kyse oli sadoista maalinäytteistä. Satoja maalinäytteitä otettiin siksi, ettei vastaan tullut sopivaa näytettä. Ja kun se tuli, se löytyi Leppisen autosta.
Dna:n puuttuminen voidaan perustella sillä, ettei koko Dna:ta saatu. Töylin ruumis oli mädäntynyt ja Kurun ruumiista saatiin tuo vaillinainen siemennestenäyte, josta ei pystytty eristämään dna:ta.
Kysyt, miksei näytteet Pia Kurusta riittäneet. Siitä yksinkertaisesta syystä, että Töylinkin surma piti saada selvitetyksi. Leppinen olisi voinut päästä Töylin surmasta kuin koira veräjästä. Miksi Töylin surma olisi ollut vähäpätöisempi? Tutkinta pitää viedä aina loppuun asti.
Luen nyt ensin loppuun asti kirjoittamasi, vastaan sitten vasta loppuihin, sillä täällä tosiaan ukkostaa ja kenties kirjoitukseni lentää helvetin kuuseen.
---------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 6:34 pm

Kiitos, Ailar, vastauksesta. Juttuni POINTTI on se, että jos Leppinen ei olekaan syyllinen, niin sitten syyllinen on edelleen vapaana - jos elää. Se että joku tuomitaan, eristetään, väitetään syylliseksi, hän väittää olevansa syytön, on tämän takia erittäin, erittäin ikävää.

Siksi kaipaisin nyt edes tyttöjen DNA-näytteitä autosta, ja/tai ruumiskoiralausuntoa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 6:40 pm

Sirpa kysyi:
"Mutta selvisikö syyllinen lopulta myös näihin seksuaalirikoksiin, joista Leppisen profilointi aloitettiin? Hänenhän piti olla nimenomaan syyllinen niihin, koska siitähän hänen tutkinta juuri alkoi! Ja jos hän ei ollutkaan syyllinen niihin - niin eikö koko jutun pohja petä?"

Kyllä Leppinen sai näistä kahdesta teostaan tuomion samassa yhteydessä Kurun ja Töylin surman kanssa.

Miksi olisi käytetty ruumiskoiria. Leppisen autosta löytyi ilman niitäkin riittävät todisteet.
Olen Urhon kanssa samoilla linjoilla, että Leppinen oli täysin selvästi tekijä, eikä hän itsekään sitä käsittääkseni koskaan lopullisen tuomionsa jälkeen kiistänyt.
Leppinen halusi näillä yllätyspaljastuksillaan tuoda esille sen, että hän on vain tavallinen raiskaaja, ei murhaaja. Siksi hän tunnusti tekoja, jotka eivät edes olleet poliisin tiedossa.
Kyllä sinun Sirpa kannattaisi ihan totta päivittää näitä tietojasi. Leppisestä et saa syytöntä millään, eikä ole tarviskaan.

Uskotko, Sirpa, todella, että Leppisen pihasta olisi joku kaksi eri kertaa varastanut hänen autonsa, surmannut tytöt ja palauttanut sitten auton takaisin? Sekä poltellut nuotiolla toisen surmatun liivin? Ihan oikeesti?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 6:45 pm

No en tietenkään. Tuohan on idioottimaisinta mitä asianajaja on voinut sanoa! Mutta kun tämä juttu - ihan totta nyt mättää, koska ei ole tyttöjen DNA-näytteitä edes autosta. Eikä ruumiskoiralausuntoa.

MIKÄ ON SE FAKTA ETTÄ NE TYTÖT TODELLA OLI TUOSSA AUTOSSA?

Ja uskonko, että Leppinen ihan oikeasti poltti toisen tytön liivin oman saunan pesässä ja kippasi sitten tuhkat omalle pihalle poliisin löydettäväksi, mutta hukkasi kenkää ja villatakkia ja käsilaukun, joka löydettiin tyhjänä sekä muita vaatekappaleita.

No en todella usko sitäkään.

Ja sitten kaiken huippuna ne poltetut liivin kamat tuhkakasassa, joiden piti todistaa Leppinen Pian surmaajaksi, joka liivi nähtiin tytön päällä, jota ensin luultiin Piaksi, eikä sitten ollutkaan Pia, on liiveineen mitä ilmeisemmin edelleenkin elossa.

Napit vain ja solki oli tuhkakassa keskellä Leppisen pihaa.

En ole hetkeen aikaan hullumpaa kuullut. Niin, miten tämä sitten todistaa Leppisen syylliseksi - tämä tuhkakasa?!

Yritän pysyä kärryillä.

Kyllä Leppinen sai näistä kahdesta teostaan tuomion samassa yhteydessä Kurun ja Töylin surman kanssa.

Mistä kahdesta - niistäkö jotka tunnusti, vai mistä?!

Tämähän antaa sellaisen kuvan ja vaikutelman, että kun seksuaalirikollisia haravoitiin FBI-profiloinnin perusteella, niin siellä ei ollut siinä vaiheessa Leppisen nimeä rekistereissä, eikä Leppisellä tuomiota, niinkö, jos nämä tuomiot on annettu vasta Kurun ja Töylin surmien kanssa samassa yhteydessä. Onko se muuten normaalia, että niistä ei ole omaa oikeudenkäyntiä jokaisesta tapauksesta - en oikein tiedä käytäntöä, mutta tällainen "joukko oikeudenkäynti" äkkiseltään kuulostaa kyllä hullulta.

Miksi olisi käytetty ruumiskoiria. Leppisen autosta löytyi ilman niitäkin riittävät todisteet.

Todisteet eivät voi koskaan olla silloin riittävät, jos syytetty VOI VAKUUTTAA SYYTTÖMYYTTÄÄN näiden jälkeen. Miten tämä asia on nyt niin vaikea ymmärtää, ja tämä pitää paikkansa olkoon Leppinen sitten todellisuudessa syyllinen tai syytön.

Ja edelleen POLIISIN ASIA EI OLE TODISTAA SYYLLISYYTTÄ ja päätellä, että nyt on Leppinen kiikissä, todisteet riittää, vaan tutkia kaikki mahdollinen rikoksesta, viedä KAIKKI AINEISTO syyttäjälle, joka tutkii, että onko aihetta nostaa syyte ja vasta oikeuslaitos päättää syylisyydestä. Siksi myös nuo DNA:t tarvittaisiin ja ruumiskoiralausunto.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 7:15 pm

No, annoin palstalle, mitä annoin. Enää en aio asiasta jankata. Toivoisin kuitenkin, ettei vääriä tietoja laitettaisi palstalle, Joku voi ottaa ne ihan tosissaan.
Leppinen oli siis jo poliisin rekisterissä näistä kahdesta tapauksesta. Lue Sirpa näitä juttuja kirjoista, lehdistä ja netistä. Ota selvää asioista, äläkä kokoajan jahkaa olemattomia.
Ja Sirpan sopii lähettää viestiä asiaa tutkineelle poliisille ja kysyä. Eivät he ketään syö. Kyllä he vastaavat, kunhan ehtivät.
Sonmoron!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 7:21 pm

No, voi piru, mikähän tässä nyt sitten oli olematonta... Juu, jätän tuon tutkivan poliisin ihmettelemään tuota tuhkakasaa, ja kun ei se liivi sitten ollutkaan Pian päällä kadotessa, vaikka saattohan se olla, että Pialla sellainen olisi ollut, mutta olihan hänellä seuraa ennen katoamista, joka pystyy faktana sanomaan, että oliko se liivi Pian päällä kadotessa vaiko ei. (MISSÄ ON LAUSUNTO?)

Valitettavaa, että ihmiset eivät halua katsoa poliisin esitutkintaa objektiivisesti, vaan hyväksyvät ihan mitä vain, kunhan joku saadaan telkien taakse, ja täytyy toivoa, että koskaan eikä ikinä tämä esitutkintamentelmä osu itse näiden henkilöiden kohdalle.

Etusivulta:

Puolustus esitti lisäksi, että syyttäjä jätti kokonaan huomioimatta, etteivät kuitututkimukset osoittaneet epäiltyä henkilönä tapaukseen.

Edeltä:

Leppinen oli siis jo poliisin rekisterissä näistä kahdesta tapauksesta.

Kuulusteluissa tunnustaa kaksi tapausta, mutta ei löydykään niistä mitään ilmoituksia. Ja sitten edellä:

Kyllä Leppinen sai näistä kahdesta teostaan tuomion samassa yhteydessä Kurun ja Töylin surman kanssa.

Selvä kuin pläkkipelti tai Leppisen tuhkakasa! Ja samaa sarjaa asianajajan toiminta näin äkkipäältään katsottuna. Olisin tästä kahden syytteen/seksuaalirikoksen asiasta laittanut nyt sen oikean tiedon palstalle, mutta kun ei selvinnyt.

Ja se - näiden tapausten selvittely - on kuule Ailar yhteistyötä, ja jos sinä et tekisi näitä loistavia alustuksia, en minä pystyisi lyömään omaa pohtivaa panostani asiaan. Olet väärässä, jos otat henkilökohtaisesti juttuni, siis sen että tongin poliisin esitutkintaa - sillehän sinä et voi mitään (kait?!), eikä varmasti edes ole sinun asiasi sitä puolustaa. Olet tehnyt loistavia kirjoituksia, joista olen saanut paljon tietoa, kiitos niistä! Ja jonakin päivänä nämä tyttömurhat/katoamiset vielä selviävät. Uskon niin. Mutta ilmeisesti tälle tutkintatasolle on ennen sitä tapahduttava jotakin...

Tuo poliisin toiminnan puolustaminen on muuten täysin suomalainen ilmiö, ja olen sitä paljon ihmetellyt, että mihinkähän se perustuu... Kai se on sitä suomettumisen aikana opittua neuvostoliittopelkoa, joka on nyt jo niin sisäsyntyistä suomalaisilla, että omassa neuvostoliitossa pelätään ääneen arvostella yhtäkään, joka on ottanut itselleen auktoriteettivalekaavun.

