Terhi Tervashonka, murha ja tappo

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Terhi Tervashonka, murha ja tappo

Post by Queen »

(Jos tämä on väärässä osastossa, ylläpito siirtänee sen oikean osoitteeseen)

Marraskuun lopussa 1998 löytyi Hyvinkään Kiertokapulan kaatopaikalta irti sahattu miehen jalka. Rikostutkinnan lopputulos oli, että 23-vuotias mies oli paloiteltu hyvinkääläisessä yksityisasunnossa useaan osaan. Sitä ennen uhri oli kuollut todennäköisesti tukehtumalla. Tapahtumiin huhuttiin kuuluvan saatananpalvontaa.

Pian selvitettiin, että uhrin seurassa oli ollut parikymppinen Jarno Elg, 17-v Terhi Tervashonka, 20-v Mika Riska sekä 16-v Repa.
Päätekijöiksi todettiin Elg ja Tervashonka. Elg sai elinkautisen vankeustuomion murhasta. Tervashonkakin tuomittiin murhasta, mutta hänen katsottiin olevan tekohetkellä täyttä ymmärrystä vailla. Myös hänen nuori ikänsä otettiin huomioon.
Tuomio oli 8,5 vuotta, josta Tervashonka istui puolet.
Koko oikeudenkäyntimateriaali julistettiin salaiseksi 40 vuodeksi.
Terhi Tervashonka vapautui vankilasta 2003. Jarno Elg istuu edelleen, mutta on vapautumassa lähiaikoina.

Tervashonka muutti vapauduttuaan Jyväskylän seudulle ja pysytteli pois rikoksen polulta neljän vuoden ajan.
2007 erään ryyppyporukan keskuudessa Vaajakoskella syntyi riita. Tervashonka oli tekohetkellä yli kahden promillen humalassa. Tekoväline oli lähes metrinen vesuri. Terhi löi sillä uhria niskaan ja saman pöydän ääressä istunut mies sai osuman käteensä.
Tervashonka väitti lyöneensä vain kerran ja senkin iskun oli tarkoitus osua vain pöytään. Uhri oli tekohetkellä yli neljän promillen humalassa.
Riita oli syntynyt Tenox-lääkkeistä. Tervashonka oli antanut lääkepurkin uhrille, jonka piti toimittaa se eteenpäin, mutta tämä oli syönytkin lääkkeet itse.

Tervashonka kertoi oikeudessa iskeneen vesurin pöytään vain näyttääkseen, ettei typeristä asioista kannattanut valehdella. Isku osui niskaan ja uhri kuoli heti.

Käräjäoikeus tuomitsi Tervashongan 9 v vankeusrangaistukseen taposta. Hovioikeus korotti tuomiota vuodella. Terhi vapautuu kesällä 2012.

Viime kesäkuun lopulla hän anoi vuorokauden lomaa Vanajalta tavatakseen kihlattunsa, joka oli vapautumassa Vanajan vankilan Ojoisten osastolta (miesten avolaitos). Hän sai kieltävän päätöksen.
Täältä avolaitoksesta hän poistui luvatta. Hän oleskeli Hämeenlinnan alueella sekä Pälkaneellä, mistä hänet pidätettiin. Hänet siirrettiin Hämeenlinnan vankilaan. Vapautuminen siirtyi kahdella viikolla eteenpäin.

Terhi on korottanut vankila-aikana peruskouluarvosanoja 7.1:stä 8.7.

Teksti on pääosin Alibista 11/2011

Jk. Tervashonka vaihtoi nimekseen Tukio.
User avatar
itäviitta
Posts: 579
Joined: Wed Dec 14, 2011 6:30 pm
Location: Vesistö

Re: Terhi Tervashonka, murha ja tappo

Post by itäviitta »

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikke ... ta/4635460

Hovioikeus: 16 vuotta riittävä rangaistus Hyvinkään paloittelumurhasta
RIKOS JULKAISTU 23.12.2014 10:02

Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa Hyvinkään paloittelumurhasta tuomitun miehen ensi vuonna. Julma rikos tapahtui 1998.
Jutun tutkinta alkoi aikanaan, kun kaatopaikalta löytyi miehen jalka. Tutkinnassa selvisi, että 23-vuotiasta uhria oli kidutettu erittäin julmasti. Lopulta hänet tapettiin ja ruumis paloiteltiin. Uhria myös syötiin. Päätekijä oli tuohon aikaan 20-vuotias.
Hovioikeuden vapauttamispäätös on salainen vuoteen 2072. Hovi antoi jutussa kuitenkin tiedotteen, jossa se perusteli miehen vapauttamista.

Julkinen tiedote päätöksestä

Hovioikeus totesi, että hakija on ollut yhtäjaksoisesti vapautensa menettäneenä jo 16 vuotta, mikä selvästi ylittää elinkautisen vankeusrangaistuksen vähimmäismäärän 12 vuotta.

- Näin ollen vankilassaoloajan pituus puolsi hänen vapauttamistaan kun vielä otettiin huomioon, että hän oli joutunut vankilaan melko nuorena.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsi myös hänen rangaistusajan suunnitelmansa onnistuminen. Hakija on opiskellut muun muassa lukio-opintoja sekä käynyt kokopäiväisesti työssä ja lukuisilla saattamattomilla poistumisluvilla useiden vuosien ajan. Hänen avolaitosaikansa on sujunut moitteetta.

"Hyvä ennuste"

- Hakija oli työnantajan mukaan osoittanut työssään hyvää esimerkkiä asenteellaan työtä kohtaan ja oma-aloitteisuudellaan.
- Nämä seikat kertovat hakijassa vankeusajalla tapahtuneesta myönteisestä kehityksestä ja ennakoivat hänen selviytymistään arjesta vankilan ulkopuolella, hovioikeus arveli.

Vapauttamista vastaan puhui ennen muuta hakijan elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut teko. Hänen muutamat vankila-aikaiset rikkeensä eivät olleet vakavia eikä niille voitu antaa ratkaisevaa painoarvoa vapauttamisharkinnassa, hovioikeus lausui.
Vuonna 2011 mies pahoinpiteli vankilomallaan kolme miestä helsinkiläisravintolassa.
Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa miehen helmikuussa 2016.
Kierrä minut rannan puolelta
Post Reply