Kuten olen aikaisemminkin sanonut, niin muualla Euroopan maissa, vanhemmissa kulttuureissa kansa pitää hyvinkin räväkästi huolen niin oikeuslaitoksen kuin poliisinkin toiminnan oikeellisuudesta kivittämällä milloin poliisilaitoksen ikkunoita ja milloin taas poliisiautoja, ja siellähän poliisi on vielä kaiken lisäksi oikeuslaitoksen valvonnassa ja ohjauksessa, eikä suhteessa syytettyihin pysty toimimaan miltä osin omavaltaisesti.

Poliisi on osa valtion instanssia, ja oikeuslaitoksella on tehtävänä suojella kansaa valtiolta. Vilkaiskaahan ympärillenne suomalaiset, miltä näyttää, kun valtio on villi ja vapaa, ja poliisi vielä vapaampi ja villimpi, ja oikeuslaitostakin yritetään saada saman tossun alle. Tai sitten jo on. Saa nähdä kuinka käy.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 8:08 pm

Sirpa hyvä,
Leppinen oli siis tehnyt yhteensä neljä seksuaalirikosta (näiden Pia-juttujen lisäksi).
Kahdesta hän oli jo tutkinnassa ennen Pia-surmia. Näistä hän sai myös tuomion.
Hän tunnusti kaksi lisää. Näistä hän ei saanut tuomiota. Ei ollut rikosilmoituksia.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 8:15 pm

Kiitos Ailar tarkennuksista, ja toivon ja pyydän hartaasti, että et käsittäisi väärin kyselyitäni ja tarkennuspyyntöjäni, koska en missään nimessä epäile sanojasi, vaan haluan vain faktaa poliisin toiminnasta. Eli siinä vaiheessa, kun seksuaalirikollisia haravoitiin tuon FBI-toiminnan aikana, Leppisen nimi olisi tullut esille rekistereistä. Näin ymmärsin. Tähän nyt pyytäisin tarkennusta - en epäilläkseni sinun sanojasi, vaan tämä liittyy erääseen toiseen asiaan, jota en voi tähän kirjoittaa. Eli olisiko sinulla linkki - tai joku vastaava tuohon, että Leppisen nimi oli tuossa rekisterissä. Eli mistä tieto on peräisin?

Tarkennuskysymykseni johtuu tästä - oli tutkinnassa, mutta ei tuomittu?

Kahdesta hän oli jo tutkinnassa ennen Pia-surmia.

Edellä olevan tekstin mukaan, hänet olisi tuomittu vain kahdesta, siis kaksi seksuaalirikosta, ja tuomiot olisivat tulleet vasta Pia-oikeudenkäynnin aikana. Voiko hänen nimensä ollut olla sitten jo rekisterissä aikaisemmin, silloin kun oli tuo FBI-profilointi?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 8:17 pm

Jäi sanomatta,
en ole ottanut henkilökohtaisesti sinun muita juttujasi,Sirpa, kuin niitä missä haukuit minua kaikin mahdollisin laatusanoin. Jos olet ne unohtanut, ne ovat Ulvila-ketjussa. Itse en ole unohtanut. Silti arvostan palstan ylläpitäjää niin paljon, etten aio enää riidellä palstalla. Jotta voisin pitää lupaukseni, olen pysynyt loitolla tästä palstasta. Nyt ajauduin tänne, koska sain vihjeen, että Urho oli kirjoittanut mielenkiintoisen viestin palstalle. Kävin lukemassa sen ja tsekkasin samalla muutkin. Mutta jatka toki tutkimuksiasi, niin minäkin teen omalla tahollani.

Ps. Ihan OT:na. Ulvilapalstalle olit, Sirpa, kirjoittanut ihmettelysi, miksi en kirjoita Minfon Ulvilaketjuun.
Voisin tietysti kysyä, miksi itse et kirjoita. En kysy.
Minä en ole paljon sinne kirjoittanut hyvin yksinkertaisesta syystä. Minfossa on Ulvilaketju jaettu moniin osiin. En oikein osaa kirjoittaa niin, että kirjoittaisin vain yhdestä asiasta. Olen tottunut kirjoittamaan kaikki samaan rimpsuun (syntymästä kuolemaan jne) Ja koska en neljän vuoden sisällä ole saanut ainuttakaan bannia minfossa, en aio sitä hankkiakaan. Hyvää jatkoa Hejacille!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 8:23 pm

No en haukkunut, sinulta jäi pointti ymmärtämättä, ja minun on siinä tapauksessa todettava yliarvioineeni ymmärryksesi, ja pahoittelen sitä, se on minun vikani. Mutta - tämä netti maailma - jossa ei näe toista, ja joutuu tuollaisia asioita arvioimaan vain lauseiden ja sanojen perusteella, voi iskeä pahastikin harhaan. Pitäisi olla varovaisempi. Se on totta. Koitan parantaa tapani. Niin, ja mitä siihen Ulvila-juttuun nyt tulee. Osoitin sillä jipolla, sen mikä sitten oli totuus Ulvilasta, ja kaikilla niillä oli mahdollisuus olla lopussa "oikeassa", jotka sen ymmärsivät. Vaikea asia - myönnän.

Et kysy, mutta vastaan.

Voisin tietysti kysyä, miksi itse et kirjoita. En kysy.

Ellet ole huomannut, en pysty spekuloimaan muiden tavoin, ja se aiheuttaa väärinkäsityksiä. Ulvila-ketju tällä palstalla on enemmän juuri tuota asiapohdintaa, eikä sitä, että onko se AA syyllinen vai syytön - ei mutua, ei arvostelua, ei rääpimistä. Vain asiaa. Tuossa on vinha ero minfoon nähden. Mutta me teemme kyllä minfon kanssa hyvinkin läheistä yhteistyötä ja erittäin antoisaa. Kuittasin sinne puolelle tuon häkenauhajutun, kun se lopulta selvisi. Olinhan sen siellä sanonut jo n. 300 sivua aikaisemmin. Jos haluat tarkistaa kuittaukseni sieltä, niin löydät sen tietysti katsomalla Sirpan viestihistoriaa. Sääli, ellet ymmärrä, että mikä ero on minfon Ulvila-45-ketjuilla ja hejacin Ulvila-ketjulla.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 8:31 pm

Sirpa kirjoitti:
Kiitos Ailar tarkennuksista, ja toivon ja pyydän hartaasti, että et käsittäisi väärin kyselyitäni ja tarkennuspyyntöjäni, koska en missään nimessä epäile sanojasi, vaan haluan vain faktaa poliisin toiminnasta. Eli siinä vaiheessa, kun seksuaalirikollisia haravoitiin tuon FBI-toiminnan aikana, Leppisen nimi olisi tullut esille rekistereistä. Näin ymmärsin. Tähän nyt pyytäisin tarkennusta - en epäilläkseni sinun sanojasi, vaan tämä liittyy erääseen toiseen asiaan, jota en voi tähän kirjoittaa. Eli olisiko sinulla linkki - tai joku vastaava tuohon, että Leppisen nimi oli tuossa rekisterissä. Eli mistä tieto on peräisin?

Tarkennuskysymykseni johtuu tästä - oli tutkinnassa, mutta ei tuomittu?

Kahdesta hän oli jo tutkinnassa ennen Pia-surmia.

Edellä olevan tekstin mukaan, hänet olisi tuomittu vain kahdesta, siis kaksi seksuaalirikosta, ja tuomiot olisivat tulleet vasta Pia-oikeudenkäynnin aikana. Voiko hänen nimensä ollut olla sitten jo rekisterissä aikaisemmin, silloin kun oli tuo FBI-profilointi?

Vastaan vielä tähän, koska viestimme menivät päällekkäin.
Tiedot on antanut Tapani Tikkala, rikosylikonstaapeli Vaasasta.
Tiedot löytyvät mm. kirjasta Poliisi kertoo - suomalaisia rikostapauksia.
Samat tiedot löysin myös toisaalta, mutta en nyt laita tuota lähdettä tänne, koska en ole poliisin nimestä ihan satavarma, enkä jaksa sitä etsiäkään.
-------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 8:36 pm

Tässä on nyt sitten vastaus kysymykseeni ja Ailarin antama lähde:

Pia-surmat

Tapani Tikkala, rikosylikonstaapeli, Vaasa

Lauantaina 5. lokakuuta 1991 Mustasaaren Vassorissa merestä kuolleena löytyneen nuoren tytön surmaa selvittämään ryhtyneet poliisit eivät tienneet, miten pitkä työrupeama tarvittaisiin ennen kuin asia saisi lopullisen päätöksensä. Vainajan henkilöllisyys ja kuolinsyy selvisivät nopeasti, mutta rikoksen tekijä pysyi pitkään poliisin ulottumattomissa ja ehti surmata vielä toisen nuoren tytön. Tarvittiin vuosien peräänantamaton selvitystyö. Surmaaja ei koskaan myöntänyt kumpaakaan rikosta. Pääosa oikeudessa esitetystä näytöstä hankittiin teknisen rikostutkinnan avulla. Taktiset ja tekniset rikostutkijat sekä KRP:n rikoslaboratorio joutuivat poikkeuksellisen tiiviiseen yhteistyöhön, jonka lopputulos sai viimein eri oikeusasteet vakuuttumaan epäillyn syyllisyydestä. Lainvoimainen ratkaisu saatiin vasta joulukuussa 1996, kun korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.
Molemmat uhrit olivat Pia-nimisiä. Siksi lehdistö alkoi kutsua rikoksia Pia-surmiksi.

http://web.archive.org/web/200601141754 ... ja.html#16

Teksti on Poliisi kertoo 2001 -kirjasta, ja poliisin nimi oli aivan oikein. Ja edellähän - jossain ketjun alussa - on jo kerrottu, että hänhän on saanut myös ansioristin toiminnastaan.

Näin Ailar kirjoittaa ensimmäisellä sivulla:

Yritin löytää selvyyttä tähän, mutta tuossa kirjassa ei ole mitään mainintaa DNA:n käytöstä. Kerrottiin kyllä siitä kuinka Pia-juttujen tutkinta poikkesi totutuista tutkintatavoista mm. siten, että taktinen ja tekninen tutkinta olivat vuosikausia tiiviissä yhteistyössä ja laboratorion käyttö oli runsasta.
Hiukkas- ja kuitunäytteiden merkitys vuosia myöhemmin löytyvän epäillyn liittämiseksi rikokseen oli uutta.

Nämä jutun tutkinnassa mukana olleet poliisit palkittiinkin ansioristeillä.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Ti Heinä 12, 2011 8:56 pm

Kirjan nimi on Poliisi kertoo - Rikostapauksia Suomesta.
EI siis tuo mainitsemasi kirja Poliisi kertoo 2001.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 9:03 pm

Kiitos tarkennuksesta. Kyse on siis tästä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rikostarinoita_Suomesta

Rikostarinoita Suomesta

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rikostarinoita Suomesta on suomalainen dokumenttisarja, jota YLE TV2 on esittänyt vuodesta 2001 alkaen. Rikostarinoita Suomesta -ohjelmaa on tehty vuoden 2009 loppuun menneessä 47 jaksoa, sekä kaksi erikoisjaksoa, seitsemän tuotantokauden verran.

Sarjan rikostarinat perustuvat Pohjolan poliisi kertoo -kirjoissa esitettyihin rikosartikkeleihin. Jaksoissa haastatellaan rikostapauksessa mukana olleita rikostutkijoita, ja niiden ohella esitetään videokuvausryhmien tilannerekonstruktioita, rikosten tutkintavaiheessa valokuvattua aineistomateriaalia, sekä kertojan tapahtumajuontoa.

Sarjan juontajana toimii Jarmo Mäkinen ja kertojana Jarmo Heikkinen.

Kuudes tuotantokausi

36. Pia-surmat (8. marraskuuta 2007)
37. Kaksosveljesten kuolema & Sukeltaja (15. marraskuuta 2007)
38. Surullinen ihmiskohtalo (22. marraskuuta 2007)
39. Lopullinen velkajärjestely (29. marraskuuta 2007)
40. Sikahuijaus & Aivovauriojuttu (6. joulukuuta 2007)
41. Erään palkkamurhan anatomia (13. joulukuuta 2007)

Eli se ohjelma, joka on YLEN arkistossa katsottavissa on siis tehty tämän kirjan artikkelin mukaan. Vai meniköhän taas pieleen...

Tässä vielä linkki kyseiseen ohjelmaan.

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1 ... 753&a=6367
Tottijärven Tolppa
Posts: 224
Joined: Thu Nov 17, 2011 2:26 pm
Location: Pirkanmaa

Re: Pia surmat 1991 ja 1994

Post by Tottijärven Tolppa »

Kirjoittaja Urho » Ti Heinä 12, 2011 9:12 pm

Sirpa kirjoitti:
Poliisin ei kuulu todistaa syyllisyyttä, vaan tutkia rikos syyttömyysolettamasta käsin puolueettomasti.

Voitko, Urho, ihan vakavissasi väittää, että näin on tämän tapauksen suhteen toimittu?
En usko, koska käytännössä poliisi aina, vaikka kuinka muuta pinnistäisi, uskoo johonkin. Asia on kuitenkin useimmissa tapauksissa merkityksetön. Riittää, että tuo kasan todisteita esille. Näin tässä tapauksessakin tehtiin, ja todisteet vakuuttivat oikeuden ilmeisen helposti. Niin minutkin.

Ruumiskoirien käytöstä olisi tosiaan voinut olla hyötyä, tai sitten ei. Olihan aikaa kulunut. DNA:sta sen verran, että ilman DNA:ta on todistettu ihmisiä syyllisiksi tuhansia vuosia. Sen puuttuminen tässä tapauksessa ei ole mitenkään olennainen asia. Uhreista ei löytynyt vieraan dna:ta, ja sillä hyvä.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 9:56 pm

Kaipasinkin nyt viimeksi sitä tyttöjen DNA:ta siitä autosta...
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ti Heinä 12, 2011 11:20 pm

Tässä, Urho, tietoja tuohon ihmettelemääsi sarjamurhaajaspekulointiin. Tässä mainitaan juuri tuo Hikiän asia. Kun Ulvilan surmaa vaaditiin uuteen tutkintaan, niin taisi se Porin poliisilaitoksen päällikkö sanoa, että lähes kaikki henkirikokset pystytään selvittämään, mutta ei se ihan siltä vaikuta tämän uutisen mukaan.

Tappajat vapaana

Keskiviikko 15.6.2011 klo 04.41

Keskuudessamme on jopa 200 surmaajaa vapaalla jalalla.

Kesäkuun alussa virisi toivo, että eräs Suomen pelätyimmistä sarjamurhaajista olisi vihdoin jäämässä kiinni.

Keskusrikospoliisi kertoi saaneensa kiinnostavan vinkin ns. "hiekkakuoppamurhista", jotka tapahtuivat syrjäisellä metsäautotiellä Hausjärven Hikiällä 1990-luvulla. Vinkin antaja kertoi nimeä myöten henkilöstä, jonka hän epäili olevan seudulla riehunut sarjamurhaaja.

Toivo on kuitenkin toistaiseksi ollut turha. Poliisi ei ole ehtinyt edes aloittaa kyseisen vinkin penkomista.

- Akuutimmat tapaukset painavat päälle. Asiaan kyllä paneudutaan myöhemmin, rikoskomisario Ismo Kopra keskusrikospoliisista kertoo.

Vieläkin enemmän?

Hausjärven mysteeri on vain yksi niistä jopa sadoista eri puolilla Suomea tehdyistä henkirikoksista, joiden tekijä on yhä vapaalla jalalla.

Keskusrikospoliisin (krp) tuoreimman kartoituksen mukaan selvittämättömiä henkirikoksia on tällä hetkellä 163. Todellisuudessa tapausten määrä on kuitenkin vielä huomattavasti suurempi.

- Esimerkiksi osa kadonneista henkilöistä on todennäköisesti joutunut henkirikoksen uhriksi. Todellisuudessa selvittämättömien henkirikosten määrän onkin arvioitu olevan noin 200 tai ainakin sitä suuruusluokkaa, rikosylikomisario Lars Henriksson keskusrikospoliisista huomauttaa.

Vaikka selvittämättömien henkirikosten määrä ei suoraan kerro, kuinka monta tappajaa keskuudessamme liikkuu vapaalla jalalla, luvusta voi päätellä paljon. Kaksisataa henkirikosta viittaa suurella todennäköisyydellä noin kahteensataan tappajaan, koska sarjamurhaajat ovat Suomessa harvinaisia.

Oliko Hikiällä sarjamurhaaja?

Eräs Suomen kohutuimmista selvittämättömistä henkirikoksista tapahtui Hausjärven Hikiällä huhtikuussa 1991.

Tuolloin syrjäisen metsätien kupeesta löytyi raa'asti surmatun 28-vuotiaan Tuula Lukkarisen ruumis.

Vain runsaan kahden vuoden kuluttua, 13. elokuuta 1993, samalla seudulla katosi mystisesti 40-vuotias riihimäkeläinen Maarit Haantie.

Epäilykset sarjamurhaajasta vahvistuivat, kun poliisi huomasi, että molemmat naiset oli nähty viimeisen kerran elossa Järvenpäässä. Tuula ja Maarit myös muistuttivat toisiaan: heidät tunnettiin elämäntavoiltaan samankaltaisina ja molemmilla oli tummat hiukset.

Kun poliisi ryhtyi tutkimaan, liittyivätkö tapaukset toisiinsa, esiin nousi myös kolmas, marraskuussa 1990 sattunut törkeä pahoinpitely. Tuntemattoman miehen auton kyytiin noussut järvenpääläinen "Hellu" oli tuolloin kuskattu viereiselle hiekkakuopalle, missä häntä oli isketty päähän teräaseella. Nainen pääsi pakoon viime hetkellä.

Tällainen epäilty on

Poliisi on arvioinut, että Hikiän surman, katoamisen ja pahoinpitelyn takana oli yksi ja sama 30-40-vuotias mies. Hänen arvioidaan olevan sulkeutunut ja kykenemätön solmimaan normaaleja naissuhteita. Mies saattaa tuntea myös vastenmielisyyttä naisia kohtaan.

Poliisi on myös arvioinut, että mies tuntee ihmisen tai suuren eläimen anatomian. Lisäksi hänen paikallistuntemuksensa Hyvinkään, Riihimäen ja Järvenpään alueilta on hyvä.

Poliisi ottaa yhä vastaan vihjeitä. On todennäköistä, että suuri joukko naisia on joutunut miehen ahdistelemaksi.

Paljastaako dna vihdoin?

Liisa Mäkikangas

Tarjoilija Liisa Mäkikangas löytyi surmattuna kerrostaloasunnostaan Asikkalan Vääksystä noin kuusitoista vuotta sitten.

Koska Liisa oli tienannut rahaa myös myymällä asunnossaan seksipalveluja, poliisi alkoi heti epäillä surmaajaksi asiakasta.

Poliisin työtä auttoi paljon se, että Liisa oli listannut päiväkirjaansa ja puhelinmuistioihinsa tarkasti kaikki neljäsataa miestä, joita hän oli tavannut tai jotka olivat soittaneet hänen seksilinjalleen. Koska poliisi myös sai talteen epäillyn surmaajan dna:ta, nyt kerätään vastaavia näytteitä kaikilta Liisan asiakkailta. Ratkaisu saattaa löytyä, kun asiakkaiden näytteitä verrataan surmapaikalta saatuun näytteeseen.

- Yli kaksisataa näytettä on jo otettu, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista kertoo uusimmista käänteistä.

- Vaikka mitään ei toistaiseksi ole selvinnyt, haemme yhä henkilöitä testattavaksi.

Piia katosi yöhön

Uskovaisen perheen kiltti teinityttö Piia Ristikankare katosi pimeään syysiltaan Piikkiössä runsaat kaksikymmentä vuotta sitten.

15-vuotias tyttö oli kinastellut kotonaan veljensä kanssa perjantai-iltana 7. lokakuuta 1988 ja lähtenyt sen jälkeen yksin ulos.

Piian kohtalosta on esitetty monia teorioita. Poliisi epäilee, että joku poimi tytön auton kyytiin myöhään katoamisiltana Piikkiössä ja vei mennessään.

Eräs tutkintahaara on vuosien varrella ollut myös Suomen tunnetuin lapsikaappaaja Jammu Siltavuori. Mitään todisteita Siltavuoren osallisuudesta tapaukseen ei kuitenkaan koskaan löydetty.

Viime aikoina poliisi ei ole enää saanut Piian kohtalosta uusia vihjeitä.

- Kyllä tapaus yhä muistissa on. Heti kun jotain uutta tietoa tulisi, se kyllä tutkittaisiin, rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisin Turun yksiköstä sanoo.

Veikö musta Cadillac?

Raisa Räsänen

Suomen kautta aikain tunnetuimpiin katoamismysteereihin kuuluu tamperelaisen Raisa Räisäsen tapaus.

16-vuotias koripalloilijatyttö katosi kuin maan nielemänä lokakuussa 1999 Tampereen ydinkeskustassa.

Pian katoamisen jälkeen poliisi sai vihjeitä mustasta amerikanraudasta, mahdollisesti 60-luvun Cadillacista, jonka epäiltiin poimineen Raisan kyytiinsä Hämeenkadulta.

Ennen katoamistaan Raisa oli viettänyt iltaa ravintola Casablancassa ystäviensä kanssa. Viimeinen varma tieto on, että Raisa jäi yksin keskustaan odottelemaan poikaystäväänsä.

Poliisi epäilee, että tyttö on surmattu ja ruumis piilotettu. Jälkeäkään Raisasta ei silti ole löytynyt.

- Emme ole saaneet enää uusia vihjeitä hänestä, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista kertoo.

Ikuisesti mysteeri?

Jukka S. Lahti

Kohutussa Ulvilan murhassa yksi asia on varmaa: perheenisä Jukka S. Lahti surmattiin raa'asti useilla puukoniskuilla kotonaan Ulvilan Tähtisentiellä 1. joulukuuta 2006, ja murhaaja on yhä vapaalla jalalla.

Poliisi on epäillyt veriteosta vuosien varrella useita henkilöitä. Pisimpään on epäilty surmatun puolisoa Anneli Aueria. Hänet myös tuomittiin murhasta Satakunnan käräjäoikeudessa.

Vaasan hovioikeus antaa asiasta ratkaisunsa heinäkuun alussa. Jo toukokuussa hovioikeus päätti päästää Auerin toistaiseksi vapaalle jalalle, mikä enteilee oikeusoppineiden mukaan myös vapauttavaa tuomiota.

Jos näin käy, murhan tutkinta palaa alkupisteeseen. Poliisi myönsikin taannoin Iltalehden haastattelussa, että juttu voi jäädä ikuisesti selvittämättä.

MIIA HONKANEN
[email protected]

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011061 ... 6_uu.shtml

Näissä jutuissa taitaa vain olla virheitä - ei kait tuo Raisankaan sukunimi ole Räsänen, vaan Räisänen - tuo näemmä tuli kuvatekstistä - eikä kait hän jäänyt poikaystäväänsäkään odottamaan... No, näistä on toisaalla keskusteltu jo. Eikä tuo Jammu-tarina oikein istu tuohon Ristikankareen Pian katoamisasiaan. Myös keskusteltu. Muista en osaa sanoa, kun en tunne niin hyvin tapauksia, että olisiko virheitä. Aikamoinen tappojen suma tuossa 90-luvun kohdalla, ja sitten tapettiin vielä nämä Piat, niin kyllä poliisilla on ollut kovat paineet. Miksihän tässä ei ole ollenkaan Sari Liinaharjan tapausta?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ke Heinä 13, 2011 12:51 am

Urho kirjoitti:
Sirpa kirjoitti:
Poliisin ei kuulu todistaa syyllisyyttä, vaan tutkia rikos syyttömyysolettamasta käsin puolueettomasti.

Voitko, Urho, ihan vakavissasi väittää, että näin on tämän tapauksen suhteen toimittu?
En usko, koska käytännössä poliisi aina, vaikka kuinka muuta pinnistäisi, uskoo johonkin. Asia on kuitenkin useimmissa tapauksissa merkityksetön. Riittää, että tuo kasan todisteita esille. Näin tässä tapauksessakin tehtiin, ja todisteet vakuuttivat oikeuden ilmeisen helposti. Niin minutkin.

Ruumiskoirien käytöstä olisi tosiaan voinut olla hyötyä, tai sitten ei. Olihan aikaa kulunut. DNA:sta sen verran, että ilman DNA:ta on todistettu ihmisiä syyllisiksi tuhansia vuosia. Sen puuttuminen tässä tapauksessa ei ole mitenkään olennainen asia. Uhreista ei löytynyt vieraan dna:ta, ja sillä hyvä.

Mietin tätä asiaa nyt ankarasti ja hartaasti, ja kysyisinkin, että missä kohdin sitten toteutuu se oikeudenmukaisuus, jos poliisi tekee työnsä tunteella, syyttäjä saa valmiiksi valikoidun esitutkinta-aineiston ja oikeus on sokea - kuten sanonta kuuluu?

Tyttöjen DNA:n etsiminen autosta ja ruumiskoiran käyttö - eivätkö ne olisi olleet tuota oikeudenmukaisuutta?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Ke Heinä 13, 2011 1:07 pm

Tuossa lehtiartikkelissa sanotaan, että sarjamurhaaja tuntee hyvin suuren eläimen anatomiaa - kuuluisiko johonkin hirviporukkaan? Hirven metsästysaika alkaa 25.9. - laitan tämän vielä tähän, kun edellä ihmettelin tuota lokakuuta ajankohtana ja sitä, että minkälaiseen fyysiseen voimanponnistukseen voisi liittyä murhat. Mutta tuo lokakuu taisi liittyä vain näihin nuoriin tyttöihin.

Kuka on 19-vuotias Heidi Härö - kadonnut 1987 joulukuun alussa tienvarresta matkalla ravintolasta kotiin kuten Piatkin, ja samana vuonna kuin 17-vuotias Sari Liinaharja. Ruumis löytynyt 1988 toukokuussa - vaatteita ja kengät kadoksissa. En ole kuullut aikaisemmin tästä tapauksesta. Onko tietoja kyydistä/surmaajasta? Entä Marjo Jalava, 17-vuotias - tapettu, raiskattu ja vaatteet kadoksissa, alaston ruumis löytyi vuonna 1987 - tuomittu mies kiisti viimeiseen asti syyllisyytensä, ja tuomittiinkin "vain" taposta. Siepattu Porvoon lähellä.

Kysymykseni on retorinen - ei tarvitse vastata, valtaosahan henkirikoksista selviää?!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » To Heinä 14, 2011 9:04 am

Tutkailin vähän noita poliisikoira-asioita netistä. Kurunkin surmasta alkaa jo olla aikaa 20 vuotta ja taisipa olla niin, että koulutetut poliisikoirat olivat vähissä tuohon aikaan ja voitiinko niiden vähienkään toimintaa pitää oikeudessa paikkansa pitävinä eli olisiko niillä edes ollut todistusarvoa tuohon aikaan.

Poliisilehti 5/2006 kertoo, että tuo koirien suorittama hajutunniste on melko uusi menetelmä Suomessa. Laitan tähän linkin, jos sattuu toimimaan:

http://www.poliisi.fi/poliisi/poliisile ... 350031855A

Koirakoulutuksessa hajutunnisteet otettiin käyttöön vasta vuonna 2006.

Luin erään kasvattajan nettisivuilta, että ruumiskoiriakin alettiin käyttää vasta vuonna 1993. Luulin, että noita olisi ollut jo aiemmin, mutta ei kai sitten. Tai siis, kyllähän koulutettuja koiria on ollut jo sotatehtävissäkin ja jonkinlaista koulutusta on ollut jo 1900-luvun alussa, mutta näitä "virallisia" poliisikoiria alkoi tulemaan yllättävän myöhään.

Tässä vielä pari otetta Wikipediasta:

Poliisikoira tunnistaa sille annetusta hajunäytteestä ihmisen yksilöllisen ominaishajun, vertailee sitä ihmisten vertailuhajunäytteisiin ja ilmaisee joukosta henkilön, jonka haju esineessä on. Hajutunnistus otettiin käyttöön 2006.

Koirat opetetaan löytämään vainaja ruumiin mätänemishajun avulla. Koira osaa ilmaista ruumiin tai sen osan maan pinnalta, -alta ja vedestä. Koira tunnistaa ihmisveren ja veriroiskeet sekä ilmaisee pinnat ja esineet, joissa on vainajan hajujälki.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » To Heinä 14, 2011 9:09 am

2008 vuonna siis vasta kolme hajutunnistekoiraa eli kyllä näitä vähän on ollut liikkeellä

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Poli ... 5235919165

HÄMEENLINNA. Poliisikoira Oiva imee erittäin keskittyneen näköisenä hajua nenäänsä pienestä veitsestä ja kahdesta metallipalikasta, joihin on siirretty veitsen hajua. Vanhempi konstaapeli Helena Wallius pitää esineitä pihtien nokassa koiran kuonon edessä.

Oiva hotaisee yhden metallipalikoista kitaansa saadakseen analysoitua siinä olevan hajun koko kuvan. Kun haju on hallussa, Wallius päästää koiran radalle, jolla on kuusi samanlaista palikkaa peräkkäin noin metrin välein.


Saksanpaimenkoira Oiva on yksi uusimmista rikostutkinnan apuvälineistä. Se on hajutunnistuskoira, joita Suomessa on nyt kolme.

Oiva sekä malinois-belgianpaimenkoirat Heka ja Pinja pystyvät haistamaan, onko joku tietty ihminen käsitellyt esimerkiksi rikospaikalta löytynyttä tekovälinettä. Koirien tekemiä testejä on hyväksytty osaksi rikosjuttujen todistelua oikeudessakin.


Radalla Oivan tehtävä on nuuhkia, onko radalle asetettujen metallipalikoiden joukossa sellainen, joka haisee samalta kuin sen äsken haistelemat palikat ja veitsi. Löytyyhän se, ja jo toisen palikan kohdalla.

Oivan poimimaan metallipalikkaan on taltioitu yksilöllinen ominaishaju tietyltä ihmiseltä, jonka henkilöyden poliisi tietää. Nyt rikostutkijat voivat tehdä omat johtopäätöksensä siitä, että sama ihminen on jättänyt hajunsa myös rikospaikalta löytyneeseen veitseen. Tai voisivat, ellei kyseessä olisi harjoitus.


Suomessa on tehty hajutunnistuksia vasta muutama vuosi. Aiemmin suomalaisia näytteitä tutkittiin Tanskassa. Vuoden 2006 alussa sisäministeriö vakinaisti toiminnan ja siitä tuli rikostutkinnan virallinen menetelmä.

Poliisikoiralaitoksella Hämeenlinnassa tehtyjä hajutunnistuksia on käytetty apuna esimerkiksi henkirikosten sekä huume- ja omaisuusrikosten selvittämisessä. Hajutunnistus on nopeampi kuin esimerkiksi dna-testi, joten kiireellisissä tilanteissa siitä on hyötyä, vaikka dna-jälkiäkin olisi.


Valtaosassa poliisikoiralaitoksella tehdyistä tutkimuksista koira ei ole löytänyt hajuyhteyttä. Usein sekin on ollut merkittävä tieto, että yhteyttä ei ole, sanoo toimintaa vetävä opettaja Ilkka Hormila. Silloin tutkintaa on voitu suunnata toisaalle.

Hajutunnistuksia on käytetty osana todistelua käräjillä ainakin 30:ssä ja hovioikeudessa ainakin kuudessa rikosjutussa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » To Heinä 14, 2011 11:13 am

Taitaa tuo hajutunnistejuttu - asia, joka on ollut Ulvilan kohdalla esillä koskien tuota tappoveistä - olla tosiaan aika uusi juttu, mutta se kait on eriasia kuin ruumiskoira.

Poliisikoirien historiaa Suomessa

Suomen ensimmäinen poliisikoira oli nimeltään Hektor von der Volmeburg. Ensimmäiset neljä poliisikoiraa tuotiin Suomeen Saksasta vuonna 1909. Koirat työskentelivät Helsingin poliisilaitoksella.[1]

Virallinen poliisikoirien ja koiranohjaajien koulutus sekä jalostus Suomessa alkoi vuonna 1919, jolloin Imatralle perustettiin Valtion poliisikoirasiittola ja koirankuljettajakoulu. Valtion poliisikoiralaitos muutti vuonna 1927 Hämeenlinnaan, jossa se sijaitsee edelleen.[1]

Poliisikoirat toimivat sotavuosina myös rintamalla. Sotien ajan Poliisikoiralaitos toimi yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.lähde?

1960- ja 1970-luvuilla poliisikoiratoiminta edistyi ja koirien määrä lisääntyi huomattavasti. Tällöin alkoi myös koirien erikoiskoulutus huume- ja pommikoiriksi. Ensimmäiset ruumis- ja palokoirat koulutettiin 1990-luvulla.[1]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Poliisikoira

Mutta totta - sanotaan, ettei ruumiskoirakoulutustakaan olisi ollut kuin vasta 90-luvun alusta. Hämmästyttävää, kun ajatellaan, että Suomen poliisit olisivat antaneet lausunnon jopa ruumishajuasiasta koskien Madeleinen katoamista, jonka perusteella vanhemmat laitettiin epäilyksen alaiseksi, siis tämä Amaralin tutkinnanjohto, jossa tutkinnassa hän väitti, että asunnossa oli koirien mukaan ollut ruumis. Tuon väittämän sanotaan perustuneen Suomen poliisin antamiin lausuntoihin. Nythän lausunto on todettu virheelliseksi, ja asiasta on englanninkielinen video minfon Madeleine-ketjussa.

Tuolloin Madeleine-ketjussa väitettiin, että nimenomaan Suomessa on ruumiskoirakoulutus maailman huippua, ja koirat kysyttyjä.

Vaikea kuvitella, että "maailman huippumaaksi" tässä ruumiskoira-asiassa olisi ehditty näin lyhyessä ajassa?!

Mutta tiede on edistynyt, ja koska tämän tapauksen yhteydessä puhutaan jo yleensäkin DNA-näytteistä, niin nyt voidaan kaikkien syyttömäksi itseään vaikuutelleiden jutut tarkistaa, ja koska tapauksen yhteydessä tuomittu vakuutti syyttömyyttään, ja mainitaan että vielä tuolloin siemennesteestä ei saatu DNA-näytettä - näyte siis oli olemassa niin miten on - jos joku syyttömyyttä vakuuttava saadaan tuomiolle, niin hävitetäänkö sen jälkeen kaikki tapaukseen liittyvät todisteet ja näytteet Suomessa, niin ettei niitä voida tutkia myöhemmin enää? Ajattelin vain, kun Yhdysvalloissahan on nyt juuri DNA-tutkinnan perusteella todettu näitä virheellisiä tuomioita.

Hämmästyttävän nopeasti nämä menetelmät otetaan kuitenkin käyttöön, ja jos tuo hajutunniste on tullut vasta 2006, ja käytetty jo 30 oikeustapauksessa, niin luulisi tämän tapauksen vaiheilta jo käytetyn ruumiskoirienkin lausuntoja oikeudenkäynneissä.

No, joka tapauksessa näitä selvittämättömiä henkirikoksiahan nyt selvitellään - edellä olevan uutisen mukaan - kovaa vauhtia DNA-näytteiden avulla. Toisaalta väitetään, että esimerkiksi Helena Jämiäluoman tapauksessa kaikki todisteaineisto olisi hävitetty, vaikka henkirikos on edelleen selvittämättä.

Mutta tuolla hajutunnisteella tutkitaan juuri syytetyn yhteys itse tekoon - tämähän oli tässä Ulvilan veitsiasiassa juuri esillä - ja liittyy Pia-surmiin siten, että asianajaja kritisoi sitä, että mikään aihetodisteista ei sitonut juuri itse Leppistä tekoon.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » To Heinä 14, 2011 1:16 pm

Tässä vastaavasti tietoa DNA-tutkinnasta Suomessa.


Näin dna ratkaisee rikoksia

23.2.2008 4:31

IL kertoo, miten poliisi hyödyntää dna-näytteitä.

Dna

Dna sisältää ihmisen perimän kemiallisesti koodattuna. Identtisiä kaksosia lukuun ottamatta dna:n rakenne on jokaisella ihmisellä yksilöllinen.

Dna on lyhenne sanasta deoksiribonukleiinihappomolekyyli. Eliön lisääntyessä geneettinen materiaali kopioituu ja välitetään jälkeläisille.

Dna:n voi määrittää verestä, erilaisista kudoksista, syljestä, siemennesteestä ja hiusjuurista.

Biologista materiaalia pystytään tutkimaan vuosikymmentenkin kuluttua, jos tutkimusaineistoa on säilytetty kuivassa.

Ensimmäisen kerran dna:n eristi sveitsiläinen tutkija Friedrich Miescher vuonna 1869 lohen mädistä ja tulokset julkaistiin kaksi vuotta myöhemmin. Löytämänsä molekyylin merkityksestä hänellä ei vielä ollut aavistustakaan. Dna:n tehtävän perimän siirtäjänä osoittivat kokeellisesti amerikkalaiset Oswald Avery, Colin MacLeod ja Maclyn McCarty lähes 70 vuotta myöhemmin.

Lähde: Wikipedia

Rikostutkintaa hollywoodilaiseen tapaan: kuvankauniit ja komeat tutkijat pähkäilevät hetken tietokoneen ja mikroskoopin kimpussa ihmetellen dna-näytettä. Ja katso, pian mysteeri on ratkaistu.

- Tv-sarja CSI ja ylipäätään Hollywood ovat vuosia meitä edellä. On siellä toki asioita, jotka yleisellä tasolla pitävät paikkansa. Tapa, jolla niitä tilanteita käsitellään, ei välttämättä ole kauhean realistinen, arvioi Erkki Sippola.

Sippola työskentelee apulaisjohtajana keskusrikospoliisin (krp) rikosteknisessä laboratoriossa Vantaan Tikkurilassa. Teknisen ja kemian osaston lisäksi laboratoriosta löytyvät osastot sormenjälki-, hiukkas- ja dna-tutkimukselle.

Viimeksi mainittu kirjainyhdistelmä on mullistanut rikostutkinnan.

- Dna-tutkimukset aloitettiin jo 1990-luvun alkupuolella. Silloin näytteiden rekisteröinti ei ollut vielä sallittua.

Vuosituhannen vaihteessa rekisteröitävän henkilön dna-tunniste määritettiin verinäytteistä. Nykyinen toimintamalli poikkeaa tästä.

Poliisi ottaa dna:n suun limakalvosta erityisellä näytteenottotikulla, johon tarttuu solukkoa.

Virkavalta toimittaa tikun "tarkoitukseen suunnitellussa pakkauksessa" Tikkurilaan henkilökatsastuspöytäkirjan ja asianmukaisten tietojen kera.

- Minkäänlaista riskiä ei voida ottaa, että näytteet menisivät sekaisin.

Tikusta tietokoneelle

Krp:ssa näyte rekisteröidään tietojärjestelmään, jonka jälkeen käynnistyy varsinainen laboratorioprosessi.

Näyte siirretään tikusta erikoisvalmisteiselle FTA-kortille, johon dna saadaan kiinnittymään.

- Kortin materiaalin valmistaja lupaa, että näyte säilyy tikussa kymmeniä vuosia, Sippola kertoo.

Tämä takaa, että dna-tunniste voidaan tarvittaessa analysoida uudelleen.

Eräänlainen lävistäjä tekee reiän FTA-korttiin, jonka tuloksena syntynyt "kiekko" siirretään koeputkeen.

- Siitä alkaa jälleen uusi prosessi.

- Kaikki on täysautomaattista siitä hetkestä eteenpäin, kun pahvikortista on saatu pieni prikka koeputkeen, Sippola kuvailee.

Robottien ja analysaattoreiden tehtyä työn tulokset viedään tietojärjestelmään, jonka jälkeen ne tarkistetaan.

- Laboratorion dna-tutkimusalue on eräänlainen analyysitehdas. Toisin kuin tv-sarjoissa annetaan ymmärtää, tutkija ei selvitä yksittäisiä näytteitä näyte kerrallaan vaan pitkiä analyysisarjoja.

"Emme löydä syyllisiä"

Krp:n dna-rekisterissä on tällä hetkellä noin 60 000 henkilön näytteet. Tunnistamattomia rikospaikkanäytteitä on noin 10 000.

Dna-analyysi voidaan tehdä vain niissä tapauksissa, joissa epäillystä rikoksesta langetettava maksimirangaistus on vähintään puoli vuotta vankeutta.

- Me emme löydä syyllisiä vaan henkilöitä, joiden osuus tapahtumiin pitää selvittää, Sippola korostaa.

Dna-näyte poistuu rekisteristä, jos epäilty osoittautuu syyttömäksi. Samoin kuolleiden dna-tunnisteet poistetaan tietojärjestelmästä.

PASI LEHTINEN
[email protected]

http://www.iltalehti.fi/rikoksenjaljilla/


- Kortin materiaalin valmistaja lupaa, että näyte säilyy tikussa kymmeniä vuosia, Sippola kertoo.

Tämä takaa, että dna-tunniste voidaan tarvittaessa analysoida uudelleen.

Tutkinnanjohtaja Kuusiranta antoi syksyllä 2009 lausunnon lehdistöön, että kun juttu on selvä, niin kaikki kerätyt DNA-näytteet hävitetään - miten sitten KRP:n laboratorioon on kertynyt 60 000 näytettä, mutta tunnistamattomia rikospaikkanäytteitä on "vain" 10 000. Mitä nämä muut ovat? Jo tutkittujen rikostenko "satoa"? Sen mukaan olisi mahdollista siis, että sieltä löytyisi myös Pia-surmien DNA edelleenkin, ja se pystyttäisiin nykyisin menetelmin uudelleen analysoimaan ja tarkistamaan. Kyse ei nyt todellakaan ole Leppisen syyttömyyden todistamisesta - hän on tuomionsakin kärsinyt jo ajat sitten - vaan, jos hän on syytön, kuten vakuuttaa, niin tällä menetelmällä mahdollisesti löytyisi syyllisen DNA, ja tämä syyllinen sitten vastaavasti voisi liittyä muihin seksuaali- ja henkirikostapauksiin. Ja auttaa jutun kokonaisratkaisussa.

Edelleen olen sitä mieltä, että henkirikostapauksessa - ja tämä Pia-surmat koskee jopa kahta tapausta - näyttö on aivan liian löyhää, jos syytetty voi oikeudenkäynnin jälkeen vakuuttaa syyttömyyttään - silloinhan tuosta syyllisyydestä jää varteenotettava epäily, eikö vain? Ja kuitenkin tällainen tuomio ilmeisesti antaa oikeuden hävittää myös todistusaineistoa ja näytteitä? Niinkö?

Miten on Ulvilan DNA-näytteiden kohdalla tilanne - hävitetty vaiko ei? Ja vaikka AA:n tuomio saa lainvoiman - eli hänet on katsottu syyttömäksi, säilytetäänkö siinä tapauksessa kaikki DNA-näytteet, koska silloinhan surmaa ei ole ratkaistu?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » To Heinä 14, 2011 9:25 pm

Kyllä Leppisen kohdalla näyttö on ollut täysin saletti.
Siinä ei ole piirunkaan kieltämistä, eikä hän sitä ole kyllä kieltänytkään tuomionsa kärsittyään. Se sanottakoon hänen hyväkseen.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » To Heinä 14, 2011 9:52 pm

Myös Tikkala mainitsee tuon syyttömyysvakuuttelun joka vaiheessa, tuskin olisi hakenut korkeimmasta valituslupaa, jos olisi ajatellut olevansa syyllinen. No, näyttö taisi olla mielestäsi yhtä saletinfaktaa kuin Ulvilan tapauksessa - lienee siis mielipidekysymys, ja aina jos voi muodostaa eriäviä mielipiteitä, asia ei ole silloin fakta, ja tämä on fakta, heh.

Tuli muuten mieleen, että mistä tiedät, ettei hän ole tuomion kärsittyään sitä mieltä, että kärsi sen syyttömänä?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » To Heinä 14, 2011 10:35 pm

Vaikka Leppisestä haluaisi ajatella yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista, niin kuinka on selitettävissä esimerkiksi lukuisien muiden todisteiden lisäksi, että hänen pannuhuoneessaan on poltettu uhrin liivi?

En minä tiedä, että hän tuomionsa jälkeen ajattelisi sitä tai tätä. Oletan, että hän olisi nostanut saatanallisen metakan, jos olisi ollut syytön. Hän ei ikinä mussuttanut tuomiotaan vastaan, kun oli sen saanut. Hän ei kuitenkaan ollut mikään apaattinen luuseri. Ei, hän siirtyi työmaailmaan tuomionsa kärsittyään, eikä ihan huonoissa hommissa taida ollakaan! Ei kai hänellä hassummin mene. Mutta miten menee Pia Kurun ja Pia Töylin omaisilla ja ystävillä? Sääliksi käy.

Mutta kuten sanoin edellä, poliiseilta voi kysyä näitä asioita, jotka koskevat tutkimusta. Minä en niitä tiedä. Kunhan kirjoitin minkä tiesin. Tämän enempää minulla ei ole jaettavaa.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Pe Heinä 15, 2011 12:25 am

No, enpä osaa Leppisestä ajatella mitään, kun en miestä tunne - poliisin toimintaa vain olen ajatellut. Mutta tuosta poltetusta liivistä - Pialla täytyi se olla sitten kadotessaan päällä, jotta Leppinen pystyi sen polttamaan. Mistä se selvisi, koska tyttö, jonka päällä liivi nähtiin, ei ollutkaan Pia vaikka niin luultiin?

Täytyy ajatella positiivisesti - Leppinen vaikuttaa malliesimerkiltä miten terveellinen ja parantava vaikutus on vankilaelämällä, mennyttä ovat niin seksuaalirikokset kuin sarjamurhat, ja mies vaikuttaa kertomuksesi perusteella jopa menestyneen elämässä hyvin - ei voi kuin onnitella ihmeparanemisesta, harvalle vankila tepsii noin hyvin.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » Pe Heinä 15, 2011 8:01 am

Ihan varmaksi en mene tätä liiviasiaa sanomaan, mutta muistelisin, että asia eteni näin:
Töylin todettiin omistaneen tuollaisen liivin. Tästä saatiin todisteeksi jopa pari valokuvaa, jossa liivi oli hänen yllään. Vanhemmat muistaakseni olivat sanoneet kuitenkin, ettei liiviä ollut katoamisiltana Pian päällä. Pia oli kuitenkin ko. iltana liikenteessä tyttöystävänsä kanssa ja tämä oli kertonut, että kyllä liivi oli Pian päällä. Liiviä ei myöskään enää löytynyt hänen kotoaan.
(Mutta tämä siis on todellakin muistinvaraisesti kirjoitettu, kun minulla ei ole tässä saamaksissa noita tallettamiani juttuja.)
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Pe Heinä 15, 2011 11:57 am

Ailar kirjoitti:

Ihan varmaksi en mene tätä liiviasiaa sanomaan, mutta muistelisin, että asia eteni näin:
Töylin todettiin omistaneen tuollaisen liivin. Tästä saatiin todisteeksi jopa pari valokuvaa, jossa liivi oli hänen yllään. Vanhemmat muistaakseni olivat sanoneet kuitenkin, ettei liiviä ollut katoamisiltana Pian päällä. Pia oli kuitenkin ko. iltana liikenteessä tyttöystävänsä kanssa ja tämä oli kertonut, että kyllä liivi oli Pian päällä. Liiviä ei myöskään enää löytynyt hänen kotoaan.
(Mutta tämä siis on todellakin muistinvaraisesti kirjoitettu, kun minulla ei ole tässä saamaksissa noita tallettamiani juttuja.)

Onko tietoa siitä, että kummassa esitutkinta-aineistossa tuo lausunto on siitä, että liivi olisi ollut Pian päällä kavereiden mukaan katoamisiltana - siinä esitutkinta-aineistossa, joka jätettiin viemättä syyttäjälle vaiko siinä, joka vietiin syyttäjälle? Tässä tapauksessa ei tainnut olla kahta tutkinnanjohtajaa, jotta ex-tutkinnanjohtaja olisi kaivanut esiin tuon toisen aineiston, tai ei ole ainakaan tällaista ex-tutkinnanjohtajaa tullut vielä esille.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Urho » Pe Heinä 15, 2011 4:34 pm

Sirpa kirjoitti:
Tyttöjen DNA:n etsiminen autosta ja ruumiskoiran käyttö - eivätkö ne olisi olleet tuota oikeudenmukaisuutta?
Onko tosiaan sanottu, että ei edes etsitty dna:ta autosta? Ruumiskoiran käytöstä saatettiin pidättäytyä, koska:
- ei tullut kenellekään mieleen, poliisithan eivät ole aina ihan välkyimmästä päästä
- oli perusteltua uskoa, että hajut ovat jo kaikonneet
- näyttö katsottiin jo muutoinkin riittäväksi

Uskotko ihan tosissasi Sirpa, että seksuaalirikoksiin syyllistyneen kaverin yhdisti ihan sattumalta uhrien ruumiisiin
- soljet ym. notskista löytynyt tavara
- metallihiukkaset
- kuidut
- peppuun painunut jälki, joka sopi tavaratilan metallipalaan?

Oliko vielä jotain muuta?
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 16, 2011 10:23 am

Niin, onko missään sanottu, että etsittiinkö? On sanottu vain, että ei ole puhuttu mitään DNA:sta. Uskonasiat jätän tällä kohdin väliin.

Ja jos etsittiin, niin tuon etsinnän lopputulos varmaan on myös siinä toisessa ETP:ssä, koska se ei ollut tukemassa syyllisyyttä, ja sellainen aineistohan jätettiin Auerinkin tapauksessa kokonaan pois - miksi poliisi olisi jättänyt etsintälausunnon pois muussa tapauksessa, jos sen vastaus oli, että DNA:ta ei löytynyt.

Ja mitä näihin seksuaalirikoksiin tulee - koitin asiaa tässä edellä selvitellä, mutta sekin jäin vähän puheiksi, että no oliko se nimi siellä seksuaalirikollisten listalla vai ei, että mistä siis Leppinen jäi poliisin "haaviin", tai sitten profiloitiin vain ylinopeussakon saaneita.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 16, 2011 10:38 am

Juu ja sekin olisi tietysti kiva kuulla, että miten se nuotiojuttu solkineen ja nappeineen yhdisti tuomitun murhiin.

Niin, että olkaahan varovaisia niiden ylinopeuksien kanssa!

Jäi nyt tuo tuhkakasa vaivaamaan... Niin, jos Pialla oli samanlainen liivi (poliisi katseli vanhoja valokuvia), ja jos tuo liivi oli vielä tallella, eikä oltu "tahallaan hävitetty muuton yhteydessä", ja jos tuo liivi oli Pian päällä, kun hän katosi, ja jos syytetty otti hänet autoon ja tappoi, ja jos hän halusi jostakin merkillisestä syystä polttaa tuon liivin omassa uunissa, ja säilyttää tuhkat omassa pihassa, ja jos nuo napit oli siitä liivistä, joka olisi ollut Pian päällä sattumalta, kuten sen tytön, joka ei ollut Pia, ja jos tuhkasta löytyneet tavarat olisi siitä liivistä, niin onhan se käypä todiste.

Ja jos tädillä olisi munat se olisi setä.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 16, 2011 12:14 pm

Toisin sanoen - ei tarvita kuin YKSI "jos" -sana niin koko juttu muuttuu, ja tuohon tuhkakasatarinaan mahtuu vaikka kuinka monta "jos" -sanaa, niin monta, että jutulla on suoraastaan hilpeyttä aiheuttava todistearvo.

Leppisen syyttömyys pystyttäisiin yhtä aukottomasti spekuloimaan "jos" -sanaa käyttäen, joten faktatodisteet puuttuvat, ja syyllisyys on vain poliisin spekulaatiota.

Vai onko olemassa joitakin todisteita, joista en tiedä, ja joihin ei tarvitse lisätä "uskotko että..." kommentia?

Ja nyt tullaan tuohon kysymääni oikeudemukaisuuskäsitteeseen, että missä kohdin se toteutuu tässä järjestelmässä, joka on uskon varassa - uskonko, että, jos poliisi ei etsimisestä huolimatta löytänyt tyttöjen DNA:ta autosta, se olisi liittänyt tämän tiedon esitutkinta-aineistoon syyttömyyttä puoltavana seikkana, ja uskonko siihen, ettei ETP:stä jätetty pois kaverin lausunto, jossa hän sanoo, ettei Pialla ollut tuota liiviä päällä kadotessa?

Miksi tuota liiviä haravoitiin vanhoista valokuvista todisteena - miksi ei kysytty henkilöiltä, jotka olivat Pian seurassa vain hetki ennen katoamista?

Katsoin ohjelman uudelleen.

Siis Pia Kuru oli kadonnut 1991 ja Leppinen pidätettiin 1995 vuoden alkupuolella. Hänet epäiltiin tekijäksi autossa olleen viskoosihuovan perusteella, koska sanotaan Pia Kurun vaatteista löytyneen näitä kuituja, entä Pia Töylin vaatteiden kuidut, tuo tappo ja katoaminenhan oli vain muutamaa kuukautta aikaisemmin ennen Leppisen pidätystä ja auton takavarikointia, joten minkä verran oli tuon viskoosihuovan kuituja Pia Töylin vaatteissa? Mielestäni ohjelmassa ei mainita tällaisten kuitujen löytymisestä Pia Töylin kohdalla mitään?!

Jos tuo tiivisteen jousi - joka varmaankin on kaikissa autoissa, kun tavaratilassa on nuo tiivisteet - oli painanut pakaraan Pia Kurua, niin minkälaiset löydökset sopien Leppisen autoon vuonna 1995 löytyi Pia Töylistä, joka oli vain muutamaa kuukautta aikaisemmin kadonnut? Tästäkään ohjelmassa ei mainita sanaakaan.

Ennen kuin Pia Töylin ruumis oli löytynyt 1995, auto oli kartoitettu ja kuidut selvitetty, mutta kun ruumis löytyi, tutkittiin auto uudelleen ja kuinka ollakaan uudessa tarkistuksessa nyt löytyi myös punaisia kuituja.

Poliisi sanoo, että samankaltaisuu; katoamisajankohta, liftaus, etunimi oli se syy, miksi nämä surmat yhdistettiin (mutta kaikki tämä yhdistää myös Piia Ristikankareen tapaukseen, vaikka ruumista ei ole löydetty), mutta entä ne jäljet kaulalla - tai surmaamistapa - nythän se liinataitos oli tallella yli kolmen vuodenkin kuluttua, jolla perusteltiin Pia Kurun kuristamista. Itse en kyllä ymmärrä, että jos ohjelmassa näytetyllä liinalla kuristetaan, niin miten solmukohdat sopivat edes kaulalle, mutta en olekaan KRP:n tekninen tutkija. Pia Töylistä löytyneistä jäljistä ei puhuta mitään.

Kolme tai neljä kertaa Tikkala ohjelman aikana mainitsee, että Leppinen kiisti järjestelmällisesti syyllisyytensä, mutta sen tuosta puheesta tosiaan ymmärtäisi, että hänellä on nuo seksuaalirikostuomiot jo ollut tuolloin - FBI:stä ei puhuta mitään - mutta en kyllä ymmärrä, että mitä ihme veivaamista tuo luku kaksi nyt aiheuttaa, tunnustaa, ei ole rikosilmoituksia, saa kahdesta syytteen jne - joku siinä ei vain ole balanssissa. Leppisen sopivuutta surmaajaksi perustellaan sillä, että hän on ollut Pia Kurun katoamisen aikoihin yksin liikkeellä, koska liikkuva poliisi oli häntä sakottanut.

Kirjoitetaanko sakkolappuun keitä henkilöitä ja kuinka monta autossa on ollut silloin kun poliisi sakottaa?! Nimittäin ohjelmassa perustellaan todisteena Leppisen olleen yksin tuona iltana/yönä tällä sakotustapahtumalla?! Vai väitetäänkö liikkuvan poliisin muistaneen 3 vuoden jälkeen tuon sakotustapahtuman niin hyvin, että voi kertoa ja todistaa Leppisen olleen autossa yksin? Oletteko saaneet sakkolappuja, onko siinä todella tuollainen kohta?

On varmasti ollut vaikea muistaakaan, että missä ja kenen kanssa on ollut tuona määrättynä ajankohtana yli kolme vuotta aikaisemmin, ja alibin vahvistajia on varmasti vielä vaikeampi löytää, ellei pidä olemisestaan ja tekemisestään pientä mustaa muistikirjaa koko ajan.

Ei vakuuttanut kyllä minua - sanotaanko päin vastoin - kun katsoin tuon YLEN elävän arkiston Pia-surmat jakson uudelleen, koska nyt pystyin erottamaan Piat toisistaan ja mitkä tutkimukset liittyi mihinkin ja puheet. Esimerkiksi on paljon puhetta tästä punaisesta villakuidusta ja tutkimuksista Pia Töylin kotona, kun niitä kerättiin talteen - niitä oli todella runsaasti , mainitsee tekninen tutkija, joka kuulostaa liki yhtä hullulta (ei tutkija vaan tämä punaiset kuidut -asia!) kuin tuo tuhkakasa Leppisen pihassa.

Punaista villakangastakkia ei löydetty kuitenkaan koskaan - sekin mainitaan.

Eniten tähän asti minua on kummastuttanut tuo tuhkakasa ja liivitarina, joka siis liittyi Pia Töyliin - jälkimmäiseen Piaan - samoin nuo punaiset kuidut liittyi häneen. Toiseksi jäin ihmettelemään mitä alussa tarkoitetaan, kun sanotaan, että Pia Kurun katoamisen jälkeen tuli paljon vihjeitä, mutta vain "lupaavimmat" ehdittiin tarkistaa, ja sitten hetken päästä poliisi kaipaisi vihjeitä, tekee hirveästi mihinkään johtamattomia tutkimuksia, mutta mitään vihjeitä ei vain tulekaan.

No, ennen kuin siirryttiin tuohon kaikkien rannan veneiden maalipintojen raaputtamiseen ja koko alueen kalastuskorttien omistajien tutkimiseen (?!), niin olisikohan kannattanut tarkistaa nämä vihjeet, joita ei "ehditty" tarkistamaan, vaan ainoastaan "lupaavimmat"?

Toisin sanoen tämä runsas näyttö oli tällainen, muuta ei ollut:

Se perustui viskoosikuituun, joka oli huovasta, joka oli auton penkillä vuonna 2005 koskien Pia Kurua, joka katosi 2001 sekä yksi tunkin maalinsiru löytyi, joka oli samanlaista maalia kuin Leppisen auton perässä olevassa tunkissa, ja Töylin kohdalla näyttö perustui näihin punaisiin kuituihin, joita löytyi Leppisen autosta, kun se uudelleen tarkistettiin, mutta ei puhuta nyt (?!) mitään huovan viskoosikuiduista, vaikka nythän se huopa juuri oli autossa.

Ai, niin ja ne ihme metallipallot, jotka olivat niin tiiviisti vaatteissa kiinni, että kestivät oikein hyvin vedessä kellumiset kuukausi tolkulla, vaikka DNA kait katosi.

No, varmasti monessa autossa on tiivisteitä, niiden jousia, tavaratiloja, vetoliinoja, samanlaisia tunkkeja ja viskoosikuituisia huopia.

Minä heitän teille romun tavaraa kasaksi lattialle, ja sanon, että pähkäilkäähän siitä skenaario miten tyttö surmattiin ja mihin ruumis piilotettiin ja miten, ja olen aivan varma - seurattuani kirjoittajien kykyjä - että syntyisi toinen toistaan mahtavampaa tarinaa - mutta totuus olisi toinen juttu.

Tässä tapauksessa tuon totuuden kertoisi tuo DNA-näyte tytöistä, että oliko Pia/Piat siellä - juuri tuon auton - tavaratilassa vaiko ei.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 16, 2011 7:14 pm

Tämä oli siis Piia-Pia-Pia sarjaa, 1988 - 1991 -1994.
Edellinen sarja on Sari, Marjo, Heidi ja kaikilla vuosiluku 1987.

Marjon murhasta tuomittu vakuutti Leppisen tavoin koko ajan syyttömyyttään, mutta hän meni vielä Leppistäkin pidemmälle, hän väitti, että hänet lavastettiin syylliseksi.

Piian ruumis on edelleen kadoksissa, Sari on löytynyt puoli vuotta katoamisen jälkeen kuolleena - tästä olen koittanut kysellä, että onko varma, että katoamis- ja kuolemisajankohdat ovat samat, niin ettei häntä ole voitu pitää jossakin vankina, minfoketjussa on outo silminnäkijätarina liittyen siihen, että Pian olisi nähty katoamisen jälkeen pyytävän apua valkoisesta autosta huitomalla käsiään - ja Heidin surmasta taas poliisi vääntelee käsiään ja on oudon harvapuheinen, eikä mitään kunnollisia tiedotuksia ole ollut.

Viimeksi mainitut selvittämättä - ei ole yhtä eikä kahtakaan esitutkintapaperipinoa syyttäjälle vietäväksi.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Ailar » La Heinä 16, 2011 9:37 pm

Sirpa kirjoitti:
Ai, niin ja ne ihme metallipallot, jotka olivat niin tiiviisti vaatteissa kiinni, että kestivät oikein hyvin vedessä kellumiset kuukausi tolkulla, vaikka DNA kait katosi.

En todellakaan ainakaan itse jaksa enää näitä väitteitä kumota, kumota ja jälleen kumota. Kaikki tieto on saatavissa, jos sen vain haluat lukea ja sisäistää! Poimin tähän yhden pienen osan näistä väitteistäsi, joille jo varmaan Leppinenkin nauraa.
Tiedätkö yhtään millaisista metallipalloista tässä on kyse? Polttoleikkausjätteet takertuvat kuin takiaiset vaatteisiin.
MUTTA... esim. Pia Kurun kohdallahan ei ollut mitään vedessä lillumista tai kellumista kuukausitolkulla. Hän ei ollut vuorokauttakaan kadoksissa. HÄNEN VAATTEISSAAN OLI MYÖS POLTTOLEIKKAUSJÄTTEITÄ ELI METALLIPALLOJA, JOITA OLI LEPPISEN AUTOSSA, VAATTEISSA JA TYÖPAIKALLA!
En tiedä teetkö nämä kirjoitukset ihan vain kiusallasi (todennäköisesti) tai sitten...
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 16, 2011 10:32 pm

Juttuni ovat suoraan siitä edellä olevan linkin YLEN jaksosta - sopii katsoa ohjelma ja tarkistaa että mikä niissä on väärää, ja jokaisen ketjun lukijan myös. Kyllä näihin ketjuihin voi kirjoittaa ihan mitä vain, mutta minun juttuni on vain suoraan siitä. No, vähän vedin sarkasmia noihin metallipalluroihin - mitä minä niistä mitään tiedä, kun en ole koskaan ollut varastomiehenä hitsaamassa.

Muuten tämä oli ohjelman ja tapauksen kriittistä tarkastelua, eikä sellaisesta ole mitään järkeä ärsyyntyä, höh!
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 16, 2011 10:37 pm

Käsittämättömän ala-arvoista tekstiä.

Ailar kirjoitti:

En todellakaan ainakaan itse jaksa enää näitä väitteitä kumota, kumota ja jälleen kumota. Kaikki tieto on saatavissa, jos sen vain haluat lukea ja sisäistää! Poimin tähän yhden pienen osan näistä väitteistäsi, joille jo varmaan Leppinenkin nauraa.

Vastaa kerrankin, Ailar, huutosi, ja osoita, että mikä väitteissäni on väärää, joka pitäisi kumota, ja ellet sitä pysty tekemään, niin ole ystävällinen, ja lopeta sellaiset puheet. Etkö osaa vastata viestiin argumentoimalla oikealla tavalla?! (=väitteeseen vastataan vastaväitteellä, joka todistetaan)

Käsittämätöntä, että tämä sinun jatkuva henkilökohtaisuuksiin meneminen toisen kirjoittamisesta hyväksytään palstalla! Vai onko se niin, että vain yksi mielipide hyväksytään?

Mutta - tosiaan - noista metallipalluroista tulikin mieleen, kun niitä punaisia kuituja käytiin siellä Töylin Pian kotona niin kovasti tutkimassa, niin kait poliisi kävi siellä Leppisen työmaavarastollakin tutkimassa, että ne metallipallurat olivat todella sieltä lähtöisin.

Tästä ei ohjelmassa muistaakseni kyllä mainittu mitään. Täytyykin katsoa ohjelma vielä kerran, ja taas tarkemmin sekä kriittisemmin.

Muistutan nyt vielä siitä, että mitä ylläpito on mieltä tallaisista tilanteista, ja toivon myös, että kehotusta noudatetaan. Onnistuitte saamaan Ulvila-ketjun kiinni juuri pari päivää ennen kuin Auer vapautettiin, ja se lukittiin. Aukaisun yhteydessä luki näin. Sielläkään ketjussa ei kestetty Auer-faktoja, sama homma näemmä täällä ketjussa.

Ketju on nyt auki.
Sain John Doelta Auerin vapauttamisesta tiedon tien päällä , mutta vasta äsken pääsin lukituksen avaamaan.

Yrittäkää nyt olla tarttumatta liikaa toisten nimimerkkien mielipiteisiin. Jokaisella pitää olla oikeus julkituoda se , mitä itse kukin ajattelee.
Lisäksi huomauttaisin lainauksista toisilta foorumeilta , koska se ei ole fair play hengen mukaista.

Puunuija

Sen verran vielä, että edellä kirjoittamani tosin ei ole "mielipidettäni", vaan se on suoraa referointia ko. Pia-surmat ohjelmasta. Ja jos tämä "mielipiteeksi" tulkittu asia olikin faktaa, kuten Ulvila-ketjussakin, niin ehkä sitten on aika tarkistaa omia mielipiteitä itse kunkin, eikä ampua viestin tuojaa - kuten sanonta kuuluu.

PS. Selitit, Ailar, käyttäytymistäsi Ulvila-ketjussa, että olet katkera Auerille siitä, että hän yritti saada sinua todistamaan oikeuteen, mutta ei saanut. Yrittikö Leppinenkin saada sinua oikeuteen todistamaan?

Tämä kohta, jonka Ailar kirjoittaa, on juuri se pointti.

Pia Kurun kohdallahan ei ollut mitään vedessä lillumista tai kellumista kuukausitolkulla. Hän ei ollut vuorokauttakaan kadoksissa.

Puhun näistä DNA-näytteistä edellä, ja sanotaan, että ne ovat vielä tallella mahdollisesti, joten - vaikka aikaisemmin väitettiin, että ruumiit olivat olleet vedessä niin kautta, että DNA:t tuhoutui, tämä ei siis pitänyt paikkaansa - niin uudella tekniikalla aivan varmasti siemennesteestä saataisiin nyt käypä DNA-tunniste myös. Mutta kuka haluaa, kuka tutkii, kun rangaistuskin on jo kärsitty. Mutta ehkä siinä tapauksessa, että todella näiden Piojen surmaa aletaan jossakin vaiheessa yhdistämään Piian katoamiseen, vaikkapa uusien todisteiden ilmetessä, ja silloin tuo näyte tutkitaan uudelleen varmuuden vuoksi.

Aivan, aivan - sanotaan, että DNA-näytteestä ei saatu tulosta, silloin tuo näyte on otettu, jotta voidaan sanoa, että tutkinta ei onnistunut, ja varmasti se on myös tallella.

Ainakin Yhdysvalloissa on vanhatkin näytteet tallella, koska siellä tulee nyt näitä DNA:n perusteella suoritettavia syyttömyys-juttuja vähän väliä uutisiin.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Urho » Su Heinä 17, 2011 5:35 pm

Sirpa hyvä, en elättele toiveita siitä, että ryhtyisit ajattelemaan tätä tapausta loogisesti ja luopuisit uskostasi, joka on 100% tunteella muodostettu. Sen sijaan minun on suorastaan pakko vääntää sinulle rautalangasta faktaa tuosta DNA:sta. Se, että autosta ei löydy jonkun henkilön DNA:ta, ei tarkoita sitä, etteikö ko. henkilö ole käynyt tuossa autossa. Bodomin oikeudenkäynnissä rikoslaboratorion todistaja suorastaan tuhahti syyttäjän ajatukselle (jota media innokkaasti tuki), että ihmisestä jää aina dna-jälki paikkoihin missä tämä on käynyt.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » Su Heinä 17, 2011 6:51 pm

Urho, kymmenen pisteen kysymys: mihin asiaan oletat minun perustaneen 100 prosentisella tunteella jonkin epäloogisen "uskonasian", johtopäätöksen, heh? Saatat olla oikeassakin, mutta epäilen, että vastauksesi on silti väärä, mutta siitä en voi olla varma, ennenkuin kuulen sen.

Olen niin utelias kuulemaan tuon, että en malta ajatella edes tuota DNA-asiaa nyt vielä.
--------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja Sirpa » La Heinä 30, 2011 3:50 pm

Kuka on tämä Pia? En löydä hänestä tietoja, eikä häntä mainita lainkaan Ailarin kokoamalla kadonneiden tai surmattujen naisten listalla.

noin vuonna 95 siis Pia Talaskare katosi ja löytyi surmattuna useita kuukausia myöhemmin metsästä.

Mainitaan naapuripalstalla "teini-ikäiseksi", ja joku tuttavaperheeseen kuuluva kyselee tietoja, mutta vastauksista ei saa oikein mitään irti, aivan kuin kenelläkään ei olisi mitään asiallista tietoa.

Siis täh? Oliko se saanut tipat poliisilta? Miksi tuli pakosta ilmi, että kantelee poliisille?

Sitä se on, kun heitellään sekavia juttuja, eikä mistään saa kiinni, eikä tehdä mitään asiallista alustusta. Enkä minäkään pysty tapauksesta aukaisemaan mitään ketjua, kun ei löydy tietoja.
User avatar
härkä
Posts: 7684
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Pia surmat 1991 ja 1994

Post by härkä »

https://www.ruutu.fi/video/3346999

Linkissä eilen esitetty Armanin Pia- surma ohjelma.

Poliisin tekninen tutkinta aika hyvin esillä. Joskin kesti suht.kauan.
Nykyajan kameravalvonta olisi saattanut nopeuttaa sitä ?
Ihan hyvä ohjelma . mielestäni.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply